Tips voor een vlotte start!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Busramp in Zwitserland
Advertisements

Niet Klikken, Er is muziek bij Oud mogen worden is een zegen Z e z e g g e n ….
Leefgroepen in de kleuterschool
Cursus1 thema gevoelens. Verhaal:
Uitslag enquête over online pesten
Huiswerktips.
Bijbeltekst: 1 Samuël 20: 1-17
Toen God “de vrouw” maakte, was hij al 6 dagen aan’t overwerken.
IJsje is het zachtste beertje van de hele wereld. Voel maar in het boek!
Opkomen voor jezelf.
Een bericht speciaal voor jouw m’n
“ff Anders”.  Het thema van dit jaar is “ff Anders” 2.
Gewoon Toon.
Laatste zondag van het kerkelijk jaar
Communicatie ouder-kind
Dr. Albertus Risaeusschool
Advent Week 1.
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
levenslessen 7 % Steeds even klikken om verder te gaan !
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Levensvragen Over geluk…..
Trix en Lex Niveau 6 Bewerkt door Jeff, Liesl en Robin
Een knuffel voor jouw als je die hebt verdiend Een klop op de schouder
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
Zij alleen…...
Huil niet om iemand, die niet om jou zou huilen.
Een bericht speciaal voor jouw m’n
De grote oversteek Afscheidsdienst groep 8 op 30 juni 2013 m.m.v.:
Ik had een droom verleden nacht,
Interpreteren van data
Dr. Albertus Risaeusschool
Hoe ondersteun je je kind “De Musical gaat niet door” >>
Conflicten! Lastig of een kans op ontwikkeling?
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Intensief lezen Lees de tekst grondig door en duid kernwoorden en/of –zinnen aan. Doe dit zo. Hoe doe je dit? Volg de pijl en dan zie je het symbooltje.
Vrienden.
Regels en afspraken.
Liefste mama en papa, De liefste, de braafste en de tofste
Advent 2014 Logo school.
ADVENT 2014.
Stel je voor, je bent weer kind…. En de wereld mag lekker helemaal om jou draaien.
Wij hebben een hart voor iedereen
Om soms eens dieper over na te denken
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
Resultaten Leerlingenenquête 2015
Belangrijke tips voor een spreekbeurt
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
Een herfstboekje maken
Voor het eerst naar school; een kijkje in groep 1 en 2 Wat leuk dat je bij ons op school komt.
Mijn kind gaat naar de basisschool Themabijeenkomst.
Slide 3: Hoe kan ik mijn kind voorbereiden op de kleuterschool? Laat je kind een paar keer bij familie of vrienden spelen Zo went het aan spelen zonder.
Psychologieles 2 Conceptie, baby, peuter Informatie  bronnenbundel.
INTERVIEW. Hallo, Ik ben juf Isabelle. Ik geef les in het 1 ste leerjaar van de Sint-Stevensschool.
Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 (en soms ook groep 6)
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
Workshop Portret Fotografie. Tips voor betere portretfoto’s 1. Stel scherp op de ogen 2. Gebruik een grote diafragma opening 3. Fotografeer op ooghoogte.
Een lach op het gezicht van kinderen in Nederland.
Er zijn momenten in je leven waarin je iemand zo kunt missen
Weblog Een venster tussen klas en omgeving. Wat is een weblog? Een weblog is een digitaal dagboek. Je kan, wat in de klas gebeurt, delen met de omgeving.
Werk aan de winkel. Bankrekening openen Beste Kinder- en Jongerenrechtswinkel, Veel van mijn vrienden hebben een bankrekening. Mijn ouders vinden dat.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Intervisie Door: Chantal van der Gouwe.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
Wenboekje Wat fijn dat je er bent, hang je jas maar aan de kapstok..
Thema voorbereid met jongeren. Licht van de wereld U scheen in mijn duisternis, nu mag ik zien wie u bent. Liefde die maakt dat ik U wil kennen Heer’,
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
45 levenslessen Noorwegen. Teksten van: Regina Brett. Music: snowdream
Deze dia’s schakelen automatisch door
Transcript van de presentatie:

Tips voor een vlotte start! Het rugzakje staat klaar, de schoentjes zijn gepoetst, de eerste schooldag breekt aan, en dan doet je oogappel niets anders dan huilen. Wanneer in september de schoolpoorten opengaan, begint voor vele ouders het troosten, aanmoedigen en met pijn in het hart hun krijsende peuter achterlaten. Verdriet bij het afscheid is normaal de eerste dagen. De peuters komen immers terecht in een totaal onbekende wereld: een vreemde omgeving, vreemde kinderen, een vreemde volwassene die men “juf” noemt,… Bovendien moet een kind nog leren dat mama en papa hem/haar niet in de steek laten, maar écht terugkomen. Kinderen kunnen dan ook koppig en boos reageren de eerste schooldagen. Je kind heeft tijd nodig om dit alles te verwerken en om zich aan te passen. De voorbereiding thuis begint ermee dat je een vertrouwensrelatie opbouwt met je kind. Bijvoorbeeld niet zomaar een smoesje verzinnen en verdwijnen. Daarnaast is het belangrijk om een eerlijk beeld van de school op te hangen. De peuterklas is geen speelgoedparadijs waar alles mag, maar ook geen strafkamp waar je moet stilzitten en luisteren!

Leer je kleuter zich voor praktische dingetjes verstaanbaar uit te drukken, want de juf begrijpt niet élk brabbeltaaltje. Breng je kind niet naar school als je net verhuisd bent, of bij een geboorte, want dan denkt je kind dat het weg moet vanwege de verandering thuis. De belangrijkste stap is de manier van afscheid nemen! Een kind mag huilen, dat is heel normaal! Wordt hiervoor dus zeker niet boos en vermijdt om zelf te huilen, want dit maakt het afscheid nog moeilijker. Zeker ook niet plots vertrekken, je kind van je afduwen of stiekem achterlaten terwijl het afgeleid is. Je peuter moet immers leren afscheid nemen. Het beste is om hierbij een ritueeltje op te bouwen. (Samen de boekentas in de klas zetten, naar de speelzaal gaan, een kusje, en zwaaien tot mama/papa achter de hoek verdwijnt)

Er zijn 3 groepen: • Peuters die zonder problemen naar school komen Er zijn 3 groepen: • Peuters die zonder problemen naar school komen. (eventueel door broertjes, zusjes, …) • Peuters die de eerste dagen wenen en nadien wennen aan de situatie. • Peuters die de eerste dagen niet wenen, maar nadien wél. Bij bijna alle huilers gaat het zo: zodra mama of papa weg is, is het ook gedaan met de tranen. Dralen maakt het alleen maar erger. Geef een dikke kus en knuffel en ga dan gewoon weg. Wees ook duidelijk: niet de ene dag je peuter thuis, de volgende naar school, en dan weer thuis. Zo krijgt je kind nooit de kans om te wennen, vriendjes te maken en de juf te leren kennen. Het helpt je peuter als hij/zij iets vertrouwds bij zich heeft, zoals een knuffeldiertje. Heel wat kinderen grijpen naar hun gezellige houvast: hun dekentje, vodje, popje of knuffeldier. Een kind heeft een emotionele band met zijn knuffeldiertje en het biedt dan ook troost tijdens de eerste schooldagen. Een knuffeldier zorgt voor een extra-geruststellend, veilig gevoel bij de peuters.

Kindertranen in de peuterklas, zó droog je ze het snelst... 10 gouden tips van de juf 1. Geef een eerlijk beeld van de school. 2. Zorg dat je kind zich voor zijn basisbehoeftes verstaanbaar kan maken. 3. Maak van tevoren duidelijk dat mama/papa niet blijft. 4. Laat de eerste schooldag niet samen vallen met een grote verandering thuis. 5. Begin eventueel met halve dagen. 6. Maak het afscheid kort: een knuffel, een zoen en weg! 7. Toon je eigen verdriet niet. 8. Geef een knuffel mee. 9. Hou een vast patroon aan: wel óf niet naar school, maar niet soms wel en soms niet. 10. Maak ‘s avonds tijd om te luisteren, te knuffelen en tot rust te komen. Bij vragen, kom gerust eens langs bij mij!!!