Sint-Martinus basisschool Tony Vermeire – Petra Van Deynze

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leefgroepen in de kleuterschool
Advertisements

SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
FAIR PLAY NOT ONLY FOR THE GAME !
Uitslag enquête over online pesten
Door goede gesprekken groeien
De Drama Driehoek.
3 x opvoeden 12 april Effecten van belonen en straffen
Verborgen vormen van pesten
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen
Mijn naam is Willem Wind. Mijn naam is Willem Wind En ik ben hoogbegaafd.
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Dr. Albertus Risaeusschool
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
TALENT groep jaar Hoe ondersteun ik mijn kind met talent?
Communicatief gedrag + / -
We willen allemaal een rustige fijne tijd op school…
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Met stage wil ik vooral veel ervaring in verschillende gebieden opbouwen, zodat ik later precies weet wat ik later zou willen doen en veel nieuwe vaardigheden.
LEEFSTIJL vanuit Amerika 1986 voortgezet onderwijs
DIT JAAR WORDT DE MAX!.
DE AXENROOS Theoretisch kader..
Schoolrijpheid Infoavond 2 februari 2012.
Gewoon opvoeden? Verbeter de wereld! en begin bij de opvoeding.... De Vreedzame Wijk.
Workshop Relationele en seksuele vorming
De theorie van de dramadriehoek
Kinderen relationeel vaardiger maken via de axenroos!
Mijn stage bij het flierefluit Naam: chantal kobus Klas: 4a Jaar: 2008 Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas waar je nu.
Mijn stage bij het grotehuis het is een bejaardentehuis Naam: Elke Klas:4a Jaar: Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ.
TRAINING SOCIALE VAARDIG-HEDEN
Je kind stimuleren in zijn ontwikkeling
WELKOM! Bij de Workshop “Blik op jezelf” Oftewel BLIK OP IK..!
Welkom op onze thema-avond
First ID project Huygens College
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Kinderen en hun sociale talenten
Interpreteren van data
Informatieavond socio-emotionele opvoeding. Theoretische achtergrond en vertaling naar de klaspraktijk toe. Vragenronde PAUZE SEO in de kleuterschool:
Dr. Albertus Risaeusschool
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Informatieavond Groep 7-8
Vrijwilliger bij TFC Gieten Daar wil iedereen bij horen ! Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd November februari 2015.
Aanpak problematisch gedrag
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
Agenda Informatie over pesten Wat doen kinderen online?
Fitheid en gezondheid.
PESTEN JULIANASCHOOL.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
VORMSEL- CATECHESE Ouderavond 30 september.
Bronnen van macht. Formele macht Hiërarchisch Formeel Positie Legitieme macht.
Oorzaken van pesten 1BaSwB Freya Claeys.
Welkom ik maak me sterk.
Beroepshouding en beroepscode
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Hand-out van de thema-avond 19 maart 2015 voor ouders en leerkrachten Verantwoordelijkheid geven... niet loslaten, maar anders vasthouden…
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.
Kies voor respect | Presentatie Eerbied voor God, respect voor elkaar.
Onderzoek Generatie 2020 De leerkrachten van Deinze kregen eind vorig schooljaar voor het eerst te horen dat er een groot onderzoek zou zijn in Deinze.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
Welkom op onze thema-avond
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Ouderavond over pesten in.
Aanwijzingen voor een bezinning in kleine of grote kring.
Koffieochtend 3 november 2016 REGELS EN GRENZEN IN DE OPVOEDING
Assertief zijn Hoofdstuk 25 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Assertief zijn Hoofdstuk 25 VZ Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Transcript van de presentatie:

Sint-Martinus basisschool Tony Vermeire – Petra Van Deynze ism Vrij CLB Meetjesland

Sociale vaardigheden AXENROOS

Waarom axenroos? Kinderen helpen begeleiden bij het ontwikkelen van relaties Kinderen leren bewuster omgaan met hun gedragingen

Schematische voorstelling van de axenroos

De verschillende axen (dieren) De tien axen (dieren) van de axenroos staan symbool voor bepaalde gedragingen. Iedereen heeft gedragingen van de verschillende dieren, maar misschien van een bepaald dier meer kenmerken.  Hierdoor krijgen ze gaandeweg ook meer zicht en vat op hun sociale omgeving. Alle axen hebben zowel positieve als negatieve eigenschappen.

Stap voor stap kennismaken met de verschillende dieren Schooljaar 2005-2006 september - oktober november - december januari - februari maart - april mei – juni Schooljaar 2006-2007 jaarthema: beWEGen leeuw en kameel bever en poes uil en schildpad havik en steenbok pauw en wasbeer schildpad en uil steenbok en havik wasbeer en pauw

Stap voor stap kennismaken met de verschillende dieren Schooljaar 2005-2006 jaarthema “beWEGen” Handleiding poppenkastenscenario Bewegingsmomenten Doorstroom naar de lagere school Gangversiering …

Leeuw De leeuw LEIDT Een leeuw heeft dikwijls iets te vertellen, hij voelt zich ten volle verantwoordelijk en stelt waar nodig enkele regels. Hij wil dat er naar hem geluisterd wordt. Hij weet wat hij wil en niet wil. Gezond gedrag: opdrachten geven, grenzen bepalen, inlichtingen geven. Probleemgedrag: bazig zijn, doordrammen.

Kameel De kameel VOLGT Een kameel luistert aandachtig en stelt geen overbodige, maar wel nodige vragen. Op een kameel kan je rekenen en hij is plezant in de samenwerking. Gezond gedrag gehoorzamen, om uitleg vragen, raad opvolgen. Probleemgedrag overdreven onderdanig zijn, altijd richtlijnen vragen.

Leeuw en kameel Introductie met een poppenspel

Leeuw en kameel Activiteiten in de klas luisterhoek

Aan de hand van een opdrachtkaart werkblad Aan de hand van een opdrachtkaart opdrachtkaart

Bever De bever ZORGT De zorgende bevers zijn ijverig en gedienstig. Ze willen de handen wel uit de mouwen steken. Waar nodig is, springt de bever in de bres en hij kan anderen op gepaste manier bijstaan. Gezond gedrag materiele dingen geven, hulp bieden. Probleemgedrag verwennen, betuttelen.

Poes De poes GENIET Een poes krijgt zo graag, zij glundert als haar iets aangeboden wordt. Let wel, profiteren doet ze niet, ze gunt de ander ook een hap. Gezond gedrag materiële dingen aannemen, hulp bieden. Probleemgedrag profiteren, altijd hulp vragen.

Bever en poes Activiteiten in de klas

bever In de Sherbornactiviteiten genoten de kleuters van de Julesklas (peuters/poezen) van een heerlijke massage door de kleuters van de Wombatklas (oudste kleuters/bevers) poes

De kippen op onze school worden ook goed verzorgd door de kleuters (bevers) Het takenbord in de Wombatklas

Knutselwerkjes: poes Een speciale poezenstoel in de klas

bever poes De bevers van de jumboklas zetten het beste beentje voor in het rusthuis. De mensen genoten ervan om verwend te worden, van hun aandacht, het dansje en de kleine attentie. bever poes

De kleuters genoten van het Sint- en Pietenfeest

Uil De uil HOUDT De uil houdt zich graag op de achtergrond. Vanuit een hoekje heeft hij een goed overzicht over wat er allemaal aan het gebeuren is. De anderen weten wel waar ze de uil kunnen vinden. Gezond gedrag een geheim kunnen bewaren, zwijgen over iets waarvan men niet zeker is, zich afzijdig houden. Probleemgedrag zich isoleren,te gesloten zijn, verantwoordelijkheid ontwijken.

Schildpad De schildpad LOST Binnen alle relaties komt er al wel eens een misverstand, onmacht, verdriet. Lossen is niet kunnen bijhouden, het is de draad verliezen. Het siert wel een mens als hij zijn fouten durft te bekennen. De schildpad is kwetsbaar en heeft soms nood aan een knuffel. Gezond gedrag Onzekerheid uitdrukken, schuldgevoelens hebben, op een aanbod noch ja, noch neen zeggen. Probleemgedrag Geen enkele twijfel kunnen toestaan, zich minderwaardig voelen.

Uil en schildpad Activiteiten in de klas schildpadhoekje

Havik De havik VECHT Iets of iemand aanvechten wil niet zeggen dat men alleen vecht tegen de ander, maar ook dat men knokt voor zelfbescherming. De havik staat symbool voor kracht en aanval, hij staat ook bekend voor zijn directe stijl. Hij ziet de aanval als de beste verdediging en speelt om te winnen. Gezond gedrag onjuistheden aantonen, opdrachten aanvechten, informatie kritisch benaderen. Probleemgedrag agressie, pijnigen, pesten.

Steenbok De steenbok WEERSTAAT Weerstaan is stand houden, zich schrap zetten tegen onderdrukkers en pesters. De steenbok is bijzonder waakzaam, men kan hem weinig wijs maken en hij laat ook regelmatig van zich horen. Gezond gedrag zich verdedigen, iets niet aannemen, geen uitleg willen. Probleemgedrag zich bijna tegen alles verzetten.

Havik en steenbok Activiteiten

De kleuters komen op voor hun veiligheid. Zone 30 rondom de school! Tijdens het thema verkeer maken de kleuters kennis met de verkeersregels en bekijken kritisch onze houding in het verkeer.

Kleuters sorteren kritisch het afval.

Pauw De pauw STELT ZICH PRESENT Een gezonde pauw is niet verlegen, ook niet over de dingen die hij niet kan. Hij beseft wel dat hij niet volmaakt is, maar is er zich van bewust dat hij heel wat te bieden heeft. Gezond gedrag durven uitkomen voor wat je kan en bent, zich tonen. Probleemgedrag zich opdringen, overdreven affectie vragen.

Wasbeer De wasbeer WAARDEERT Anderen hebben je veel te bieden. Als jij beseft hoeveel jij aan andermans aanwezigheid en uitstraling te danken hebt, dan ben je heel dankbaar dat ze er zijn, je waardeert hun aanwezigheid. Gezond gedrag waardering uiten, een beroep doen op iemand, feliciteren. Probleemgedrag vleien, dwepen met iemand.

Schoolreis naar Pierewiet Toneelvoorstelling we vertellen iets positiefs over elkaar en geven elkaar een pluim.

Persoonlijk groeiboekje Informatie rond axenroos Uitleg bij elk dier Activiteiten per dier worden telkens aangevuld met foto’s, artikels en werkjes van de kleuters Regelmatig krijgen de kleuters hun groeiboekje mee naar huis om in te kijken.

Oudertraining Praktisch Sessie 5 keer op school van 19.00 uur tot 21.00 uur gratis – enkel een bijdrage voor het drankje samenkomst met CLB-medewerkers + huiswerkbundel Sessie gedrag ruim gekaderd en in detail geobserverrd veranderingswens en creëren van een positief klimaat gewenst gedrag versterken spelen met je kind afspraken maken en grenzen trekken apart zetten straffen gedrag herinterpreteren en zelf rustig blijven dwingproces een blik op de toekomst en hoe een probleem oplossen

Bedankt Veel succes