Ondernemerschap in het mbo

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Informatieavond personenzorg
Advertisements

Ondernemen in de praktijk
Jong Ondernemen Een manier van leren !.
Uw dorpsvoorziening een sociale onderneming ? Ondernemerschap in uw dorpsgemeenschap.
Kader waarbinnen scholen eigen invulling kunnen geven en eigen accenten kunnen leggen. Netwerk waar uitwisselen en samenwerken centraal staan. Al 17 scholen!
Samenwerkingsverband Onderwijs Bedrijven
Leren ondernemen verankeren in het onderwijs 23 mei 2012.
Ondernemend Onderwijs in de regio. De droom in 2011: Onderwijs, bedrijfsleven en andere partners geven ondernemend onderwijs vorm en voeren dit gezamenlijk.
(Freelance) Ondernemen Bijeenkomst: Kivi Niria Plaats: Driebergen Datum: 2 november 2004 Presentator: Paul Wolbers.
Workshop 3 Hoe bepaal ik als ondernemer mijn niche?
Hoe zelfstandig is verstandig ? Training Interactie Management 23 januari 2003 Saskia van Leeuwen Henk Donker Jan Cauberg.
CE Ondernemerschap in beweging
Wat is UNIZO?  UNIZO = Unie van Zelfstandige Ondernemers  Doelstelling: meer kansen voor ondernemers creëren, in het belang van de hele.
Missie, visie & jaarplan
Missie, visie, strategie & jaarplan
Een project van de NSGK. Projectdoelen de positie van jongeren met een handicap in de samenleving verbeteren de beeldvorming met betrekking tot jonge.
VMBO Carrousel unieke samenwerking onderwijs en leerbedrijven.
Zaal 3 Tijdstip 15:00 Bouwen aan de toekomst! Heleen Dura-van Oord.
Welkom.
Ondernemen(d) in het onderwijs
‘Darfur is dying’‘Darfur is dying’ Serious game. Wat is een serious game?Wat is een serious game?  Niet alleen voor vermaak  Vaak communiceren en onderwijzen.
 Ondernemerschapspaspoort De reis naar de arbeidsmarkt van de toekomst, kun je vastleggen, de route bepaal jezelf! Waarom een paspoort: De Nederlandse.
CE / IBL Slb Jaar 1, les 2 (1.4).
Marketing H1 Marketing Junior Accountmanager.
Instroom klas 3 vmbo.
Het trajectplan Stappenplan naar werk BvB 2014.
Professioneel werken: gestructureerd en methodisch
Rabobank …… en AOC-plaatsnaam
BETERE DIENSTVERLENING BETERE DIENSTVERLENING Door gestructureerde samenwerking tussen LIJN & STAF kwaliteit verbeteren Peter Hammecher.
Voor jezelf beginnen Een eigen bedrijf. Algemeen  Een eigen bedrijf  Freelancer  Voordelen  Grote vrijheid Leuk werk Brede oriëntatie  Nadelen 
Visie & Strategie.
VORMING MANAGEMENTTEAM. Inhoud vorming managementteam 1. Hoe kan een mantelzorgvriendelijke organisatie er uit zien? 2. Naar een mantelzorgvriendelijk.
Commercieel beleid en recht H9 Offertes Certificeerbare Eenheid Ondernemershap.
ONTWIKKELEN VAN EEN MANTELZORGVRIENDELIJKE VISIE
Voor jezelf beginnen Een eigen bedrijf. Algemeen Een eigen bedrijf Freelancer Voordelen – Grote vrijheid Leuk werk Brede oriëntatie Nadelen – Alles zelf.
Rabobank ….. en AOC-plaatsnaam
Financiering en inkoop
Persoonscertificering. Waartoe? Nederland heeft Q nodig Wij zijn trots op ons werk en beroep Wij zijn vakgenoten die een hoogwaardig niveau nastreven.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Jacqueline Zuidweg 5 november Mijn ondernemerscarrière
Presentatie titel BIMBDK01 Bedrijfskundige thema’s
Deel 2 Oriëntatie op het runnen van een onderneming Oriëntatie op ondernemerschap Hoofdstuk 6 Hoe ziet jouw product eruit?
Les: Ondernemings plan LBB – Module Groen Ondernemen Coen van Wetering.
Deel 1 Oriëntatie op het starten van een onderneming Oriëntatie op ondernemerschap Hoofdstuk 1 Wat voor ondernemer ben ik?
Waarom? Je hebt de afgelopen lessen je interesses, vaardigheden en persoonlijkheid in kaart gebracht. Waar dat samenkomt, daar ligt je passie. Dat.
Deel 2 Oriëntatie op het runnen van een onderneming Oriëntatie op ondernemerschap Hoofdstuk 4 Waar is het gat in de markt?
Deel 2 Oriëntatie op het runnen van een onderneming Oriëntatie op ondernemerschap Hoofdstuk 5 Het ondernemersplan.
Deel 3 Besluiten of ondernemen als toekomstperspectief past Oriëntatie op ondernemerschap Hoofdstuk 8 De knoop doorhakken.
Deel 2 Oriëntatie op het runnen van een onderneming Oriëntatie op ondernemerschap Hoofdstuk 2 Mijn idee!
Ondernemend gedrag VECON 14 juni 2016.
Herziening kwalificatiestructuur mbo Jouke Dijkstra, Lidy van Oers en Laura Punt| 21 januari 2016.
Dienstverlening & Producten: een nieuw profiel op het VMBO ondernemend duurzaam innovatief.
Examinering van keuzedelen
Doorgroei van Ondernemingen en Beslissingscentra
Kennis delen.
Op weg naar je eigen talent
Les 1: Brainstorm en kennismaken
DIENSTVERLENING & PRODUCTEN
Marketing Week 3 Les 1 (maandag 11 december 2017)
Ondernemerschap Jullie zijn gestart aan het laatste studiejaar en met nog een paar maanden te gaan komt een diploma steeds dichterbij. Om dit diploma te.
Commercieel beleid en recht
Op weg naar je eigen talent
Eens / oneens EEN PRODUCT IS GOED ALS HET DUUR IS
Hoofdstuk 3 Je verkoopkanalen
Fairtrade Gemeente Regiobijeenkomst Noord 19 april 2018
Fairtrade Gemeente Regiobijeenkomst Zuid 12 april 2018
waar / niet waar EEN PRODUCT IS VOOR JE KLANT EEN CADEAUTJE
Supported Employment en meerwaarde van leerstage naar werk
Doelen, verlangens, behoeftes en drijfveren
Transcript van de presentatie:

Ondernemerschap in het mbo 15 januari 2014 Gabry Karsdorp

Overal is ondernemerschap Ondernemendheid ondernemend gedrag om doelen te bereiken, op het werk, thuis en in de stage (Kansen zien en kansen grijpen) Ondernemerschap het starten van een eigen onderneming (Waarde creëren)

Ondernemendheid

Ondernemerschap

Ondernemerschap in de dossiers Ondernemendheid staat in veel dossiers: niet expliciet benoemd, maar ook werknemers (i.o.) dienen initiatief te nemen, verantwoordelijkheid te dragen en/of mee te denken met de onderneming ‘Echte’ ondernemerschapsdossiers: ondernemer detailhandel, bakker, juwelier, etc.

Van EI tot CE: wat weet u al?

Welke beroepen ‘doen’ aan ondernemerschap ?

Keuzedelen voor ondernemerschap Ondernemend gedrag Oriëntatie op ondernemerschap Certificaat (CE) Ondernemerschap

Ondernemend gedrag Toont ondernemend gedrag in beroep en maatschappij Reflecteert op eigen handelen en denkt na over zijn ontwikkeling Reflecteert op en denkt mee met de ander/de organisatie Onderneemt actie met verbetervoorstellen voor (eigen) werk en activiteiten

Oriëntatie op ondernemerschap Oriënteert zich op het ondernemerschap Oriënteert zich op het starten van een onderneming Oriënteert zich op het runnen van een onderneming Besluit of ondernemen (als toekomstperspectief) bij hem past

CE Ondernemerschap Start en/of runt een freelance onderneming/eenmanszaak Bepaalt het (toekomst)beeld van de onderneming Geeft de freelance onderneming/eenmanszaak vorm Organiseert de financiering van de onderneming Bewaakt de financiële situatie van de onderneming Presenteert en promoot de onderneming Koopt in voor de onderneming (producten en/of diensten) Verwerft opdrachten/bindt klanten

Inhoud CE Ondernemerschap Bepaalt het (toekomst)beeld van de onderneming Geeft de onderneming vorm Regelt het financiële gedeelte (van het opstarten) van de onderneming Bewaakt de financiële positie van de onderneming Positioneert en/of innoveert de onderneming Koopt in voor de onderneming (producten en/of diensten) Verwerft opdrachten/klanten, stelt offertes op en/of onderhandelt

Certificeerbare Eenheid Ondernemerschap Welke mogelijkheden biedt de CE Ondernemerschap? Voor wie? Voor welke sector? Voor welke opleiding?