Geen of niet de negatie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Doelloze dingen!!  Je bent vast wel ooit iets doelloos tegen gekomen? Daarover hebben wij dus een mooie presetatie over gemaakt!!
Advertisements

sociale media: de nieuwe realiteit
Ik ben dankbaar ....
KINDERUITSPRAKEN enter.
De vier knagers in het wilde westen. Gemaakt door Marrit de Haan
Op reis langs de voorzieningen
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Gesprekjes….
Wie heeft de stickers van de juf gepakt?
Cursus1 thema gevoelens. Verhaal:
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien. Het zijn zoekplaatjes. Elk plaatje heeft een verhaal. Verhaaltjes over God, die één.
Doosje met geheimen 1 Refrein:
Opkomen voor jezelf.
Eens Ja Klopt Oneens Nee Klopt niet. Ik kijk naar de voice of Holland.
Niet echt maar mama zei dat ik naar school moest *hoest* *hoest*
Zo simpel is het : Bijgevolg : Wie te veel bier drinkt wordt zat,
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
EEN PAPEGAAI ZONDER POOTJES.
He, ik ben de sterkste Zelf klikken Wist u dat wij katten helemaal geen bang hebben van jullie honden.
Woorden en tijd.....
Ferluci.
hoe de marokkanen geld verdienen....
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
‘Het podium op voor Villa Joep!
Blijf bij mij Jolink.
Enkele tips die je leven mooier kunnen maken
Mooi scheppingsverhaal...
Een zoon vraagt aan zijn vader : “Pap, wat is eigenlijk POLITIEK ?”
De kleine Carolientje Komt de overvolle drogisterij binnen Ze blijft bij de deur staan en roept luid Graag drie dozijn condooms in verschillende maten.
Tijd voor wat filosofie Muziek: The Great Pretender (The Platters)
Terugblik op de Toermalijn
JC Dionysos Het kan ons allemaal gebeuren. Dionysos.
Pasen 24 april 2011 Ontmoeting in de tuin
Geluid aan.
Gisteren was ik aan het ……. …………………. Gisteren was ik aan het ………………….
Eigenaardig hoe dit uitkomt.
Kanjergroep 4.
Weglopen Johanna Kruit.
De dag uit het leven van Maria Elena
Een schooldag van Jemuel Hallo! Ik ben Jemuel. Ik ben 11 jaar oud en woon samen met mijn ouders en mijn zusje Gaby in de Filippijnen.
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Interpreteren van data
Huwelijk (1) Een vrouw heeft haar ex-echtgenoot uitgenodigd op haar huwelijk. Tijdens het feest gaat de ex naar de nieuwe bruidegom en vraagt hem op.
Wij oefenen voor Cito Rekenen-Wiskunde E5 Deel 1
Rekenen groep 4.
Verhaal 1“Hallo ik ben nieuwe juf”
Studeren in de cel Opmerkingen bij schrijfopdrachten
Mijn verjaardag..
Een onverwacht feest Les 2
Taalhulp les 1 uitgaan.
Met foto’s en gedichten.
Voornaamwoorden Enkele opmerkingen over. Enkele opmerkingen over het en dat Voorlopig subject De Coolsingel, het/dat is een brede straat. De Coolsingel,
Normale zin Subject + verbum + complementen zonder prepositie + complementen met prepositie Voorbeelden: Hij vertrekt elke morgen om 8 uur met de bus naar.
Pittige antwoorden van assertieve vrouwen  
ONGEVAL.
Enkele tekenen van het ouder worden… Merk je al iets???
Onrecht !!! Vrouw geschopt en aan de haren getrokken voor gsm
Pittige antwoorden van assertieve vrouwen
Op zijn 95ste besluit Don Juan nog te trouwen …
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
De herfst is begonnen.
hoe de marokkanen geld verdienen....
INTERVIEW. Hallo, Ik ben juf Isabelle. Ik geef les in het 1 ste leerjaar van de Sint-Stevensschool.
Kom laat ons zingen vandaag, klappen vandaag, dansen vandaag, prijzen vandaag en bidden tot de eer van God.
Welkom in Hotsjietonia. Dit wil ik vertellen Hier staan voorbeelden, vul het zelf aan Scouting in Nederland Dit is mijn groep Het dorp Hotsjietonia De.
Verstoppertje spelen Sommige mensen zijn er goed in…
Voel je wel in je vel !.
Gesprekjes….
Transcript van de presentatie:

Geen of niet de negatie

Geen Geen het artikel een wordt geen in de negatie een = niet specifiek, onbepaald Hij heeft een snor. Hij heeft geen snor. Geen Ik brei een sjaal. Ik brei geen sjaal. Zij heeft een rond gezicht. Zij heeft geen rond gezicht. een onbepaalde hoeveelheid wordt in de negatie : Ik heb vrienden. Geen Ik heb geen vrienden. Wij hebben kinderen. Wij hebben geen kinderen. Ik krijg geschenken. Ik krijg geen geschenken.

Geen Geen Geen een substantief zonder artikel krijgt in de negatie: Ik drink wijn. Ik drink geen wijn. Geen Zij heeft tijd. Zij heeft geen tijd. Hij heeft blond haar. Hij heeft geen blond haar. voor een cijfer plaatsen we in de negatie: Het is 11 uur. Het is nog geen 11 uur. Geen Ik ben 30 jaar. Ik ben geen 30 jaar. Hij heeft drie broers. Hij heeft geen drie broers. voor een taal of nationaliteit plaatsen we in de negatie: Ik spreek Frans. Geen Ik spreek geen Frans. Ik ben Engelse. Ik ben geen Engelse.

Geen 1 : het artikel een wordt in de negatie: 2 : een onbepaalde hoeveelheid wordt in de negatie: 3 : een substantief zonder artikel krijgt in de negatie: 4 : voor een cijfer plaatsen we in de negatie: 5 : voor een taal of nationaliteit plaatsen we in de negatie: Geen

Niet Niet Niet voor een adjectief Ik ben moe. Ik ben niet moe. Zij is mooi. Zij is niet mooi. De deur is groen. De deur is niet groen. voor een prepositie Ik sta op een stoel. Ik sta niet op een stoel. Niet De kat ligt in de zetel. De kat ligt niet in de zetel. Zij komt uit Polen. Zij komt niet uit Polen. voor een participium of infinitief Hij wil stoppen. Niet Hij wil niet stoppen. Ik ga werken. Ik ga niet werken. Mijn man heeft gekookt. Mijn man heeft niet gekookt.

Niet Niet Niet voor een onbepaald telwoord Hij heeft veel geld . Hij heeft niet veel geld. Dalia heeft genoeg kleren. Dalia heeft niet genoeg kleren. Niet Ik heb veel honger. Ik heb niet veel honger. voor graag, dikwijls, elke dag, .... Hij kookt graag. Hij kookt niet graag. Niet Ik sport elke dag. Ik sport niet elke dag. Zij belt dikwijls. Zij belt niet dikwijls. na een verbum Ik werk. Ik werk niet. Niet Zij schrijft. Zij schrijft niet. Die jongen loopt. Die jongen loopt niet.

na een bepaald substantief (mijn,jouw,het,de,zijn,....substantief) Hij is mijn vader. Hij is mijn vader niet. Niet Dat is haar auto. Dat is haar auto niet. Ik ken die jongen. Ik ken die jongen niet. na vandaag, ‘s morgens, gisteren, ... Ga jij vandaag werken ? Nee, ik ga vandaag niet werken. Was jij gisteren op school ? Nee, ik was gisteren niet op school. Neem jij ‘s morgens de metro ? Nee, ik neem ‘s morgens niet de metro. Niet

Niet 1 : voor een adjectief of adverbe 2 : voor een prepositie 3 : voor een participium of infinitief 4 : voor een onbepaald telwoord 5 : voor graag, dikwijls, elke dag, .... 6 : na een bepaald substantief (mijn,jouw,het,de,zijn,....substantief) 7 : na een verbum 8 : na vandaag, ‘s morgens, gisteren, ... Niet

al nog niet nog geen Wil je al stoppen ? Nee, ik wil nog stoppen. niet Is het al pauze ? Nee, het is nog pauze. geen Ben jij al 18 jaar ? Nee, ik ben nog 18 jaar. geen Heb jij al gewerkt ? Nee, ik heb nog gewerkt. niet Heeft hij al een baard ? Nee, hij heeft nog baard. geen nog niet meer geen .... meer. Moet je nog werken ? Nee, ik moet meer werken. niet Heb je nog honger ? Nee, ik heb honger meer. geen Ben jij nog moe ? Nee, ik ben meer moe. niet Heb jij nog les ? Nee, ik heb les meer. geen Heeft hij nog een snor ? Nee, hij heeft snor meer. geen geen

Regent het ergens binnen ? Nee, het regent nergens binnen. Gaan we ergens zitten ? Nee, we gaan nergens zitten. Heb je overal al gezocht ? Nee, ik heb nog nergens gezocht. Zijn er overal fietspaden ? Nee, er zijn nergens fietspaden. Heeft iemand Lea gezien ? Nee, niemand heeft Lea gezien. Is er iemand jarig ? Nee, er is niemand jarig. Is iedereen ziek ? Nee, niemand is ziek. Heeft iedereen een boek ? Nee, niemand heeft een boek. Is er iets op TV ? Nee, er is niets op TV. Heb je iets gevonden ? Nee, ik heb niets gevonden. Ga je alles vertellen ? Nee, ik ga niets vertellen. Heb je alles al ingepakt ? Nee, ik heb nog niets ingepakt.

al nog niet nog geen nog niet meer geen .... meer. ergens overal nergens iemand iedereen niemand iets alles niets