Aedescongres 2007 Meedoen in de samenleving Samenwerking in het publieke domein Van goede bedoelingen naar harde resultaten Inleider: Leo Lenssen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Inleiding: Leo Lenssen Voorjaarsconferentie Drenthe College 2007 Het roc (ook het Drenthe College?) staat zijn eigen toekomst in de weg.
Advertisements

Samen werken aan inzetbaarheid en mobiliteit 1. Grote veranderingen • Jeugdzorg heeft te maken met grote veranderingen: • Transitie • Gemeenten worden.
Zelforganisatie Ultiem geluk of complete chaos?
Het verbinden van Kwaliteiten Reactie Ben Fruytier
Ondernemen in de praktijk
Visie op HNW juni Belang van een Visie Een Visie op Werken is de overkoepelende beschrijving hoe een organisatie werk in de toekomst ziet. De visie.
COMPLIANCE THE CORPORATE MELTDOWN?
Bestuurlijke relevantie
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
De organisatie en processen
Logical Framework Approach
‘Een Spraakmakend Project’
Innovatie als bestuurlijk vraagstuk Inleiding door P. Pollen/Leo Lenssen Boardroom FO 11 april 2007.
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
ALV Christenunie Woerden 31 mei 2011
NETWERK: 2000 bedrijven met MVO-ambitie
‘De buurt stuurt…. ?’. Waarom is Riemst succesvol? Overheid met visie en luisterbereidheid… Begon kleinschalig… Vertrekt van (kleine) successen… Maken.
ICT in een dynamische context
Naar een zelfstandige positie van de medezeggenschap op de Hogescholen Rienk Goodijk, 10 nov Hoogleraar TiasNimbas UvT Senior-consultant GITP.
TPP publiek management 17 oktober 2011
Achter de WMO Prof.dr. P.W. Tops Tilburgse School voor Politiek en Bestuur.
Samenwerking in het sociale domein ‘ over bestuurlijk lef en ambtelijke onrust in de regio’ Debat "De Sociale Gemeente" Dick van Maanen.
POSTGRADUAAT VERANTWOORDELIJKE IN DE KINDEROPVANG
Leerloopbanen en het einde van de traditionele school Inleiding door Leo Lenssen Het Nationaal Onderwijscongres 2005.
Spelen met goed bestuur Governance Maatschappelijke verantwoording of maatschappelijke verankering? Besturen of accommoderen? Inleiding door Leo Lenssen.
MAATSCHAPPELIJKE TRANSITIE EN ONDERWIJSTRANSFORMATIE LEO LENSSEN 23 JANUARI 2008 Heliomare scenarioverkenning.
Connecting, Developing, Accelerating Het Netwerk Venlo 29 februari 2012 Van wie is de school? Dr. Leo Lenssen.
SOFO 6 maart 2008 Inleiding: Leo Lenssen. is wezenlijk iets anders dan verantwoording en dialoog is wezenlijk meer dan een procedureel aspect van beleidsvorming.
Van wie is de school? … en over welke school hebben we het dan? Over de schoolleider: zetbaas of ondernemer? … en de leraar die zijn vak kwijt is. Onderwijscafé.
Competentiegericht leren én organiseren (Beroeps)onderwijs in 2010; over de gevolgen van het nieuwe leren voor de school en het bestel Inleiding door Leo.
PC Federatief SWV Primair Onderwijs Rijswijk e.o.
De schoolmanager als maatschappelijk ondernemer Inleider: Leo Lenssen 31 oktober 2007 Vos/ABB.
Deep Dive ABP Door: Leo Lenssen. ABP: Wat te doen? Het ABP als maatschappelijke projectontwikkelaar? Het ABP als maatschappelijke projectontwikkelaar?
Duurzame innovatie leiderschap en maatschappelijke legitimatie Inleiding door Leo Lenssen Boardroom 21 januari 2010.
MASTERCLASS INTEGRALE WIJKAANPAK LEO LENSSEN 10DECEMBER Van autist tot geliefde partner: de nieuwe rol van het onderwijs.
Leiderschap in het publieke domein Observaties en ervaringen Leo Lenssen Boardroom Bestuurders Primair Onderwijs 10 december 2009.
Integraal, integraler, integraalst? En wat zijn de grenzen?
Organisatie(s) van betekenis
Ondernemen(d) in het onderwijs
niet van nu Thema’s als ‘actief burgerschap’ stonden al voor de crisis op de agenda - “De verzorgingsstaat herwogen” (WRR 2006) - ‘Andere overheid, (kabinetsvisie.
Verdringing: Vrijwilligerswerk in veranderende tijden
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Risicomanagement binnen de decentralisaties
Vitale organisaties = Vitale relaties Rob Kars. Werk maakt gelukkig Geld maakt gelukkig Discriminatie maakt gelukkig Bron: 21 minuten onderzoek 2007.
Toekomst in beeld Leiding geven met het oog op morgen Studiedag Optimus 25 februari 2010 Leo Lenssen.
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
Vervolg Mintzberg Week 4 organisatie en beheer deeltijd dsr3a
Project oriëntatie op het beroep
Wie bepaalt de toekomst van het OV? Marieke Kassenberg Liesbeth Couwenberg.
Regionaal revolverend financieren: Olie in de machine van cultureel en creatief ondernemerschap?
Verkennende Impactanalyse Cees van Westrenen
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
Verkennende Impactanalyse Jolanda Verwegen
Landelijke Beroepsvereniging Coördinatoren vrijwilligerswerk Corry Baarsma, lid van bestuur AGORA Regiocoördinator vrijwilligerswerk bij grote zorginstelling.
Verkenning Informatievoorziening Sociaal Domein Decentralisaties Jeugd, WMO, Participatie Hans Versteeg - VNG Expertmeeting Informatievoorziening GGD-NL.
Op weg naar een PVVP+ Kaderstellende discussie 3e ronde 16 juli 2004  Bestuurlijke samenwerking, 2e kaderstellende discussie  Ontschotting, 1e (vrije)
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Titel van de presentatie RIBW AVV en In de Weerd
Samenspel RvB en RvT moet professioneler: belang van diversiteit Rienk Goodijk Hoogleraar Governance in het semipublieke domein GITP/TiasNimbas Business.
Burgerbegroting Ronde Tafel Gesprek d.d. 2 juni 2016 De Wolden.
Meer verbinding, sociale cohesie en eigen/samen regie in de buurt Met het Buurtteam als stimulator, facilitator en begeleider van een samenleving die niemand.
Sturen van infrastructuren – de publieke waarde(n) van netwerken
Arbeidsmarktonderzoek gehandicaptenzorg
OCMW LEUVEN 40 JAAR OCMW.
A+O project Co-creatie in de praktijk
DE ENERGIE OM TE VERANDEREN
Verantwoordelijkheid van Organisaties
Samenwerken in de wijk Voorstellen 4 april 2018
Flits-sessie Het verhogen van de aantrekkingskracht van de instelling
Transcript van de presentatie:

Aedescongres 2007 Meedoen in de samenleving Samenwerking in het publieke domein Van goede bedoelingen naar harde resultaten Inleider: Leo Lenssen

Over: het waarom van samenwerking het wat van samenwerking het wat van samenwerking het hoe van samenwerking Dus over: faal- en succesfactoren van samenwerking in het publieke domein

Samenleving trends in het publieke domein: van zorg naar participatie trends in het publieke domein: van zorg naar participatie publieke dienstverlening publieke dienstverlening van taakorganisatie naar maatschappelijke onderneming van taakorganisatie naar maatschappelijke onderneming

Over aandacht voor prachtwijken Regeerakkoord maatschappelijk middenveld Aandachtswijken Coalities en partnerschappen De nieuwe rol van belanghebbenden Maatschappelijk vastgoed

Middenveld: publieke organisaties, maatschappelijke ondernemingen Wat kenmerken van de transitiefase multilevel veranderingen: organisatie – bestuurder – professional discontinuïteit: radicale, sprongsgewijze veranderingen nieuwe spelers, nieuwe regels: dus een geheel nieuw spel nieuwe logica: waarom doe ik dit, wat rechtvaardigt mijn gedrag? nieuwe relaties en nieuwe machtsverhoudingen

Enkele gevolgen van die transitie verdwijnen van grenzen tussen activiteiten in het publieke domein thematische herordening in het publieke domein integreren van activiteiten verschuivingen van machtscentra

Kortom: dit is een geheel nieuw vak dat beheersen we (nog) niet dat moeten we leren

Waar hebben we mee te maken? Publieke organisaties zijn expert- driven. Publieke organisatie staan in een kwade reuk. Low trust versus high trust; governance en compliance.

Faal- en succesfactoren geen gemeenschappelijke visie op spel, - spelregels en rollen (… en we zijn de scheidsrechter vergeten.) wie voert de regie waarover? wie is verantwoordelijk waarvoor? onderling wantrouwen publiek geld (dat is van iedereen en dus van niemand) de professional de cliënt

Maar vooral: zoeken naar draagvlak i.p.v. zoeken naar markt. Draagvlak: subsidie/projectgelden (niet structureel en niet integraal) klapvee sympathie ( = veelal verkapte onverschilligheid).

Dus: is er een markt voor samenwerking? zijn er gemeenschappelijke vragers? zijn er complementaire diensten? is er sprake van = 3? wat gaat er mis als we niet samenwerken? Wat houden we samen onder de streep over?

Hoe kun je naar partners kijken? Strategische dimensies (logica en ratio) van samenwerkende partners: corporaties/scholen/overheden/stichtingen handelentijdvisiepolitiekorganisatieresultaat

Wat opties en aanbevelingen weg met het project, maak er een onderneming van. schrijf een businessplan zorg dat je failliet kunt gaan wie participeert, loop risico, deelt in de opbrengsten

Wat opties en aanbevelingen zorg voor een innovatieve bestuurlijke/organisatorische inrichting haal de onderneming weg uit de staande organisatie selecteer medewerkers/leidinggevenden op ondernemerschap en innovatief vermogen haal functies uit elkaar, stuur die separaat aan; sturing is vooral regie voeren onderneming is netwerk van ketens.

O ja… zou je je eigen geld in deze onderneming steken? zou je je eigen geld in deze onderneming steken?