In de wereld van : chocola.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Transport en Infrastructuur
Advertisements

Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Wie is DVN Oost-Nederland & Diabetes op school
Machtige internationale bedrijven
Zuivelproducten en Eieren
BUITENLANDS RUNDVLEES Verdeeld door:. Algemeen Verkrijgbaar per spierdeel vacuüm verpakt Minimum 14 dagen houdbaar bij levering (0-4°C) Leverbaar uit.
Productie Wijn.
Stofwisseling.
gemaakt door: Pippa, Nienke en Nuhaila
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Mijn hobby: over het turkse eten (lachmahun)
Naam: ______________ GA VOORZICHTIG MET DE SLAKKEN OM
B1 Stoffen worden omgezet
van grondstof naar product
5. Brood nodig Recept / gisting
Gemaakt door: Esther, Oscar en Jaimie.
De Maya’s Wij ( Elina en Annemein )
Bereiding van chocolade
Van Laura Oosterling Groep 6m
Hoe en waarom brengt de burger zijn snoeihout snel naar de biomassa verbrander? Van consument tot biomassaleverancier.
Een kasteel in de provincie Dorset in Zuid-Engeland.
Temperatuur en volume: uitzetten of krimpen
Uitzetten en krimpen Faseovergang
1 Datastructuren Een informele inleiding tot Skiplists Onderwerp 13.
IO: chocolade, heerlijk en toch eerlijk
Gemaakt door: Maaike Wiegers
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
Gemaakt door Michelle & Lisette
Infosessie ‘Uitgerookt?’
Luca Knegtering 3dd. Luca Knegtering 3dd Proefjes: Door de proefjes die we hebben gedaan in crosslab ben ik meer te weten gekomen over hoe je zintuigen.
Gemaakt door: Dennis en Quinten
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Leefwereld Les 2 Producten van het land.
MARGARINE.
SENSORISCHE INFORMATIEVERWERKING
CHOCOLADE Door Mare van de Bilt.
Chocolade Annemarie van de Wiel.
De Europese Unie: 500 miljoen mensen – 28 landen
Koffie.
Een firma met liefde voor chocolade al meer dan 25 jaar
Van cacao tot chocolade
Kolonialisme en slavernij
mijn spreekbeurt gaat over
Paragraaf 1.3 Geen vaste woonplaats.
© Maarten Walraven en Robert Nederlof
Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.
Spreekbeurt van Pascalle
Welkom Bij de spreekbeurt van.
Excursie Heideberg Heilig Hart Heverlee. cementvoegenbakstenenglasramen Leien dakarduin.
Corazón - met hart voor het kind en de wereld Een nieuw merk pyjama’s & nachthemdjes voor baby’s en kinderen Daarmee.
Bloempotten en vazen Verschillende soorten & maten deel 2.
IO: chocolade, heerlijk en toch eerlijk
IO: chocolade, heerlijk en toch eerlijk
Chocolade & Hardlopen Resy Olivier Yolanda Turksema.
Maken van een Egyptisch of staaf boeket
Spreekbeurt Koffie.
Gemaakt Door: Mila en Finet
Psalm 139: 1-18 en 23,24 Heer, u weet alles van mij, u kent mij.
Chocoladequiz 2 2de graad SO
Door: Veerle Schreuder
De koffieketen Producten en gewassen worden meestal geteeld op plaatsen die gunstig zijn voor dat gewas. Bijvoorbeeld: koffie en cacaobonen groeien het.
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Kaas bereiden.
Slaven op de plantages.
Basis Voedingsmiddelen Les 5 Zuivel Melk en melkproducten
Excursie Heideberg Heilig Hart Heverlee.
Werken als wegbeheerder bij de provincie
De koffieketen 3de graad SO
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Transcript van de presentatie:

in de wereld van : chocola

De cacaoboom is afkomstig uit de valeien in Zuid-Amerika

In de natuur kunnen cacaobomen wel 15 meter hoog worden! De cacaobomen zijn gevoelige bomen, de bomen houden van warmte en vocht. In de natuur kunnen cacaobomen wel 15 meter hoog worden! Op de plantages worden ze gesnoeid zodat ze niet langer worden dan 4 meter . Dat is veel handiger bij het plukken. De cacaobomen beginnen vrucht te krijgen wanneer ze tussen de 3 tot 4 jaar oud zijn dit zijn cacoabonen

waar komt chocolade vandaan ? Cacao en chocola komt uit de taal van de Azteken. De Azteken wonen in Amerika Via schepen van Columbus is de cacaoboon in Europa terechtgekomen denken de meeste mensen. En dat zou heel goed kunnen. De eerste chocolade fabriekjes ontstonden in Spanje. Ondanks de Spaanse geheimzinnigheid eromheen, werd chocolade al snel ook geproduceerd in Italië, Frankrijk en Engeland. En in Nederland is het natuurlijk ook gekomen. dit is columbus

: Op de meeste cacao plantages werken kinderen van arme ouders. Voor weinig geld werken de kinderen met gevaar voor eigen leven door het vergif dat er gespoten word. Gelukkig zijn er ook chocolade producten zonder kinderarbeid. die hebben een plaatje die ziet er zo uit :

max-havelaar maakt eerlijke chocola en eerlijke koffie Dit is het “teken” van max-havelaar Dit betekent dat De chocolade eerlijk is

in stappen stap voor stap chocola Stap 1 . De cacaobonen worden schoongemaakt om al het losse zand weg te halen Stap2. Om de chocolade geur en kleur te krijgen worden de bonen geroosterd. Stap 3. Een wanner wordt gebruikt om de schillen van de bonen weg te halen, zodat de gepelde cacaoboon overblijft. Stap 4. De gepelde boon ondergaat alkalisatie, meestal wordt kaliumcarbonaat gebruikt, voor de smaak- en kleur.

Stap 5. daarna worden de gepelde bonen gemalen tot cacao-likeur . Stap 6 . Producenten verwerken gewoonlijk meer dan één soort boon in hun producten, daarom moeten de verschillende soorten bonen gemengd worden tot de gewilde mix. Stap 7. De cacao-likeur wordt geperst zodat de cacaoboter eruit komt en er een vaste massa achterblijft die heet cacaokoek. De hoeveelheid boter die geëxtraheerd wordt, wordt bepaald door de producent die cacaokoek maakt met verschillende hoeveelheden vet. Stap 8 . Nu wordt het productieproces in tweeën gedeeld. De cacaoboter wordt gebruikt voor de chocolade. De cacaokoek wordt verbrokkeld en vervolgens verpulverd tot cacaopoeder.

Stap 9. De cacao-likeur wordt gebruikt om chocolade te maken na toevoeging van cacaoboter. Andere ingrediënten zoals suiker, melk, emulgatoren en cacaoboter equivalenten worden toegevoegd en gemengd. De verhoudingen van de verschillende ingrediënten zijn afhankelijk van de soort chocolade die gemaakt wordt. Stap 10. Het mengsel ondergaat vervolgens een verfijningproces door een serie van rollers te doorlopen, op deze wijze wordt een gladde pasta gevormd. Dit verfijningproces verbetert de textuur van de chocolade. Stap 11 . Het volgende proces, concheren, ontwikkelt de smaak en textuur verder. Concheren is een kneedproces. De snelheid, duur en temperatuur tijdens het kneden beïnvloeden van de smaak. Een alternatief voor concheren is een emulsificatieproces waarbij een apparaat wordt gebruikt die op dezelfde wijze werkt als een eiopklopper.

Stap 12 . Het mengsel wordt vervolgens getemperd of ondergaat een proces van verhitten en weer afkoelen en weer verhitten. Dit voorkomt verkleuring en uitreding van vet via de formatie van specifieke kristallen van de cacaoboter. Stap 13. Het mengsel wordt daarna in een mal gegoten of als hulsel om een vulling heen, die vervolgens gekoeld wordt in een koelkamer. Stap 14 . De chocolade wordt verpakt en is klaar voor de winkel.

eindproducten

einde eet smakelijk !!!