Katern Criminaliteit Maatschappijleer 2.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
Advertisements

Is de rechtsstaat in crisis?
Havo week 44/2010.  Doel: Problemen van de rechtstaat verkennen.  Veranderende regels.  Grondwet.  Discussiepunten in rechtstaat  Actualiteit  Opdrachten.
Rechtspraak Paragraaf 10.
QUIZ Katern Politiek.
2.3 De pet past ons allemaal Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk.
1.1: in de naam der wet Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken
1. Politici moeten zich zo min mogelijk bemoeien met de rechter.
RECHTSSTAAT Scheiding der machten
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
1 Inleiding Hoofdstuk 1.
Laatste les Maatschappijleer
Samenvatting in beeld van het werkboek Maatschappijleer
2.2 Grondbeginselen van de rechtsstaat
Recht Gemaakt door Christian grootscholten Peter leeuwestein
Is de rechtsstaat in crisis?
Hfdst. 9 De strafbepaling
1.2: geschiedenis van de rechtsstaat
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
Strafrecht en Strafvordering
Het strafproces in een rechtsstaat
Inleiding politieke stromingen
Criminaliteit & Rechtsstaat
2.3 De pet past ons allemaal Nakijken (2.2) Intro HC Opdracht Opdracht bespreken HC: 3.2 kort Huiswerk.
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
H ET BELEID VAN DE OVERHEID CRIMINALITEIT Zelfs problemen hebben recht op bestaan, los ze derhalve niet op. Karel Jonckheere: Vlaams schrijver en dichter.
Aantekeningen paragraven
Analyse maatschappelijk vraagstuk
Criminaliteit Pagina 132 tot en met 146.
Criminaliteit en rechtsstaat
Rechtsstaat 4Havo Paragraaf 2 Wie kan de macht van de overheid controleren?
Strafrechten DHANI & RAMON. Inleiding  Wetboek van Strafrecht + Wetboek van Strafvoordering = basis Nederlandse strafrecht  Misdrijven & overtredingen.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Deze les: Uitleggen rechtsstaat Maken opdrachten.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Het strafrecht”.
Strafrechtketen Dit is Cesare L. Cesare L. is 68 jaar oud.
Criminaliteit Criminaliteit als sociaal en politiek probleem
Geweld Geweld 1 Intro, definitie, soorten, statistieken.
Blok 2 Vrijheid in Nederland
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Waarom straffen we”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Ons beeld van criminaliteit”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Thema 2: De rechtsstaat.
Wetboek van Strafrecht in het algemeen
Ons beeld van criminaliteit
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Regels en rechten”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Het beleid van de overheid”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
Ons beeld van criminaliteit
De sociaal-maatschappelijke dimensie
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland; rechts-staat en democratie De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
1. Wat is criminaliteit?.
Maatschappijleer Periode 1
De grondwet Paragraaf 4 politiek.
Wat is criminaliteit? Paragraaf 1.
Paragraaf 4 en Halt.
Blok 2 Vrijheid in Nederland
Maatschappijleer 2 juf Nadya
1. Politici moeten zich zo min mogelijk bemoeien met de rechter.
Kwaliteitszorg Les 2.
Nadya Karim Criminaliteit.
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 KGT Lesweek 3
1.1 DE NEDERLANDSE STAATSINRICHTING NU
CRIMINALITEIT.
Wat is criminaliteit? Thema Criminaliteit.
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 BK Lesweek 4
Se AANDACHTSPUNTEN.
Milieu wet- en regelgeving
Hoofdstuk 6:hoe krijgen we criminaliteit omlaag?
Democratie en Dictatuur
Nadya Karim Criminaliteit Mavo 3.
Transcript van de presentatie:

Katern Criminaliteit Maatschappijleer 2

Paragraaf 1 Regels en rechten Wat is criminaliteit? Alle gedragingen die bij wet strafbaar zijn gesteld. Welke gedragingen het betreft staat in het Wetboek van STRAFRECHT.

Regels: Ongeschreven regels/normen over wat wel en niet fatsoenlijk is Regels: Ongeschreven regels/normen over wat wel en niet fatsoenlijk is. Geschreven regels zijn regels die beschreven staan in wetten of reglementen bijv. Wetboek van Strafrecht. Maar ook zeker Europees verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens.

Veranderende en vergelijkende invalshoek Wat strafbaar is verandert door de tijd heen. Voorbeelden: -Topless op het strand liggen. -Overspel plegen. Nieuwe technologie of veiligheidsredenen vragen om nieuwe regels. -Hacken -Identificatieplicht

Wat strafbaar is verschilt met plaats Wat strafbaar is verschilt met plaats. Denk aan: -Euthanasie en abortus -Wapenbezit -Homohuwelijk

RECHTSSTAAT In een rechtsstaat worden burgers beschermd tegen machtsmisbruik en willekeur door de overheid. -Burgerrechten: overheid is gebonden aan de wet. -Grondrechten: grondrechten opgenomen in de Grondwet -Parlementaire democratie: een democratisch gekozen parlement -Trias Politica: scheiding der machten. -Onafhankelijke rechters: rechters opereren onafhankelijk van de overheid.

Introductie thema Criminaliteit http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1382394

Paragraaf 2 Criminaliteit, een probleem? Welke soorten criminaliteit zijn er? Waarom is criminaliteit eigenlijk een maatschappelijk probleem?

We maken onderscheid tussen twee vormen van strafbaar gedrag: Overtredingen: lichte, strafbare feiten Voorbeeld: rood stoplicht negeren. Geen strafblad, maar boete. 2. Misdrijven: ernstige, strafbare feiten Voorbeeld: Moord. Strafblad.

Welke criminaliteit kennen we? Bij overtredingen spreken we niet van crimineel gedrag. Daarom is een betere definitie van criminaliteit de volgende: Alle misdrijven die beschreven staan in de wet.

Georganiseerde misdaad: drugshandel, mensenhandel en prostitutie. Zware criminaliteit: Georganiseerde misdaad: drugshandel, mensenhandel en prostitutie. Veelvoorkomende criminaliteit: Ook wel ‘kleine’ criminaliteit genoemd, denk aan vandalisme en diefstal. -Minder zware straffen-Hinderlijk-Veelvoorkomend -1 op de 4 Nederlanders heeft hier last van.

Waarom is criminaliteit een maatschappelijk probleem? 1. Het betreft een sociaal probleem: de samenleving als geheel heeft last van criminaliteit. Materiële schade: geld Immateriële schade: geestelijk 2. Er zijn veel verschillende meningen en belangen die een rol spelen.

3. De politiek bemoeit zich ermee: Linkse partijen zijn overwegend voor een preventieve aanpak (voorkomen van criminaliteit bijv. door investeringen in onderwijs). Rechtse partijen zijn overwegend voor een repressieve aanpak (afschrikken en afstraffen door harde aanpak van crimineel gedrag).

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1142165 Historicus Van Rossem in Amerika vanaf 32 min 30 sec tot 42 min http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1124408 3Doc The Angola Prison Rodeo http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/944490 Focus op de Maatschappij: opsporing, vervolging en berechting

Paragraaf 3 Ons beeld van criminaliteit Hoe betrouwbaar is ons beeld van criminaliteit? -Gevoel: gevoel van onveiligheid is niet per sé de werkelijkheid. -Rol van massamedia: wat zien we niet, wat vertellen ze ons niet = veel interessanter Gericht op sensatie en verkoop/kijkcijfers.

Betrouwbaarheid van politiestatistieken Zoekt en gij zult vinden! Aangiftebereidheid Wat niet weet wat niet deert? Fouten in registratie

Paragraaf 8 Waarom straffen we? Doelen van straffen: -wraak en vergelding -genoegdoening voor het slachtoffer -afschrikking van de dader -afschrikking van anderen -beveiliging -voorkomen van eigenrichting -heropvoeding/resocialisatie

Soorten straffen Hoofdstraffen -geldboete -hechtenis (overtredingen, Huis van Bewaring) -gevangenisstraf (misdrijven, gevangenis) -taakstraf: werkstraf (werken)of leerstraf (heropvoeding)

Reclassering Verslag van de situatie van de verdachte Toezicht houden op de uitvoering van de taakstraffen Gevangenen ondersteunen tijdens detentie Terugkeerhulp bij vrijlating

Bijkomende straffen: link met het strafbare feit en altijd in combinatie met de hoofdstraf Bijv. afnemen rijbewijs Maatregelen: TBS= terbeschikkingstelling -> ontoerekeningsvatbaar Ondertoezichtstelling in geval van minderjarige (gezinsvoogd)