Geloven: kerken & kloosters. Protestant & katholiek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 2 - Investituurstrijd.
Advertisements

Feodalisme en het hofstelsel
4.3 De cultuur van het Rijk.
Koninkrijk Bingo. KONINKRIJK BINGO Wie was de eerste Nederlandse koning? VRAAG.
Beelden storm.
1500 : De Nederlandse opstand
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.1.
COLUMBUS.
Kloosters & kathedralen
Duitsland, is gekleurde land.
op de Utrechtse Heuvelrug
Godsdienst.
Heilige plaatsen Wat zijn heilige plaatsen?
Paragraaf 5.4 De strijd om de school.
Hoofdstuk 1 De grote lijn..
B1D en B1F 7.2 Reformatie en opstand.
1.1 Over de Nieuwe en de Nieuwste tijd
Wereldoorlogen Kenmerk 38b Totalitaire ideologieën in de praktijk: fascisme/nationaal-socialisme Les 4 – Verzet.
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.3.
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Strijd tussen De Kerk en De Staat Les 8 - Investituurstrijd
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 13 - Investituurstrijd.
De Republiek in Europa Les 24: Een land apart
Borobudur De Borobudur tempel..
De Sagrada Familia Antoni Gaudi.
Heilige plaatsen matthew & badel.
Europa wordt christelijk
Verzuiling en ontzuiling in Nederland
De Nederlandse opstand
Leidens ontzet 3 oktober.
Vrijheidsrechten en politieke rechten in Nederland
en je hebt ook hele mooie wagons waar je uit kan kijken boven de trein, panoramawagons heette dat.
Calvijn.
De christelijke kerk valt uiteen
Verlangen naar licht.
E-minds Gemaakt door: Marie Joëlle. Menu.  E-minds  Foto's  Zwem game  Stop filmpje.
Breuken in de Kerk overzicht in vogelvlucht God openbaarde zich in de geschiedenis van het Joodse volk.
De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.
Stad Santa Fé, Nieuw Mexico. USA. Een al meer dan 130 jaar mysterie dat jaarlijks bezoekers aantrekt. “De Loretto kapel”
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Diepe tweedeling onder de bevolking –Maar de leidde niet vanzelfsprekend tot verzet –Doordat Vele (mogelijke) leiders van verzet al voor de oorlog waren.
Paragraaf 6.3 Nederland in de 21e eeuw.
Historisch Overzicht Paragraaf 1.
Hoofdstuk V: Rome Les 4 - par 3A – De Cultuur van het Rijk
Staatsinrichting, Paragraaf 2
1.3 Karel V en de reformatie
Hoofdstuk III: Griekenland Les 3: Par 2, Het bestuur van de polis
Geschiedenis Mevr. Liefting
Paragraaf 1.3 De Hervorming.
De Republiek der zeven verenigde nederlanden
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Buig voor je held! Wie is jouw voorbeeld?.
Renaissance en Opstand
Katholieke kerk Rond 1500 is bijna iedereen in Europa christen
Spaanse Meesters 2 Spanje.
Wat moet ik weten aan het einde van de les?
H 3 Monniken en ridders§ 3.4 Christendom in Europa Wat moet je weten aan het eind van de les? Hoe de hiërarchie van de rooms katholieke kerk in elkaar.
Les 3 De keizer en andere goden Gemaakt door: Nikki, Chanell, Cas, Tim en Roan.
Les 10 voor 5 maart Paulus zette in zijn brieven de scene van de Grote Strijd uiteen:
Introavonden: Wat voor soort kerk is de Avond 2 onze traditie en onze missie.
De splitsing van de Nederlanden. Het begon in 1500.Wat er bij ons gebeurde… Door Marjolein,Stephanie en Evelyne.
Renaissance De wedergeboorte.
Scheiding Nederlanden 1.Filips II en de Katholieke Kerk 2.De mensen lieten zich meeslepen in de beeldenstorm 3.De ongelukseeuw 4.fotoalbum.
Staatsinrichting van Nederland (deel 1)
Monniken en ridders 5.2 De kerstening van Europa
Monniken en ridders 5.4 De opkomst van de Islam
De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.
op de Utrechtse Heuvelrug
Groeiende kritiek op de katholieke Kerk rond (1)
Transcript van de presentatie:

Geloven: kerken & kloosters. Protestant & katholiek Luuk Hoek Spaans, Rob Groot & Sjoerd Dias

1500-1600 De hervormde kerk te Zwaag gebouwd in 1560 De kleine beeldenstorm in Hoorn van 1572 De Oosterkerk gebouwd in 1519

1600-1700 Noorderkerk gerestaureerd in o.a. 1647 Een van de schuilkerken van Lutheranen in Hoorn 1600-1700 Rond deze tijd kwam het Lutheranisme op maar het werd nog geheim gehouden het werd gedoogd, dat betekent dat mensen het wel wisten maar het goed was zolang het maar in het geheim uitgeoefend werd. Ondertussen groeide het Christelijke geloof in Hoorn ook. Er werd ook een kerk heropend namelijk de Noorderkerk.

1700-1800 Lutherse kerk gebouwd in 1768 Golf van Lutheranisme in Nederland 1700-1800 Het Lutherse kerk groeide steeds meer en meer tot het uiteindelijk geaccepteerd werd in Nederland en dus ook in Hoorn. De mensen mochten uit hun schuilkerken komen, en bouwden de eerste Lutherse kerk in Hoorn in 1768 een glorieuze dag der Lutheranen in Hoorn en tevens ook in de wereld.

1800-1900 De Koepelkerk gebouwd in 1882 De Lourdes Kapel gebouwd in 1882 A.C Bleijs architect van beide kerken 1800-1900 Deze periode werd op het architecturale gebied gedomineerd door de heer A.C. Bleijs, hij was ontwierp namelijk twee fantastische kerken die nog steeds te bewonderen zijn in deze historische stad. Deze twee kerken zijn de: Koepelkerk en de Lourdes kapel beide kerken werden gebouwd in 1882. Het gebeurde natuurlijk niet vaak dat één architect twee kerken ontwierp en dan nu ook nog in een tamelijk korte periode.

1900-Heden Koninkrijkszaal van Jehova getuigen De Moskee in Hoorn te Vredehof gebouwd in 2007 Koninkrijkszaal van Jehova getuigen De restauratie van de Rooms-katholieke kapel aan de Drieboomlaan van 2000-2002 1900-Heden In deze periode kwam er diversiteit qua geloof in Hoorn. Dat had veel te maken met de golf van gastarbeiders, Nederland werd een multiculturele samenleving. Een paar geloven zijn bijvoorbeeld de Islamieten, jehova’s, Boeddhisten en het Hindoeïsme, al deze geloven hebben natuurlijk ook een gebedsplaats nodig, voor de moslims kwam er een Moskee en voor de jehova’s kwam er een koninklijkzaal.

Samenvatting Waarom wij dit onderwerp gekozen: Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat Hoorn veel historie heeft en ook veel kerken. Dus er is veel informatie te vinden. Ook leek het ons een interessant onderwerp omdat er zoveel kerken zijn in Hoorn waaronder; de Koepelkerk, Lourdeskapel en de Oosterkerk, waar je eigenlijk nooit komt en dus ook niks van weet. 1500-1600 De kerken gemeenschap groeide met 2 kerken namelijk de Hervormde kerk en de Oosterkerk. Er was wel een kleine tegenslag in de geestelijke wereld genaamd de Beeldenstorm. Beeldenstorm is natuurlijk een bekende term in de Christelijke wereld en jammer genoeg werden een paar kerken in Hoorn ook slachtoffer onder deze cultuurbarbaren. 1600-1700 Rond deze tijd kwam het Lutheranisme op maar het werd nog geheim gehouden het werd gedoogd, dat betekent dat mensen het wel wisten maar het goed was zolang het maar in het geheim uitgeoefend werd. Ondertussen groeide het Christelijke geloof in Hoorn ook. Er werd ook een kerk heropend namelijk de Noorderkerk.   1700-1800 Het Lutherse kerk groeide steeds meer en meer tot het uiteindelijk geaccepteerd werd in Nederland en dus ook in Hoorn. De mensen mochten uit hun schuilkerken komen, en bouwden de eerste Lutherse kerk in Hoorn in 1768 een glorieuze dag der Lutheranen in Hoorn en tevens ook in de wereld . 1800-1900 Deze periode werd op het architecturale gebied gedomineerd door de heer A.C. Bleijs, hij was ontwierp namelijk twee fantastische kerken die nog steeds te bewonderen zijn in deze historische stad. Deze twee kerken zijn de: Koepelkerk en de Lourdes kapel beide kerken werden gebouwd in 1882. Het gebeurde natuurlijk niet vaak dat één architect twee kerken ontwierp en dan nu ook nog in een tamelijk korte periode. 1900-Heden In deze periode kwam er diversiteit qua geloof in Hoorn. Dat had veel te maken met de golf van gastarbeiders, Nederland werd een multiculturele samenleving. Een paar geloven zijn bijvoorbeeld de Islamieten, jehova’s, Boeddhisten en het Hindoeïsme, al deze geloven hebben natuurlijk ook een gebedsplaats nodig, voor de moslims kwam er een Moskee en voor de jehova’s kwam er een koninklijkzaal.