Ontwikkeling in verschillende snelheden

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Afbeelding: Vorstendom (Rijnland-Palts)
Advertisements

Marokkaanse migratie naar de Lage Landen in de 20 ste eeuw.
Hoofdstuk 4 Azië en globalisering (voortdurend proces van wereldwijde economische, politieke en culturele integratie)
Paragraaf 4. Schaalvergroting na 1945.
Paragraaf 4.2 Onafhankelijkheid.
De tijd van de wereldoorlogen
Hindoeïsme en het kastenstelsel
Historisch overzicht paragraaf 6.1
Steden: van hier tot Tokyo
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Een korte introductie over de staat Israël en de Arabische wereld.
1950-Heden - de tijd van televisie en computer
Hoofdstuk 4. Europa in beweging.
Het socialisme Paragraaf 7..
IJzeren gordijn gaat open
Inzoomen op Zuidoost-Azië Astrid Cijsouw
Vietnam Hoofdstuk 4 paragraaf 4.
6, Oorlog en Vrede , Vietnam en Frankrijk.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Hst 2: ZOA: Een regio in beweging
Indonesië.
Hoofdstuk 1 Patronen op de wereldkaart: cultuurgebieden Paragraaf 12 t/m 14
Vogelgriep en vervuiling
Europese Samenwerking
Hoofdstuk 2.
Opd 19 A: pasfoto’s, vakantiefoto’s etc.
4.6 De komst van migranten.
Hoofdstuk 3 Gebieden: Indonesië Paragraaf 7 t/m 12
Hoofdstuk 3 Actuele vraagstukken in Zuidoost-Azië Paragraaf 8 t/m 14
Hoofdstuk 3 Zuidoost-Azië als ontwikkelingsgebied Paragraaf 11 t/m 14
Multiculti.
Hoofdstuk 1 Koude Oorlog en dekolonisatie in Indochina
§ 5 JAPAN EN ANDERE TIJGERS
QUIZ OORLOG EN VREDE ZUIDACTIE CARAES NGO.
Hoofdstuk 3 Actuele vraagstukken in Zuidoost-Azië Paragraaf 8 t/m 14
Hoofdstuk 4 Aardrijkskunde, economie en maatschappij
Globalisering.
Noord-Zuid, West-Rest of Centrum-Periferie
Toerisme in Zuidoost Azië
Hoofdstuk 3 Gebieden: Indonesië Paragraaf 13 t/m 20
Hoofdstuk 2 Arm en rijk in Nederland en Europa.
§5.4 Het einde van de koude oorlog
Paragraaf 1: Kolonies inpikken.
Amnesty International. Amnestie – vrijspreken, kwijtschelden van straf! Internationaal – dus over de hele wereld Eigen symbool!
Hoofdstuk 4 De Nederlanden
Helden… … en heldinnen Voor al deze vrouwelijke superhelden geldt dat ze in een behoorlijk stereotype jasje worden gegoten.
Bevolking van de Republiek
Fundamentalisme.
Microkredieten voor vrouwen en mannen in zuidwest Kenia.
Par 3.2 Europa in de greep van de Koude Oorlog
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
Hoofdstuk 9 Grenzen en conflicten in Rusland.
Israël Palestina.
 Traditionele exportproducten (onbewerkte landbouw- en mijnbouwproducten) worden steeds minder waard.  Men kan minder importeren (ruilvoetverslechtering).
V OLKEN, STATEN EN CULTUUR Linda hennkes en Eva Tetteroo uit 3hd.
VredesverdragenVredesverdragen Genoemd naar een buitenwijk van Parijs net als Sèvres (Turkije) en St. Germain (Oostenrijk-Hongarije) Frankrijk, Engeland.
30De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap 36De opkomst van de politiek-maatschappelijke.
Hoofdstuk 6 De Chinese bevolking.
3/4 kgt 3 Grenzen en identiteit §
De Koude Oorlog
In hoeverre heeft de koloniale overheersing de economische ontwikkeling in Zuidoost-Azië belemmerd? In welke mate bepaalden de koloniën of de kolonisten.
WERELD 3 vwo 4 Conflicten, macht en onmacht par 2 t/m 5.
De Verenigde Staten. §1. Dertien Staten vormen één land. In 1607 stichtten de Engelsen dertien kolonies aan de oostkust van Noord- Amerika.
Grote economische groei in Zuidoost- Azië.
de tijd van burgers en stoommachines
Hoofdstuk 3 Bronnen van energie: Brazilië
Blok 3 Vrede in zicht? Deelvraag:
Zuidoost-Azië PPT A5 - ZOA PENTA - AK - PD
Democratie en Dictatuur
Transcript van de presentatie:

Ontwikkeling in verschillende snelheden Bij paragraaf 10

Regionale verschillen De hele regio Zuidoost-Azië heeft een snelle economische groei doorgemaakt in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw De economie van de meeste landen in de regio groeit nog altijd Er zijn grote verschillen tussen de rijkere landen: Singapore, Maleisië, Thailand, Brunei, de Filippijnen in Indonesië en de armere landen Vietnam, Cambodja, Laos en Myanmar De rijkdom is vooral terug te vinden in de steden, het platteland is veelal arm

Waarom zo arm? Vietnam De Vietnamoorlog (1957-1975) Communistisch regiem Economie  landbouw, visserij, mijnbouw (steenkool) en toerisme

Waarom zo arm? Cambodja Last van de Vietnamoorlog Daarna in 1975 het communistische regiem van de Rode Khmer (Pol Pot)  schrikbewind waarbij 25% van de bevolking om kwam (ong. 2 miljoen mensen) Oorlog tot ver in de jaren negentig Economie: enige economische groei, landbouw http://www.youtube.com/watch?v=hy3nmHH6Lho&feature=related

Waarom zo arm? Laos Last van de Vietnamoorlog Communistisch regiem Economie  landbouw, mijnbouw en handel in energie (waterkrachtcentrales)

Waarom zo arm? Myanmar (voor 1989 (!) Birma) Militaire dictatuur  schrikbewind Bijna geen export In 2007 protesten van de boeddhistische monniken Economie: zeer arm land, landbouw Aung San Suu Kyi http://www.youtube.com/watch?v=xH_ZqfTOrxk&feature=fvwrel

Backwash-effecten Afroming: het beste wordt weggenomen uit een gebied ten behoeve van een ander gebied - Braindrain  de hooggeschoolde mensen trekken weg - Cirkelmigratie  niet permanente arbeidsmigratie, heen en weer trekken tussen het thuisland en het land waar gewerkt wordt

Conflicten minderheden Bij paragraaf 11, 12 en 13

Etnische minderheden Immigranten of oorspronkelijke bewoners Hebben de macht niet, dus zijn afhankelijk van de regering Zuidoost-Azië kent veel autocratische regimes  1 man heeft bijna alle macht Than Shwe (Myanmar)

Etnische minderheden Hoe minder open de staatsvorm, hoe beter de etnische minderheid zich aanpast  mensen worden gedwongen zich aan te passen Integratie  een etnische groep past zich zo aan dat ze een deel van de samenleving worden zonder daarbij hun eigenheid te verliezen (wederzijdse aanpassing) Assimilatie  een etnische groep gaat op in een andere etnische groep en is daarbij nauwelijks meer als afzonderlijke groep te herkennen (eenzijdige aanpassing)

Etnische minderheden in Myanmar Mensenrechtenactivisten spraken met 700 vluchtelingen uit de zeven grote minderheden van Myanmar (Shan, Karen, Karenni, Rakhaing, Mon, Chin en Kachin). Deze volksgroepen vormen ongeveer 35 tot 40 procent van de 50 miljoen inwoners. Het leger greep in 1962 de macht om te voorkomen dat het land uiteen zou vallen. Tot op vandaag voert de junta aan dat haar harde hand nodig is om de verschillende volkeren vreedzaam te doen samenleven. Leden van minderheden die voor hun rechten opkomen, worden volgens Amnesty als verzetsstrijders aangepakt of als drugskoeriers bestempeld en opgepakt. De organisatie vreest dat de autoriteiten de schroeven nog zullen aandraaien in de aanloop naar de verkiezingen die dit jaar gepland zijn.

Chinezen als joden? Wat zijn overeenkomsten tussen Chinezen in Zuidoost-Azië en joden in het vooroorlogse Duitsland?

Vrijheidsstrijd? Welk voorbeeld is dit? Sommige etnische groepen willen regionale autonomie, ze willen meer te zeggen hebben over het gebied waar ze wonen Vooral wanneer er sprake is van grote culturele verschillen, grote economische achterstanden en vooral het gescheiden wonen van andere groepen Als een groep zich helemaal af wil scheiden van een land dan heet dat separatisme Welk voorbeeld is dit?

Wat te doen? Voorkomen  nation building, indoctrinatie en voordelen voor mensen die geassimileerd zijn of willen assimileren Of … Verzet met geweld de kop indrukken (Vietnam, Myanmar) Autonomie toestaan (Molukken) Federale staatsvorm kiezen (Maleisië) Onafhankelijkheid toestaan (Oost Timor) Kolonisten sturen (China)

Moslims Zuidoost Azië heeft veel moslims, vooral in Indonesië Moslims zijn deels gematigd, deels fundamentalistisch (ze volgen de Koran letterlijk) Moslimfundamentalisten willen vaak islamitische wetgeving, de Sharia  Kan leiden tot terrorisme

Moslimfundamentalisme Steniging vrouwen Aanslag Bali