Klinische psychologen in een algemeen ziekenhuis

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Een menswaardig levenseinde
Advertisements

medische psychologie, brug tussen lichaam en geest
De coachende rol van de psycholoog in een palliatief support team (in een ziekenhuis ) Studiedag Federatie Palliatieve zorg Vlaanderen Sint-Niklaas,
Terminale palliatieve zorg
Ontwikkelingstraject kinderen
Psychodiagnostiek ten behoeve van PEN PD
Psychiatrische verpleegkunde: Een vak apart!
Luc Van de Ven Klinisch Ouderenpsycholoog UPC-KULeuven, campus Leuven
Agenda Opening, kennismakingsronde Toelichting akte van oprichting Bestuur kiezen Financiële aspecten –begroting, contributie Jaarcongres; bijeenkomsten.
Collegeopdrachten Niels de Beer
Het venijn zit in de staart
De dienst klinische psychologie in een psychiatrisch ziekenhuis
Over Klinische psychologie en ‘abnormaal’ gedrag
Psychiatrische stoornissen bij patiënten met een lichamelijke aandoening Hanne Claeys.
Psychotherapie bij ouderen
Human Ambience Van mensenkennis naar een begrijpende omgeving.
Marieke Bossuyt en Barber Declerck
Lucas Jansen Psychiater GGZ Westelijk Noord-Brabant
Onbegrepen lichamelijke klachten: Nijmeegse initiatieven
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
Het Amphia ziekenhuis en de nazorg voor mensen met kanker
Workshop opvoeding Psychologen CEMA Vlaanderen. Inleiding n Doelstelling: enkele aandachtspunten bij het opvoeden van kinderen met een chronische aandoening.
Zelfmanagement bij de ziekte van Parkinson
Klinische psychologen in het algemeen ziekenhuis
Auteur: Wilmar Schaufeli Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum.
Mindfulness.
Die ziekte in mijn familie krijg ik die later ook?
Mijn partner heeft Q-koorts, wat nu?
De toekomst van de (specialist) Ouderengeneeskunde
Depressie bij ouderen.
Huisartsensymposium ‘Bariatrische chirurgie’ – Bariatrische psychologie Marjolein de Jong & Lale Ozer-Gok, verbonden aan de afdeling Medische Psychologie.
Groningen Dr. Leo AM Elders Voorzitter
Kinderteam Oosteinde Ina Alberts Willemien Fokke Jannie Oppedijk
Omgaan met de gevolgen van trombose
Project oriëntatie op het beroep
Opvoedrelaties onder spanning Bijeenkomst 4. Debat passend onderwijs Lees §1.1 Sipman goed door. In de maatschappij lijkt het aantal kinderen met gedragsproblemen.
Week 3: Systeemtheorie versus biologische psychologie
Verpleegkundig redeneren
CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.
Seksualiteit Het bespreekbaar maken van seksualiteit in het contact met de cliënt als onderdeel van de hulpverlening.
Paulien Verschoren Groep psychische stoornissen 1BaOC4
Ontwikkelingsonderzoek in de Jeugdgezondheidszorg ONTWIKKELINGSPROBLEMEN EN ONTWIKKELINGSSTOORNISSEN.
Leeswijzer bij de bijlagen   In deze bijlagen bij het NVZ-strategiedocument Zorg voor 2020 zijn de belangrijkste grafieken en brondocumenten voor u geselecteerd.
Zelfmanagement Deel 3: Serious soaps over ouderen Verpleegkundige.
Psychiatrie & Psychologie Consumer Quality Index GGZ Onderzoek naar patiëntervaringen.
L.O.K. Lichamelijk Onverklaarde Klachten Probus 1, 21 maart 2014.
Richtlijnen en principes Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking 29 maart 2011 Barbara Pot, orthopedagoge/gz-psychologe.
Integrale zorg thuis en in het ziekenhuis Welkom Thema bijeenkomst inhoud, uitvoering en financiering van de zorg voor chronisch zieken zorg door ziekenhuis,
© Karakter |pagina 1 Kinder- en jeugdpsychiatrie Mw. Irene Koopman Kinder- en jeugdpsychiater Clustermanager Behandelzaken Gelderland.
Psychologische begeleiding van patiënten met kanker.
Ontwikkelingspsychologie Ontwikkelingspsychologie = de psychologie van de ontwikkeling van de persoonlijkheid.
En de huisarts dan? Gerdien Schuitemaker Klinisch psycholoog Vicevoorzitter bestuur LVMP Vicevoorzitter bestuur PAZ.
Huisartsverwijzingen naar de medische psychologie: doen of niet doen? Gerdien Schuitemaker Klinisch psycholoog.
METHODE 1.Zoekstrategie in de literatuur met termen als ‘shift work, night work, irregular working hours, body weights and measures, BMI and body mass’.
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
IHT en psychotherapie / systeemtherapie in de acute fase
Seksualiteit en kanker
Het raadsel pijn Passchier, J. (2006). Pijn. In: A.A. Kaptein, R.A.M. Erdman, J.B. Prins, H.B.M. van de Wiel (redactie) Medische Psychologie. Bohn Stafleu.
Psychologen in de gezondheidszorg
Michael Groeneweg, kinderarts - MDL
Regelgeving beroepsuitoefening gezondheidszorg, 1994, R.F. Baneke
Gedragsproblemen en stoornissen
Hoofdstuk “Cognities” Medische Psychologie
Voorlichting, advies en instructie
“dokter het zit echt niet tussen mijn oren”
Gedragsproblemen en stoornissen
Gedragsproblemen en stoornissen
15 januari 2019 Tineke Vos, psychiater
Wat doet de overheid: Gezondheidszorgbeleid
ontwikkelingspsychologie
Transcript van de presentatie:

Klinische psychologen in een algemeen ziekenhuis

Inhoud Inleiding Ziekte en gezondheid De opkomst van de klinische psychologie in het algemeen ziekenhuis Plaats, budgettering en honorering Patiënten van de klinisch psycholoog in het algemeen ziekenhuis Kwaliteitsaspecten Toekomstige ontwikkelingen

De relatie tussen geest en lichaam? 1. inleiding De relatie tussen geest en lichaam? ‘Om de aard van de mens en die van zijn stoornissen in de gezondheid te onderzoeken moet men vermijden de mens als geïsoleerd wezen te beschouwen, maar beginnen met het onderzoek hoe de mens reageert en functioneert in contact met de vele facetten van diens leven, zijn klimaat, zijn dieet, zijn eet-, drink – en seksuele gewoonten, zijn arbeid, zijn sport en spel en vele andere‘

2. Ziekte en gezondheid Freud ; schakel tussen het psychologische en ziekte. Psychoanalyse De waarde van de psychosomatiek en de somatopsychologie het benadrukken van de invloed van psychologische factoren op ziekte en vice versa. Biofeedback = geslaagde poging tot integratie van lichamelijke en psychologische processen in één model. Klinische psychologie = het werkgebied binnen de psychologie, waarin men zich bezighoudt met de bestudering van verschijningsvormen, de ontstaanswijze, de herkenning, de voorkoming en de behandeling van afwijkend gedrag.

3. De opkomst van de klinische psychologie in het algemeen ziekenhuis Emoties bij het lichamelijk lijden Medisch psychologisch onderzoek, meestal in nauwe samenwerking met medische specialisten. Diagnostiek, behandeling en advisering bij vragen over herstel en revalidatie, onbegrepen klachten en somatopsychologische problematiek. Klinisch psycholoog levert bijdrage rond vragen over de relatie tussen leeftijd en al dan niet afwijkend gedrag bij bepaalde organische afwijkingen.

3. De opkomst van de klinische psychologie in het algemeen ziekenhuis Deel van een multidisciplinair team Programma’s voor chronisch zieke patiënten voor het omgaan met hun ziekte, angsten en spanningen beïnvloeden.

4. Plaats, budgettering en honorering In Nederland ; 34.000 nieuwe patiënten per jaar dus ongeveer 175 patiënten per psycholoog. Klinische psychologie ondergebracht in een zelfstandige afdeling. Naast de klinisch psychologen minimaal één psychologisch assistent per afdeling Honorering houdt rekening met het specialistisch karakter het verantwoordelijkheidsniveau de vereiste kennis en kunde

5. Patiënten van de klinisch psycholoog in het algemeen ziekenhuis Klinisch psycholoog enkel bij verzoek van specialist Psychosomatiek: relatie ziekte en gedrag Psychosomatische klachten Somatopsychologie: medische ingrepen, Complicaties bij ziekten en gevolgen De complicaties hanteerbaar helpen maken. Neuropsychologie Het cognitief functioneren speelt hier een belangrijke rol.

5. Patiënten van de klinisch psycholoog in het algemeen ziekenhuis Psychosomatische en gedragsproblemen bij kinderen Psychosomatische klachten , achterstand op ontwikkeling Indirecte patiëntenzorg ‘Het therapeutisch klimaat’ , de omgeving van de patiënt.

6. kwaliteitsaspecten De klinisch psycholoog werd opgenomen in het specialistenregister. De klinisch psycholoog valt daardoor onder de werking van het tuchtrecht. Een commissie die de klinisch psychologische praktijken in de ziekenhuizen visiteert. De jaarlijkse wetenschappelijke dag van de sectie paz en georganiseerde consensusbijeenkomsten.

7. Toekomstige ontwikkelingen Het toenemen van het aantal multidisciplinaire teams voor diagnostiek en behandeling van complexe ziekten Het verschijnen van studies waaruit blijkt dat psychologische interventies bij een scala van lichamelijke klachten effectief zijn. Demografische ontwikkelingen zullen belangrijke veranderingen in de gezondheidszorg met zich meebrengen.