Nano technologie
In het kort Wat is nanotechnologie? Waar komt het vandaan (geschiedenis) Medisch technische toepassingen Materiaal technische toepassingen Voedseltechnische toepassingen Voor- en nadelen
Wat is nanotechnologie? Werken in de grootorde van nanometers; 80.000 keer kleiner dan de doorsnede van een menselijke haar; Nano = Griekse “vavoc” (nanos) = dwerg
Waar komt het vandaan? In 1974 gedefinieerd door prof. Norio Taniguchiwas van de Tokyo Science University Publicatie boek “ The Engines of Creation: The coming era of nanotechnology ” uit 1986 - Drexler
Medisch technisch Moleculair niveau; Onderzoek naar ‘vectoren’ ; Celmembraan levende cel en minicellen http://www.wetenschap24.nl/video/bekijk/nanotechnologie-in-de-cel--bert--poolman.htm
Materiaal technisch Miniaturen chiptechnologie; Koolstofvezels als composiemateriaal; Nieuwe materialen (coatings en vezels) http://www.youtube.com/watch?v=_6_ZhEIrqf4&playnext=1&list=PLA9E11F77EFF7F7C2&index=20
Voedsel technisch Voedselindustrie op zoek naar mogelijkheden verbetering voedsel ; Geur, smaak en textuur; Nanolaag over groente en fruit
Voordelen Nanozilver in verpakkingen houdt je voedsel langer vers; Nanodeeltjes geven voedsel meer smaak, minder calorieën;
Nadelen Onverwacht hoge energiekosten bij de ontwikkeling ; Gebruik van giftige stoffen bij de ontwikkeling; Grote hoeveelheid afval; Onduidelijkheid over de risico’s voor gezondheid en milieu.