Blind proeven van rode druivenrassen Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 15 oktober 2010
Blind wijnproeven Is ontzettend moeilijk Is vaak een les in bescheidenheid Je buurman heeft niet altijd gelijk Ga je eigen bevindingen na En…. Je mag er vanavond compleet naast zitten
Bij blind wijnproeven let je op: Zicht kleur, viscositeit Neus aroma’s, intensiteit, evolutie Mond zuur, tannine, zoet, alcohol, houtlagering om het druivenras te bepalen Duik in je smaakgeheugen En laat je niet te snel beïnvloeden door anderen!
De selectie Drie Ken wijn teams 25+ wijnen De meest “typische”………?
Vanavond: 3 x 3 wijnen Reeks 1: Reeks 2: Reeks 3 Halfblind: drie druivensoorten bekend Reeks 2: Reeks 3 …..??
Reeks 1: Gamay, Pinot Noir, Syrah
Gamay (noir à jus blanc): de kenmerken Beaujolais Vroeg rijpende druif, hoog rendement Kleur: licht van kleur, veelal met een sterk blauw-purpere tint Geur en Smaak: Fris, fruitig, viooltjes, aardbeien, frambozen, kersen Banaan, kauwgom, suikerspin (Macération Carbonique) Laag in tannine, hoog in zuurgraad Zelden veel alcohol
Pinot Noir: de kenmerken Kleur Lichtrode kleur in jeugd Geur Klein rood fruit Kersen/ Krieken Kersen op Brandewijn Aardbeien Frambozen Rode bessen Bosaardbeien Viooltjes Soms “putteke” Rozen Smaak Fluwelig in de mond Hoge zuurgraad Zachte tannines Charmant Kruidig Rond Rode bessen Krieken
Syrah: de kenmerken Kleur Bramenrood met tinten tussen paars en bruin Geur intensief, zwarte vruchten, cassis, braam, framboos, vanille, peper, chocolade en koffie, truffel en kruidnagel Met daarnaast mogelijke tonen van rokend hout, rozemarijn, framboos, leer, wild, aards en dierlijk en floraal: viooltjes en anjers Smaak: intensief fruitig, volmondig, zachte tannine maar krachtig aanwezig, sappig, vlezig, Kruidig, peper, rijpe zuren. Afdronk van rijpe bessen, cassislikeur
Reeks 1: de onthulling Wijn 1: Domaine Courbis 2008 - Saint-Joseph Syrah Wijn 2: Casa Viva 2009 – Chili Pinot Noir Wijn 3: Domaine de la Creuze Noire - Saint-Amour Gamay
Reeks 2: Shiraz, Carmenère, Tempranillo
Shiraz: de kenmerken Kleur Bramenrood met tinten tussen paars en bruin Geur intens, zwarte vruchten, cassis, braam, framboos, vanille, peper, chocolade en koffie, truffel en kruidnagel Met daarnaast mogelijke tonen van rokend hout, rozemarijn, framboos, leer, wild, aards en dierlijk en floraal: viooltjes en anjers Smaak: intens fruitig, volmondig, zachte tannine maar krachtig aanwezig, sappig, vlezig, Kruidig, peper, rijpe zuren. Afdronk van rijpe bessen, cassislikeur In Australië is de smaak romiger met meer chocolade, kersen en bessen. Vaak ook leerachtig en aards.
Carmenère: de kenmerken Carmenère komt oorspronkelijk uit Bordeaux en verdween er rond 1860, toen de Phylloxera-plaag alle wijngaarden verwoestte. Intense kleur Kersen, zwart en rood fruit, kruidig, stevig, leer, vijgen, zoethout, geroosterde toetsen Vanille, zwarte peper, paprika, zwarte chocolade Mentholachtig Stevige structuur, veel kruidigheid
Tempranillo: de kenmerken 'temprano' is Spaans voor 'vroeg‘ Wijn met matige kleur en structuur die goed op hout kunnen rijpen. Z'n zuurgraad is relatief laag, wat de toegankelijkheid ten goede komt. Tempranillo wordt zowel ongemengd als geassembleerd op de markt gebracht. Aroma’s : Aardbeien, pruimen, bessen, rozijnen, specerijen, tannine, choco, drop, leer, kruidig.
Reeks 2: de onthulling Shiraz Carmenère Wijn 1: Penfolds bin 128 2002 – Australië Shiraz Wijn 2: Azpilicueta 2005 crianza - Rioja 85% tempranillo , 10% graciano, 5% mazuelo Wijn 3: Tres Palacios Grand Reserve 2006 – Chili Carmenère
Reeks 3: Zweigelt, Sangiovese, Cabernet Franc, Bordeaux assemblage, Cabernet Sauvignon (US), Pinotage
Zweigelt: de kenmerken De Blauwer Zweigelt is de meest voorkomende blauwe druivensoort in Oostenrijk. De kleur is diep rood met een paarsige tint. Karakateristiek voor deze druif is een kersenfruit aroma. De smaak is veelal vriendelijk zacht en fruitig, met milde tannines, maar er zijn ook zeer krachtige op hout gerijpte bewaarwijnen.
Sangiovese: de kenmerken Meest aangeplante druif voor rode wijn in Italië Stevig, soms gestoofd fruit, kruidig en bloemig Evolueert naar tabakstonen en kaneelachtige geuren bij verouderen. Duidelijke tannine worden ondersteund door steeds aanwezige frisse zuren.
Cabernet Franc: de kenmerken Dunne schil minder tannine en kleurstoffen in de wijn Fruit : Zwarte kersen/krieken, framboos. Kruiden : fijne kruiden. Vegetaal : Groene paprika – Gekookte princesseboontjes Hout : (indien eikenvaten lagering ): vanille-cederhout.
Bordeaux assemblage Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petot Verdot, ..... Dikke pel: véél tannines en kleurstoffen Fruit : zwarte bessen -cassis - pruimen. Kruiden : witte peper. Vegetaal : tabak - dennennaalden. Animaal : humus - leder - truffel . Hout : (indien eikenvaten lagering ): vanille-cederhout. Geroosterd : karamel - koffie Merlot: fluweelzachte aanzet, vlezige middenbouw die een zijdeachtig gevoel geeft in de mond. Minder uitgesproken tannine dan Cab.Sauvignon Fruit : zacht en zoet fuit - blauwe pruimen - cassis - engelse drop - kers. Vegetaal : gemaaid hooi - paddestoelen -bosgeuren - kreupelhout . Animaal : humus - leer- truffel. Kruidig : gedroogde kruiden - vanille. Geroosterd : gebrand - koffie - houtskool - chocolade.
Cabernet Sauvignon(US): de kenmerken rijke ,volle wijnen, geconcentreerd met zacht zwart fuit en milde tannines
Pinotage: de kenmerken De nationale trots van Zuid-Afrika Kruidig, zwarte peper, munt, eucalyptus, moerbei, bramen en pruimen, een vleugje lava, verbrand rubber de diepe, winterse smaak van gestoofde zwarte vruchten
Reeks 3: de onthulling Wijn 1: Château Saint-Paul - Cru Bourg. Haut-Médoc, Bordeaux 65% cabernet sauvignon, 30% merlot Wijn 2: Philippe Alliet - L’Huisserie 2007, Chinon, Loire Cabernet Franc Wijn 3: Terre di Priori 2006 - Chianti Classico Sangiovese
Een gezonde ziel kan niet leven in een droog lichaam (Francois Rabelais 1495-1553)