Haver: oeroud gewas met gouden toekomst

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jongeren over politiek
Advertisements

KWALITEITSZORG november 2012
Stilstaan bij parkeren Dat houdt ons in beweging
De elektronische verzamelaanvraag Ruben Fontaine Markt- en Inkomensbeheer – dienst Aangiftes.
‘SMS’ Studeren met Succes deel 1
Paulus' eerste brief aan Korinthe (20) 23 januari 2013 Bodegraven.
Duurzaam inzetbaar gedurende de hele levensloop
Lokale eiwitten voor veevoeder
NEDERLANDS WOORD BEELD IN & IN Klik met de muis
WAAROM? Onderzoek naar het meest geschikte traject voor de verlenging tot in Sint-Niklaas van het bestaande fietspad naast de Stekense Vaart en de Molenbeek.
1 Resultaten marktonderzoek RPM Zeist, 16 januari 2002 Door: Olga van Veenendaal, medew. Rothkrans Projectmanagement.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Uitgaven aan zorg per financieringsbron / /Hoofdstuk 2 Zorg in perspectief /pagina 1.
December 2007 Dimarso N.V., opererend onder de commerciële naam TNS Dimarso en hierna TNS Dimarso genoemd, beschikt exclusief over het auteursrecht van.
Informatiebijeenkomst TKI-BBE
MMNM 2011 Marketingcommunicatie.
De betaalbaarheid van de (eerstelijns) medische zorg
Global e-Society Complex België - Regio Vlaanderen e-Regio Provincie Limburg Stad Hasselt Percelen.
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
 Deel 1: Introductie / presentatie  DVD  Presentatie enquête  Ervaringen gemeente  Pauze  Deel 2 Discussie in kleinere groepen  Discussies in lokalen.
Confidential & Proprietary Copyright © 2007 The Nielsen Company INNOVATIE Tracking Februari 2007.
STAPPENPLAN GRAMMATICUS.
Een Concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest LES 4 1.
Diëtaire behandeling van diabetes mellitus
Zuivelmarktsituatie twitter:
Een optimale benutting van vierkante meters Breda, 6 juni 2007.
Materie, energie en leven
Kb.1 Ik leer op een goede manier optellen en aftrekken
secretaris Plaatselijke Groep
Kwaliteit van Geestelijke Verzorging 2e Symposium Religie en Zorg, vrijdag 22 juni 2012 Bijdrage Drs. Joleen Kieneker Student religiewetenschap en bestuurder.
Nooit meer onnodig groen? Luuk Misdom, IT&T
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
Meisjes en wiskunde (Waarom) is wiskunde moeilijk?
Elke 7 seconden een nieuw getal
1 introductie 3'46” …………… normaal hart hond 1'41” ……..
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Aripiprazol additie om overgewicht als bijwerking van olanzapine gebruik tegen te gaan Marlijn Vermeiden.
Wat levert de tweede pensioenpijler op voor het personeelslid? 1 Enkele simulaties op basis van de weddeschaal B1-B3.
De levenscyclus van de mens
Reductil ® Overgewicht en CV risicofactoren Link tussen de taille-omtrek en het metabool syndroom.
Goedenavond Welkom bij
1 WIJZIGINGEN UNIEK VERSLAG. 2 Agenda Verbeteringen Veranderingen formulieren Praktische herinneringen Nieuwe formulieren Sociale en culturele participatie.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
1 © GfK 2012 | Supermarktkengetallen | GFK SUPERMARKTKENGETALLEN ‘Hoe ontwikkelt het aantal kassabonnen zich?’ ‘Wat is de omzet van de supermarkten.
Hardy-Weinberg evenwicht
ribwis1 Toegepaste wiskunde – Differentieren Lesweek 7
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
EFS Seminar Discriminatie van pensioen- en beleggingsfondsen
Titeldia Beren in verschillende werelden Ruud Huirne, Directeur Food&Agri Nederland.
FHI branches Trendonderzoek & Recessie-enquête.
HOSTA 2010, Vastgoedcongres 29 september september Horwath HTL.
STIMULANS KWALITEITSZORG juni 2014.
In opdracht van NOC*NSF
Food Valley en landbouw Gerrit Meester Nijkerk, 1 november 2012.
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
1 Week /03/ is gestart in mineur De voorspellingen van alle groten der aarden dat de beurzen zouden stijgen is omgekeerd uitgedraaid.
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week The Greek Bank Run Spreads To All Four Largest Banks.
2020 Boer of mineralenmanager? 1. Evenwicht? Bodem & vakmanschap Info DMS % %
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week Us$ stijgt en de VS markten en grondstoffen markten+ obligatie markten storten ineen.
Gezondheid oudere migranten in Utrecht (selectie)
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Ict in het basisonderwijs Didactiek in Balans 2011 Onderzoeksuitkomsten 6 april 2011.
Introductie sportvoeding
Coeliakie Koeliawattes? -> SOELIEJAKIE! (glutenintolerantie)
Visieontwikkeling.
1 Basisvoedingsleer Voedingsstoffen
GreenPort Noord-Holland Noord
Voedingsstoffen.
Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten
Transcript van de presentatie:

Haver: oeroud gewas met gouden toekomst 04/04/2017 Haver: oeroud gewas met gouden toekomst Luud Gilissen PPO-PRI - Bioscience Wageningen UR 12-11-2012

Inhoud Historie Haver en gezondheid Haver en coeliakie Toekomst

Haver (Avena sativa)

De korrel

Avena sativa historie 9000 jaar geleden: tarwe (einkorn, emmer), gerst and peulvruchten als ‘gewassen’ in Klein Azië; haver als onkruid Verhuizing van deze gewassen naar Europa 3000 jaar geleden: Ontwikkeling van haver als gewas in NW-Europa Haver groeit het beste in koel, vochtig en maritiem klimaat 2000 jaar geleden: hexaploid haver is een belangrijk gewas in Europa

250 accessions bij CGN

Haver, huidige status 1850: selectie van zomer- en winterhaver landrassen Recent: haververedeling is conservatief in de benadering, conventioneel in de methoden and beperkt in doelstellingen

Afnemende belangstelling Verwaarloosd gewas

Waarom deze afnamen? Veranderingen in het boerenbedrijf Haverpel Van paard naar tractor Geen ‘on farm’ voederproductie meer Haverpel ~25-40% gewichtsverlies (na pellen voor humaan gebruik Extra stap in procesgang Vervangen door tarwe en mais (‘saldo’) Economische balans tussen prijs en voederkwaliteit

Huidige wereldmarkt van haver Haver productie in EU Russia Canada US Australia South America (Chili) Haver export uit Canada EU (Finland, Sweden) Australia Haver import in US Germany Mexico Japan Saudi-Arabia (camel feed)

Onterecht verwaarloosd: Haver brengt gezondheid Veld Voeder Voeding

Veld Voordelen Uitdaging Robuust en duurzaam Lage N behoefte (gelijke productie op klei en zand) Lage ziektegevoeligheid Past goed in diverse gewasrotaties Positieve effecten op bodemgezondheid (aaltjesbestrijding) Past prima in biologische landbouw Hoort thuis in het Nederlandse (NW-Europese) landschap Uitdaging Opbrengst in NL (in concurrentie met wintertarwe) Legering Naakte haver

Voeder Voordelen Uitdaging Bevordering gezondheid ingewanden Verhoging immuniteit (verlaging toepassing antibiotica) Energie-rijk Houdt dieren rustig (verzadigingsgevoel) Gewichtsbeheersing Uitdaging Concurrentie met andere granen (mais, tarwe) en soja

Voeding Eiwit Zetmeel Vet Vezels Totaal eiwit : 15-20% Verteerbaarheid: 90% Hoog in essentiele aminozuren Zetmeel Totaal zetmeel: 60% Langzaam, geheel verteerbaar (lage glycemische index; helpt bij diabetes and obesitas) Vet Totaal vet: 3-15 % Voornamelijk onverzadigde vetzuren (PUFAs) (helpt bij hart- en vaatziekten) Vezels Totaal vezels : 4,5% (beta-glucans; oplosbaar) Vertraagde maaglediging: verbeterde vertering; verlengde verzadiging Verlaging serum cholesterol (officiële FDA en EFSA gezondheidsclaims)

Onderzoek naar de rol van beta-glucanen in darmgezondheid Voeding Uitdagingen Saai imago Smaak Geen nieuwe producten Vervanger voor tarwe in dagelijks dieet Als gluten-vrij product Veelheid toepassingen in Azië Traditioneel Medicijn Noodles en pasta’s Dranken Cosmetica Onderzoek naar de rol van beta-glucanen in darmgezondheid

Haver, als voeding in vergelijking met tarwe Nutritionele waarde (Kcal) Eiwit (kwaliteit) Olie Zetmeel Anti-oxidanten Onverz. vetzuren Vit B and E Voedingsvezels (b-glucanen) Anti-nutritionele comp. = + (+: bevordering gezondheid) geen

Groeiende interesse Veilig graan voor coeliakie patienten Verlaging cholesterol (FDA, EFSA claims toegekend) Voedingsvezels (beta-glucanen) Verbetering immuunreactie Beta-glucanen stimuleren darmflora en immuunsysteem Veraging kans op HVZ (FDA claim) Antioxidanten (voorkómen oxidatie van LDL cholestrerol) Verlaging risico diabetes and obesitas Hoog Mg2+ stimuleert enzymen van glucose-metabolisme Stabiliseert bloedsuikerniveau Vertraagt maaglediging, verlengt verzadigingsgevoel Veilig graan voor coeliakie patienten

Coeliakie Levenslang gluten-vrij dieet Gluten intolerantie 04/04/2017 Gluten intolerantie Tarwe, gerst, rogge T-cel gemedieerde ontsteking in dunne darm Diversiteit aan ziektebeelden diarree, vermoeidheid, gewichtsverlies, buikpijn, slechte voedselopname, chronische hoofdpijn, ataxia, osteoporosis, dermatitis herpetiformis, verlaagde vruchtbaarheid, abortus, lymphoma 1-3% van de Westerse bevolking Levenslang gluten-vrij dieet Celiac disease is gluten intolerance. It’s an immune response to gluten peptides from the diet in genetically susceptible individuals It is a T-cell mediated disorder of the small intestine. The small intestine becomes damaged which result in symptoms like diarrhea, weight loss, malabsorption and many more. More than 0.5% of the Western population suffers from Celiac Disease. A large amount of potential patients is not diagnosed These toxic peptides are not only present in wheat but also in rye and barley Patients are restricted to a life-long gluten free diet.

Celiac Disease Consortium Veilige voeding, verbeterde diagnostiek, betere behandeling

Gluten eiwitten in tarwe Variety 1 2 3 4 5 6 kDa 200.0 116.3 97.4 66.2 45.0 31.0 21.5 HMW-GS ω-gliadins D-type LMW-GS B, C- type LMW-GS/ α/β-, γ-gliadins ~70% starch 8-15% protein, mainly gluten SDS-PAGE (CBB) HMW-GS: high molecular weight glutenin subunit; LMW-GS: low molecular weight glutenin subunit

Gluten digestion

T-cell stimulation (Koning et al., 2005) Haver en coeliakie Protein Epitope (note that some epitopes are shorter versions of others) Reference Avenin PYPEQQQPF (“a”) [13, 33]   PYPEQQEPF (“b”) QQPFVQQQQPFVQQ (“c”) [19] α-gliadin PQPQLPYPQ [14, 15, 33] PFPQPQLPY FRPQQPYPQ QGSFQPSQQ PYPQPQLPY [13, 34] VRVPVPQLQ PQNPSQQQPQ [35] QNPSQQQPQEQVPLVQQQ QVPLVQQQQFPGQQQPFPPQ LGQQQPFPPQQPYPQPQPF [35, 36] LGQQQPFPPQQPY [37] [36, 37] FPGQQQPFPPQQPYPQPQPF QPYPQPQPFPSQQPYLQL PQPFPSQQPYLQLQPFPQ [38] QLQPFPQPQLPY [39] PQPQLPYPQPQLPY QLQPFPQPELPY [40] PQPELPYPQPELPY QLQPFPQPELPYPQPQS LQLQPFPQPQLPYPQPQLPYPQPQLPYPQPQPF [41] PFRPQQPYPQPQPQ [42] LIFCMDVVLQ [43] QQPLQQYPLGQGSFRPSQQNPQAQG [44] QYPLGQGSFRPSQQNPQA [45] PSGQGSFQPSQQ [44, 46] SGQGSFQPSQQN PGQQQPFPPQQPY [47] PGQQQPFPPQQPYPQPQPF [36, 48, 49] PGQQQPFPPQQPYPQPQPFPSQQPY [47, 49] PQPQPFPSQQPY SQQPYLQLQPFPQPQLPYSQ [50] LGQGSFRPSQQN [51] QPFPQPQ [52] RPQQPYP PPFSQQ γ-gliadin FPQQPQQPF [15, 33] PQQSFPQQQ [15, 33, 34] IIQPQQPAQ [33, 34] IQPQQPAQL [15] LQPQQPFPQQPQQPYPQQPQ [34] FPQQPQQPYPQQP FSQPQQQFPQPQ QPQQSFPEQQ [53] VQGQGIIQPQQPAQL LMW-glutenin FSQQQQSPF FSQQQQQPL PFSQQQQSPF QSPF PFSQQQQQ QXPQQPQQF QQQQPPFSQQQQSPFSQQQQ QQPPFSQQQQQPLPQ HMW-glutenin QGYYPTSPQ [33] SGQGQRPGQWLQPGQGQQGYYPTSPQQSGQGQQLGQ [54] QGQQGYYP Glutenin PGQGQQGYYPTSPQQSGQ GYYPTSPQQSGQGQQLGQ GYYPTSPQQSG QGYYPTSPQQSG QQGYYPTSPQQSG GQQGYYPTSPQQSG GQQGYYPTSPQQS GQQGYYPTSPQQ GQQGYYPTSPQ Gluten QLPQQPQQF QPQPFPQQSEQSQQPFQPQPF QSEQSQQPFQPQ QQXSQPQXPQQQQXPQQPQQF Hordein PQPQQPFPQ PFPQPQQPF FPPQQPFPQ Secalin PQQSFPQQP T-cell stimulation (Koning et al., 2005) Veilig voor verreweg de meeste CD patiënten (Pulido et al., 2009) Epitopen in tarwe, gerst en rogge niet waargenomen in haver (Londono et al., in prep)

Haver in NL voor CD 04/04/2017 Veilige (= contaminatie-vrije) en duurzame voedselproductieketen op basis van haver:

HACCP protocol voor Glutenvrije productie Regels voor glutenvrije haverteelt en -productie Landbouwer is gecertificeerd voor graanteelt Geen tarwe, gerst, rogge op perceel in voorafgaande twee jaren Registratie van de haverteelt (locatie, varieteit, oppervlak [ha], opbrengst, aflevering, aanwezigheid wilde scheuten van tarwe, gerst, rogge) Teelt wordt minstens één maal gecontroleerd op aanwezigheid van wilde scheuten Havervariëteit is in overeenstemming met afnemer Zaaizaad is gegarandeerd vrij van besmetting met tarwe, gerst, rogge, en is als zodanig gecertificeerd Haverteelt is voldoende afgeschermd (afstand) van andere graanteelten Machines voor zaaien en oogsten zijn zorgvuldig schoongemaakt Afgeleverde producten aan afnemer zijn volledig traceerbaar Registratie van klachten over het product – maatregelen voor verbetering Productie van glutenvrije voedingsproducten op basis van haver is alleen toegestaan in GV-gecertificeerde bedrijven

Commercial yields 2009: 7.9 mt 2010: 8.2 mt 2011: 7.8 mt 2012: 9.7 mt

Brood-onderzoek Bloem analyse: zetmeelgehalte, zetmeelschade, eiwitgehalte, deeltjesgrootte Volume Gewicht Textuur

EC Verordening 41/2009 Staat toe om haver als gluten-vrij te verhandelen mits de contaminatie met gluten lager is dan 20 ppm

Haverconsortium ‘De Nederlandse Haverketen’ Letters of Intent van: VanDijke Semo: contracten met boeren (gluten-vrij, biologisch, gangbaar); collectie De Halm + Rosies: breakfast cereals (incl gluten-vrij) FreeOf: haverbrood Wiersum Plant Breeding: haververedeling LI Frank-mill: glutenvrije molenaarr EuroProxima: detectie besmetting met gluten en mycotoxines Borgesius/Veenhuis: bakkerij voor reguliere markt Vereniging Innovatief Platteland: glutenvrije teelten, o.a. haver PAVO: paardenvoeder Louis Bolk Instituut: biologische teelt TNO: receptuurontwikkeling glutenvrij haverbrood Fontys Hogeschool: ontwerp (glutenvrije) haverproducten (brood) HealthGrain Holland (PA): teelt en gezondheid Nederlands Bakkerij Centrum: product standaard Zeelandia: bakerij-ingrediënten Meneba; grootschalige molenaar (kennis, ervaring, infrastructuur en netwerk) Kellogg: ontbijtgranen (incl glutenvrij) Nederlandse Coeliakievereniging Diabetes Vereniging Nederland CDC

Toekomst Meer gezondheid met haver in Haver als totaalpakket Veld Voeder Voeding Haver als totaalpakket

Projecten Kennisbasis WUR Kennisinnovatie TNO Topsector Agri&Food; Topsector Tuinbouw&Uitgangsmaterialen EU KBBE 2013: OATS4EU EU KBBE 2013: Traditional Foods EFRO Oost-Nederland (Food Future)

Haver, de uitdagingen Landbouwkundige aspecten Legering Pel Gewasrotatie Grondverbetering Legering Veredeling op kortstro en compactere pluim Groeiregulatoren Pel A. nuda type (welke genen betrokken?) Als diervoeder In competitie met soja (eiwit), en mais en tarwe (zetmeel) Functionele diervoeder (verlaging of antibioticagebruik) Ontwikkeling nieuwe voedingsproducten Haverbrood, havermelk, haverbier, havercrunchies, haverpizza, haverpasta, gepofte haver; havercosmetica Hoog oliegehalte Toepassingen in voeding en gezondheid Biobased (haver als model voor zetmeel-olie conversie) Haver genome sequencing Algemeen doel: Ontwikkeling van Haver Kennis en Expertise Centrum

04/04/2017 Dank voor uw aandacht mede namens Ingrid van der Meer, René Smulders, Elma Salentijn, Hetty van den Broeck, Wendy van ‘t Westende, Diana Londono (PRI) (CDC), Noortje Bas (CGN) Bert Pinxterhuis, Jan Kamp, Ruud Timmer (PPO), (Transforum) Rob Hamer, Tiny van Boekel (AFSG), Willem Marcelis (SSG), Jan Vos (PSG), Ruud Bottemanne (Fontys) Johan Vereijken (FBR) Alfons Jansman (ASG) The partners in De Nederlandse Haverketen © Wageningen UR