Waarnemen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Advertisements

Cursus1 thema gevoelens. Verhaal:
Mondeling Nederlands nieuw cursus 2 thema werk en vrije tijd.
Basiselementen in een goede schoolslag (tips en tricks)
Aantal spelers. : keeper. Datum. : Teamfunctie
Instructieavond Spelregels
Sporten.
Precht 2 Blz 53 t/m 101.
Van uitleggen leer je het meest
Wat zie je op de volgende afbeelding ?. •Recente studies hebben uitgewezen dat kinderen de intieme positie van het afgebeelde koppel niet herkennen.
VEG Halle Prediking 15 december 2013.
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Stomme hond. Zelf Klikken Een slager is druk aan het werk in zijn winkel. Hij merkt dat er een hond in de winkel zit en jaagt die weg. Enkele minuten.
Tuchtzaken.
Nieuwe spelregels per 1 juli 2007 Spilersrie 21 juni 2007 Auke Wiersma & Durk Fopma.
Spelregelwedstrijdje Ameland 2011
Situatie 1 De bal is op het middenveld in het spel. De scheidsrechter ziet nu dat een speler een andere speler binnen het speelveld een klap geeft en onderbreekt.
Op de hoek van de straat Bewerkt door Dries,Vincent en Laurent Les 10.
Caccie100% Presents enkele tips voor het uitgaan.
Presentatie over: Konijnen
KNVB Clubcoach: Sandro Pinna
Eindopdracht Fotografie (1ste periode) Analyse eigen foto’s
Een blondine ging naar een
Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd !
Ik voel me zo alleen !.
Kijk, dit is albinisme.
Let op de ijsberg! Over de klimaatscrises, leeftijdsbewust personeelsbeleid en diversiteit Sjiera de Vries.
Gedeeltelijke terugkaatsing
Olle en de windmolens.
Persoonlijk worden.
Kijk, dit is C.V.I..
Thema 2 Deel 1 Ontwikkelingspsychologie en pedagogiek
Mijn hobby: is over cultuur van Ethiopië
Initiatiecursus voor kandidaat-scheidsrechters - apr P.L. /G.F.
Waarom kijkt een ambtenaar thuis niet uit de ramen?
Eerste zondag van de 40 dagentijd 13 maart 2011 Ontmoeting Matteüs 4:1-11 Jezus wordt door de Geest naar de woestijn gevoerd en ontmoet daar de duivel,
Kijk, dit is nachtblindheid
Kijk, dit is achromatopsie
Kijk, dit is nystagmus.
TEKST 14 OMGAAN MET CONFLICT
Spelregeltest Oliveo Handbal
2e Bijeenkomst Pupillentrainers
Vreemd. Theo, een nog vitale al wat op leeftijd gekomen heer loopt een stukje over het naaktstrand. Een vrouw spreekt hem aan. Mijnheer, mag ik U een wat.
M,n Opa
Oost-Vlaanderen (in Oost-Vlaams dialect)
Met handen en voeten geloven 1
Verhaal 1“Hallo ik ben nieuwe juf”
In seizoen 2014 – 2015 geen nieuwe regels!. Het maken van een doelpunt: A - aanvaller B - bal binnen C - cirkel D - geheel over de doellijn.
Communicatiehandvatten Blijf in contact
Les 3: Verkeer TOETS.
Kleur illusie Links zie je een cirkel van blauw-violette (magenta) ballen, een van hen verdwijnt voor even rondcirkelend. Laat uw blik nu rusten op het.
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Mondeling Nederlands nieuw het verhaal
Preek Matteüs 7: 1-12.
Ik doe mijn presentatie over…
Deze presentatie kan als hulpmiddel gebruikt worden om het programma te presenteren aan het bestuur of bv aan sponsoren. Advies: voeg gerust dia’s toe.
Als de haan niet kraait voor het avondrood dan gaat het regenen of de haan is dood ZAND EN STEEN.
Spreuken: De nederige wijze.
Spreekbeurt hockey IRIS.
Onvriendelijke spreuken over mannen en vrouwen
Heel interessant !.
Online filmpjes maken. (
Het eendje... Van de buurman.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
<Typ titel via Beeld, Koptekst en voettekst, Koptekst>
Methodiek: Plancyclus
Met een gebogen hoofd zit Carmen aan tafel met haar boek. Met een moeilijk gezicht kijkt ze naar de opdrachten voor zich. Over een paar weken is haar.
Buitenspel. Buitenspel Buitenspel staan is geen overtredingBuitenspel staan is geen overtreding Een speler bevindt zich in buitenspelpositie indien:Een.
Tekening 1 - Spelopbouw met 2 man (L-formatie)
Wat zie je op de volgende afbeelding?
Transcript van de presentatie:

Waarnemen

Wat bedoelen we met waarnemen? Al die ‘handelingen’ die een waarnemer verricht om achter bepaalde feiten te komen. Een scheidsrechter gebruikt daarbij voornamelijk zijn ogen en oren.

Waarnemen Waarnemen is méér dan doelgericht kijken! Geen verkeerde waarneming, maar een andere! Het oordeel van de scheidsrechter! ARBITRAAL PROCES: Waarnemen : doelgericht zien = wat zie ik? Interpreteren: concreet / feitelijk = dat zie ik! Beslissen : toetsen aan spelregels = handelen!

Waarnemen gebeurt selectief Je ziet eigenlijk veel minder dan je denkt en wat je herkent. Je ziet ook vaak iets anders. Enkele voorbeelden….

Oefeningen Waarnemen

Waarnemen Naked Gun Man haalt pistool te voorschijn en trapt een deur in 7 Mannen halen wapen tevoorschijn Man roept: ‘politie, laat de wapens vallen’ 1 Man laat wapen vallen, maar wil het weer oprapen Deur gaat open, iemand raapt het wapen op Man roept : ‘dood hem’ De mannen beginnen te schieten Man stoot hoofd Brandt hand aan kachel Loopt tegen pas geverfde deur Loopt naar open raam en raam valt op zijn hand Valt met gezicht in een taart Loopt met voet in een klem Huppelt met klem aan de voet door de deur naar buiten en slaat overboord.

Welke van de twee is groter?

Geel lijkt groter, maar is het niet! Ook een kleur kan een ander beeld veroorzaken Geel lijkt groter, maar is het niet!

Fles? Intiem koppel? Ja, dat komt omdat je ziet wat je herkent. Onderzoek bracht aan het licht dat jonge kinderen het intieme koppel niet kunnen herkennen, omdat zij niets in hun geheugen hebben wat op een dergelijke situatie wijst. Kan het beeld dus ook iets anders zijn??? Ja, kinderen zien negen dolfijnen!!! Er is geen sprake van een verkeerde waarneming, maar van een andere waarneming!!!

KNVB Academie // Cursus S.O. II // Waarnemen // www.knvb.nl

Uitgangspunten om goed te kunnen waarnemen Fitheid (fysiek en mentaal TOPFIT zijn) Goed positiekiezen Spelsystemen kennen en daar de positie voortdurend op aanpassen Anticiperen op vervolgacties Schuin of haaks op de situatie staan/lopen Spelregelkennis Moed en Zelfvertrouwen Goede persoonlijke kwaliteiten (motivatie/concentratie) Als een SR hieraan voldoet, dan is hij bijna altijd……

in de juiste positie om goed te kúnnen waarnemen!

Waarnemingsoefening - afsluiting - Tot slot een filmfragment met basketbalspelers! Opdracht: A) Hoe vaak wordt de bal overgespeeld door de spelers met de witte shirts? B) Hoe vaak raakt de bal de vloer?

Welke factoren beïnvloeden een goede waarneming? De selectie die je met je ogen maakt (compositie, kleur, illusie) Interesse Vooringenomenheid Vermoeidheid Concentratie en ‘last but not least’: De waarnemingspositie KNVB Academie // Cursus S.O. II // Waarnemen // www.knvb.nl