The downside of alcohol Alcohol anders bekeken

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
‘Ga jij over de rooie’? GGD Hollands Noorden
Advertisements

Op reis langs de voorzieningen
Optellen en aftrekken tot 20
Marian Walstra en Irma Laméris
23 januari 2014 / Raymond Buitelaar en Bart van Meurs
Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
Karin Monshouwer, Trimbos-instituut
Alcohol 16- geen goed begin
Eens Ja Klopt Oneens Nee Klopt niet. Ik kijk naar de voice of Holland.
WELKOM !! Inhoud VMBO Wat is het leerwerktraject (LWT)?
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Comité Gennep Vrienden van de Hartstichting Maart 2008.
Alcohol & Jongeren: Facts & figures
MOBIELE PORNO? NEE, IK DOE NIET MEE
Heb jij soms 2 euro voor mij?
Blijf bij mij Jolink.
Klas 1a.
Onderzoekende houding van pabo-studenten bij het uitstroomprofiel Talentontwikkeling en excellentie bij Wetenschap en techniek Algemeen: Toevoegen enkele.
Omzet.
© team 3 Ouderavond 2013 Dinsdag 24 september 2013.
Mijn stage bij Conelgro Naam: ali ozturk Klas: 4c Jaar: 2003 Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas waar je nu zit Typ het.
Mijn stage bij Wijkenstein Naam: Amanda van de Nieuwegiessen Klas: Grijs Jaar: 4e Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas.
Samenwerken aan veranderend passend onderwijs
Aanwezigheid meester Hans: Meester Hans is komende week aanwezig op: Maandag: – u – u Dinsdag: – u Woensdag:
Mijn stage bij ijssel technologie
Wist u dat … Meer dan 10% van de jongeren in het voortgezet onderwijs drugs gebruikt? Er meer dan 74% van de kinderen onder de 16 jaar alcohol heeft.
Maatschappelijke stage
Geen of niet de negatie.
2 3 Natuurkunde ≥ 6 Wiskunde ≥
GGD Fryslân Akke Hofstee en Abe van Reemst Leeuwarden
Welkom op de ouderavond van klas 3
Uit: Verslaving Mathias Vierstraete 1BaMV
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Mijn stage bij la place Naam: tara Klas: 5b Jaar: 2008 Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas waar je nu zit Typ het jaar.
Landal GreenParks Naam: Jeffrey Finke Klas: 5a Jaar: 2004/2005 Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas waar je nu zit Typ.
Mijn stage bij Davo Naam: Ronald van der Wal Klas: 4B Jaar: 2010 Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas waar je nu zit Typ.
bloemendal Naam: Monique Balster Klas: 5B Jaar: 2008 Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas waar je nu zit Typ het jaar.
Naam: Aylin Klas: 4a Jaar: 2010/2011
Naam: kelly Klas: 4a Jaar: 2008
Mijn stage bij * Naam: * marvin koekoek Klas: *4a Jaar: *2010 Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas waar je nu zit Typ.
Ik ben Bob..
[passende afbeelding]
Chantal Kenens, Anneke Risselada, Merel Schutten
Verlengde leertijd zoals zomerscholen/vakantiescholen Ton Klein 6 december 2012.
Maatschappelijke stage Studiedag VECON 3/4/2008 Jump Koch Chris Zwart CPS Onderwijsontwikkeling en advies Amersfoort.
Goedemorgen.
ENQUETE A.E.L Hoe is het stagelopen je bevallen? Goed:98% (94% in 2011) Goed:98% (94% in 2011) Matig:1% ( 6% in 2011) Matig:1% ( 6% in 2011) Slecht:1%
Inge van den Borne projectleider 15 december 2011
Drugpreventie bij jongeren
Improving Mental Health by Sharing Knowledge {naam uitvoerder} Kunnen ouders iets doen aan het alcoholgebruik van hun kinderen?
Rekenen groep 4.
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Wat ik wil…..
Welkom op de ouderavond van klas 3 Schooljaar
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
Training Risicovol middelengebruik signaleren bij jongeren
Taalhulp les 1 uitgaan.
Reflecteren met leerlingen tijdens kunstzinnige en culturele activiteiten. Hoe motiveer je leerlingen om te reflecteren, zodat zij inzicht krijgen in hun.
Budget Challenge Workshop 2015
Gastles: Maatschappelijke stage
Ik doe mijn spreekbeurt over…
Pakjes feest Dames in Windekind 15 januari 2016 Op een natte 15 januari gaan alle dames aan tafel na de nodige kussen tijdens de begroeting.
Syntens als duurzame verbinder in de bouw Workshop MVO Kies je MVO kleur Hans Lievense.
GGD West-Brabant Annemieke Noor Ornella Bilthoven, 4 september 2012 Make up your mind ! Praat, deel en doe!
De 18+ Doos Concept presentatie
Transcript van de presentatie:

The downside of alcohol Alcohol anders bekeken Ellen Bakker & Cobi Izeboud GGD Gelre-IJssel Dinsdag 4 september 2012

Frictie: De gevolgen zijn niet echt Situatie: Ik ben een meisje van 15 jaar. Ik zit op 4 VMBO-T in Bilthoven. Ik heb een broer van 20 en een broertje van 12. In het restaurant van mijn oom werk ik twee keer per week als afwashulp. Na het VMBO wil ik doorleren, namelijk modemanagement. Behoefte: Het liefste wil ik samen met mijn vriendinnen zijn. Soms gaan we uit. Daarbij drink ik soms fris, soms drink ik 1 of 2 glazen wijn. Frictie: Ik merk niet dat ik anders word als ik drink, mijn hersens gaan niet stuk ofzo.

The downside of alcohol – Alcohol anders bekeken Doelgroep (jongeren 16-18jr): jongens en meisjes van 3- of 4-VMBO Wat houdt het nieuwe concept in? Documentaire voor en over jongeren: -ECHTE jongeren en hun ervaringen -Medische informatie -Confronterend, shockerend  Vertoning van documentaire in de klas + Maatschappelijke stage Alcoholpoli of + Ervaringsdeskundige van 17 in de klas Waarom is dit nieuw?

Shockeren, dat werkt! Waarom kiest de klant er voor? nee ja Je schrikt ervan, je ziet het in het echt. Dat vind ik interessant. Je leert zo: eerst nadenken dan pas drinken (of niet). Zo leer je waarom het erg is dat er wat hersendeeltjes verdwenen zijn. Wie zijn concurrenten en wat is onze positionering en rol? Er zijn Instellingen voor Verslavingszorg en GGD’en die niet gecharmeerd zijn van wat zij de waarschuwende benadering zullen noemen. Als de GGD weet wanneer GGD NL en CGL de documentaire naar scholen opsturen, kunnen wij liefst in samenwerking met Verslavingszorg scholen benaderen om te helpen met MAS en/of ervaringsdeskundige. nee

Goede ideeën, zijn vaak simpele ideeën Maakbaarheid Landelijk komt er budget om de documentaire te ontwikkelen, in het kader van de wettelijke verhoging naar 18 jaar. Met grote input van de doelgroep de docu ontwikkelen. Handleiding erbij voor de school en voor GGD, incl. MAS en ervaringsdeskundige. Verplichte deelname van scholen zou handig zijn. Er bestaan productiebedrijven. GGD en Verslavingszorg voor de implementatie. Medewerking nodig van: scholen, alcoholpoli, ziekenhuizen, MAS-coördinator Hoe ziet het productontwikkelingsproces er uit? Zorg voor geld, en de documentaire en handleiding is januari 2013 een feit. Loopt het wat minder hard dan wordt het het volgende schooljaar.

Het kost wat maar dan heb je ook wat! Wat kost het en wat levert het op? Cijfers per jaar na drie jaar De documentaire plus handleiding € 75.000 – € 100.000 Uren GGD en Verslavingszorg voor eigen rekening. De school kost het tijd, de jongeren ook. Opbrengst: afname drankgebruik 14- tot 18-jarigen Voldoet het aan criteria? JA! Ja, voor zowel de documentaire, als MAS en/of de ervaringsdeskundige