De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VWO 4: Welvaart Hoofdstuk 1: Vakantie of werken

Verwante presentaties


Presentatie over: "VWO 4: Welvaart Hoofdstuk 1: Vakantie of werken"— Transcript van de presentatie:

1 VWO 4: Welvaart Hoofdstuk 1: Vakantie of werken

2 Alle zaken die in een menselijke behoefte kunnen voorzien.
§1.3 Schaarste blz. 11 Consumeren Het kopen van geproduceerde goederen en diensten door gezinnen en overheid om in bestaande behoeften te voorzien. Goederen Diensten Alle zaken die in een menselijke behoefte kunnen voorzien. Immateriële goederen Vrije goederen & Economische goederen. Voedsel, kleding, I-pod. Taxirit, toneelvoorstelling, bezoek aan de huisarts, schoon leefmilieu, bioscoopbezoek, oppassen.

3 Alle zaken die in een menselijke behoefte kunnen voorzien.
§1.3 Schaarste blz. 11 Goederen Alle zaken die in een menselijke behoefte kunnen voorzien. Economische goederen Vrije goederen Schaarse goederen, zijn te verkrijgen door gebruik te maken van productiefactoren. Géén schaarse goederen, zijn geen productiefactoren nodig om ze te verkrijgen. …. Lucht, zon, wind, “zijn er vanzelf en voor iedereen”

4 Schaarste Productiefactoren
§1.3 Schaarste blz. 11 Schaarste Beschikbare middelen zijn ontoereikend tov de menselijke behoeften. Als er productiefactoren nodig zijn om een goed te produceren zijn ze schaars… Productiefactoren Alle middelen die gebruikt worden bij het produceren. KANO Natuur Kapitaal Arbeid Ondernemerschap

5 Kapitaal Arbeid Natuur Ondernemerschap
§1.3 Schaarste blz. 11 Kapitaal Geld/vermogen of kapitaalgoed Ieder goed in handen van een producent. Arbeid Werken door personen. Natuur Natuurlijke hulpbronnen & natuurlijk omgeving Alles dat vanzelf aanwezig is in een economie. Ondernemerschap Combineren van kapitaal, arbeid & natuur.

6 Onderdelen van het economisch proces:
Belangenconflict Micro- economie Keuzes door de verschillende onderdelen kunnen in conflict met elkaar komen. Keuze handelingen van afzonderlijke gezinnen & bedrijven. Prijsvorming op markten Meso-economie Economisch proces op niveau van sectoren & bedrijfstakken. Ontwikkeling van de economische structuur Macro-economie Economisch proces op basis van totaal grootheden. Ontwikkeling nationaal inkomen & daarmee samenhangende grootheden.


Download ppt "VWO 4: Welvaart Hoofdstuk 1: Vakantie of werken"

Verwante presentaties


Ads door Google