Rituele keurmerken Benedictijnse impulsen voor Geestelijke Verzorging Dr. Thomas Quartier.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Woord van Leven Januari 2008.
Advertisements

Woord van Leven Januari 2010.
Gods ene naam en de naam van Jezus Christus
Alles wat een begin heeft, heeft ook een einde
Het geheim om ouder te worden in schoonheid
Discipelschap.
IN DE KERK M/V. GEVOELIG ONDERWERP Wat staat er voor je op het spel?
Kader van deze presentatie:
Woord van Leven April 2014.
Welkom.
BOODSCHAP VAN PAUS BENEDICTUS XVI VOOR DE VASTEN VAN 2009
Vaderdag 2013.
Een knuffel voor jouw als je die hebt verdiend Een klop op de schouder
NIET OP DOOIEND IJS !!.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Autisme en intelligentie
Kwaliteit van Geestelijke Verzorging
Portfolio
9 febr Zoetermeer. 1Korinthe 3 1 En ik, broeders, kon niet tot u spreken als tot geestelijke mensen, maar slechts als tot vleselijke, nog onmondigen.
24 januari 2013 bijbelstudie nr. 4 Vanaf hoofdstuk 2:1.
Romeinen 15:29-33 Slot en zegenbede.
Pasen & Pinksteren op één dag!
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, 2 aan de heilige en gelovige broeders in Christus te Kolosse:
4 mei 2014 Zoetermeer 4 mei 2014 Zoetermeer. 1Timotheüs 6 12 Strijd DE GOEDE STRIJD DES GELOOFS, grijp het eeuwige leven, waartoe gij geroepen zijt.
1 En ik, broeders, kon niet tot u spreken als tot geestelijke mensen, maar slechts als tot vleselijke, nog onmondigen in Christus. 1Korinthe 3.
28 februari 2013 bijbelstudie nr. 5 Vanaf hoofdstuk 2:8.
1 donderdag 18 oktober 2012 bespreking vanaf Kolosse 2 16 donderdag 18 oktober 2012 bespreking vanaf Kolosse 2 16.
Rotsen en bergen en water drinken.. EschatonEschaton Het christen leven.
Geloven en nu….
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
1 Gen 37:3 En Israël (Jacob) had Jozef lief boven al zijn zonen, omdat hij hem een zoon des ouderdoms was; en hij maakte hem een pronkgewaad. 4 Toen zijn.
God zegent je zodat je zult heersen 1.
Wat is theater -verbeelde handeling -fictieve tijd en plaats -één of meer toeschouwers.
Pgb in de AWBZ en Wmo nieuws en ontwikkelingen
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Lange termijn gevolgen van levende nierdonatie
Maar zo hebt u Christus niet leren kennen! Efeziërs
De kerkvader Augustinus over
Seks en religie – tussen sensatie of taboe Rituologische verkenningen
Wij verdienen Zijn genade niet! 10 zoals geschreven staat: Er is niemand rechtvaardig, ook niet één, 11 er is niemand die verstandig is, er is niemand.
HET KARAKTER VAN EEN LEIDER
Hoe luister je naar de wet van God?
31 augustus 2014 Zoetermeer 1. de vorige keer... Handelingen 20  Paulus' derde 'zendingsreis'  is op doorreis naar Jeruzalem  passeert Efeze (waar.
1 18 september 2014 Rijnsburg 18 september 2014 Rijnsburg.
1 4 september 2014 Rijnsburg 4 september 2014 Rijnsburg.
14 november 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 9 19 Want hoewel ik vrij sta tegenover allen, heb ik mij allen dienstbaar gemaakt, om er zoveel mogelijk te winnen;
5 manieren van praten over de dood
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Niets zonder Gods zegen
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Welkom in de samenkomst
21 juni 2015 R.Rausch © Christus ONZE HEILIGMAKER -VADERDAG 2015-
“Ga de weg van de liefde.”
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Levensbeschouwing Christendom (Icbo). ICBO Introductie Christendom voor het Basisonderwijs Kinderen nemen hun religie mee Deel van de lesstof (geestelijke.
Welkom ik maak me sterk.
Mag ik een monastiek momentje van U? Jos Douma voorganger Plantagekerk Zwolle.
EREDIENST Navolging van Christus en heiliging door de Geest.
Van levenskunst tot stervenskunst Crematorium Tilburg 6 april 2016 Prof Dr Carlo Leget
Vroegtijdige zorgplanning Waarover maak jij, je zorgen? M. Van de Wiele Ethicus :VZW Rusthuizen Zr. Van Berlaar R.Z. H. Hart Tienen 13 september 2012.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Genesis 1:1-6:8 (5) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan, wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
7de specialisatiejaar Thuis en bejaardenzorg / zorgkundige
1 Petrus Gaat over: Verlossing Nederigheid, de minste willen zijn
Onze (geestelijke) zintuigen oefenen
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Workshop “Rituelen van verstilling”
Het geheim om ouder te worden in schoonheid
Transcript van de presentatie:

Rituele keurmerken Benedictijnse impulsen voor Geestelijke Verzorging Dr. Thomas Quartier

Rituele tijd en ruimte? (1) Ritueel bestaat uit drie elementen (Heitink 2012): Tijd & ruimte (1); handelingen & objecten (2); rollen (3) Welke tijd en ruimte kan de GV tot betekenisvolle tijd en ruimte voor patiënten cultiveren? (1)

Rituele handelingen & objecten ? (2) Welke handelingen en objecten kunnen betekenisvol zijn voor mensen die zich op een grensvlak bevinden? (2)

Rituele rollen? (3) Welke rol kunnen patiënt en GV samen vervullen om recht te doen aan de zin van de zorg? (3) Geen wellness maar welzijn!

Grensvlak bevoorrecht Benedictus van Nursia (6 e eeuw) “Vóór en boven alles moet men zorg dragen voor de zieken, zodat ze werkelijk gediend worden als Christus in eigen persoon, daar deze immers gezegd heeft: Ik was ziek en gij hebt mij bezocht” (RB 36, 1-2). Infirmus omvat niet alleen de zieken. Iedereen op een grensvlak (liminaliteit). (vgl. Quartier 2012a) Ruimte: cella (1) Handeling: cura (2) Rol: servitor; humanum (3)

Het andere van de Geestelijke Verzorging Louis-Marie Chauvet (1995) “Symbolische plekken en handelingen worden gekenmerkt door heterotopie. Het andere wordt betreden om het alledaagse te overstijgen en betekenisvol te maken” Structuur Fixisme – te vast; de structuur verstikt de handeling Deprogrammering – te los; de structuur is niet te volgen Betekenis Hieratisme – te heilig; de betekenis is te verheven Trivialisering – te alledaags; de betekenis verliest zich Discretio! (vgl. Quartier 2012b)

Beschermde ruimte – cella (1) “Voor de zieke broeders wordt een afzonderlijk verblijf bestemd met een ziekenverpleger, die godvrezend is, dienstvaardig en zorgzaam” (RB 36, 7) Cella is een beschermde levensruimte Zorgrituelen – Structuur (vgl. Quartier 2007) Betekenisvolle momenten in een zinnige structuur van -Dag -Week -Jaar -Verblijf -Leven Fixisme én deprogrammering vermijden

Heilzaam handelen – cura (2) “De zieken van hun kant moeten er dan ook aan denken, dat zij ter ere Gods gediend worden, en zij mogen het hun broeders niet moeilijk maken door hun veeleisendheid. […] De gelegenheid om een bad te nemen moet de zieken geboden worden, zo vaak dit nodig is” (RB 36, 4-8). Cura is een interdisciplinair proces omwille van het humanum en vertoont ritualiserende ken- of keurmerken; vgl. palliatieve zorg. (vgl. Quartier 2011a) Valuables van een patiënt: betekenis (vgl. Quartier 2007): -fysiek -sociaal -spiritueel Trivialisering én hieratisme vermijden

Een natuurlijke rol – humana natura (3) Jongeren en ouderen verdienen van nature zorg (humana natura): “Hoewel de mens van nature reeds geneigd is om milder te zijn voor deze leeftijden, die van de bejaarden namelijk en die van de kinderen, toch moet ook het gezag van de Regel in hun geval voorzien” (RB 37, 1). “De jongeren moeten hun ouderen eren (honor) en de ouderen hun jongeren liefhebben (diligere)” (RB 63, 10). Servitor: Voorganger én begeleider op dialogische wijze Heterotopie als vrijplaats cultiveren

Rituele keurmerken Benedictijnse impulsen voor de Geestelijke Verzorging Symposium GV 22 juni 2012 Dr. Thomas Quartier WatKeurmerkRitueel GrensvlakLiminele kairoiInkadering van de begeleiding – ruimte scheppen Het andereHeterotopoiJe durven onderscheiden zonder het contact te verliezen Cella (1)Zorgrituelen (Structuur)Dag, week, jaar, verblijf, leven Cura (2)Interdisciplinaire zorg: valuables (betekenis) fysiek, sociaal, spiritueel Humanum (3)Eerbied en liefdeDialogisch cultiveren van rituele keurmerken