Ron van Diepen, Edwin Ooijevaar, Anko Top TLG,02 februari 2008

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Welkom bij de producttraining over MarineOmega
Materie, energie en leven
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Voeding met een gezonde “plus”
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Irritatie van het kraakbeen achter de knieschijf
Voeding van pabostudenten
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
Goedenavond Welkom bij
Lezing 25 jan 2007: informatie over: Voeding: Algemeen, Voor, Tijdens en Na de training en of wedstrijd. Training: Supercompensatie, Prikkels, Interval.
Voedingsstoffen.
Fysieke training bij depressie
De invloed van voeding op sportprestaties
Overvuld maar ondervoed
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voortgezette assimilatie =
Welkom Bij het programma om uw gewicht te beheersen.
Voedingsstoffen.
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Wat voedt jou deel 1..
VETTEN.
Voeding en vertering 5 Havo.
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Regeling door Hormonen
Hoofdstuk 10 Paragraaf 1: Goed geregeld. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken eerste deel paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Wat te doen vandaag Theorie Vetten Presentaties vitamine/mineraal
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Introductie sportvoeding
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
Jessica Dilulu en Melanie Gieskes
Energie Brandstof voor sporten
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
Basis en paraveterinair
Visieontwikkeling.
1 Basisvoedingsleer Voedingsstoffen
VETTEN.
Quiz: de voedingsstoffen
Dynamische kantoren doorbreken sedentair gedrag
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Hoofdstuk Transport VMBO-tl 2
Voedingsstoffen.
Overgewicht, diabetes en gezonde voeding
Ecsplore is onderdeel van PIW Groep
Uithoudingsvermogen: Bloed, spieren en voeding
Welvaartziekten Hart en vaatziekten
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Energiebehoefte.
Koolhydraten.
Gezonde voeding.
Lezing Stichting Kind en Voeding
Wat staat er op een etiket?
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Cholesterol: wat is het en wat kan ik eraan doen?
Transcript van de presentatie:

Ron van Diepen, Edwin Ooijevaar, Anko Top TLG,02 februari 2008

RON

Vetten (1) Verzadigde vetzuren Onverzadigde vetzuren (enkelvoudig en meervoudig)

Vetten (2) Niet-essentiële vetzuren -> door het lichaam aangemaakt Essentiële vetzuren -> niet door het lichaam aangemaakt: linolzuur (omega-6) en alfa-linolzuur (omega-3)

Functies van vetten Energiebron voor het lichaam (1g = 9 kcal) Isolatie tegen de kou Bescherming van de organen Drager van vitamines A-D-E-K Smaakmaker

Waarin komen ze voor? Magere of volle melk Haring of gerookte paling Halvarine of roomboter Biefstuk of een hamburger

Edwin

Vet en inspanning. Energierijke brandstof (9Kcal/g) en grote voorraad maar vereist meer zuurstof… en verbranding kost meer tijd dan bij koolhydraten.

Lage inspanning Lage inspanning = voldoende zuurstof en tijd, dus vetverbranding

Gemiddelde inspanning Vetverbranding in combinatie met koolhydraatverbranding

Hoge inspanning Weinig tot geen vetverbranding tenzij… …de glycogeenvoorraad op is.

Vet & uithoudingsvermogen Verhogen zuurstofopnamecapaciteit Zoveel mogelijk vet verbranden i.p.v. glycogeen

Anko

‘Normaal’ Wat is normaal?

Minder Kleren passen weer Lichamelijk weinig problemen “ingevallen bekkie” Lichamelijk weinig problemen Osteoporose (botontkalking)

Minst Lichamelijke risico’s/schade Sociale effecten Psychische problemen Sociale effecten Hulp nodig!

Meer Sociale effecten ‘Riem een gaatje losser’ Medisch omstreden Eerste lichamelijk effecten Sociale effecten Medisch omstreden

Meest Lichamelijke risico’s/schade Psychische problemen Sociale effecten Psychische problemen Verhoogde kans overlijden

Vet inname

Verzadigd Te veel Te weinig Verhoogd LDL cholesterol gehalte Verhoogde kans hart- en vaatziekten In principe geen gevolgen

Onverzadigd Te veel Te weinig Praktisch gezien lastig Minder verlaging LDL cholesterol Onverzadigde vetzuren (die zeer belangrijk zijn voor de gezondheid) worden ook aangeduid met de term "Vitamine F". Onverzadigde vetzuren hebben een gunstige invloed op de huid, darmen, spieren, gewrichten, overgangsverschijnselen tijdens de menopauze en andropauze (overgangsperiode bij de man).

Essentiële vetzuren Te veel Te weinig Praktisch gezien lastig Bij geen inname.

Transvetten Kunstmatig! Vanwege: houdbaarheid, vast bij kamertemperatuur, vervanger dierlijk vet

Transvetten Te veel Te weinig Verhoging LDL cholesterol gehalte … en verlaging HDL cholesterol Hart- en vaatziekten Hoe minder hoe beter!

Tot slot… FA(C)T or FICTION?