Vertaald uit het Spaans – Freddy Storm 10/2010 De Svalbard International Seed Vault (SISV), ook gekend als de“kluis aan het einde van de wereld”, is.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1.
Advertisements

START DIA.
Klimaatverandering NLT inleiding.
POOLLICHT Componist: Carl Orff, in 1936 Uitvoering: Symfonisch Orkest van Boston Muziek: Carmina Burana.
Een bij weegt 1/10 van een gram. Ze brengt de helft van haar gewicht – 0,05 gram – naar de bijenkorf. Ze maakt een twintigtal reizen per dag.
n Leo presenteerd De voorstelling loopt vanzelf verder
Opwarming Van De Aarde Door Jonas & Stijn C..
10 PLEKKEN OP ONZE PLANEET DIE ER BUITENAARDS UITZIEN
KLIMAATVERANDERING Na deze les moet je weten:
Klimaat en vegetatie in Europa
Global Warming Global Warming
De zuidpool en de noordpool
Een bij weegt 1/10 van een gram. Ze brengt de helft van haar gewicht – 0,05 gram – naar de bijenkorf. Ze maakt een twintigtal reizen per dag.
De barst in de kruik Vertaald uit het Duits. Freddy Storm – 06/2010.
Dit is echt fascinerend!
Thema 1 Noah, Yaimo en Ivar Water.
Waar denk je dat onze PowerPoint over gaat?
Zuid oost azie Natuurrampen.
voor de zomervakantie tot
Woord van Leven Februari 2010.
Door Lucas Brosky Groep 6b 25 mei 2012
Onderwijs en kinderarbeid
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Vertaald uit het SpaansFreddy Storm 01/2010 De metro van Stockholm wordt beschouwd als “de grootste kunstgalerij ter wereld". Er zijn 3 hoofdlijnen:
Een reis langs de planeten
Heilige plaatsen Wat zijn heilige plaatsen?
WWf Door Wouter En Omar.
Wat is veiligheid in het algemeen?
Koolstofdioxide-uitstoot
Een duurzame aarde.. ‘Een paradijs op aarde’  1200 eilanden. De grootste is 5 km 2, De eilanden zijn in groepen atollen verdeeld. Toerisme bedraagt.
Hoofdstuk 3 Natuurgeweld deel 1
Hoofdstuk 1 Aarde: landschapszones Paragraaf 7
Vulkanen in de wereld.
§5 Eerlijk zullen we alles delen
Tianmen Mountains liggen in het noorden van de provincie Hunan, bij Dayong (China). Veel mensen denken bij Tianmen aan de beroemde Tiananmen Square, in.
Veranderingen in landschapszones door menselijke activiteiten
Oh, grote wereldbol !.
Module 2 Biosfeer Door: Camiel Koopmans, Max van Mulken, Martijn Hendrickx en Bram Thomassen.
...is een groot stadspark op het eiland Manhattan in de stad New York. Het is het bekendste park van New York en misschien zelfs van de VS. Met zo’n 25.
Wat doet onze school voor het milieu ???
WIJ ZULLEN VOOR ALTIJD VRIENDEN ZIJN ...
Elke plant zijn eigen plek
derde planeet vanaf de zon
2 vmbo-T/havo 4 steden, §2 en 3
Väder- och Klimatförändringar
Een bij weegt 1/10 van een gram. Ze brengt de helft van haar gewicht – 0,05 gram – naar de bijenkorf. Ze maakt een twintigtal reizen per dag.
De Menselijke Maat De aarde over jaar
Gemaakt door: Enrico Stolwijk Rowan de Vries Daan Borger
Kalaallit Nunaat ‘Groenland’.
Het koudste dorp ter wereld
De “LIJGER” Vertaald uit het Frans Freddy Storm - 01/2009.
Pim Glenn Leonie Babette Jenell
avancer manuellement vooruit met muisklik Siberië, het Baïkalmeer.
Voorganger: Ds. H. Torenbeek Ouderling van dienst: J. Korthoef
2 vmbo-T/havo 5 draagkracht, §2 en 3
China.
Mercedes Sosa : Gracias a la vida Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 02/2010.
Wij zijn allemaal wereldburgers
2 hv 4 Water: soms teveel, vaak te weinig § 8-9
2 vwo 4 Water: soms teveel, vaak te weinig § 8-10
Milieuvluchtelingen Een zoektocht naar bescherming.
Project x Hoe Ziet De Wereld Van De Toekomst Eruit.
Koala.
Poolgebieden.
Tianmen Mountains Dayong city (nu Zhangjiajie) met
Thema 9 Milieu.
Blok 2 Rampen in Afrika Deelvraag:
Blok 2 Rampen in Afrika Deelvraag:
Poolgebieden.
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 3 Planet.
Transcript van de presentatie:

Vertaald uit het Spaans – Freddy Storm 10/2010

De Svalbard International Seed Vault (SISV), ook gekend als de“kluis aan het einde van de wereld”, is ontworpen voor het bewaren van stalen van alle door de mens gekende soorten zaden.

De bedoeling is deze kluis te gebruiken als een ark van Noë, een enorm magazijn dat stalen bevat van de planten die nodig zouden zijn om de mens de Aarde te laten heroveren in geval van een ecologische ramp, veroorzaakt door natuurlijke oorzaken of door menselijk ingrijpen.

De 20 E -EEUWSE ARK VAN NOË

De ark van Noë met de zaden is gebouwd in Longyearbyen, een mijndorpje op het eiland Spitsbergen dat behoort tot de Noorse archipel Svalbard, ten noorden van Noorwegen op zo’n km van de Noordpool. De plek is gekozen wegens haar seismische stabiliteit en omdat de grond (permafrost) daar permanent bevroren is en daardoor het bewaren vergemakkelijkt.

Salvadora. Het Noorse eiland waar zich een kluis bevindt om in het bijzonder de apocalyptische effecten van de klimaatverandering tegen te gaan.

De kluis is gebouwd in een bevroren berg.

In totaal zal de kluis meer dan 100 miljoen zaden uit alle delen van de wereld bevatten.

De zaden liggen opgeslagen in de diepte van een noordpoolberg, verpakt in aluminium en omringd door 1 m dikke muren. De kluis heeft een in de rots uitgehouwen tunnel van 125 m. Zelf als alle koelsystemen falen, zeggen de wetenschappers, zal de temperatuur in de berg nooit stijgen boven de vriestemperatuur. Dat komt door de permafrost, de eeuwige ijskap in die streek.

Beschermdeksel van de tunnel Luchtkamers Kantoor Hoofdgang Opslagkamers Versterkte hoofdtunnel Ingang

De ingang van de kluis is van een futuristisch ontwerp met metalen spiegels die overdag het zonlicht reflecteren en ‘s nachts in de duisternis blinken. Ontworpen door de Noorse kunstenaar Dyveke Sanne. Naast de deur bevinden zich de compressoren die het binnenste van de kluis bevriezen.

Wanneer men in de kluis komt is het eerste wat men ziet een brede doorgang van 125 m naar de drie opslagkamers.

De binnenkant van de doorgang is versterkt met cirkelvormige staalplaten om instorting door erosie van de berg te vermijden.

Op het einde van de doorgang bevindt zich de controlezaal waar de technici op computers elk staal dat uit alle landen van de wereld binnenkomt registreren.

De technici moeten elk staal klassificeren en de soort, afkomst en ouderdom noteren. Alle informatie gaat in een netwerk dat vrij toegankelijk is voor wetenschappers.

De zaadstalen worden verpakt in drie lagen aluminium die hermetisch sluiten. Zo worden de zaden onder de best mogelijke omstandigheden bewaard.

Na te zijn geregistreerd en hermetisch verpakt gaan de zaadstalen in plastic kisten en worden ze overgebracht naar een van de drie opslagkamers.

De in“zwarte kisten" bewaarde stalen komen slechts in circulatie in het geval dat alle staalbronnen vernield of uitgeput zijn De in“zwarte kisten" bewaarde stalen komen slechts in circulatie in het geval dat alle staalbronnen vernield of uitgeput zijn.

Op het vlak van veiligheidsmaatregelen is de installatie voorzien van een gepantserde deur en een omheining.

De verantwoordelijken vermelden ook bijkomende maatregelen tegen de afgelegen ligging van de installatie, de ongelooflijk koude winters, de ijsbanken en de ijsberen die zich agressief opstellen tegen de menselijke aanwezigheid.

Momenteel zijn er al meer dan zaadbanken uit de ganse wereld. Veel ervan zijn - vooral in ontwikkelingslanden - permanent bedreigd door watergebrek, aardbevingen, overstromingen of andere natuurrampen, oorlogen of gewoon een slecht beheer door gebrek aan hulpmiddelen.

Om aan al die gevaren te weerstaan, ook aan de steeds grotere dreiging van de klimaatverandering of een wereldwijde catastrofe door een nucleaire oorlog, heeft Noorwegen deze kluis gebouwd. «Wij hebben de bedoeling hier een veiligheidskopie van alle zaden van de planeet te bewaren», zegt Westengen. «Zo zal in geval van een catastrofe, hetzij natuurlijk, hetzij menselijk, de biodiversiteit van de teelten veilig zijn. De kluis vertegenwoordigt een cruciale strategie om de toekomst te verzekeren van de teelten die ons allemaal voeden».

Het bewaren van de zaden in de kluis is een gratis dienstverlening en de landen die hun stalen sturen blijven altijd de eigenaars ervan. Ze kunnen allemaal hun toevlucht nemen tot de in de kluis bewaarde kopieën wanneer een van de variëteiten uit haar natuurlijk milieu verdwijnt.