Toepassing in de praktijk van de diëtist

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
TIEN TIPS “An apple a day keeps the docter away, maar je moet wel goed kunnen mikken !!”
Advertisements

Diabetes mellitus Helscha Sabel, Diëtiste EHBO thema avond
Voorlichtingsavond De Granaet.
Cardiovasculair risicomanagement
Zelfmanagementondersteuning (motivational interviewing)
In beweging met type 2 diabetes Datum: 23/10/2008
Hypertensie op maat 2007.
Diëtaire behandeling van diabetes mellitus
1.
Dr Selleslagh St Jozefkliniek Bornem
Hartfalen De voedingsadviezen Barbara K. van Dam
Eet je Fit!.
Diabetes Project Vlaanderen module diabetespas
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
De vasculaire patiënt Wiens zorg is het?.
afdeling Eerstelijnsgeneeskunde
Ontwikkeling van de insulineresistente mens
Preventie van hoge bloeddruk
VOEDING EN REUMA.
Cardiovasculair risico management
Obesitas Een teveel aan lichaamsvet en daarmee een (ernstige mate van) overgewicht.
De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers?
Dieetbehandeling bij leverfalen
Goedenavond Welkom bij
Frits Wielaard Elize Kronenberg
Medische behandeling op de nierfalenpoli
Meten BMI Dat is in de veilige zone, want de BMI zit tussen 18,5 en 25
Het Terneuzen Geboorte Cohort
Voeding vroeg in het leven; de nieuwste resultaten uit de ABCD-studie
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Lezing 25 jan 2007: informatie over: Voeding: Algemeen, Voor, Tijdens en Na de training en of wedstrijd. Training: Supercompensatie, Prikkels, Interval.
Thema 2: Voeding en Vertering
Dr. M.M.C. Hovens, internist-vasculair geneeskundige
‘Gezonder leven? Waar bemoeit u zich mee?’
Gezondheidseffecten van volkoren
Piramide en tabel met niveaus van GGR bij kinderen (PON, 2010)
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Erkenning AIDS-referentiecentrum
Hoorcollege 3 Overgewicht Diabetes Jelle Wijma
Handelen bedrijfsarts bij werknemers met ischemische hartziekten
Beweegprogramma voor mensen met DIABETES MELLITUS TYPE II
Wat voedt jou deel 1..
Assistente scholing 12 november 2015
Meneer de H. 61 jaar Medische anamnese: Normaal gewicht (BMI: 23,1 kg/m 2 ) Diabetes mellitus Hartkloppingen sinds 2008 ( met medicatie onder controle.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Rianne v. Heertum Diëtist
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Psychiatrie en metabool syndroom. Waarom dit onderwerp Gemiddelde levensverwachting van schizofrenie patienten is 20 jaar korter dan levensverwachting.
Slide 1 Zoutinname Zoutinname: antwoord a) een consumptie van 10 gram zout per dag is goed. De gemiddelde zoutinname per persoon, die we vandaag de dag.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Slide 1 Hoe berekenen we de BMI ? Lengte = 1.82 Gewicht=91 kg Body Mass Index of Quetelet index = gewicht / lengte 2 = 91 / = 27.5 Antwoord b is.
De lever van vet tot virus
1 Smakelijk gegeten. 2 Hart- & vaatziekten wereldwijd WHO World Health Report, 2001 Cardiovasculaire ziekten: ± 30% doodsoorzaak Oncologische aandoeningen.
+ Workshop kennis maken met de experts! Connie Hoek, diëtist.
75 jaar Routineconsultatie Dokter, is mijn bloeddruk niet te hoog? Want ik heb in de krant gelezen dat lager beter is…
Effect van voeding op gezonde leefstijl bij longziekten
Voeding in de pedicurepraktijk
vaataandoening ARTHERIOSCLEROSE – kalkstapeling
Resultaten Orthomoleculair gewichtsmanagement
Welvaartziekten Obesitas
Schijf van vijf.
Welvaartziekten Hart en vaatziekten
hart- en vaataandoeningen
Eet je Fit!.
Aandoeningen van hart en vaten
Cholesterol en triclyceriden
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Disclosure belangen NHG spreker
Transcript van de presentatie:

Toepassing in de praktijk van de diëtist Jolein Iestra, UMCUtrecht

Kwaliteit voedingsinterventies ‘evidence based’: redelijke verwachting van een (biologisch) effect ‘theory based’: verantwoording gedragsveranderingsmodel ‘tailored’: aangepast individuele wensen en mogelijkheden

Wie?

Misleiding van afkappunten Cardiovasculair risico 160 mm 120 mm 140 mm bloeddruk

ESH en ESC Guideline hypertension, 2007

Doelgroepen Iedereen met bloeddruk ≥ 140/85 mm Hg Iedereen zonder verhoogde bloeddruk, maar met extra risico op HVZ: ≥ 1 risicofactor Persoonlijk ischemisch event (cardiaal, cerebraal, perifeer) Diabetes Mellitus type 2

Doelgroepen Discussiepunten: Geen screening op risicofactoren. Interventie voor: Iedereen ≥ 55 jaar ? (Wald NJ, Law MR, BMJ 2003) Iedereen die ‘open’ is voor voedings- en leefstijlvoorlichting

Doelgroepen bereiken? Zorgorganisaties werken vraag/probleemgestuurd. Preventie vraagt om anticiperende benadering

Doelgroepen % mensen met een verhoogde bloeddruk en/of bloeddrukverlagende medicatie, naar opleidingsniveau en geslacht (bron: Regenboog, 1998-2001). Gestandaardiseerd naar de Nederlandse bevolking van 2000.

Wat?

Leefstijladvies en hypertensie Interventie SBD-daling (mm Hg) 10 kg gewichtsverlies DASH-dieet (groente,fruit, magere melkprducten) Zout beperking Lichaamsbeweging Matigen van de alcohol consumptie 5-20 mm 8-14 mm 2-8 mm 4-9 mm 2-4 mm JNC report 7; JAMA 2003; 289: 2560-72

Voeding en risico HVZ CARDIOVASCULAIR RISICO DIEET MECHANISMEN Energie Verzadigd vet Transvet N-3 vetzuren Glycemische Index Vezels Foliumzuur Antioxidanten Natrium Kalium Calcium bioactieve stoffen: Flavonolen… MECHANISMEN Lipidenprofiel: LDL HDL TG Bloeddruk Stolling Hartritme Endotheel functie Systemische inflammatie Insuline gevoeligheid Oxidatieve stress …

Richtlijn Hartrevalidatie 2004 Leefstijladviezen HVZ-risico rook niet beweeg voldoende (min. 5 x per week 30 minuten) als u alcohol gebruikt, niet meer dan 2-3 per dag zorg voor een goed gewicht (BMI< 25 kg/m2; middelomtrek < 80/102 cm) beperk het gebruik van verzadigd vet (<10 En%) en transvet (<1 En%) eet minimaal 1 bijvoorkeur 2 maal per week vis eet 200 gr groente en 2 stuks fruit per dag wees zuinig met zout Alcohol: 2 voor vrouwen 3 voor mannen Niet aanraden om alcohol te gaan gebruiken ivm andere schadelijke effecten. Felgroene tekst is de tekst waar je bij de INFO nader op in gaat

GR-richtlijn ‘Goede Voeding’ 2006 Leefstijladviezen: rook niet beweeg voldoende (min. 5 x per week 30 minuten) als u alcohol gebruikt, niet meer dan 2-3 per dag zorg voor een goed gewicht (BMI< 25 kg/m2; middelomtrek < 80/102 cm) beperk het gebruik van verzadigd vet (<10 En%) en transvet (<1 En%) eet minimaal 1 bijvoorkeur 2 maal per week vis eet 150/200 gr groente en 2 stuks fruit per dag wees zuinig met zout 1-2 (waarvan 1 x vette vis) Alcohol: 2 voor vrouwen 3 voor mannen Niet aanraden om alcohol te gaan gebruiken ivm andere schadelijke effecten. Felgroene tekst is de tekst waar je bij de INFO nader op in gaat en voldoende volkorenproducten

Voeding en cardiovasculair risico DASH-diet

Verschillen in benadering DASH-dieet (US) Groente en fruit ↑↑ Volkoren ↑ Noten, zaden, peulvruchten ↑ Kip en vis ↑ Magere melkproducten ↑ Olien en vetten ↓ Vlees ↓ Zoetigheid ↓ Zout ↓ Mediterranean diet Groente + Fruit + Volkoren + Noten, zaden, peulvruchten + Vis + Olijfolie + Vlees, kip - Zuivel - Matig alcohol +

Verschillen in benadering DASH-dieet (US) Groente en fruit ↑↑ Volkoren ↑ Noten, zaden, peulvruchten ↑ Kip en vis ↑ Magere melkproducten ↑ Olien en vetten ↓ Vlees ↓ Zoetigheid ↓ Zout ↓ Mediterraan dieet Groente + Fruit + Volkoren + Noten, zaden, peulvruchten + Vis + Olijfolie + Vlees, kip - Zuivel - Matig alcohol +

Rol van zuivel? Risicofactoren Incidentie & Mortaliteit HALE-study; 426 europese post-myocard infarct patiënten Iestra JA et al. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil. 2006 Dec;13(6):894-900. Associatie met sterfte (all-causes) Zuivel Cox proportional Hazard Ratio All (n=426) 0.83 (0.64 - 1.09) Noord Europa (n=241) 0.68 (0.47 – 0.97) Zuid Europa (n=185) 1.07 (0.68 – 1.67)

Hoe?

Casus mw van der Haar Diabetes Mellitus Hypertensie BMI = 31 kg/m2 Persoonlijke gegevens Martha van der Haar 38 jaar, gehuwd werkzaam in viswinkel Bunschoten Hindostaanse afkomst Medische gegevens Diabetes Mellitus Hypertensie BMI = 31 kg/m2

Anamnese Gewenst Veranderen 2600 kcal (11MJ) 1600 kcal 15 % verzadigd vet 10 % geen fruit 2 fruit Calcium 300 mg Calcium 1000 mg 20 g voedingsvezel Meer volkoren Meer fruit 4000 mg Na (10 gram zout) 2400 mg Na

Anamnese Gewenst Veranderen 2600 kcal (11MJ) 1600 kcal Minder: glazen dubbeldrank, spritsen Anders: vlees, kaas, melkproducten 15 % verzadigd vet 10 % Minder: snacks Anders: broodsmeersel, bakproduct, saus geen fruit 2 fruit Meer: fruit Calcium 300 mg Calcium 1000 mg Meer: zuivel 20 g voedingsvezel Meer volkoren Meer fruit Anders: brood, rijst 4000 mg Na (10 gram zout) 2400 mg Na Minder: zoute haring, zoute pinda’s, kant- en klaarproducten, zout toevoegen

Theory based Overdrachtsmodel Sociaal cognitieve leertheorie (Bandura) Informatie = verandering ‘U doet wat wij zeggen’ Sociaal cognitieve leertheorie (Bandura) Verandering moet geleerd worden met/in een sociale omgeving Stages of change model (Prochaska en diClemente) Verandering kent fases met ieder hun eigen ondersteuningsbehoefte Motivational Interviewing (Miller) Veranderen vraagt reflectie op innerlijke ambivalenties

Motivational Interviewing Zorg voor respectvolle relatie Bepaal samen de agenda Check readiness for change Niet toe aan veranderen Onzeker over veranderen Klaar voor veranderen Afronding ‘misschien later’ Exploreer ambivalentie Ondersteun fasespecifiek

1 medische diagnose (hypertensie) ‘Tailoring’ 1 medische diagnose (hypertensie) = 10 gedragsdiagnoses… 100 veranderdoelen… 1000 leerwensen… * 1000 leerstijlen… ‘Tailoring’ kan alleen als je de patient / client een actieve rol geeft in het consult

Mijn doelen Lagere verzadigd vetinname Hogere calciuminname Huiswerkopdracht Wat belemmert me hierbij? Wat helpt me hierbij? Wat moet ik hiervoor weten? (Waar) heb ik (professionele) ondersteuning nodig?

Mijn leerwensen Kennis: Waar zit hoeveel calcium in? Inzicht Wat betekent het getal op de verpakking? Vaardigheden: Plan maken Sociaal weerbaar zijn Bakken met minder (verzadigd) vet

Samenvatting Uitdagingen voor de praktijk: Bereiken van alle relevante doelgroepen Integrale voedingsvoorlichting HVZ Voorlichting op maat Actieve betrokkenheid patient Systematische evaluatie