De gluc Ω mens-methode® www.menssana.nu De gluc Ω mens-methode® Holistische gewichtsbeheersing én totale gezondheid
1. Even voorstellen……… huisarts van 1984 t/m 1995 www.menssana.nu 1. Even voorstellen……… huisarts van 1984 t/m 1995 arts voor homeopathie (VHAN) sinds 1988 sinds 1996 fulltime natuurgeneeskunde basisopleiding Zijnsoriëntatie 2000-2003 arts voor bioresonantie sinds 2005 (ABB) Behandelwijzen Klassieke homeopathie en Inspiring Homeopathy Orthomoleculaire geneeskunde Niet Toxische Tumor Therapie Bioresonantie (BICOM 2000) Hans Reijnen, arts voor homeopathie en bioresonantie Generalist, holist vanaf het begin, kwartier per patiënt, psychiatrie overwogen. Behoefte neiging om te synthetiseren/integreren.
2. Inleiding in het onderwerp van vanavond: www.menssana.nu 2. Inleiding in het onderwerp van vanavond: echt gezond eten Veel mensen denken: “ik eet toch gezond” Kijkend door natuurgeneeskundige bril: “Daar valt heel wat meer over te zeggen” Getuigen van inzichten/ervaringen vanuit natuurgeneeskunde- Hopelijk kan deze wijsheid groeien buiten deze relatief kleine kring
"Gras groeit niet door aan de sprieten te trekken maar door de wortels water te geven."
Marieke: jonge vrouw van 22 jaar Fysieke problemen: www.menssana.nu 3. Gevalsbeschrijving Marieke: jonge vrouw van 22 jaar Fysieke problemen: Extreme chronische vermoeidheid, niet meer functioneren 6 jaar steeds terugkerende infectieziekten Terugkerende keelontsteking Aanhoudend blaasontsteking of nierbekkenontsteking, vaak antibiotica, nu al 1,5 jaar onderhoudsdosis Chronische vaginale schimmelinfectie (onbehandelbaar) Darmklachten: hardlijvigheid en heftige darmkrampen Ik doe een korte medische introductie en geef dan Marieke het woord: 1: hoe waren die 6 jaren en wat deed je allemaal om beter te worden 2: wat heb jij begrepen van wat ik zei dat er met je aan de hand was? 3: Hoe gaat het nu?
Vervolg 3 Mentale toestand: Had een burn out www.menssana.nu Vervolg 3 Mentale toestand: Had een burn out Nog overspannen en labiliteit (emotioneel), psychotherapie “voortdurend verstrikt in haar gedachten patronen en weet niet meer wat te doen”
4. Overgewicht, het is maar een goede aanleiding www.menssana.nu 4. Overgewicht, het is maar een goede aanleiding BMI Index = Quetelet Index Ondergewicht: < 18,5 Gezond gewicht: 18,5 - 24,9 Overgewicht: 25,0 - 29,9 Vetzucht: > 30,0 Zelf berekenen op www.overgewicht.nl Door lengte, gewicht, buikomvang en geslacht in te vullen 45% mannen, 35% vrouwen, 13% en 14% van alle jongens en meisjes hebben overgewicht. Er zijn wel 20 andere redenen (of veel meer) waarom ik deze methode ontwikkeld heb. Bijna iedereen met overgewicht heeft HG. Van begin af met overgewicht bezig geweest (Watching, Montignac, Erasmus, HG) zie verder Calorieën tellen werkt niet en is altijd jojoën. 1 of 2 missing links/ actualiteit: Volkskrant, niet lijnen maar levensgeluk, ond. USA 12.000 vrouwen
5. Hypoglycemie Symptomatologie Diagnose Oorzaken Behandeling www.menssana.nu 5. Hypoglycemie Symptomatologie Diagnose Oorzaken Behandeling Regulier niet erkend, nooit herkend Natuurgeneeskundig: wel bekend, vaak nog slecht begrepen en te weinig aangepakt Half Nederland heeft HG of is onderweg om het te krijgen.
5.1. Symptomen/gevolgen van het hypoglycemiesyndroom www.menssana.nu 5.1. Symptomen/gevolgen van het hypoglycemiesyndroom Korte termijn: Lange termijn: Overgewicht Allergieën Vermoeidheid (chronisch) Ouderdomssuiker Darmklachten Kanker Verhoogde bevattelijkheid Hoge bloeddruk Stemmingsstoornis Hart- en vaatziekten Gedragsproblemen Veel negatieve gevolgen voor bijna alle orgaansystemen: daarom liever HG syndroom dan HG 75% van chronisch vermoeiden: HG speelt een rol (meer of minder) 80% van immunologische afweer zetelt in gezonde darmflora zie verder Dit alles: empirisch vastgesteld, nog geen wetenschappelijk bewijs. 5 jaar ervaring met de methode
5.2. De diagnose hypoglycemie www.menssana.nu 5.2. De diagnose hypoglycemie Laboratoriumonderzoek: Het bloedsuikergehalte soms lager dan 4,0 mmol/L Het bloedsuikergehalte soms hoger dan 6,5 mmol/L Diverse keren per dag schommelend Problemen bij het stellen van de diagnose De diagnose nog niet (h)erkend !!! Feitelijk onjuiste benaming Tonen van de grafiek 80% kans dat het BSG niet afwijkt als je maar 1x prikt (nuchter), GTT of dagcurve Lichte stoornis (geringe afw. Bloed) ernstige stoornis gezien gevolgen Onjuiste benaming blijkt duidelijk uit grafiek Zie verder Hyperfase wordt regulier ook wel prediabetes genoemd. Er kan een duidelijke relatie zijn met wat insulineresistentie heet. HG andere betekenis dan regulier.
5.3. Oorzaken hypoglycemie Het veel te hoge gebruik van suiker(s) en www.menssana.nu 5.3. Oorzaken hypoglycemie Het veel te hoge gebruik van suiker(s) en slechte koolhydraten en (een te laag gebruik van goede koolhydraten) in combinatie met: (een te hoog gebruik van fatale vetten) een te laag gebruik van vitale vetten N.B: er zijn sterke constitutionele verschillen (aanleg) Oorzaak: westerse eet- en leefcultuur Witte suiker en witmeel: na WO-II een teken van rijkdom, nu pure armoede 20-30 jaar klopjacht tegen dierlijke (fatale) vetten, te lang zonder erop te wijzen dat we vitale vetten nodig hebben. Zie verder Vet is een belangrijke bouwstof en een belangrijke brandstof. Tekorten leidt tot ziekten en verhoging van HG kans
www.menssana.nu
5.4. De behandeling van hypoglycemie (metabool syndroom) www.menssana.nu 5.4. De behandeling van hypoglycemie (metabool syndroom) Het zo sterk mogelijk terugdringen van (verborgen) suiker(s) en slechte koolhydraten (witmeel) Streven naar drie hoofdmaaltijden (zonder tussendoortjes) Bewust en consequent, dagelijks gebruik van vitale vetten Nu nog maar kort bespreken, later uitgebreider.
6. Van behandeling hypoglycemie naar een universele methode: www.menssana.nu 6. Van behandeling hypoglycemie naar een universele methode: De gluc Ω mens-methode Korte uitleg over mijn eigen ontwikkelingsgang van de afgelopen 10 jaar. 1.Onbekendheid-ongeloof; 2.Overstag- mee leren werken; 3.Algemeen geldende waarde
7. De gluc Ω mens-methode: Holistisch dus: drieledige aanpak www.menssana.nu 7. De gluc Ω mens-methode: Holistisch dus: drieledige aanpak De component van het lichaam De component van de geest De component van de ziel Het moet holistisch omdat het anders altijd jojoën blijft. Een van de missing links.
De component van het lichaam www.menssana.nu 8. gluc Ω mens: De component van het lichaam 7.1. Voeding Algemene voedingsadviezen Specifieke voedingsadviezen 7.2. Levensstijl Algemene voedingsadviezen: communis opinio binnen natuurgeneeskunde Specifieke adviezen: consequent doorvoeren van beide inzichten heb ik bedacht.
8.1. Voeding: 8.1.1. algemene voedingsadviezen www.menssana.nu 8.1. Voeding: 8.1.1. algemene voedingsadviezen in ruime mate drinken van zuiver water veel meer verse groenten (anders bereid) twee of drie stuks fruit (liefst als ontbijt) niet meer dan 80% van wat je zou lusten de Slow Food beweging Omgekeerde osmose apparaat, Brita filtersysteem of Volvic of Spa 3x zoveel groenten dan nu: groenten: vlees + aardappelen = 2 : 1 (stomen of wokken) Fruitontbijt nog voor het Budwigpapje. Zie verder Slow Food: Carlo Petrini in Piemonte (I): vertragen & bewust kiezen voor kwaliteit en goede smaak (ECO)
8.1.2. specifieke voedingsadviezen www.menssana.nu 8.1.2. specifieke voedingsadviezen Het gebruik van slechte koolhydraten zo sterk mogelijk verlagen Het weer meer vet eten, maar dan wel alleen vitale vetten Dit is de centrale as van mijn hele methode. Start hiermee enthousiast en consequent en alles zal veranderen.
"Ga niet waar de weg je leidt, en laat je eigen spoor achter. “ maar ga waar geen pad is en laat je eigen spoor achter. “ Ralph Waldo Emerson
A. Gebruik van slechte koolhydraten verlagen www.menssana.nu 8.1.2. A. Gebruik van slechte koolhydraten verlagen Klopjacht ontketenen tegen slechte koolhydraten, het gaat in hoofdlijnen om 3 categorieën: Zichtbaar zoet Verborgen suikers Witmeel en alle witmeelbevattende producten Streven naar 3 hoofdmaaltijden Schrappen van liefst alle tussendoortjes !!! 70 kg suiker per jaar, meer dan 1 kg in de week. Uitleg over tegenstrijdige informatie (literatuur, internet, artsen en diëtisten). Daarom 5 jaar geleden begonnen met het schrijven van eigen brochure (nog steeds nagenoeg onveranderd) Zie verder Geen kant-en-klare producten meer. Veel meer uit de reformzaak (biologische winkel)
B. Meer vet eten, maar dan alleen vitale vetten www.menssana.nu 8.1.2. B. Meer vet eten, maar dan alleen vitale vetten Zo sterk mogelijk verlagen van de dierlijke (fatale) vetten Het verhogen van de vitale (plantaardige) vetten Vitale vetten zitten vooral in: vette vis, noten, zaden, peulvruchten en lijnzaad Wat maakt vetten zo vitaal: de essentiële vetzuren (EVZ’s) Vertellen over actualiteit: onderzoek in USA (12 miljoen dollar). 12.000 vrouwen werden begeleid en gevolgd bij het minder vet eten. Geen verschillen in optreden van kanker en hart- en vaatziekten. Slaap maar lekker door. 10 jaar verspeeld!?
De essentiële vetzuren (EVZ’s) www.menssana.nu De essentiële vetzuren (EVZ’s) Echt essentiële vetzuren: Linolzuur (LZ, ω 6 vetzuur) α-linoleenzuur (ALZ, ω 3 vetzuur) (zitten in ruime mate in lijnzaad) Niet essentieel, wel heel vitaal: Eicosapentaëenzuur (EPZ, ω 3 vetzuur) Docosahexaëenzuur (DHZ, ω 3 vetzuur)) (zitten beide in hoge concentratie in vette vis) Wat is essentieel: je kunt ze zelf niet maken. Vitamine V. 1 op de 10 kan LZ en ALZ niet omzetten in EPZ en DHZ. Die moet visolie nemen i.p.v lijnzaadolie.
De functie van essentiële vetzuren (EVZ’s) www.menssana.nu De functie van essentiële vetzuren (EVZ’s) Groei - vitaliteit - hersenfuncties - zuurstof-overdracht - opbouw celwand - celdeling - handhaven immuunfuncties - aanmaak hemoglobine - vorming van prostaglandines - antitrombosewerking - ondersteuning nierfunctie - ontstekingsremming - voorkomen hoge bloeddruk - bloedsuikerregulerend - vorming geslachtshormonen - gedragsmodulatie - enz. Er vindt nog steeds eindeloos veel onderzoek plaats naar de functie van EVZ’s Er zijn op dit moment al een aantal officiële indicaties ter behandeling m.b.v. EVZ’s: ADHD, autisme, dyslexie, agressief gedrag, te hoog cholesterol en vetzuren, geheugenzwakte en dementie, depressiviteit, enz.
In de praktijk: Dagelijks gebruik van het Budwigpapje als ontbijt www.menssana.nu In de praktijk: Dagelijks gebruik van het Budwigpapje als ontbijt Alternatief: het olie-eiwit mengsel (als ontbijt, bij lunch of diner) Of: het gebruik van visoliecapsules als voedingssupplement Kort noemen uit welke onderdelen het bestaat. Ik heb duidelijke voorkeur voor A. Bevat de ω 3 en ω 6 VZén in de ideale verhouding van 6: 1. Er is eigenlijk geen schone vis meer te verkrijgen (vervuiling, zware metalen oceaan). Kweekvis zelfde nadelen als intensieve veehouderij.
"Zwemmen kan je niet leren door een schriftelijke cursus. " Willem de Ridder
8.2. Levensstijl Voldoende lichaamsbeweging Slim sporten www.menssana.nu 8.2. Levensstijl Voldoende lichaamsbeweging Slim sporten Herstel van verbroken verbinding met natuur Onthaasten en ont-moeten Half uur per dag, plezier veel belangrijker dan de prestaties, een uur actief op 50-70%% beter dan een half uur op 100%. Je blijft dan in de vetverbrandingsfase ipv de koolhydraatverbranding. Zie verder We hebben geen tijd en staan onder veel te grote geestelijke druk (tweeverdieners, concurrentiepositie, mentaal arbeidsverzuim): fastfood. - Slow Food: de tijd nemen om te kiezen, kopen en bereiden en genieten.
de component van de geest www.menssana.nu 9. gluc Ω mens: de component van de geest Wakker worden uit onwetendheid: bewustwording We zijn onze spirit kwijt geraakt; hoe vinden we die terug? Twee manieren om weer inspiratie op te doen: Het tijdschrift Ode Ervin Laszlo en De Club van Boedapest Psychologie van eetgedrag Verhoogde actie in het geestelijke Eigenlijk begint de methode hier in theorie. 1. Wakker worden en beseffen dat je nu slecht eet. 2. Je afvragen waarom je zo eet. Echt gezond eten is subtiele aangelegenheid: bevat niet wat moet en bevat veel meer dan mag. Zie veel verder (4 regels) Langdurig proces: 3 stappen vooruit en 2 achteruit. Maak (herhaald) studie, evt. in een groepje. Ontgeestelijking: materialisme, genietingen (luxe en eten), ik-tijdperk, geweld, suïcides, vereenzaming, veel onvrede. Eten is een spanningsverlagende activiteit, het verlicht de onvrede en frustraties, het vult de innerlijke leegte. Optiekverhoging: van de lagere psyche naar de hogere spirit.
de component van de ziel www.menssana.nu 10. gluc Ω mens: de component van de ziel Verbinding maken met je eigen (diepere) gevoelsleven en dat van anderen. Intensivering van de communicatie over het gevoelsleven (metacommunicatie) en verhoging van de kwaliteit van de communicatie. Het opheffen van de dualiteit: jezelf ten diepste verbinden ook met alle negatieve emoties. Blokkade op emoties i.h.a., op negatieve emoties in het bijzonder: angst, haat, verdriet, boosheid, enz. Dualiteit van ervaringen: attached, detached of middenpositie. Basisregels voor communicatie: beurt geven, ander niet schaden, enz. Zie verder. Holistisch of integraal is de enige manier die dieper gaat en zal beklijven.
11. Homeopathie en de gluc Ω mens-methode www.menssana.nu 11. Homeopathie en de gluc Ω mens-methode Klassieke Homeopathie: De op het individu gerichte aanpak (niet de ziekte maar de zieke staat centraal) De homeopathische diagnose is het vinden van het zogenaamde constitutiemiddel (simillimum: het meest gelijkende geneesmiddel) Inspiring Homeopathy: proceshomeopathie in 7 universele lagen De twee centrale lagen: Carcinosinum Saccharum officinale Homeopathie leidt tot diepe genezingen (tegenovergestelde van suppressie). Universele lagen tegenover het individuele middel. Veel minder stagnatie, makkelijker kiezen en betere resultaten. Tevens een vorm van proceshomeopathie. Zie verder Essenties van Carc en Sacch. Bespreken. Zelfhulpmethode, maar soms… begeleiding of homeopathisch consult
12. De gluc Ω mens-methode ® www.menssana.nu 12. De gluc Ω mens-methode ® samengevat in schema
1. De component van het lichaam 1.1 Voeding Algemene voedingsadviezen. Je gaat het gebruik van slechte koolhydraten zo sterk mogelijk verlagen. Je gaat weer meer vet eten, maar dan wel alleen vitale vetten. Facultatief: het gebruik van een multivitaminepreparaat en/of een antioxidantencombinatie. 1.2 Levensstijl Meer bewegen en sporten/ herstel van de verbinding met de natuur Slim sporten en afvallen: gedurende langere tijd op een lager inspanningsniveau sporten ! Onthaasten en ont-moeten. 2. De component van de geest Wakker worden uit de onwetendheid: bewustwording. Studie maken van wat echt gezond eten is (alleen en in groepjes). Hier de motivatie uit putten om in actie te komen. Een eind maken aan de ontgeestelijking: Inspiratie opdoen en levend houden. Verdiepen in de psychologie van het eetgedrag. Aandacht schenken aan de innerlijke leegte en ontdekken hoe je tot werkelijke innerlijke vervulling komt. Jezelf oefenen in optiekverhoging. 3. De component van de ziel Verbinding maken met je eigen (diepere) gevoelsleven en dat van anderen. Intensivering van de communicatie over het gevoelsleven (metacommunicatie) en verhoging van de kwaliteit van de communicatie. Het opheffen van de dualiteit: jezelf ten diepste verbinden ook met alle negatieve emoties.
Mens Sana: de gluc Ω mens-methode® www.menssana.nu 13. Toelichting op de gekozen naam: Mens Sana: de gluc Ω mens-methode® ‘gluc’ van glucose, refererend aan de suikerstofwisseling ‘Ω’ van de Ω 3- en 6 essentiële vetzuren ‘mens’ is het eerste deel van mens sana: een gezonde geest mens sana in corpore sano: een gezonde geest in een gezond lichaam Drie lettergrepen: drieledigheid van de mens. Hoofdletterteken Ω symboliseert : even helemaal over de kop in je denken, daarna gewoon weer verder. De gluc Ω mens uiteindelijk ook een gelukkiger mens.
de gluc Ω mens-methode® www.menssana.nu 14. Over het toepassen van de gluc Ω mens-methode® Helpt heel goed tegen overgewicht (en bij hypoglycemie) Helpt bij alle gezondheidsproblemen Mag altijd toegepast worden Begint als methode en eindigt als nieuwe levenswijze De methode is slechts een regielijn, daarbinnen heel veel ruimte voor individuele accenten en voor eigen creativiteit Levenswijze: de smaakpapillen gaan weer open, er gaat weer een heerlijke wereld in smaakbeleving voor je open. Als je merkt dat het zo goed werkt wil je niet meer terug. Evt. Walter Willet en Rick Gallop noemen (Elsevier onderzoek 10-11-2005, eerder 15-05 2004). Zie verder Anabool/katabool Bloedgroepdieet
15. Hypoglycemie versus metabool syndroom (syndrome X) www.menssana.nu 15. Hypoglycemie versus metabool syndroom (syndrome X) Het metabool syndroom: Een te hoog BSG (> 6,1 mmol/L) Met twee van de volgende afwijkingen: Hoge BMI en met name te hoge buikomvang Hoge bloeddruk Hoog cholesterol in het bloed Hoog vetgehalte in het bloed Behandeling van het metabool syndroom: aan het eind van de keten (symptoombestrijding). HG aanpakken is het enige probleem aan de basis uitroeien. HG als de spin in het web (twee omliggende cirkels)
15.1. Hypoglycemie als spin in het web www.menssana.nu 15.1. Hypoglycemie als spin in het web Hartziekte Allergieën Suikerziekte Overgewicht Diarree Obstipatie ADHD Autisme Depressie Kanker Verhoogde bevattelijkheid Chronische vermoeidheid
"Neem eens afstand, 't geeft meer zicht." Gregor Frenkel Frank
16. De tabel met koolhydraten naar www.menssana.nu 16. De tabel met koolhydraten naar glycemische index (M.Montignac, Fra) De Glycemische Index (GI) van een koolhydraat is het getal dat de snelheid weergeeft waarin de koolhydraat het bloedsuikergehalte (BSG) doet stijgen. De GI van zuivere glucose wordt gelijk gesteld aan 100 Slechte koolhydraten hebben een GI van 110-50 Goede koolhydraten hebben een GI van 50- 10
Slechte koolhydraten (deel 1) 110 Maltose (Bier) 103 Dadelstroop 100 Glucose/ dextrose/ druivensuiker 95 Aardappels uit de oven, frites 95 Rijstebloem 95 Gemodificeerd zetmeel (witmeel) 90 Aardappelpuree, chips 85 Honing 85 Zeer wit brood (hamburger) 85 Gekookte wortelen 85 Cornflakes, popcorn 85 Snelkookrijst, rijstwafel, gepofte rijst 80 Tuinbonen (gekookt) 80 Chips 80 Tapioca meel (Cassave) 80 Gedroogde dadels 75 Pompoen, watermeloen 70 Suiker 70 Wittebrood (stokbrood) 70 Ontbijtgranen (met geraffineerde suiker) 70 Gekookte aardappel, meiknolletjes, koolraap
Slechte koolhydraten (deel 2) 70 Cola, frisdranken 70 Koekjes 70 Witte rijst 70 Noedels, ravioli 65 Couscous 65 Jus d’orange (industrieel) 65 Rozijnen 65 Bruin brood 65 Aardappels in de schil 65 Rode biet 65 Jam met suiker 60 Verse dadels 60 Griesmeel 60 Langkorrelige geraffineerde rijst 60 Banaan, meloen, lychees 55 Witte pasta zacht gekookt 55 Zandgebak
Goede koolhydraten (deel 1) 50 Bruin brood verrijkt met extra zemelen 50 Boekweitmeel, boekweitflensjes 50 Zilvervlies rijst, basmati rijst 50 Erwtjes uit blik 50 Bataat, mango 50 Volkoren pasta 45 Capucijners 45 Spagetti, al dente (beetgaar) 45 Gekookte bulgur 40 Druiven 40 Verse doperwtjes 40 Lonton, ketan (Indonesche kleefrijst) 40 Chinese kleefrijst 40 Vers geperst sinasappelsap 40 Biologisch appelsap 40 Ontbijtgranen (volkoren, zonder suiker) 40 Pompernikkel (donker roggebrood) 40 Volkoren roggebrood, volkoren tarwebrood 40 Volkorenpasta, al dente (beetgaar) 40 Bruine bonen 35 Vijgen, gedroogde abrikozen 35 Chinese mie (van mungoboon) 35 Indiase wilde mais
De beste koolhydraten (deel 2) 35 Wilde rijst 35 Quinoa 35 Sinasappel, peer 30 Rauwe wortelen 30 Melkproducten 30 Witte bonen 30 Bruine en gele linzen 30 Kikkererwten 30 Perzik, appel 30 Sperziebonen 30 Soja vermicelli 22 Vruchtenjam zonder suiker 22 Groene linzen 22 Bittere chocolade (min 72% cacao) 22 Gele en groene spliterwten 22 Kers, pruim, grapefruit 20 Fructose 20 Soja bonen, gekookt 15 Tofu, tahoe 15 Walnoten, pinda’s 15 Verse abrikozen 15 Knolselderij 10 Ui, knoflook 10 Bladgroente, tomaten, aubergines, courgette’s, enz.
17. De tabel met vitale vetten en fatale vetten (U.Erasmus, Ca) www.menssana.nu 17. De tabel met vitale vetten en fatale vetten (U.Erasmus, Ca) Fatale vetten zijn bijna alle dierlijke vetten omdat ze verzadigde vetten bevatten (harde vetten) Vitale vetten zijn alle plantaardige vetten (en die van vette vis) omdat ze meervoudig, onverzadigde vetzuren bevatten
Udo’s choice oliemix (Flax Oil/Barlean’s, Perfect Balance) Hennep (komt misschien niet door de overheidskeuring) Vlas (lijnzaad) Sojabonen Vis Walnoten Zeewier Zonnebloemzaden Sesamzaden Amandelen Wild gevogelte Hazelnoten Hertenvlees Kip Verse, mechanisch geperste oliën in donkerbruin glas Teunisbloemolie Eieren Boter Lamsvlees Rundvlees Geroosterde noten en zaden Zuivelproducten Varkensvlees Geraffineerde oliën Geraffineerd zetmeel Suiker Let op: Frituuroliën hier staan goede vetten boven Margarines, bakvetten en slechte vetten onder!!! Alcohol Vitaal Fataal
of het olie-eiwit mengsel www.menssana.nu 18. Het Budwigpapje of het olie-eiwit mengsel Het Budwigpapje 1-2 eetlepels magere kwark of yoghurt (liefst 0% vet) 1-2 eetlepels biologische lijnzaadolie van hoge kwaliteit 2-3 eetlepels graanproducten Het olie-eiwit mengsel 20 eenheden magere yoghurt (+/- 6% eiwit) 2-3 eenheden vers oliemengsel (lijnzaadolie al of niet gemengd met andere oliën zoals saffloer, borage, e.a.) De helft vindt het papje lekker (minder zoetmakers), de andere helft blijft er moeite mee hebben (meer zoetmakers) of het alternatief. Macrobolus is ook belangrijk (niet alleen oplossing op micronutriënt niveau).
Belastbaarheid Belasting Distress Chronische ziekten www.menssana.nu Gezonde voeding Rust Beweging Levensinstelling Stress Sporten Slechte voeding Milieu Roken Distress Chronische ziekten
Verhouding van de huidige voeding www.menssana.nu Verhouding van de huidige voeding Eiwitten: 10-15 % Vetten: 30 – 40 % Koolhydraten: 50 – 55 % Gewenste situatie “Paleolithische voeding” Rel. weinig ongeraf. KH: 20-40 % Ruime inname van goede eiwitten: 20-30% Voldoende inname essentiele vetzuren: 20 – 30 %
Eiwitten Zorg voor voldoende eiwitrijke producten: www.menssana.nu Eiwitten Zorg voor voldoende eiwitrijke producten: Vlees van bewegende dieren: 400 gr. P/W Vis uit de zee: 500 gr. P/W, ½ vette vis Eieren: 6 per week Noten en zaden: met mate Peulvruchten: I.p.v. granen
Beter: Glycaemische Lading www.menssana.nu Nadeel Glycaemische Index Geen correctie voor hoeveelheid KH van een voedingsmiddel Beter: Glycaemische Lading Advies G.L. < 15 Aardappelen G.I. = 95 Gr. KH/100 gr. = 14,8 G.I. = 14,1 Stokbrood G.I. = 95 Gr. KH/100 gr. = 55,4 G.I. = 52,6
Invloeden op bloedglucosestijging www.menssana.nu Invloeden op bloedglucosestijging Bereidingswijze Combinatie van voedingsstoffen Aanwezigheid vezels Glycaemische lading Stress Verhouding amylose/amylopectine
"Er is nooit een laatste einde. Er is altijd weer een nieuw begin. " Joop Piëete