(Onder)voeding Bertus van Dijk, huisarts

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Casus de heer van den Burg
Advertisements

Wat is een goede warme maaltijd?
Wanneer spreek je van genoeg goede voeding
Ondervoeding bij kinderen in het ziekenhuis
Anemie/macrocytair bloedbeeld …en nu?
Inhoud Waarom is ondervoeding een probleem? Herkennen van ondervoeding
Jacqueline van den Broek, diëtist UMC St Radboud Nijmegen
Het belang van Vitamine B12 en foliumzuur
Ondervoeding bij ouderen
De actieve voedingsdriehoek
Ondervoeding in het ziekenhuis vraagt om een helder beleid
definitie – prevalentie – gevolgen
Hartfalen De voedingsadviezen Barbara K. van Dam
Vroegtijdige herkenning & behandeling van ondervoeding
Anemie bij ouderen.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Renata, Antonio en Marcel
Klinische les *** Ondervoeding op de polikliniek en dagbehandeling
Voeding van pabostudenten
De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers?
Dieetbehandeling bij leverfalen
Extra aandacht voor de voeding van ouderen
Programma 2.11 & 3.11 Inleiding Inventarisatie knelpunten
Inhoud Waarom is ondervoeding een probleem? Herkennen van ondervoeding
SNAQ, een zaak van gewicht
Screeningsinstrument Behandeling
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Meneer en mevrouw de Bruin
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ screeningsinstrument
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Globale monitoring van de voedingsintake
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen Afronding.
Aanleiding onderzoek Ondervoeding sinds 2010 prestatie indicator (PI) voor revalidatiecentra Advies in PI: gebruik de SNAQ om te screenen Vragen van de.
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ screeningsinstrument
Casus: mevrouw Pieterse
Vroege herkenning en behandeling van
Ondervoeding en de SNAQRC Afdeling Dietetiek – Naam dietist
Wie kent de LESA Ondervoeding?
Inhoud Achtergrond ondervoeding Herkennen van ondervoeding
7.1 Registratievragen voor een meetperiode
Klinische les *** Ondervoeding en SNAQ op de (afdeling)
Thema 2: Voeding en Vertering
Presentatie Doorbraakproject Depressie 9 oktober 2008
Voeding en veroudering: verlies of winst?
Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak Dementie
Hematologie rood – wit – blauw.
Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek
Streefwaarden bij behandeling van diabetes mellitus type 2
Herhaling bijeenkomst 1 Noem 3 dingen die je vorige week hebt geleerd.
Wat voedt jou deel 1..
Vitamine B12 2. Waar zit vitamine B12 in? 1. Wat doet vitamine B12?
Voeding. 3 functies van voeding. Opbouw, herstel van cellen Voorkomen van ziektes Energie leveren Doorgaan van lichaamsprocessen.
Datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
IS DIT EEN PROBLEEM IN NEDERLAND? Ondervoeding Wat is ondervoeding Een lichamelijke toestand voorkomend uit een tekort aan voedingsstoffen, waarbij sprake.
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Voeding aan zwangere vrouwen. Calcium  Mineraal wat voorkomt in gebit en skelet  Eet voldoende Calcium  Verhoogde behoefte voor aanmaak skelet baby.
Wat is het? Ondervoeding Voedingstoestand waarbij sprake is van een tekort of disbalans van energie, eiwit en/of andere voedingsstoffen, die leidt tot.
DTO vitamine B12 deficiëntie 30 mei 2016 Irma de Ronde Feitse Jan Duisterwinkel Adrian Kruit Sabine Dam.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Effect van voeding op gezonde leefstijl bij longziekten
Voeding in de palliatieve fase
Visieontwikkeling.
Groen op je bord.
Michael Groeneweg, kinderarts - MDL
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Is dit een probleem in Nederland?
Ondervoeding in de huisartsenpraktijk
Signaleren van ondervoeding bij dementie
Inge Cantatore, zelfstandig gevestigd dietist
Transcript van de presentatie:

(Onder)voeding Bertus van Dijk, huisarts Jacqueline Klein Gunnewiek, klinisch chemicus November 2011

(Onder)voeding Hoe gaat u ermee om in uw praktijk?

Ondervoeding Acute of chronische toestand waarbij een tekort of disbalans van energie, eiwit en andere voedingsstoffen leidt tot meetbaar nadelige effecten op lichaamssamenstelling, functioneren en klinische effecten. Zie ook Abdijdage 2011, presentaties van Ben Witteman (MDL arts) en Marieke Plas (projectleider transmurale ondervoeding). www.stuurgroepondervoeding.nl

Prevalentie risico ondervoeding Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ) 2010

Scoren op ondervoeding MUST en SNAQ. MUST = Malnutrition Universal Screening Tool SNAQ = Short Nutritional Assessment Questionnaire

SNAQ65+

LESA ondervoeding Landelijke Eerstelijns Samenwerkingsafspraak ondervoeding Samenwerking tussen NHG, V&VN en NVD Doel: betere zorg voor ondervoede patiënten door nauwere samenwerking. Richtlijn voor samenwerking bij vroegtijdig signaleren, diagnosticeren en verlenen van zorg aan volwassenen met (risico op) ondervoeding.

LESA: rol van de huisartsen Signaleren herhalingsconsult cliënten met een chronische ziekte (NHG-standaarden) risicogroepen griepprik (wegen) Beoordeling behandeling voedingstoestand in relatie tot prognose Bij ondervoeding: ≤ 1 werkdag inschakelen diëtist Bij (risico op) ondervoeding: Adviseer energie- en eiwitverrijkte hoofdmaaltijden en TTV Monitoren voedingstoestand in relatie tot medische behandeling Herhaal screenen volgens NHG-standaard of minimaal één keer per jaar

Micronutriënten vergeten! Bij de screening op ondervoeding wordt met name gelet op de calorische en eiwit intake maar niet op micronutriënten. 50% van alle aangevraagde vitamine D bepalingen geven een tekort aan. Gemiddeld gezien voldoet de dagelijkse inname van vitamine B12, B6, D en foliumzuur bij ouderen niet aan de ADH.

Casus 1 Vrouw, 80 jaar Multiple fracturen in de voorgeschiedenis Komt met klachten van pijn in de rug Lengte: 1,68 m Gewicht: 53 kg (voorheen 60 kg) Is sprake van ondervoeding?

Vervolg casus 1 Laboratorium uitslagen: Hb 7,9 mmol/L MCV 99 fL Kreatinine 37 mol/L eGFR-MDRD >60 ml/min/1,73m2 GGT 83 IU/L AF 248 IU/L ALAT 12 IU/L Foliumzuur 5,8 nmol/L Vitamine B12 121 pmol/L Vitamine D 10 nmol/L

Vitamine B12 deficiëntie (1) Referentiewaarde: 150-500 pmol/L. Prevalentie bij ouderen is 10-38% (onze data 15%). Afhankelijk van de gekozen afkapwaarde: 150 pmol/L (10-15%), bij 220 pmol/L (40%). Op basis van malabsorptie ten gevolge van atrofische gastritis en hypochloorhydrie. LET OP: vegetariërs en veganisten hebben een hoog risico op deficiëntie.

Vitamine B12 deficiëntie (2) Milde deficiënties kunnen al aanleiding geven tot: Onomkeerbare neurologische schade; Cognitieve achteruitgang; Hematologische afwijkingen (macrocytaire anemie); Verhoogd risico op cardiovasculaire ziekten; Botbreuken.

Vitamine B12 in voedsel Voedingsmiddelen van dierlijke afkomst: Vlees, vis, melk en eieren; Lever en leverproducten.

Foliumzuur deficiëntie (1) Referentiewaarde: 10-40 nmol/L. Prevalentie bij ouderen: geen betrouwbare data beschikbaar (onze data 15%). In USA juist een hoog percentage met te hoge waardes vanwege toevoeging aan voedsel. Belangrijke rol bij vorming van de rode bloedcellen en DNA: essentieel bij deling van cellen (voldoende foliumzuur verlaagt de kans op spina bifida).

Foliumzuur deficiëntie (2) Deficiënties kunnen aanleiding geven tot: Veranderingen in het beenmerg resulterend in afwijkingen in de rode en witte bloedcellen. Verminderde eetlust, gewichtsverlies en vermoeidheid.

Foliumzuur in voedsel Groene groenten, fruit en volkoren producten. Lichaamsvoorraad is relatief snel uitgeput (enkele weken).

Hypersegmentatie granulocyten

Homocysteïne metabolisme

Vitamine D deficiëntie (1) Referentiewaarde: >75 nmol/L (voldoende); <50 nmol/L (insufficiënt). Prevalentie bij ouderen (<50 nmol/L) is circa 40-50% (onze data 50%). Lips et al. Endocrine Rev 2001;22: 477-501 Nodig voor sterke botten en tanden. Bevordert de opname en regulatie van calcium en fosfaat. Daarnaast belangrijk voor immunologische weerstand en spiersterkte. Vitamine D wordt met name gevormd onder invloed van zonlicht.

Vitamine D deficiëntie (2) Deficiënties kunnen aanleiding geven tot: Osteoporose; Osteomalacie; Rachitis.

Vitamine D in voedsel Uitsluitend in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst (lage concentraties). Met name in vette vissoorten (paling, zalm, makreel). Vitamine D is toegevoegd aan margarine, halvarine, bak- en braadproducten. *LET OP: Langdurig te hoge inname geeft toxische effecten. Schade aan hart, nieren en bloedvaten (verhoogd risico op cardiovasculaire ziekten).

Casus 2 Man 65 jaar Bekend met alcoholabusus (8 eenheden per dag) Lengte: 1,75 meter Gewicht: 60 kg Is sprake van ondervoeding?

Vervolg casus 2 Laboratoriumuitslagen: Hb 8,8 mmol/L MCV 110 fL Kreatinine 92 mol/L eGFR-MDRD >60 ml/min/1,73m2 GGT 56 IU/L ALAT 17 IU/L Foliumzuur 9,3 nmol/L Vitamine B12 241 pmol/L Vitamine B1 45 nmol/L Vitamine B6 29 nmol/L

Vitamine B1 deficiëntie (1) Referentiewaarde: 90-200 nmol/L Prevalentie: 30% van ziekenhuispatiënten met hartfalen. Keith et al. J Am Diet Assoc 2009; 109: 1406-1410 (onze data 5-10%). Nodig voor verbranding koolhydraten uit het voedsel. Speelt een rol in het zenuwstelsel. Komt vaker voor bij chronisch overmatig alcoholmisbruik in combinatie met te weinig voeding.

Vitamine B1 deficiëntie (2) Deficiënties kunnen aanleiding geven tot: *Onomkeerbare gevolgen: Depressie; verlaagde irritatiedrempel; concentratieproblemen; geheugenverlies. *Omkeerbare gevolgen: Spierzwakte; verminderde reflexen; gewichtsverlies; verminderde eetlust en maagstoornissen.

Vitamine B1 in voedsel Varkensvlees en graanproducten: 100 gram mager varkensvlees bevat 50% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Vitamine B6 deficiëntie (1) Referentiewaarde: 35-110 nmol/L. Prevalentie bij ouderen is circa 25 % (eigen data 1%, te hoge waarden worden veelvuldig aangetroffen). Belangrijk voor de immunologische afweer, spijsvertering en vorming van de rode bloedcellen. Speelt tevens een rol bij een goede werking van het zenuwstelsel.

Vitamine B6 deficiëntie (2) *Deficiënties kunnen aanleiding geven tot wisselende symptomen: Ontstekingen aan tong en huid; depressie; verwardheid en aandoeningen aan het zenuwstelsel. *Bij zuigelingen: Stuipen, braken en gewichtsverlies. *LET OP: te hoog is toxisch en geeft aanleiding tot polyneuropathie!

Vitamine B6 in voedsel Vlees, eieren, vis, graanproducten, peulvruchten en aardappelen. Veilige bovengrens (25 mg/dag) wordt bereikt bij inname van 10 kilo aardappelen of 65 bananen.

Homocysteïne metabolisme