Tijdschrift voor Kindergeneeskunde jaargang 77, nummer 2 (april 2009)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Autologe stamceltransplantatie
Advertisements

Tuur & Gert bezoeken. M A E N D E L E O Het jeugdcentrum Maendeleo neemt het op voor verwaarloosde jongeren. Het jeugdcentrum doet dit echter op een heel.
Universitair Medisch Centrum Groningen
Late effecten na (behandeling van) kinderkanker
Acute lymfatische leukemie (ALL)
Toelichting rapport Robert Kneepkens voorzitter werkgroep Hiv Verbond van Verzekeraars.
Bipolaire stoornissen
Acute promyelocytenleukemie
Partner voor verenigingen Laat uw leden verantwoord sporten.
Kwaliteit van leven en klachten na prostaatkanker; resultaten uit de regio Dr. Floortje Mols.
Elke maand buikpijn! Wat is endometriose?.
Mustafa Dönmez AIOS interne-oncologie Erasmus MC
Multipel myeloom / ziekte van Kahler
De vier dimensionale klachtenlijst (4DKL)
Universitair Medisch Centrum Groningen
Dr. S.E. Buitendijk - Public Health Forum Gezondheidszorg voor Nederlandse kinderen: het kind moet centraal, maar hoe? NPHF 19 maart 2008.
“Krijgt mijn kind overal de beste behandeling?”
Allochtonen in het hoger onderwijs
Acute myeloïde leukemie (AML)
Patiëntenemancipatie Wanneer is het genoeg?
Voeding bij dementie S. van Genuchten.
Over het psychoanalytische psychotherapie bij senioren
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
Begeleiden van Praktijkonderzoek
Hairy cell leukemie (HCL) ‘pluizebolleukemie’
Wat is chronisch myeloïde leukemie (CML)?
Hematologie: kennis van bloed, beenmerg en lymfklieren
Myelodysplastisch syndroom (MDS) en variante beelden
Chronisch lymfatische leukemie (CLL) Afdeling Hematologie Universitair Medisch Centrum Groningen
Universitair Medisch Centrum Groningen
Prolymfocytenleukemie (PLL) Afdeling Hematologie Universitair Medisch Centrum Groningen
Universitair Medisch Centrum Groningen
SKE Klachtencommissie Rotterdam en Zuid-Holland Zuid
Studiereis Turkije AOF: Achterstands Ondersteunings fonds Amsterdam Seans: cultuur en studiereizen 28 sept. t/m 6 oktober 2013.
Lange termijn gevolgen van levende nierdonatie
Angststoornissen bij kinderen met autismespectrumstoornissen
Kraamverzorgenden/verpleegkundigen
JGZ verpleegkundige en arts
Die ziekte in mijn familie krijg ik die later ook?
AL amyloidose oorzaak, klachten en behandeling
Het syndroom van Turner
Kinderen & Jongeren met kanker
Cardiale tumoren bij kinderen
Kwaliteit van leven en coping bij broers en zussen van kinderen met kanker Tijdschrift voor Kindergeneeskunde Jaargang 71 nr. 3 Iris Willen 1BaoD.
Het wapen van Arnhem Waar Ik geboren ben…
Achtergrond en doelstelling Er is geen uniforme en internationaal geaccepteerde definiëring van de wijze waarop de veelvuldig voorkomende respiratoire.
Pathologie/Verpleegkunde
Inleiding keuzemodule TBK31
Examentrainer 2 Cellen ©JasperOut.nl.
EASBFZ01K => Modulewijzer + ppt per week op med.hro.nl/kesmh/EASBFZ01K Les 1 Inleiding: Functies van bloed Les 2 Anemie / Hemoglobinopathie Les 3.
EASBFZ01K => Modulewijzer + ppt per week op med.hro.nl/kesmh/EASBFZ01K Les 1 Inleiding: Functies van bloed Les 2 Anemie / Hemoglobinopathie Les 3.
Omgaan met de gevolgen van trombose
1BAO2KWIZERA ORGAN CYNTHIA ONTWIKKELINGEN IN DE DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING VAN LEUKEMIE BIJ KINDEREN MET DOWNSYNDROOM.
S YMPTOMEN EN BEHANDELING VAN OUDERE PALLIATIEVE PATIËNTEN MET KANKER Van Lancker, A., Beeckman, D., Van Den Noortgate, N., Verhaeghe, S., Van Hecke, A.
Op zoek naar antwoord.
Wat is kinderkanker?.
Bijscholing 23 februari 2015 Trudy Klein Oncologie verpleegkundige en praktijkopleider Diakonessenhuis Utrecht.
Genetisch testen Dirk Jan Boerwinkel Freudenthal Instituut voor didactiek van wiskunde en natuurwetenschappen DNA lab dag 9 maart 2012.
Teken zien er uit als platte spinnetjes van 1 tot 3 millimeter groot Het zijn parasieten; ze leven van bloed Hun beet is meestal pijnloos.
Altijd ziek, kan dat niet beter? Zorgpad Immunologie & el TIM studie Dr. Esther de Vries, kinderarts-infectioloog/immunoloog Jeroen Bosch Ziekenhuis,
Coeliakie in de Jeugdgezondheidszorg: is vroegdiagnostiek haalbaar? Marlou de Kroon, arts M&G, MD PhD, VUmc Lucy Smit, jeugdarts KNMG, JGZ Kennemerland.
DIABETES Studtalk Mo Jaspers.
Hoe ontstaat veneuze trombose?
H10 Gezondheid.
Paedramatisch ingegrepen.
Mutaties in DNA Concept 4. Wat is een mutatie? Een verandering in het DNA vb punt mutatie dat is de verwisseling van 1 basenpaar Sikkelcelanemie: de rode.
De zorg voor kinderen met Downsyndroom
Groeihormoon-stoornis..
Transcript van de presentatie:

Ontwikkelingen in de diagnostiek en behandeling van leukemie bij kinderen met downsyndroom Tijdschrift voor Kindergeneeskunde jaargang 77, nummer 2 (april 2009) Verbrugghe Sandy 1 BaO D

Auteurs M. Blink T.D. Buitenkamp J.P. van Wouwe E.R. van Wering V.H.J. van der Velden C.M. Zwaan

Over de auteur Dr J.P. van Wouwe Verbonden aan de samenwerkende ziekenhuizen in Dordrecht/Zwijndrecht Werkt nu als kinderarts onderzoeker bij TNO Kwaliteit van Leven te Leiden Als docent participeert hij in het onderwijs aan kraamverzorgenden, verpleegkundigen en (kinder- en jeugd) artsen

Synthese van het artikel

Downsyndroom en transiënte leukemie Ontstaat tijdens de foetale fase Tijdens vorming van bloedcellen in de lever  Bij kinderen met downsyndroom wordt deze vorming gekenmerkt door een abnormale uitbreiding van onrijpe cellen

Klinische verschijnselen Meestal geen klachten  Diagnose moeilijk te stellen Bij Symptomatische Transiënte Leukemie  Wel klachten  Diagnose meestal in de eerste twee levensweken gesteld.

Enkele symptomen Leververgroting  Veel voorkomend Miltvergroting Buikwaterzucht

Onderzoeksvragen Een belangrijke en tot op heden onbeantwoorde vraag: Kan de behandeling van kinderen met Transiënte Leukemie de ontwikkeling van Myeloïde Leukemie, bij personen met Downsyndroom, op latere leeftijd voorkomen? Via de volgende procedure probeert men een antwoord te vinden op de onderzoeksvraag (volgende dia):

Vanaf 1 januari 2008  SKION- protocol SKION = Stichting Kinderoncologie Nederland Bij alle pasgeborenen met het Downsyndroom  Een bloedmonster geanalyseerd op de aanwezigheid van Transiënte Leukemie (TL) Wanneer er TL wordt vastgesteld  patiënt doorverwezen naar een kinderoncologisch centrum waar men bepaald welke behandeling de patiënt zal krijgen Alle kinderen met TL  gevolgd op het ontwikkelen van latere Myeloïde Leukemie

Downsyndroom en acute megakaryoblastische leukemie (AML) Bij twee derde van de patiënten met het Downsyndroom, die lijden aan Myeloïde Leukemie (ML), wordt de leukemie geclassificeerd als Acute Megakaryoblastische Leukemie (AML) Vaak is er een lange voorfase met: Trombocytopenie en (=te weinig bloedplaatjes in het bloed) Dysplastische veranderingen in het beenmerg (= ongewoon ontwikkelen en groeien van weefsel)

Genetische achtergrond TL- cellen en ML- cellen bij personen met Downsyndroom  gekarakteriseerd door een mutatie (= verandering) in het GATA1-gen GATA1-gen  belangrijke hematopoëtische transcriptiefactor = Een eiwit dat op specifieke plaatsen DNA bindt en daarmee transcriptie (‘overschrijving’) reguleert voor de vorming van bloedcellen

In schema gezet 80% ontwikkelt GEEN Myeloïde Leukemie (ML) Uitbreiding van onrijpe cellen in de lever van de foetus GATA1- mutaties 20% ontwikkelt ML Transiënte Leukemie (TL)

Huidig ML- DS- behandelprotocol Voor 1980 Kinderen met het Downsyndroom die leden aan ML, werden niet altijd curatief behandeld Men dacht dat ze de chemotherapie niet konden overleven Maar de ML- cellen zijn relatief gevoelig voor chemotherapie, waardoor een hoge dosis vermeden kan worden Zo wil men en hogere overleving bereiken Het `Downsyndroom ML 2006'-protocol

Einde