Over jongerencultuur en jeugdbeleid Willi Huyghe

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
GAMES in het onderwijs.
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Welkom bij Best Buddies Nederland
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Een Gen voor Homoseksualiteit?
Verborgen vormen van pesten
PERSPECTIEF RUIMTE OP EEN PLAT VLAK.
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Welkom Coachavond: pesten op de sportclub
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Loverboys.
Deze presentatie Kinderen met ADHD Hun ouders ADHD in het onderwijs
Levensvragen Over geluk…..
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Handelingsgericht werken in het ZBO Workshop VIA Amsterdam.
Bedenkingen bij en suggesties voor een integraal en onderbouwd overlastbeleid. Naar een tekst uit Panopticon Van: Cops D., Put J. en Pleysier S.
Gemaakt door: Maxim Demuynck.  Reguliere en forensische ggz Reguliere en forensische ggz  De gevaren van onbehandelde gedragsproblemen De gevaren van.
Een zeker toekomst tot water en energie
Adolescenten en homoseksualiteit
Orthopedagogisch centrum “Katrinahof”
Oriëntatiepunten voor een geslaagde wijkaanpak. De burger is in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor zijn welzijn. Activeren is goed luisteren.
Leeftijdgenoten en Vrienden
Je kunt het sommige mensen af en toe naar de zin maken… Maar je kunt het niet iedereen altijd naar de zin maken. De burgemeester en zijn bevoegdheden.
Kwaliteit van Geestelijke Verzorging 2 e Symposium Religie en Zorg, vrijdag 22 juni 2012 Morele Kwaliteit.
Kinderarbeid.
Iris, Twann, Isa en Thomas
LOT OP REIS.
Mayte Lesley kinderarbeid Raiko Noah Nina.
Van de conceptie tot geboorte
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Hoofdstuk 3: Het rechte pad? A. Het kwaad…(en het goede)
Godsdienst.
1 Hoofdstuk 6. De oorlog aan het 'thuisfront' Deelvraag: welke invloed had de oorlog op de Amerikaanse samenleving en in welke mate beïnvloedde de Amerikaanse.
STUDIEDAG WANNEER LIEFDE UITMONDT IN EEN GEVECHT… DETERMINANTEN, SCREENING & INTERDISCIPLINAIRE AANPAK Faculteit Rechtsgeleerdheid Zeger van Hee - Tiensestraat.
Verbinden, stimuleren & ontwikkelen Wetsvoorstel Werken naar Vermogen informatie voor SW- medewerkers.
Ouderbetrokkenheid op het MBO
Inleiding CIW 2008 Analysecollege 1. Analysevraag 1 Bekijk de reclame van Bol.com waarbij mensen vragen naar een bepaalde film, maar vervolgens een product.
Wat willen we vandaag doen?
Transactionele analyse en sociale rollen
Spijbelen voorkomen en bestrijden – Een zorg voor schoolleiders en onderwijsbeleid Thys G., Dupont C. (2001)
Focus op motivatie en communicatie
Kindermishandeling & (v)echtscheiding
Opvoedbaarheid en jeugdbeleid Henk de Vos Hanzehogeschool Groningen – Lectoraat Integraal Jeugdbeleid 16 september 2010.
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Hoe help ik mijn kind bij de studiekeuze?
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
Burgerschap Scholen hebben de opdracht actief burgerschap
Inhoud  Inleiding  Dus er is geen probleem bij jongeren?  De branche heeft toch nood aan een hoge omzet?  Waarom zijn jullie tegen een verbod op alcoholreclame?
Het Mezennestje vzw KDV & BOKDV.  Voorschoolse opvang van 6u30 tot 9u  Naschoolse opvang van 15u30 tot 19u  Woensdagnamiddag van 12u tot 19u  Vakantie-
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
Presentatie: Over de grens
Groepsdynamica.
Weigering van lln met specifieke onderwijsbehoeften Inschrijven onder de ontbindende voorwaarde van onvoldoende draagkracht.
College 4; H7 op zoek naar avontuur en h8 kenmerkende problemen.
Thema jongeren en de publieke ruimte : social media/de digitale leefwereld.
1 (Ped)agogiek Hoorcollege 3 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans.
Opvoeden praktisch bekeken Bieke Van Severen 1BaO C SADAN-Opdracht.
Ouderbetrokkenheid 3.0© E-book Van informeren naar samenwerken
Bestuurlijke conferentie jeugdzorg Gelderland Workshop 2. Specialistische (bovenlokale) Jeugdzorg op nieuwe leest Inleiding van Mw. Van de Maat bestuurder.
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!
Recht op effectieve behandeling Prof.dr. Bram Orobio de Castro Ontwikkelingspsychologie, Universiteit Utrecht.
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
COL 4/2006 – herziene versie van 12/10/2015 Gemeenschappelijke omzendbrief van de Minister van Justitie en het College van Procureurs-generaal betreffende.
Wij komen centraal te staan !
Zet je kinderopvang lokaal op de kaart
Transcript van de presentatie:

Over jongerencultuur en jeugdbeleid Willi Huyghe Het jonge geweld Over jongerencultuur en jeugdbeleid Willi Huyghe

Tendens in gedrag jongeren Willy Huyghe analyseert fenomenen in de (jeugd)cultuur die hij als nieuw en zorgwekkend ervaart. Sinds 2de WO: integratie van jongeren gaat gepaard met allerhande bevestiging van hun jong-zijn en niet zelden met enig vertoon van rebellie. In vergelijking met de kinderarbeid, ouderloosheid, gebrek aan hygiëne zijn de groeikampen van onze jeugd een luxeprobleem. De experimenteerfase die vooraf gaat aan de conformering (gelijkmaken) van jongeren mag de samenleving enige schade berokkenen, heet het.

Nieuw probleem?! Toename van zinloos geweld bij jongeren. bv: Bendecultuur in Amerikaanse gettowijken. => Misschien voor het eerst jongerengeneratie die rechtstreekse spiegel vormt van de heersende moraal. De huidige generatie jongeren beheerst de verwachtingen van het systeem perfect. Deze jongste generatie laat zich niet grijpen, ze zijn goed georganiseerd, ze opereren efficiënt en bliksemsnel. -> Na ernstige vergrijpen lijken ze sanctie emotieloos te ondergaan, ze tonen geen betrokkenheid met slachtoffer.

Onderzoek Jongeren worden door een aantal factoren van jongs af aan voorbestemd voor gebruik van geweld later in hun ontwikkeling. bv: door achtergestelde buurt. Er ontstaat verstoorde tot vijandige communicatie met omringende cultuur, die men door agressie (als uiting van frustratie) tracht op te lossen. Ontwikkeling van geweldpatroon van een groep wordt in hoge mate beïnvloed door manier waarop samenleving dit etiketteert. Achter daden van agressie kan ook oplossen van een statusfrustratie schuil gaan. Dit zorgt voor de gelegenheid om een viriele (mannelijke) identiteit aan te meten.

Geen grote voorbeelden meer Jongeren missen de dag van vandaag figuren waar ze zich positief kunnen mee identificeren. Inzake goed en kwaad verlaten jongeren zich vandaag vooral op hun ouders. Die zijn echter zelf soms zoekend… Jongeren zijn dus sterker dan voorheen aangewezen op een eigen waardenzoektocht.

De rol van de media Onmiddellijk na het tonen van massagraven gaat het over Paris-Dakar en wordt er fruityoghurt aangeprezen. -> De kijker gaat zonder noemenswaardige reflex mee. => Die kritiek is oud, maar actueler dan ooit. Door het wreedaardige waarmee de kijker wordt bestookt wordt de morele impact tot nihil herleid. Zoals onderstaand filmpje aantoont: http://www.youtube.com/watch?v=3o-nHTIMd2M

Jongeren en media De media hebben een specifieke verantwoordelijkheid. -> Voortdurend de pers halen, bij voorkeur met grote koppen en foto’s, werkt als stimulus. -> Want eenmaal ‘on the scene’ verwerven de jonge daders prestige en identiteit. De stereotiepe rolverdeling van het kind-slachtoffer versus de hulpverlener-beul is ‘leuk’ reportagemateriaal. -> Dit zorgt ervoor dat hulpverleners chanteerbaar zijn door de jongeren en hun ouders. -> bv: Als je mijn zoon straft, dan roep ik de pers erbij… => Dergelijke angst tast de coherente (samenhangend) begeleiding van delinquente jongeren aan.

Invloed beeldcultuur Huyghe stond steeds sceptisch tegenover het besluit dat jongeren werkelijkheid en fictie maar al te goed van elkaar kunnen onderscheiden. Voor jongeren met zelfs maar een lichte predestinatie (uitverkoren) voor agressieve vormen zijn bepaalde film- scènes een uitnodiging tot het kopiëren van dat geweld.

Onhandigheden De burgers gaan te weinig effectief - te impulsief, teveel op korte termijn denken – om met de maatschappelijke evoluties van vandaag. Ouders koesteren een weerstand tegen hiërarchische opvoeding. Jongeren zelf hebben een veel zelfbewustere en individuele stijl ontwikkeld om hun rechten te doen gelden. Het jeugdbeleid verwaarloosd. Er is geen sprake van doordachtheid, de wetgeving blijft in de eerste plaats voor de jongere hopeloos verwarrend en overlappend. Iedereen heeft recht op een eigen leven.

Beleidsvoorstellen In de steden, meer aandacht naar het aangenaam maken van woonwijken + het tegengaan van gettovorming. De ordehandhavers werken best in een goed georganiseerd en helder gestructureerd kader. In het onderwijs moeten de risicorichtingen (technisch en beroepsonderwijs) extra ondersteund worden. Integraal jeugdbeleid, waarbij alle departementen moeten betrokken worden in de beleidsvoering. Responsabilisering (aanzetten tot het nemen van eigen verantwoordelijkheid) van ouders bij strafrechtelijke aangelegenheden, zowel preventief als curatief (genezend). Het meest waakzaam mogelijk beleid inzake wapens is noodzakelijk om individuele geweldpleging en dodelijke groepsescalaties te vermijden.

Bronnen: Foto 1: http://www.hoogeveenonline.nl/files/afbeeldingen/lieveheersbeestje.jpg Foto 2: http://www.hoogeveenonline.nl/files/afbeeldingen/lieveheersbeestje.jpg Foto 3: http://paroxisfr.wordpress.com/2012/01/ Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=3o-nHTIMd2M