Natuurbescherming en vakbondswerk(?) Bert De Wel, ACV studiedienst.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Handleiding MKBA bedrijventerreinen CE Delft, Martijn Blom 28 mei 2009.
Advertisements

Workshop IMCORE - CLIMAR 21 April 2009 “De mogelijke gevolgen van klimaatsverandering in het mariene milieu en de kustzone”
Advies Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling Luchthavens januari 2009
1 Welkom bij Transitie Roermond. Transition Towns zijn lokale gemeenschappen (steden, wijken, dorpen, buurten) die zelf aan de slag gaan om hun leven.
De kern van Corio-Glana
Samen groeien… naar een leefbare gemeente Zundert Zeker nu ! Verder werken aan ambities met realiteit.
VWO 4: Welvaart Hoofdstuk 1: Vakantie of werken
Bedrijventerreinen als economische motor Presentatie door drs. Gerrit Ybema Ybema Economy Solutions Bedrijventerreincongres 2006 Zutphen, 5 oktober 2006.
(Gebieds)kenmerken Regio Groningen en Assen
Onroerend Goed investeren en beheren
waarom dit boek? Afsluiting 10 jaar Randstad Award Groeiend belang van employer branding Stand van zaken Tijd om thema te verdiepen De echte arbeidsmarkt.
M i l i t a n t e n v o r m i n g Alternatief voor neoliberale globalisering Alternatif pour une globalisation néolibérale Globalisering, wat kunnen wij.
In de vaart der volkeren
Rechtvaardige Transitie Enkele uitdagingen voor de vakbonden.
Een groeiende economie is niet noodzakelijk een betere economie
CA 10 Trends College april 2013 C206a.
Hoe dynamisch is ons kusttoerisme in tijden van klimaatverandering? Socio-economische veranderingen Workshop 14 oktober 2010 Beach Palace Hotel, Blankenberge.
Effectief Cultuurbeleid: Leren van Evalueren
Joke Schauvliege Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Vlaamse Regering Export Vlaamse milieutechnologie.
Hoofdstuk 14 § 1 en 2, 3. Natuurlijke hulpbronnen Steenkool.
Voorbereiding H14 Klas 4G.
Groene economie/jobs Wat denken de vakbonden? Groene economie/jobs Wat denken de vakbonden? Bert De Wel, adviseur studiedienst ACV NME-dag ‘Groene Economie’,
Hoofdstuk 6. Een duurzame aarde..
Dit wordt het DSH Herent, 7 april Wettelijk kader Decreet van 3 maart 2008 Deadline van 22 mei 2009 voor het “sociaal huis” Minimale vereisten:
Macro-economische betekenis overheid
WerkGevers Service Punt Zoetermeer Jolanda Kroon
RAADSLEDENBIJEEKOMST EN STRATEGISCHE AGENDA WEST-BRABANT
Valkuilen bij snelle groei van de organisatie
4 havo 3 Stedelijke gebieden § 4-5
Nieuwe Europese Strategie “Europa 2020” Intelligente, Duurzame en Inclusieve Groei (3 Maart 2010)
30 januari 2013 Leegstand en regionale samenwerking Henk Ovink wnd. DG Ruimte en Water Ministerie van Infrastructuur en Milieu.
De vermaatschappelijking van de zorg De verzorging van de maatschappij
BLIK OP DE SAMENLEVING.
Samenvatting  Sociaal-economische verschillen in ongezond gedrag  Voor een verklaring moet aan twee voorwaarden worden voldaan: 1.Een relatie met het.
DUURZAAM ONDERNEMEN DEFINITIE PIJLERS ACTIEPLAN M.V.O CONCREET
Hoofdstuk 1 Management accounting: informatie die waarde creëert.
Samenwerking met organisaties: troeven en valkuilen
HET BIJSTANDSTEAM Thuisloosheid beantwoorden met outreaching.
Psychologie van de duurzaamheid
8.1 Waarom handel met het buitenland?
Onveiligheid integraal aanpakken: de 'preventiepiramide'
Visie op Duurzaamheid  .
Ecologische vluchtelingen
Nieuwe Europese Strategie “Europa 2020” Intelligente, Duurzame en Inclusieve Groei (3 Maart 2010)
Het potentieel van de circulaire economie op verschillende ruimtelijke schaalniveaus (Genkse Regio) Veerle Labeeuw Vlaams Materialenprogramma / OVAM.
De stem van de nieuwe topsector van maatschappelijke initiatieven Silvia de Ronde Bresser initiatiefnemer Kracht in NL 18 mei De.
H4B - Maatschappijleer H 5 - § 4 – Van nachtwakersstaat tot verzorgingsstaat Geschiedenis van de sociale wetgeving in Nederland: … – Nachtwakersstaat.
Basisboek Marketing Hoofdstuk 1 Vraag en aanbod.
Dirk van der Borg voorzitter Woerdens Beraad 1 oktober 2014.
In samenspraak. Het gesprek tussen musea en gemeenten  Landelijk Contact van Museumconsulenten  Museumvereniging  Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
3 havo 3 Draagkracht : tussen hoop en vrees § 1-4
Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische.
H o o f d s t u k 3 H e t W e l v a a r t s p e i l § 3.1 Werken en waar? Drie bestaansmiddelen of economische sectoren Primaire, secundaire en tertiaire.
Samenvatting Spel Mondiaal Beleid AV AROSA – 8 december 2015.
De Nederlandse economie : vergroening en beleid EWI Focus op 7 september 2011 te Brussel Foppe de Haan.
Vlaams Parlement, Brussel 10 december 2015 Onderzoeksresultaten en beleidsrelevantie.
Groen links.  Onderwijs  Integratie  Europa  Duurzaamheid  Economie Punten die we gaan behandelen.
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
Universiteit Derde Leeftijd Geel – 15 november 2011.
De winst zit in de opbrengst NINTES experience september MVO; op weg naar nieuwe opbrengsten? Henk Folkerts, Rijnconsult.
Decentralisatie jeugdzorg: Transitie en Transformatie Klankbordgroepen Maandag 13 februari 2012.
Toekomst gegevensuitwisseling in de Sector Werk & Inkomen Bijeenkomst Manifestgroep 4 februari 2015.
Collectieve transitie en veerkracht
12.2 Totstandkoming van een wet
OCMW LEUVEN 40 JAAR OCMW.
Welkom Havo 5..
Hoofdstuk 1 De marketing van diensten – inleiding
Welkom Havo 5..
Wat kan groen bijdragen aan de kwaliteit van ons stedelijk leefklimaat? In gesprek met actoren November 2017, dr.ir. Robbert Snep – senior onderzoeker.
4 havo 3 Stedelijke gebieden § 4-5
Transcript van de presentatie:

Natuurbescherming en vakbondswerk(?) Bert De Wel, ACV studiedienst

natuur milieu ecologie Door welke bril kijken we naar onze natuurlijke omgeving?

Macro-visie In de Groene economie van UNEP staan ecosystemen centraal: => zorgen voor klimaatbescherming ; => leveren essentiële diensten (voedselproductie, watervoorziening, bescherming tegen natuurrampen,…) ; => dragen bij tot welzijn en armoedebestrijding. Aanpak van UNEP: Ecosystemen beter beschermen door een prijs te plakken op ecosysteemdiensten en de kost van biodiversiteitverlies en –degradatie te meten. Deze gegevens moeten meegenomen worden in ons economisch model (berekening BBP, heffingen, subsidies,…).

Macro-visie Krachtlijn van het ACV-congres Oostende (nov. 2010): “30. Als vakbeweging ijveren we op alle niveaus mee voor veel ambitieuzere en effectieve maatregelen om de klimaatopwarming terug te dringen (onder de 2° Celsius), om uitputting van de grondstofvoorraden en de natuurlijke rijkdommen te voorkomen en om de milieuvraagstukken op te lossen. Dit alles met het oog op een zware beperking van onze ecologische voetafdruk. Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid van overheden, bedrijven en burgers en van alle economische en maatschappelijke sectoren.” “32. Ons begrip van vooruitgang en in het bijzonder economische groei moet veranderen. Er moeten andere maatstaven dan het BBP komen voor welvaart, groei en vooruitgang, met ook aandacht voor de kwaliteit van het leven, voor het milieu en voor de verdeling van de welvaart. En dit op internationaal vlak….”

Micro-aanpak Krachtlijn van het Vlaamse ACV-dagen (april 2009): “41 Het ACV wil dat voor nieuwe bedrijventerreinen meerdere inrichtingsprincipes gelden. De inrichting moet publiek georganiseerd worden. Bij de aanbesteding voor de collectieve dienstverlening willen we dat aan meerdere duurzaamheidscriteria voldaan wordt: (…) d. waar mogelijk moet een groene buffer worden voorzien tussen het bedrijventerrein en de omgeving. Deze buffer zone kan dienst doen als een natuurverbindingselement tussen de grotere natuureenheden van het Vlaams Ecologisch Netwerk; (…)”

Micro vs. Macro => opletten voor greenwashing => aandacht voor aanpak structurele oorzaken die vergroening economie verhinderen = rechtvaardige transitie => elke positieve stap die gezet kan worden verdient het om ondersteund te worden. => er is veel werk aan de winkel op het vlak van bewustmaking rond milieu en natuur.