Wormen 1 Regenworm Wadpier Zandzager Bloedzuiger Platworm Aarsworm.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
5. dieren onderverdeling.
Advertisements

En wat doen ze! Door Michel Stravers, Den Horn, 2012
Indeling van het dierenrijk.
Grotten In de Ardennen vind je veel grotten.
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Wie is DVN Oost-Nederland & Diabetes op school
De zee Hallo ik ben Krabbie de krab!.
3.3 zaadplanten bedektzadigen struiken
Spreekbeurt van Romy Vonk Gr 6M
GMP and HACCP in restaurants
Het Scheppingsverhaal.
Advent Week 1.
Ordening samenvatting.
Hallo, ik ben Willy de spin.
Bloemen, vruchten, zaden
Bewerkt door Sam, Iris, Thalita, Lore, Saartje en Zoë
Waddenzee of Noordzee?.
3.8.1 Vissen ‘De vis wordt duur betaald’. ‘Boter bij de vis’.
Werkstuk Justin Nienhuis
Hallo allemaal dit is de power point
Klinkt eng, Vind je ook niet?
De schepping In het begin heeft God de hemelen en de aarde gemaakt.
De mens en de techniek Hefbomen.
De dolfijn Door Silke en Joke.
Omdat al die wijze gezegdes en spreuken van onze verre voorouders veelal gebaseerd zijn op de waarheid van een koe, houd ik ze graag in ere. Hopelijk.
Vlinders Daphne voorbach
Chinese wolhandkrab Gemaakt door: Alyssa.
Indeling van het dierenrijk
Dieren indelen.
Menu van de dag. .
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
Elke plant zijn eigen plek
Woordenschat groep 5, thema 8, les 1
Woordenschat groep 5 Thema 3 Les 6
mijn spreekbeurt gaat over
Jou herken ik met gesloten ogen Er is geen donker, zonder licht Geen gevoel zonder “ plicht.”
De Bij Renzo Wage Groep 5.
Het dierenrijk Michelle Borghers.
Basisschool De Bron – Veenendaal-Oost Groep 3-4-5
Gemaakt door : Valerie ploegmakers
De flamingo Door Sabrina & Fran.
Ecto parasieten Aimee: behandelmethode/incubatietijd Sylvia: cyclus Liesbeth: sympthonen/ voorzorgsmaatregel Nienke: naam ziekte/ veroorzaker EP31A & ED31A.
Piratenquiz… Schip ahoy!.
Alles wordt anders Het bos De voedselkringloop.
Regenwormen.
Wie leeft waar ? Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Welkom op de kinderboerderij Laag Buurlo. Dit bord staat bij de ingang van de kinderboerderij.
Geleedpotigen en gewervelden
Paddestoelen
Hallo, Mijn spreekbeurt gaat over vlinders!!!.  Ga naar you tube en typ in: Een betoverende transformatie.
Woordpuzzel Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Introductie Bloemen kan je bijna overal om je heen zien. Van bloemen kun je heerlijk genieten. Je kunt.
Dieren op de boerderij. Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Dieren op de boerderij. Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
QUIZ: HOE KOM IK DE WINTER DOOR????. 1.Ze zitten diep onder de grond, waar het niet vriest. 2.Ze bevatten veel vet. 3.Ze bevriezen wel, maar daar kunnen.
PP Thema 2 ZW klas 3. §1 Organismen ordenen Een organisme is een levend wezen. Ordenen is organismen in groepen indelen. Je doet dit door naar de kenmerken.
Lisa, Matthijs, Marit, Gerben
Planten Dieren Bacteriën Schimmels
Classificeren van dieren
1HA2 Ordening.
De kust.
Regenwormen.
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Indeling van het dierenrijk
Scabiës behandeling met tabletten behandeling
Weg met luizen.
Woordenkist Dieren Deel 3.
QUIZ.
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Transcript van de presentatie:

Wormen 1 Regenworm Wadpier Zandzager Bloedzuiger Platworm Aarsworm

Regenworm In Nederland en België komen 25 soorten voor. In humusrijke grond kunnen meer dan 432 wormen per m³ voorkomen. Bij het trillen van de grond (regen en trappelende poten van een vogel) kruipen de regenwormen uit de grond. Regenwormen zijn tweeslachtig (hermafrodiet), maar een regenworm kan niet zijn/haar eigen eitjes bevruchten.

Wadpier Wordt ook wel zeepier, leegloper of aasworm genoemd. Leeft in een gang op zandige zeebodems die bij eb droogvallen. De hoopjes opgerolde zandslierten (foto) op het strand zijn hun uitwerpselen. In oktober geven de zeepieren hun eicellen en zaadcellen af in het water. Ze worden dan bevrucht. Wadpier wordt gegeten door vogels, hier door een => rosse grutto.

Zandzager De zandzager komt in Nederland voor in de Waddenzee en de Noordzee. Deze wormachtige behoort tot de borstelwormen. De zandzager kan zwemmen maar leeft op zanderige bodems, meestal in getijdengebieden. Eet vooral andere kleinere wormsoorten.

Bloedzuiger Vissen kunnen verschrikkelijk last hebben van bloedzuigers. Een bloedzuiger heeft vlijmscherpe tanden in zijn kleine bekje waarmee hij door de huid van een ander dier kan bijten. Hij zuigt zich vol met bloed en laat dan weer los. Omdat bloedzuigers geen poten hebben zit er aan het achterlijf een soort zuignap. Daarmee houden bloedzuigers zich vast aan een blad of een steen en kunnen dan hun lijven uitrekken zonder te vallen.

Platworm Het zijn primitieve dieren, maar ze hebben wel een duidelijke voor- en achterkant en een ontwikkeld zenuwstelsel. Sommige leven in zee, anderen in zoetwater en een aantal zijn parasieten. Als je de platworm in tweeën hakt, groeit er aan het ene stuk een kop aan, aan het andere stuk een achterlijf.

Aarsworm De aarsworm is een van de gewoonste parasieten van de mens; vooral bij kinderen komt ze voor. Ze is niet schadelijk, maar houdt volwassenen en kinderen vaak uit hun slaap vanwege de jeuk. Een enkele vrouwelijke aarsworm kan in een paar minuten 5000 tot 10 000 eitjes leggen rond je anus. De jeuk komt de wormenmaden goed van pas, want als je krabt, komen er beslist eitjes op je handen en daarna in je mond! Door je handen te wassen, kun je infecties voorkomen, maar aarswormen worden gemakkelijk doorgegeven. Een mannelijke aarsworm is 3 tot 5 mm lang; een vrouwelijke 10 tot 12 mm.