De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Toepassingen radioactiviteit

Verwante presentaties


Presentatie over: "Toepassingen radioactiviteit"— Transcript van de presentatie:

1 Toepassingen radioactiviteit

2 Doorstraling Bewaren van voedsel d.m.v. gammastraling
De radioactieve bron komt niet in contact met het voedsel, het voedsel zelf wordt dus niet radioactief! Bewaren van voedsel d.m.v. gammastraling Kan alfa- of bètastraling voor doorstralen gebruikt worden? vernietigt schimmels en bacteriën (aardbeien, uien, graan, kruiden, …) doodt insecten vertraagt het rijpingsproces (fruit, groenten, ….) vertraagt het kiemingsproces (graan, aardappelen, …)

3 Sterilisatie van medisch materiaal
Steriel maken van operatielinnen, injectiespuiten, naalden, zakken bloed, chirurgisch materiaal Voordelen van doorstraling met gammastraling? Gammastraling heeft een hoge doordringbaarheid: gaat door verpakking hele voorwerp wordt doorstraald

4 Conserveren van kunst, oude boeken
Schimmels, motten en bacteriën worden via doorstraling gedood Mummy van Ramses II werd gered.

5 Beschadigingen in materialen vaststellen
Controle van de kabels van een skilift, van het vullen van tubes tandpasta, van de dikte van papier of staalplaten Bij beschadiging meet de detector meer gammastraling.

6 Medische beeldvorming
Tracers: fosfaat in het lichaam wordt gelabeld met metastabiel Tc- 99m (halfwaardetijd 6 uur). Dit wordt tijdens de botgroei opgenomen en vervalt via γ-verval tot Tc-99, Vergrote hoeveelheden γ-straling leiden tot vaststelling van breuken of kanker.

7 Medische beeldvorming
Jodium – 131 (halfwaardetijd 8 dagen) wordt geïnjecteerd voor onderzoek van de schildklier. 2/3 wordt binnen de 24 uur via de urine uitgescheiden, de rest wordt opgenomen door de schildklier, waar het vervalt. Wat? Bestraling van kanker ter plekke Onderzoek van de werking van de schildklier


Download ppt "Toepassingen radioactiviteit"

Verwante presentaties


Ads door Google