Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Conferentie SSL 24/02/2011.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
uitgetest in de kleuterklas'. Ga voor Geluk door Marc vande Gucht
Advertisements

Van de economische crisis, de dingen die niet voorbij gaan…
OBP actief! 24 november 2008 Jacqie van Stigt Projectleider LBP FNV Bondgenoten.
GRUNDTVIG & KA1 14/02/2014. De hoofdlijnen van Erasmus+ DRIE kernacties (key activities): 1.Leermobiliteit voor individuen 2.Samenwerking voor innovatie.
1 PENSIOEN - INFOSESSIES - 7, 15 en 22 november 2011 Pensioen INFOSESSIES en 22 november 2011.
Presentatie door Theo Alberts, lid MDJC
“ VEILIGHEID VAN DE WOONVORM MAAR TOCH MIDDEN IN DE MAATSCHAPPIJ”
De ideale levensloop van jongerern
WMO Praat mee!.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ SSL-conferentie 24 & 25 februari.
Presentatie Henny Knechten
ERASMUS+. Waarom nieuw programma? Begrotingen EU: zevenjaarlijks : Een Leven Lang Leren : Erasmus+
Natuurlijke Werkloosheid en de Phillipscurve
Vergrijzen en verzilveren Antwerpen, 16 november 2012 Paul Schnabel Sociaal en Cultureel Planbureau Universiteit Utrecht.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’
Duurzame inzetbaarheid: extra belangrijk in een recessie
Lang zullen ze leven! - en werken en leren…
Kwaliteit van leven in Limburg
Vrijwilligerswerk voor of door ouderen?
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Intuïtie of onderzoek? Een.
De zorgbehoevende oudere in de samenleving. Inleiding: Zorgverlening in Vlaanderen.
Investeren in sociale mobiliteit en emancipatie
“Territoriale Cohesie en Healthy Ageing” NOORD-NEDERLAND Werkconferentie UMCG ‘Healthy Ageing’ Nether, Brussel 24 maart 2010 Lambert van Nistelrooij, Europees.
Leerroutes op VSO Alphons Laudy
Ouderen: aan de slag of aan de kant ? Vlaams ouderenparlement 26 april 2010 Lieve De Lathouwer expertisecentrum Leeftijd en Werk.
28 mei - Ad-Manifestatie Ad en Flexibilisering Hans Daale Leido.
AKOV - Brussel, De Vlaamse Kwalificatiestructuur 1 Decreet 30 april 2009.
Ik heb de leeftijd bereikt waarop men mijn inspanningen
Meisjes en wiskunde (Waarom) is wiskunde moeilijk?
I NFORMELE ZORG IN V LAANDEREN. I NHOUD 1.Auteurs 2. Het zorgspectrum 2.1 Formele zorg 2.2 Informele zorg 3.Onderzoek 3. 1 Sociaal economische kenmerken.
Universal Design for Learning 24/09/2013 UGent Karen Leyman.
Lien Verwaeren Kabinet Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Vlaamse Regering Naar een nieuw decreet Lokaal Cultuurbeleid.
Study visit Helsinki 17/10 – 21/10/2011 Better working Skills Through Lifelong Adult Education Chris du Pont.
Burgerparticipatie landschap
Departement Werk en Sociale Economie Vlaamse Vertegenwoordiging bij de EU Permanente Vertegenwoordiging van België Conferentie “Jong in de stad”- Mechelen,
Doel middag Programma Actie A Actie J1 Actie J2 Nieuwe werkwijze Juni 2010 Actie A & J Voorlichting Nieuwe tijdvakken ESF Actie A & J.
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Cliënt Volg Systeem Niet Aangeboren Hersenletsel MEE IJsseloevers
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag ‘Gebruik onze databanken!’
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Conferentie SSL - Van basisschool.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ SS/-Conferentie februari.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Studiedag 24 en 25 februari.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Sessie B4: Vroegtijdig schoolverlaten.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Conferentie SSL 24-25/02/2011.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ LEREN JONGEREN BIJ IN HUN EERSTE.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Van basisschool tot arbeidsmarkt:
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ SSL-conferentie februari.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ SSL-conferentie februari.
Benzies & Batchies Interactief lesprogramma voor en door jongeren met theatervoorstelling en weerbaarheidstraining Gaby de Lijster.
Arbeidsparticipatie van oudere werknemers Discussiemiddag Leeftijd en Gezondheid op het Werk Utrecht, 27 oktober 2009 Dr. Rob Gründemann, Senior Onderzoeker/Adviseur.
Kwaliteit van leven in Limburg Voordracht ten behoeve van politiek debat en maatschappelijke organisaties in Limburg Dr. Nol Reverda, lector Hogeschool.
EAPN De EU Strategie Sociale Inclusie
Demografische evoluties - verzekeringssector
Ongelijkheid in toegang tot digitale systemen Twee voorbeelden Invloedsfactoren Statistieken en Bronnen Alexandre Vantomme.
Transitie langdurige zorg
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Doe je zeg! Via de ouderenraad? 21 november 2014 Veerle Baert.
Nieuwe gezinnen scheidingen en de vorming van stiefgezinnen
Vlaanderen Gepeild, Brussel, 1 oktober 2009 Cultuurparticipatie in de levensloop John Lievens Vakgroep Sociologie Universiteit Gent.
Tto: de laatste ontwikkelingen
Echtscheiding en sociaal kapitaal in Vlaanderen Belinda Wijckmans, Maaike Jappens & Jan Van Bavel Interface Demography Vlaanderen Gepeild 2009 Brussel,
De Wmo in Zeevang Actualiteitendagen Wmo-welzijn 2009.
Straffe madammen… …werken bij een straffe overheid.
WAT IS MANTELZORG?.
MANTELZORGQUIZ.
MANTELZORG IN ONZE MAATSCHAPPIJ
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Annelore Van der Eecken, Robin Kemper, Ilse Derluyn & Lieve Bradt
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Transcript van de presentatie:

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Conferentie SSL 24/02/2011 Ellen Boeren ‘Hoe lang is levenslang?’ Verschuivingen in participatie aan leren doorheen de levensloop. (Eurostat Adult Education Survey)

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ LLL doorheen de levensloop  Het Vlaamse beleid onder de loep  Theoretisch kader  Eurostat Adult Education Survey  Resultaten * participatie * motieven * drempels  Conclusies en discussie Conferentie SSL 24/02/2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ LLL doorheen de levensloop  Het Vlaamse beleid onder de loep Uitgangspunten: - vergrijzing - dalende participatie naarmate leeftijd stijgt - leernoden op latere leeftijd Conferentie SSL 24/02/2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ LLL doorheen de levensloop  Het Vlaamse beleid onder de loep -conform Europese richtlijnen: 15 procent / Een leven lang leren in goede banen (2000) -Pact van Vilvoorde (2001) -Strategisch plan geletterdheid (2005) -Vlaanderen in Actie Pact 2020 (2009) Conferentie SSL 24/02/2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ LLL doorheen de levensloop Conferentie SSL 24/02/2011 VLAANDEREN

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ LLL doorheen de levensloop  Theoretisch kader Psychology of Adult Learning Mark Tennant (2006) Conferentie SSL 24/02/2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ LLL doorheen de levensloop Conferentie SSL 24/02/ – 23 Late adolescentie en jeugd 23 – 35 Vroege volwassenheid 35 – 45 Midlife transitie 45 – 57 Midden volwassenheid 57 – 65 Transitie naar late volwassenheid Streven naar emotionele afhankelijkheid Voorbereiden op huwelijk en familieleven Keuze en voorbereiding op de carrière Ontwikkelen van een ethisch systeem Keuze van een partner Gezinsuitbreiding Managen van een huishouden Een beroep starten Opnemen van maatschappelijke verantwoordelijkheden Aanpassen aan veranderende tijdspatronen Herbekijken van de carrière Herdefiniëren van de familiale banden Carrière behouden of een nieuwe uitbouwen Herbevestigen van de familiale relaties Opnemen van mature maatschappelijke verantwoordelijkheden Aanpassen aan biologische veranderingen Voorbereiden op pensioen

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ LLL doorheen de levensloop  Eurostat Adult Education Survey -2007, quasi alle landen uit de EU -formeel, non formeel, informeel -socio-demografisch / socio-economisch profiel -zelfinschatting vaardigheden ICT / talen -socio-culturele deelname -3,104 observaties (sample 8,677) -referentieperiode 12 maanden !!! Conferentie SSL 24/02/2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ LLL doorheen de levensloop  Resultaten * participatie * motieven * drempels Conferentie SSL 24/02/2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ LLL doorheen de levensloop Participatie naar leeftijd Conferentie SSL 24/02/2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ LLL doorheen de levensloop Participatie naar leeftijd (formeel versus non formeel) Conferentie SSL 24/02/2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ LLL doorheen de levensloop Intentie tot participatie naar leeftijd Conferentie SSL 24/02/2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ LLL doorheen de levensloop Motieven (formeel) Conferentie SSL 24/02/2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ LLL doorheen de levensloop Motieven (non-formeel) Conferentie SSL 24/02/2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ LLL doorheen de levensloop Motieven (om mijn werk beter te doen) Conferentie SSL 24/02/2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ LLL doorheen de levensloop Motieven (om nieuwe mensen te ontmoeten) Conferentie SSL 24/02/2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ LLL doorheen de levensloop Drempels -focus op niet-participanten -… met een intentie om te participeren -grootste drempels hebben betrekking op TIJD  combinatie met werk  combinatie met gezin -tijdsdrempels dalen naarmate de leeftijd stijgt Conferentie SSL 24/02/2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ LLL doorheen de levensloop Drempels (mijn gezondheid of leeftijd) Conferentie SSL 24/02/2011

Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ LLL doorheen de levensloop  Conclusies en discussie -sterke samenhang met job -Schuller & Watson: learning through life * * * * 75+ -betere balans  tijd Conferentie SSL 24/02/2011