Door Lysa D’hoop en Charlotte Bara

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
IK WIL GRAAG MIJN FAMILIE, COLLEGA’S EN VRIENDEN UITNODIGEN VOOR EEN BARBECUE IN MIJN NIEUWE HUIS (IK WAARSCHUW JE ALVAST: HET IS MAAR EEN SIMPEL OPTREKJE.
Advertisements

Korte Quiz over Armoede
Ons kijken/denken over armoede beïnvloedt ons handelen.
Zorg voor Amstelveen 29 januari 2012.
IMPIAN ANAK in 12 vragen…veel meer informatie en foto’s vind je op www
Spreekbeurt Kira Lamers in groep 3 a Pius X school in Bemmel op 23 maart 2012   Ik ben Kira en net als mijn papa zijn wij Nederlanders. Mijn mama is in.
Sociale dienst Liliane Moons
Sociaal – Digitaal – Integraal OP ZOEK NAAR SOCIALE GRONDRECHTEN … de rechtenverkenner als instrument voor burger en hulpverlener provinciale infosessies.
Inkomen les 17 Begrippen & 81 t/ 84
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
De betaalbaarheid van de (eerstelijns) medische zorg
Sarah De Baets Julie Cokelaere
Hoofdstuk 6 Sociale ongelijkheid.
TEST JE MEDISCHE KENNIS
Samen zorg dragen voor elkaar Brussel 29 september 2011
WELKOM. !!!???!!! ARMOEDE in BELGIË??? ZEKER WETEN!!
GOED WONEN van LEVENSbeLANG! Ouderenweekcampagne 2011.
Luisterend Dienen 2014 Armoede in Nederland
Coalitie Gezond Geweten 14 oktober 2013
Dialoog en netwerkvorming i.h.k.v. het lokaal sociaal beleid
Brede scholen school / scholen sportzaal kinderopvang buitenschoolse opvang bibliotheek huisarts … etc. op één locatie.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
CULTUREEL KAPITAAL ?????? Je eerste keer weet je niet wat je te wachten staat om dat je het niet kent. De eerste keer dat ik naar het toneel ging was.
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Inkomen les 18 Begrippen & 85 t/m Begrippen Collectieve regelingen Regelingen die gelden voor alle mensen van een bepaalde groep.
Inkomen les 19a Begrippen & 95 t/m Begrippen AKW Algemene Kinderbijslagwet: wet die regelt dat mensen met kinderen tot 18 jaar een uitkering krijgen.
Inkomen 22 Begrippen H7.
Lokaal het verschil maken voor kinderen in armoede
Armoede treft 1 op 5 ouderen
De collecte is bestemd voor Red een Kind. Red een Kind Red een Kind helpt kwetsbare kinderen en gezinnen in Afrika en Azië. Dit is Njoroge. Hij is zes.
Armoede en depressie Een (niet) evident verband?
Rekenen groep 4.
Zichzelf kort voorstellen
Groep 6A Wat is de gang van zaken in die groep?. ‘s morgens vroeg in de kring.
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Jij hebt ook wat te vertellen!
Wat ik wil…..
Armoede in cijfers Kinderen geboren in een kansarm gezin
Verdringing: Vrijwilligerswerk in veranderende tijden
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Uitwerking van Argumenteren – H1 – Opdracht 12 – p. 132
Armoedevoorzieningen
7.2: Geschiedenis van de verzorgingsstaat
Situatie 1 Ik ben iemand die graag zelfstandig blijft, maar heel veel informatie over de veranderingen gaat tegenwoordig met de computer en ik heb geen.
Recht op zelfbeheer iets voor ons? Trevor James 17 maart 2015.
Armoede huisvesting.
Welzijnszorg? Sociaal-culturele beweging Met schaamte 45 jaar 5 pijlers: Projecten Fondsenwerving Jongeren en onderwijs Politiek Campagne
Armoede is … Sieg Monten
Vraag 1: Mag de school geld vragen voor een theaterbezoek?
INTERVIEW. Hallo, Ik ben juf Isabelle. Ik geef les in het 1 ste leerjaar van de Sint-Stevensschool.
Besparen op medische kosten? Het kan!
Sociale verschillen in gezondheid Maatregelen binnen de ziekteverzekering.
2 maart 2016 Bureau Frontlijn Frontlijnsturing en uitvoering in de praktijk Ned fan man lei Kennis, innovatie en methodiekontwikkeling.
DentAdmin en MyCareNet. 1 januari 2015 ( indien tijdig gepubliceerd) Verplichte toepassing Regeling Betalende Derde voor  patiënten met verhoogde tegemoetkoming.
Opgave jongeren Thema avond gemeenteraad, 27 oktober 2015.
Zorg Verandert. Presentatie SBOG Marijke Hempenius 2 maart 2015.
Minder kinderen, minder scholen? Bijeenkomst gemeente Sluis dinsdag 28 juni 2011.
Enkele indicatoren over armoede in de regio Kempen Samen Huis van het Kind, de kracht van een netwerk Peter Anaf adviseur stad Turnhout Welzijnszorg Kempen.
Armoedeweb kerngegevens. Werk is een buffer, maar lost armoede niet op: 95% van de werkenden leeft niet in armoede,
Tegemoetkomingen.
Gezondheidsongelijkheid in Gent
3de betalende / MyCareNet
Wat leren de cijfers ons over de ouderen, de rusthuizen & de rusthuisbewoners? Observatorium voor Gezondheid en Welzijn Brussel Sarah Luyten
Groei dossiers/ lokale opleg
Verandering leidt tot beter sociaal werk? Of niet?
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Lang leve de zelfhulpgroep!
Ongelijkheid in de zorg bij kwetsbare kinderen
Transcript van de presentatie:

Door Lysa D’hoop en Charlotte Bara Armoede en gezondheid Door Lysa D’hoop en Charlotte Bara

Is armoede slecht voor de gezondheid? Laag op de sociale ladder Laag scoren op gezondheidsindex

Vergelijking hoge en lage sociale klasse 45 % meer kans hebben om binnen het jaar te overlijden 55% meer kans om 30 dagen arbeidsongeschikt te zijn & 66 % meer kans op invaliditeit 2 keer zoveel kans om in een psychiatrische instelling of in de (neuro)psychiatrische dienst te worden opgenomen 36 % heeft een slechte tandhygiëne 15 % meer kans op een chronische longaandoening; 16 % meer kans op een hartaandoening.

Het gaat niet alleen om Beschikbaarheid Financiële toegankelijkheid Kwaliteit van de gezondheidsdiensten Maar ook om structurele en culturele oorzaken. Zoals : - Arbeidsomstandigheden - Huisvesting - Leefmilieu - Kwaliteit van het sociale netwerk

Gezondheidskosten

Organisaties die kunnen helpen Christelijke mutualiteit Welzijnszorg Bond Moyson

Welzijnszorg Armoede uitsluiten is onze opdracht en dus ook ons doel Uitsluiting staat voor het ontbreken van één van de grondrechten zoals recht op inkomen, huisvesting, gezondheid, onderwijs, arbeid, sociale en politieke participatie. Armoede staat voor het kluwen aan achterstellingen op verschillende domeinen; armoede is daarom de meest extreme vorm van sociale uitsluiting.

Getuigenissen Voor de kinderen probeer ik te zorgen voor gezond eten. Ik zou liever gezond eten… maar je moet het kunnen betalen.  Ik probeer iedere dag fruit mee te geven naar school, maar het is duur! Ik haal soms mijn medicijnen niet bij de apotheker om te sparen voor de kinderen. Sint- Maarten is voorbij en Kerst komt er aan. De kleine zegt: tof, met kerst liggen er pakjes onder de boom!. Ik wil mijn kinderen dus iets geven.(Nadia – Welzijnschakel) Wat het met mijn schouders wordt, dat weet ik niet. Ik heb lichter werk nodig, maar ik ben laaggeschoold. Wat ga ik vinden?

Christelijke mutualiteit & Bond Moyson Beide organisaties sluiten aan bij hulpverlening voor mensen met financiele problemen.

Onderdelen van de hulpverlening Remgeld Omnio Statuut Terugbetaling ziekenkosten Hospitalisatie Regeling betalende derde Maximumfactuur

Remgeld = bedrag dat de patiënt zelf moet betalen ≠ tussen wettelijk honorarium en wat het ziekenfonds terugbetaald

Omnio Statuut = Recht op een hogere teugbetaling ziekenkosten. = Recht op een verhoogde tegemoetkoming Specifieke beschermingsmaatregelen Financiële voordelen

Financiële voordelen Terugbetaling ziekenkosten  Hogere terugbetaling Hospitalisatie  Lager aandeel in verblijfskosten & verbod op kamer - & honorariumsupplementen Regeling betalende derde  Toestemming van arts nodig Maximumfactuur  Lager plafondbedrag ziektekosten

Einde