Sociaal beleid tussen beschermen en activeren Bea Cantillon Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck, Universiteit Antwerpen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ons kijken/denken over armoede beïnvloedt ons handelen.
Advertisements

Hoe ruim ik mijn kamer op?
CNV Vakcentrale Wet Werken Naar Vermogen Sociale Alliantie 27 oktober 2011 Marijke Morsink.
WIA Wet Werk en Inkomen naar arbeidvermogen
Alles wat een begin heeft, heeft ook een einde
Voorbij & Do Met enkele foto’s van Giovanni.
Herstelondersteunende zorg
Werkhervatting bij/na borstca?
Als je kijkt in de straten….
Men vraagt zich af waarom …??
verplicht sociaal verzekerd
Sarah De Baets Julie Cokelaere
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Risico … hoort er nu eenmaal bij Hoe neem ik deelnemer daarin mee? mr. dr. Emilie Schols Geld voor later, 17 april 2014.
Werk mijmeringen Sleepy Shores.
muzikale bewerking van
Onderwijs en kinderarbeid
Frequent gestelde vragen
REGEERAKKOORD er komt één regeling voor uitkeringsgerechtigden in de WWB, WSW en de Wajong. bezuiniging in 2015 van meer dan 1 miljard, structurele bezuiniging.
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Ik zou je graag enkele dingen willen zeggen…
INTEGRATIE van de OUDEREN in het BELEID. 1 De komende ouderengolf is een zeer groot maatschappelijk succes Lang leven, in goede gezondheid, met zijn tweeën,
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Geluid aan.
VRIENDSCHAP maria maria.
JAMMER MAAR HELAAS! “En meestal aan die gesprekken zelf heb ik geen slechte herinneringen, dat ging vaak heel vlot. Maar het was dan gewoon van … en.
Een Monitor Sociale Economie voor de Provincie Antwerpen Joris Ghysels Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck.
Welke mogelijkheden biedt ICT voor een onderneming ? William Mosseray Chief Strategy Officer - Belgacom.
Wat heerlijk om een schat te vinden!
Foto 1 Lucia kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat ze bevalt van een kindje.
Werken in de zorg KICZ bijeenkomst 11 november 2010.
“Een dure GSM hebben ze wel, maar hun schoolrekening betalen…”
Zijn we werkelijk anders?!
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Aanstaande x afgelopen Wanneer is de vergadering?  Aanstaande donderdag om 7 uur.  Donderdag aanstaande om 7 uur.  Ik ben Beth, 25 jaar en aanstaande.
De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale.
1. Decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor: - jeugdzorg, - werk en inkomen en - zorg aan langdurig.
Liefste mama en papa, De liefste, de braafste en de tofste
Het opbouwen van een data base
Levenspad.
8.2 en 8.3: solidariteit en arbeid Nakijken (inleveren) Intro HC HW.
Ik wou dat ik een vulkaan was, dan kon ik de hele dag roken en zou iedereen zeggen: "kijk hij werkt".
Mijn Ogen.
Het vlugge leven Wat zijn de mensen toch gehaast, er wordt wat heen en weer geraasd. Men is amper vertrokken, per auto of trein, en men zou al op de.
Voor U? Nee voor ONS! " Ons vlugge leven ".
7.2 Wat doet de overheid voor ons?
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Situatie 1 Ik ben iemand die graag zelfstandig blijft, maar heel veel informatie over de veranderingen gaat tegenwoordig met de computer en ik heb geen.
Moderne zorg. Successen tot nu toe… Meer kennis pathophysiologie Meer mogelijkheden therapie Dat betekent dat meer kinderen: Langer leven Opgroeien.
6.3 Geen werk? Wat zijn de gevolgen als je je baan verliest?
Op zijn 95ste besluit Don Juan nog te trouwen …
Wat doe je hier? Je gelooft al in Jezus, maar je wilt gewoon lekker ‘Opwekking’ zingen Je bent hiervoor uitgenodigd en zo sociaal dat je geen ‘nee’ durft.
Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.
Uw remmen waren niet meer Uw remmen waren niet meer te repareren, dus heb ik de claxon wat luider gemaakt.
Vrienden Deze gedichten zijn speciaal voor de vrienden om wie ik geef en de mensen die om mij geven Al deze gedichten komen van
Werk en kanker, re-integratie
Als je een doorbraak in je leven wilt, moet je uit je boot stappen!
Psychologieles 7 lesweek 7
Erop of eronder!  Jakob heeft Gods stem verstaan (31: 3)  Hij laat zich ook leiden door angst  Angst van buitenaf (Laban)  Angst van binnenuit: hij.
Jean Schepers. Jean Schepers is een patiënt met chronisch hartfalen, reeds jaren door ons gekend. Wanneer hij voor de zoveelste maal is opgenomen in het.
In gesprek met een bedrijfsarts van ArboNed
Dienstverlening aan de burger HOE ERVAREN BURGERS MET EEN CHRONISCHE AANDOENING DE OVERHEIDSDIENSTVERLENING?
“…een ongeëvenaarde hoogstaande samenlevingsvorm, het geestelijk ideaal van Europa”

Stelsel sociale zekerheid
Een re-integratiebeleid van de 21e eeuw
Hoofdstuk 6: De verzorgingsstaat
De emancipatie -machine snort van 0 tot 100 Jong geleerd én oud gedaan
Transcript van de presentatie:

Sociaal beleid tussen beschermen en activeren Bea Cantillon Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck, Universiteit Antwerpen

1.De gedaantewisseling van de verzorgingsstaat 2.Is ons sociaal-economisch systeem er klaar voor? 3.De keerzijde 4.Besluit

1. De gedaantewisseling van de verzorgingsstaat Social Investment State The Enabling Welfare State The Developmental Welfare State De Actieve Welvaartsstaat Active Inclusion

2. Is ons sociaal-economisch systeem er klaar voor? Zijn de uitkeringen voldoende hoog ? Is werk voldoende aantrekkelijk ? Zijn de administratieve praktijken aangepast ? En arbeidsmarkt ?

a. invaliditeitsuitkering vergeleken met minimumbudget

b. Relatieve meeropbrengst (in %) van tewerkstelling aan minimumloon na primaire arbeidsongeschiktheid, 1 januari 2009

b. Relatieve meeropbrengst van tewerkstelling aan minimumloon na invaliditeit

c. De uitvoeringspraktijken Te weinig communicatie VDAB, RIZIV, adviserend geneesheer Evaluatie van handicap en toegestaan percentage van werkhervatting (50% medische ongeschiktheid = maximaal 50% tewerkstelling) onduidelijk Lange beslissingstermijnen voor aanvatten van herscholingen onzekerheden bij herval: Kan men terug recht hebben op de vorige uitkering? Wordt de arbeidsongeschiktheid of handicap opnieuw geëvalueerd? Moeilijk om de financiële gevolgen van een tewerkstelling in te schatten (uitkering, kinderbijslag, tegemoetkoming gezondheidszorgen).

d. De arbeidsmarkt een bloemlezing uit Aanwerven zonder hinderpalen, CoCom, 2010

Een werkgever: “Mensen die uit de running zijn geweest en meer dan een jaar niet gewerkt hebben, die kunnen het ritme niet meer aan. Als we genoeg sollicitanten hebben, dan worden ze niet uitgenodigd. We vrezen dat ze het ritme niet zullen kunnen volgen.” (HR officer, scheikunde)

Een werkgever: “Mensen met een CV waarin gaten zitten, hebben nu echt een probleem, want tijdens de proeven komen ze er slechter uit.” (HR directeur, diensten)

Een begeleider: “Mensen die ziek geweest zijn, hoe gaan we die omschrijven? Het is altijd heel verschillend. Een fysiek letsel dat is duidelijk, psychisch is lastig. Leg dat maar eens uit aan een werkgever dat je trager bent, geen deadlines en enkel deeltijds. Voor hen moeten het supermensen zijn.” (begeleider, GOB)

Een begeleider: “Zelfs in de arbeidszorgcentra worden er almaar meer eisen gesteld waardoor ons mensen uit de boot vallen. Hetzelfde geldt voor de beschutte werkplaatsen, waar dan ook nog lange wachtlijsten zijn. Onze mensen hebben gewoon meer aanpassingstijd nodig in plaats van één dag, twee weken.” (begeleider, voortraject psychiatrie)

Een werknemer: “Ik heb schrik dat ze vragen waar ik nu werk. Ik zou het liefst liegen, maar dat is zo simpel niet, want ze moeten mijn papier van arbeidsongeschiktheid invullen en dan weten ze het toch. Werkgevers denken dat ze altijd problemen met mij gaan hebben, nochtans zijn mijn angsten zo goed als onder controle. Maar wanneer ben je zeker? Ik durf dat niet zeker te zeggen.” (man, psychisch)

Een werknemer: “Ik kan niet meer dan drie uur werken. Vier uur in een rustig tempo en geen zware arbeid zou lukken. Ik wil niet naar een beschutte werkplaats gaan. Ik ken iemand die daar werkt. Dat zijn mensen die gehandicapt zijn. Ze kunnen niet goed mee. Ik ben niet zo.” (man, fysisch en psychisch)

Zwakkeren profiteerden weinig van de jobgroei -Tussen 1995 en 2009: meer mensen aan het werk -aantal gezinnen zonder werk van naar

In de loop van twee en een half jaar

3. De keerzijde van de investeringsstaat Overdreven activisme Minder meededogen Minder beschermend

4. Besluit  DOEN ! Sociale innovatie op kleine schaal nodig om systemen tot verandering te dwingen  DOENBAAR ! mits strakke regie  OPGELET ! voor overdreven activisme