STIJLFIGUREN TEKSTSTIJLEN BEELDSPRAAK

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Muziek aan, start vanzelf.
Advertisements

Kleine engelen Foto’s, tekst en geluid!.
Cursus1 thema gevoelens. Verhaal:
Uitslag enquête over online pesten
Vier stappen naar succes.
MUZIEK : SOUVENANCE DE TOI - ALAIN MORISOD
Ik wens je De kracht van god.
naamwoordelijk gezegde
Muziek: Anastacia: You never be alone
Woorden en tijd.....
De beloning van de dwerg
Veel plezier met lezen en kijken!
Taalbeschouwing 2 Taalleesboek 1 53 t/m 55. een enkelvoudig zelfstandig naamwoord (als onderwerp van een zin) krijgt een enkelvoudig gezegde 1=1 een meervoudig.
Denken en gewoon doen. Leren is eerder het vuur aansteken dan een emmer vullen.
Bier beter als een vrouw?
Een blondine ging naar een
Hoe word ik uitgenodigd voor een gesprek?
Meneertje Blij en Somber
EEN FOUT IN DE VROUW Toen God de Vrouw schiep, was hij bezig aan de zesde dag van de schepping, en aan het overwerken. Een engel verscheen en zei Hem:
Even verpozen en genieten... met muziek.
Het voordeel van een bezoek aan de huidarts.. Je hebt de uitslag al voor het onderzoek. Wanneer gaat het zijn verstand te boven?.. Als hij tot zijn navel.
Aristoteles.
STOF PW hst. 3 Fictie vertelstandpunten
PW hst. 4 (ma ) Spelling Werkwoorden: pv, vd, twd, inf.,bijv. nw (vd of twd) Koppelteken, trema, apostrof.
Geldermalsen  (Jezus)”…. gij zult mijn getuigen zijn ……………tot het uiterste der aarde.  “GETUIGE”: Delen wat God heeft gedaan in mijn leven.
Mijn klas (4 Havo) heeft op 11 oktober parijs bezocht, in deze presentatie laat ik foto’s zien en recensies. Gemaakt door Gilian Sanders 4hna.
Beelden van teambuilding
HERHALING ZINSLEER.
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Dictee 8.13 Klik op de pagina om te kijken of je het antwoord goed had.
MUSIC : SOUVENANCE DE TOI - ALAIN MORISOD
Stijl Extra uitleg 4 havo.
Dieren speciaalzaak. De verkoopster ging naar een kooi achter in de winkel en haalde er een aap uit: ‚Dat is dan Euro‘ De klant betaalde en verliet.
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Letterkunde van 1800 tot 1914 griezelverhaal schrijf je eigen
Beeldspraak en stijlfiguren
Wat is de zin van het leven?
Hoofdstuk 27: Slechtnieuwsgesprekken. Figuur /2.
Theorie poëzie Havo 5.
V r o l i j k K e r s t m i s Voor iedereen !.
Het verhaal van de draak en de dino !
Formuleren Herhaling van de stof van klas 4
De Maya’s zeggen over Alexander: Hij bezit diepe wijsheid en gezond verstand. Is een goed leider en beschermer van zijn gemeenschap.
Dit verhaal begint heel lang geleden, als een vader zijn 5-jarige dochter straft, toen ze een heel kostbaarstuk verloren had. Toen hadden ze nog maar.
Nederland = ZEURLAND.
Woordraadstrategieën
Hoofdstuk 2 Stijl en Beeldspraak.
Hoofdstuk 2 Stijl en Beeldspraak.
GRAMMATICA Groepjes woorden uit een zin die bij elkaar horen:
Paragraaf twee: verkeerde verwijswoorden
Dictee les 4.2 succes.
Stijlvormen beeldspraak, hyperbool, understatement, (anti)climax, retorische vraag, eufemisme, spot, woordspeling, tegenstelling, paradox.
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Welkom. Muziek en zangtalenten Meer dan 300 vrienden op facebook, maar hoe goed kennen die jou eigenlijk als je alleen maar de leuke dingen op facebook.
Opwekking 617 Hij kent mijn naam.
Quiz tops en tips groep 5 en 6. Tops en tips In deze les maakte je maatje een gedicht over de nacht. Dit stond in ‘Zo zit het!’: ZO ZIT HET! Hier let.
Briant College Cursus formuleren h1 Par 1 ‘Dubbelop’
Effecten van taal Onderzoek naar wat woorden, zinsconstructies en tekststructuren doen met de ontvanger.
WOORDEN 3.7 STIJLFIGUREN De betekenis van de woorden uit deze paragraaf 2.Wat stijlfiguren zijn: hyperbool, eufemisme, understatement, litotes.
WOORDEN 2.7 Stijlfiguren 1. 1.De betekenis van de woorden uit deze paragraaf 2.Wat stijlfiguren zijn: pleonasme en tautologie 2 AAN HET EINDE VAN DEZE.
Klas 3vwo Over lezen Blok 3
Mountain of China.
Poëzie Gedichten.
Poëzie “Hoe breek ik een gedicht open?”.
Springen Marco houdt van stoere dingen.
Woorden 4.7 Stijlfiguren.
Retorische analyse.
spreekwoorden en uitdrukkingen
Transcript van de presentatie:

STIJLFIGUREN TEKSTSTIJLEN BEELDSPRAAK

STIJL EN BEELDSPRAAK. STIJLFIGUREN ZIJN: AFWIJKINGEN VAN DE GEBRUIKELIJKE WOORDKEUS EN ZINSBOUW.

STIJLFIGUREN. HERHALING (Voor extra nadruk). OPSOMMING (Aantal zaken achter elkaar). JE BENT EEN LEUK, LIEF, MOOI EN VERSTANDIG MEISJE.

STIJLFIGUREN. 3. CLIMAX EN ANTICLIMAX. LET OP: En dat kost u geen tien euro, geen zeven vijftig, geen 5 euro, maar slechts 2 euro dame. CLIMAX OF ANTICLIMAX???????

STIJLFIGUREN. ANTICLIMAX, WANT DE PRIJS WORDT STEEDS LAGER. 4. ANTITHESE (TEGENSTELLING): WAAR ZIT DE TEGENSTELLING????? Sentimentele romantici genieten vaak van het verdriet dat ze hebben.

STIJLFIGUREN. GENIETEN ………..VERDRIET. DE TEGENSTELLING ZIT IN………… GENIETEN ………..VERDRIET. 5. PARADOX (Schijnbare tegenstelling). ALS JE GOED LUISTERT, KUN JE DE STILTE HOREN.

STIJLFIGUREN. 6. HYPERBOOL: De werkelijkheid wordt STERK OVERDREVEN. IK STA HIER AL EEN EEUW TE WACHTEN. 7. EUFEMISME: Een harde uitdrukking wordt door iets verzachtends vervangen.

STIJLFIGUREN. 7. EUFEMISME: Een harde uitdrukking wordt door iets verzachtends vervangen. VRAAG: WAT WORDT VERZACHT???? VOLGENS HAAR ZEGGEN GEBRUIKT HIJ NOGAL WAT.

STIJLFIGUREN. VOLGENS HAAR ZEGGEN GEBRUIKT HIJ NOGAL WAT. Er wordt verzacht dat hij veel drinkt/drugs gebruikt. 8. UNDERSTATEMENT: Vorm van verzachting met humoristisch effect.

STIJLFIGUREN. ‘DAT IS EEN LEUK SOMMETJE’, 8. UNDERSTATEMENT: Vorm van verzachting met humoristisch effect. ‘DAT IS EEN LEUK SOMMETJE’, ZEI DE WINNAAR VAN DE PRIJS IN DE STAATSLOTERIJ.

STIJLFIGUREN. 9. LITOTES: Dubbele ontkenning. JE ZIET DAT ZE NIET WEINIG OM HAAR FIGUUR GEEFT. VRAAG: WAAR ZIT DE DUBBELE ONTKENNING?

STIJLFIGUREN. JE ZIET DAT ZE NIET WEINIG OM HAAR FIGUUR GEEFT. WEINIG = NIET VEEL NIET WEINIG 10. WOORDSPELING. Pedagoochelaars.

STIJLFIGUREN. 11. SPOT: * IRONIE: Vriendelijke spot. * SARCASME: Fellere spot. * CYNISME: Bijtende spot. VERDRAAGZAAMHEID – HET INZICHT DAT DE ANDER TOCH TE STOM IS OM TOT EEN BETER INZICHT TE KOMEN.

STIJLFIGUREN. BAR EN BOOS IN VUUR EN VLAM 12. TAUTOLOGIE: Een begrip wordt herhaald door een synoniem woord dat tot dezelfde woordsoort behoort. BAR EN BOOS IN VUUR EN VLAM

STIJLFIGUREN. DE UITERSTE LIMIET EEN PASSERENDE VOORBIJGANGER 13. PLEONASME: Er wordt een vanzelfsprekend kenmerk vermeld. DE UITERSTE LIMIET EEN PASSERENDE VOORBIJGANGER