Kwaliteit van Geestelijke Verzorging 2 e Symposium Religie en Zorg, vrijdag 22 juni 2012 De kwaliteit van de spirituele dimensie binnen de palliatieve.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eigen kracht Vrijwillige kracht Professionele kracht
Advertisements

“In balans” met sociale netwerken
Het is toch merkwaardig hoe sommige dingen in elkaar zitten.
Verlichtingsdenker: vertrouwen in de rede
Binnen een VPG-setting
Geef uw zorgverlener toestemming voor het delen van uw medische gegevens! Informatiefolder gegevensuitwisseling voor zorgconsumenten in Zuid-Holland.
Een bericht speciaal voor jouw m’n
Medico-legale status van richtlijnen
Samenwerken aan “rechtstreeks toegankelijke hulp”.
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Hoofdstukken 15 en 16.  als spelers meer keuze hebben kunnen nieuwe verhalen ontstaan. Hoe kan ik meer keuzes brengen?  Conflicten leiden tot meerdere.
Train The Coach Bijeenkomst PMGG d.d
OBS Twekkelerveld Op 18 maart 2007 heet OBS Twekkelerveld voortaan een BOOM school. BOOM staat voor Beter Onderwijs Op Maat. In de nu volgende PowerPoint.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Hoe kun je Geloven? 1.
Psychodiagnostiek ten behoeve van PEN PD
Culturele diversiteit in de kliniek
Marcel Broekhuizen ‘Ik ga naar huis’
Kwaliteit van Geestelijke Verzorging 2e Symposium Religie en Zorg, vrijdag 22 juni 2012 Bijdrage Drs. Joleen Kieneker Student religiewetenschap en bestuurder.
Scholing NPZE 6 maart 2014 Omgaan met rouw en verlies
Mijn tred is lichtvoetig, ik zie en begrijp en
Kwaliteit van Geestelijke Verzorging
Kwaliteit van Geestelijke Verzorging 2 e Symposium Religie en Zorg, vrijdag 22 juni 2012 Morele Kwaliteit.
Arts-patiënt communicatie in de palliatieve fase
Echt of nep?.
Het kwaliteitskader Verantwoorde zorg in relatie tot palliatieve zorg
Een bericht speciaal voor jouw m’n
Tekst: 1 Sam. 1:1-20. Niet terugslaan, maar bidden.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Hoe bid je vol verwachting? mogen en moeten Hoe bid je vol verwachting? mogen en moeten een worsteling.
Eigenaardig hoe dit uitkomt.
Pijn in de palliatieve zorg
TEKST 13 SAMENWERKING IN HET ALGEMEEN
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Interpreteren van data
Les 3 Deze les duurt 90 minuten
Palliatieve zorg thuis
Als woorden....
Welkom op TOV!.
Met handen en voeten geloven 1
Het is heel apart hoe dit uitkomt.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
5 manieren van praten over de dood
Mogelijke vragen VZP.
Doopdienst 22 juni 2014 Koen Minderhoud
Preek Jakobus 2:
Wat is de zin van het leven?
Woordenschat groep 5 Thema 9 Les 2
Samenwerken rond mantelzorg Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Waarom begrijpen we elkaar wel en niet?.  De man sloeg de hond met de stok.
Jezus leert ons: Bidden vindt plaats in de intimiteit van je relatie met God.
De rol van de huisarts in de laatste levensfase
Eigenaardig hoe dit uitkomt. Zelfs als je niet religieus bent, zou je dit moeten lezen …
Marjolein Rikmenspoel Isala Saxion Deventer
Rotterdam, 00 januari 2007 Kijken naar kinderen Bijeenkomst 3 kwartaal 3.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Onderwijs palliatieve zorg Huisartsopleiding 3e jaar Context en proactiviteit Huisartsopleiding Erasmus MC.
Eigen regie bij diabetes ir. Inge Swen, Projectleider zorg onder eigen regie.
Wat heeft een eenzaam en bang schaap nodig?. Zoek je ook naar liefde, warmte, bemoediging en bescherming? Verlang je naar een goede relatie? Is er iemand.
Van levenskunst tot stervenskunst Crematorium Tilburg 6 april 2016 Prof Dr Carlo Leget
DAG TEGEN KANKER OP 18 SEPTEMBER 2014 Aandacht voor mensen met kanker in ons ziekenhuis.
Dagdeel 3 conflicthantering
Aanwijzingen voor een bezinning in kleine of grote kring.
Expertise gerichte geestelijke verzorging: Kansen voor binnen én buiten de muur Jan Willem Uringa Geestelijk verzorger, afdelingshoofd MMW, CT & GV.
Palliatieve zorg voor niet-westerse migranten februari 2016 ROC Midden-Nederland studenten verpleegkunde 1.
Palliatieve zorg en dementie
Palliatieve zorg voor niet-westerse migranten
GVPZ staat voor: Zorg voor de spirituele dimensie, wiens zorg?
Palliatieve zorg voor niet-westerse migranten
Herken mij Erken mij Ken mij Rouw in de palliatieve zorg
Transcript van de presentatie:

Kwaliteit van Geestelijke Verzorging 2 e Symposium Religie en Zorg, vrijdag 22 juni 2012 De kwaliteit van de spirituele dimensie binnen de palliatieve zorg Moniek Steggerda

Palliatieve zorg volgens de WHO 2 Volgens de WHO is goede palliatieve zorg multidisciplinair en heeft die zorg een medische, een psychosociale en een spirituele dimensie.

Kwaliteitvan Geestelijke Verzorging3 Onderzoeksvragen Vraag 1: Wat zijn de geloofs- en zingevingproblemen van palliatieve patiënten, die opgenomen worden in het UMCN en is het mogelijk om die problemen in kaart te brengen aan de hand van de ontwikkelde screeningslijst? Vraag 2: Nagaan of het mogelijk is een verwijscriterium te definiëren, gekoppeld aan de ontwikkelde screeningslijst. Vraag 3: Welke plaats heeft de spirituele dimensie binnen de communicatie van het palliatief zorgtraject ?

Kwaliteitvan Geestelijke Verzorging4 Vragen screeningslijst 1. Vindt u dat er in deze fase van uw ziekte voldoende voor u wordt gedaan? 2. Uw ziekte brengt afhankelijkheid met zich mee. Kunt u daarmee leven? 3. Is er iets of iemand waardoor u kracht of moed krijgt in uw huidige situatie? 4. Zijn er dingen die u moeilijk kunt loslaten? 5. Als u terugkijkt op uw leven, zijn er dan dingen die u dwars zitten? 6. Is een levensovertuiging of een geloof op dit moment voor u belangrijk? 7. Zijn mediteren, bidden of bepaalde rituelen op dit moment van betekenis voor u?

Kwaliteit van Geestelijke Verzorging5 Tabel 1 gemiddelde scores per vraag (range 1-4) 1 Onvoldoende ondersteuning van anderen 1,6 2 Moeite met afhankelijkheid 1,9 3 Onverwerkte aspecten uit het verleden 2,0 4 Onvrede met de behandeling 2,7 5 Moeite met loslaten 3,0 6 Belang van religie / levensbeschwouwing 3,0 7 Belang van rituelen 2,4

Kwaliteitvan Geestelijke Verzorging6 Tabel 2: Frequentie van geindiceeerde bezoeken (n=6) Geestelijk verzorgerJa, ik ga langsGa misschien langsNee, ik ga niet langs Totaal102432

Kwaliteitvan Geestelijke Verzorging7 Voorbeeld communicatie 1GV Ik heb een vraag over de huisarts, er is geen goede relatie met de huisarts, lees ik, er is geen intimiteit, dat lijkt me problematisch 2artsHij wil dat zelf aankaarten bij de huisarts. 3GVDat is een beetje mijn zorg, moeten we dat zelf niet aangeven? 4artsDat lost hij zelf op 5artsHeeft hij een zaakwaarnemer? 6artsDat is een goede vraag, hij heeft geen familie en als hij overlijdt.. 7GVMijn vraag is: met wie communiceert hij echt? 8artsDat is een gerechte vraag 9artsIk begrijp de vraag: heeft hij iemand om zich heen. Ik zal dat navragen bij de man. 10artsOver zijn begrafenis en zo… 11GVHij zit ergens mee.. als je zulke vragen aangeeft bij de huisarts 12artsIs er een relatie tussen carcinoom en alcoholgebruik? 13artsHij heeft geen ontwenningsverschijnselen

Kwaliteitvan Geestelijke Verzorging8 De praktische bruikbaarheid van de lijst schiet tekort en dit doet afbreuk aan de betrouwbaarheid. Dit betekent dat de gehanteerde lijst in deze opzet en volgens deze procedure bijstelling vergt. In het team ontbreekt een professionele consensus over doelen en procedures van verwijzing. Dit onderstreept het belang van onderwijs- en onderzoek-gestuurde ontwikkeling van geestelijke verzorging in multidisciplinaire klinische settingen. Binnen de multidisciplinaire setting van de palliatieve zorg kunnen we vragen stellen bij de eenduidigheid van het spirituele vocabulaire. De kwaliteit van de geestelijke verzorging in palliatieve zorg is gebaat bij: -Betrouwbare manier van screening -Professionele concensus over verwijsprocedures en doelen -Eenduidig spiritueel vocabulaire dat mulitdisciplinair uitwisselbaar is. l

Kwaliteitvan Geestelijke Verzorging