S TREEK : IDENTITEIT, VERMARKTING, CONCURRENTIE Symposium ‘Het platteland als consumptieruimte’ Lies Messely Nick Schuermans & Evy Mettepenningen Eenheid.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Redekundig ontleden Over waarom, wat en hoe....
Advertisements

Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
Hoofdstuk 3A: Wonen in de stad
Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
De Vlaamse Gemeenschapscommissie onder de Loep. België een puzzel.
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
KINDERYOGA KINDER YOGA Avontuurlijk ont - moeten.
JÉSUS UN PEU NONO JEZUS – EEN BEETJE SIMPEL Maria-Magdalena, ik zou je een dienst willen vragen … ik maak me zorgen over mijn zoon Jezus, hij is bijna.
De professor Er was eens een professor zijn naam was Einstein. Einstein had een laboratorium met allemaal flesjes,drankjes en soms ontplofte er zomaar.
De kapitein.
Mijn naam is Willem Wind. Mijn naam is Willem Wind En ik ben hoogbegaafd.
Met 30% korting! Dus nu voor 50 euro!
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
De Ducati story Op mijn duc door de geschiedenis Daar gaan we.
Op een dag wordt de leider van een bekende politieke partij helaas op straat door een vrachtauto aangereden en hij overlijdt ter plekke. Zijn ziel komt.
‘’Een beetje tijd!!! Kamunyak.
Ja hoor Power Po(i)ntje Is weer bezig geweest.
Blijf bij mij Jolink.
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
We horen altijd “de regels" van de vrouwelijke kant. Nu horen we de regels van de mannelijke kant. En alles is regel nummer 1.
Suriname Soraya van Lomwel.
Biker Verhaal.
Ik wil jou iets zeggen Weet je? jij bent.... Ik wil jou iets zeggen Weet je? jij bent...
Geachte lieve Koningin Beatrix
‘t Is maar een gedach….
CULTUREEL KAPITAAL ?????? Je eerste keer weet je niet wat je te wachten staat om dat je het niet kent. De eerste keer dat ik naar het toneel ging was.
De Grote Opdracht Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de.
Geluid aan.
Leven in Verbondenheid
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
WERKPLAATS KANSRIJK PLATTELAND SAMEN AAN HET WERK VOOR EEN DUURZAAM EN KANSRIJK PLATTELAND.
Leven na de dood.
De verhuizing Ik ben Fleur Ik ben Mandy Ik moet je iets vertellen, ik moet verhuize n vanwege mijn vaders werk Wat erg.
Lange termijn gevolgen van levende nierdonatie
WAT DOE IK HIER NOG...??1 WAT DOE IK HIER NOG…..??
De gestolen portemonnee
Interpreteren van data
5 platteland en stad.
Een Mailtje grapjes-CS.
Het is een nacht 1 Je vraagt of ik zin heb in sigaret
Met handen en voeten geloven 1
De Jicarilla Apachen.
Mijn verjaardag..
Een Antilliaanse vrouw komt binnen om een uitkering aan te vragen
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
Onze Vader.
Zijn we werkelijk anders?!
Stel je voor, je bent weer kind…. En de wereld mag lekker helemaal om jou draaien.
Goedendag computerbezitter!
Het begint zoals een sprookje, maar het is er geen .....
Tekst verwerken.
Zingen Heer, onze Heer, hoe machtig is uw naam op heel de aarde.
Toon Hermans … lekkers ..
Een echte „rocker“ is 10 jaar geleden op een verlaten eiland gestrand.
Mijn vrouw en ik.. Eerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Hendrik.
Welkom Zondag 30 augustus 2015
HEY PSSSST.....
 Bepaald?  Bepaald:De het  Bepaald: de het  Onbepaald?
Doe jij ook mee? WNF-Rangerclub en NPO Zapp presenteren: Operatie Olifant.
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
Welkom in Hotsjietonia. Dit wil ik vertellen Hier staan voorbeelden, vul het zelf aan Scouting in Nederland Dit is mijn groep Het dorp Hotsjietonia De.
Minder kinderen, minder scholen? Bijeenkomst gemeente Sluis dinsdag 28 juni 2011.
België.
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
Ghent University Team, Ghent, Belgium
5 valkuilen & Tips.
Transcript van de presentatie:

S TREEK : IDENTITEIT, VERMARKTING, CONCURRENTIE Symposium ‘Het platteland als consumptieruimte’ Lies Messely Nick Schuermans & Evy Mettepenningen Eenheid Landbouw en Maatschappij – Instituut voor Landbouw- en VisserijOnderzoek

C ASE S TUDIES MUSICAL: multifunctionality and local identity as paradigms for a sustainable and competitive agriculture

R EGIONAL B RANDING / STREEKVERMARKTING  Concurrentie voor investering, toerisme, inwoners  Gebiedskwaliteiten in brede zin worden vermarkt: natuur, landschap, cultuur, toerisme, streekproducten, etc.  Streekeigenheid & streekidentiteit staan centraal  Onderscheid – Regionaal merk voor streekproducten – Regionaal merk ter ondersteuning ruimere streekvisie

R EGIONAL B RANDING / STREEKVERMARKTING  Concurrentie – Tussen regio’s onderling – Tussen platteland en nabije steden – Tussen gemeenten binnen de regio’s

C ONCURRENTIE TUSSEN REGIO ’ S

 Onderscheidend vermogen?

S TAD -P LATTELAND  Pajottenland versus Brussel Het is onwaarschijnlijk, als je hier op een heuvel staat, dan zie je de bollen van het atomium blinken in de zon. En het is ook, dat is meteen ook onze grootste angst, die olievlek die daar ligt te wachten. Ik kreeg van mijn vrouw in de tijd, het is ook al een poosje geleden ondertussen, voor mijn 50ste verjaardag, een ballonvaart. En dan ga je omhoog, heel zachtjes en dan plots zie je een, echt waar, een hele zwart-grijze vlek rond die groene gordel liggen. En dat is net alsof dat het een grote kwal is, die daar ligt te wachten om dat Pajottenland te overspoelen. Dat is een heel aangrijpend beeld. En dat is iets waar mensen die bezig zijn met die identiteit of met alles wat hier in het Pajottenland leeft, die daar heel erg bang voor zijn.  Gaume versus Luxemburg – Inwijkelingen – Pendelen – Slaapregio

S TAD -P LATTELAND  Meetjesland tussen Gent en Brugge

C ONCURRENTIE TUSSEN GEMEENTEN “waaraan denk je als je aan het Pajottenland denkt. En dan zeggen de mensen: ja, golvende heuvels en boerderijtjes en geuzen enzovoort. Ik zeg ja, dat is het en dan ga je dus hier in deze dorpen het Pajottenland vinden. En dat ga je dan, ik ben wel een beetje heel stout aan het wezen, dat ga je niet vinden in Liedekerke, dat ga je niet meer vinden in Dilbeek. Je gaat nog prachtige heuvels vinden in Dilbeek, maar ze staan vol met huizen. En dat is dus niet waar de mensen aan denken als ze het over het Pajottenland hebben. Nu, willen zij zich daarbij noemen, dat kan mij niet schelen.” “Ik zie niet in wat het Meetjesland verbindt. Aalter en Sint-Laureins zijn voor mij twee aparte regio’s. Met andere woorden: de polders in het noorden en het houtland in het zuiden lijken voor mij twee verschillende regio’s.”

C ONCURRENTIE TUSSEN GEMEENTEN  Keuze regiomerk bepaalt welke gemeenten meer/minder hieraan beantwoorden  Gevolgen voor projectfinanciering

C ONCLUSIES  Pleidooi voor samenwerking tussen verschillende schaalniveaus  Zie kansen in linken tussen stad en platteland  Erken diversiteit binnen de regio  Samenwerking & coördinatie

Dank u! Symposium ‘Het platteland als consumptieruimte’ Lies Messely Eenheid Landbouw en Maatschappij – Instituut voor Landbouw- en VisserijOnderzoek