Voeding bij dementie S. van Genuchten
context Informatorium voor Voeding en Diëtiek
Auteur S. van Genuchten Verpleeghuisdiëtist SintAnnaZorggroep Geldrop Auteur compendium dieetpro- ducten en voedingssuplementen ( meerdere edities)
Opbouw van het artikel Inleiding Prevalentie Klinische verschijnselen Diagnostiek Oorzaak Risicofactoren en preventie Behandeling Voedingsproblemen Voedingsadviezen & -interventie
Opbouw artikel(2) Multidisciplinaire benadering Rol van de diëtist conclusie
Inleiding Inleiding op het artikel Verband tussen dementie en voeding
Prevalentie Prevalentie = aantal 90% ouder dan 65 1% +65 heeft dementie Door toenemen de vergrijzing zal er meer dementie voorkomen!!!
Dementie Klinische verschijnselen: Diverse symptonen: cognitief, psychisch,... Diagnostiek: Moeilijk om diagnose te stellen Snelle diagnose bevorderd behandeling Oorzaak: Cerebrale schade,…
Dementie(2) Risicofactoren & preventie: Erfelijkheid, niet- erfelijke factoren Behandeling: Medicamenteuze therapie Basiszorg patiënt Heel belangrijk voor patiënt
Voeding bij dementie Voedingsproblemen o.a. verminderde voedselinneming Gevolgen voedingsprpblemen o.a dehydratatie, gewichtsverlies
Voeding bij dementie(2) Voedingsadviezen & -interventies o.a. maaltijdvoorziening specifieke maaltijdadviezen sondevoeding Bijvoeding Heel belangrijk is een goede (zit)houding tijdens het eten.
Conclusie Verschillende voedingsaspecten spelen rol bij ontstaan dementie Dementie heeft grote gevolgen op de voeding
Bronnen-Referenties http://www.bol.com/nl/c/boeken/s-van-genuchten/2156309/index.html Geraadpleegt op 16-11-2009 www.ocmw-sint-pieters-leeuw.be/RUSTHUIS/fotos... Geraadpleegd op 16-11-2009