Zingeving van het bestaan

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Tien Tijdvakken Prehistorie (tot 3000 voor Christus)
Advertisements

Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 2 - Investituurstrijd.
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 3: Het Grote Schisma van 1054.
Late Middeleeuwen.
Seculiere en Reguliere Geestelijken
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 3: Griekse.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 3: Griekse.
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke macht het primaat behoorde te hebben Les 3: De Italiaanse.
Omgaan met geschiedenis
Kerstening van Noordwest-Europa - werkwijze
6.3 De machtige kerk.
Verdediger van het Christendom
Introductie lesprogramma(1)
Paragraaf 4.4 Vorige les: staatsvorming en centralisatie
II. Rekenen tot 1000.
Paragraaf 4 Beeldende kunst en muziek
Hoofdstuk 3 Extra informatie…
Hoofdstuk 1, §3 … de antwoorden
Kenmerk 7: De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 18: De Germaanse cultuur.
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 2: De Germaanse cultuur en opkomst der Franken.
Les 5 - Groei van de Steden
Hoge en lage edelen Het merendeel der adel bestond uit lage adel
Kenmerk 9: De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 1: Clovis, de Kloosters en Tijdvak 3: Vroege Middeleeuwen; de tijd van ridders en.
Kenmerk 9: De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 11: Het Christendom in Europa Tijdvak 3: Vroege Middeleeuwen; de tijd van ridders.
Les 7 – Opkomst van de nationale staten
Les 6 – De Bevolking.
Artikel: Vrije steden, repressieve staten
Strijd tussen De Kerk en De Staat Les 8 - Investituurstrijd
Kenmerk 14 a Opkomst van de stedelijke burgerij en b De toenemende zelfstandigheid van steden Les 1 - Groei van de Steden.
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 13 - Investituurstrijd.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 14 a Opkomst van de stedelijke burgerij en b De toenemende zelfstandigheid van steden Les 15 - Groei van de Steden.
Een anachronisme? Welk beeld heb jij bij/van ridders?
Kenmerk 13 De opkomst van handel en ambacht die de basis legde voor het herleven van een agrarisch-urbane samenleving Les 1 - De Hanze.
De Middeleeuwen Les 9 – De Islam en de Arabische wereld
Kenmerk a Opkomst van de stedelijke burgerij en b de toenemende zelfstandigheid van steden Les 2: Verschillen stad en platteland.
Begin van de islam Mohammed een jonge handelaar kwam omstreeks 570 NC ter aarde Trok mee/leidde handelskaravanen.
H3:§ 4:p Begin van de islam Mohammed een jonge handelaar kwam omstreeks 570 NC ter aarde Trok mee/leidde.
Karel en grote problemen
Kenmerk 17 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 28 - Frederik II von Hohenstaufen.
Kenmerk 5: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Hoofdstuk VI: De Middeleeuwen Les 1: Germanen
Kruistochten.
Vroege Middeleeuwen.
3.3 Christendom in Europa.
Hoofdstuk 1 p 12 t/m begin van de Middeleeuwen
Hoofdstuk V: Rome Les 3: Het Bestuur
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 1 - Verzet en.
ROMAANSE ARCHITECTUUR
4 De keizer, de paus en de grenzen van de macht
Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering
Tijd van steden en staten ( n. Chr.)
DE LATE MIDDELEEUWEN Het conflict in de christelijke wereld over de vraag of de wereldlijke dan wel de geestelijke macht het primaat behoorde te hebben.
Prehistorie (tot 3000 v. Chr) Oudheid (3000 v. Chr-500 n. Chr.)
Hoofdstuk V: Rome Les 3 - par 2 – Romeinse samenleving
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 2: De Kruistochten.
Prehistorie (tot 3000 v. Chr) Oudheid (3000 v. Chr-500 n. Chr.)
Het Osmaanse rijk ( ) Historia 4, p
DE VROEGE MIDDELEEUWEN
De golven van onze beschaving
Cultuur van de Kerk 11e t/m 14e eeuw.
Tijd van jagers en boeren
Geschiedenis van het Christendom Keuzemodule Hogeschool Rotterdam.
H4.3 De Strijd tussen paus en keizer om de macht
Europa wordt christelijk
Paragraaf 4.2 De expansie van de christelijke wereld
1.
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 27 - Verzet en.
Tijd van Steden en Staten
Tijd van jagers en boeren Jagers-verzamelaars -Jagen / verzamelen -Taakverdeling -Nomaden -geloof Boeren -Akkerbouw / veeteelt -Ontstaan verschillen in.
Transcript van de presentatie:

Zingeving van het bestaan

KERK EN GELOOF 2de verspreiding vh Christendom Cluny Franciscanen Concordaat van Worms avignon W. schisma Oosters Schisma 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 2de verspreiding vh Christendom Hoogtepunt kerkelijke macht Crisis in kerk en geloof Kruistochten Benedictus Cluny Franciscanen Cisterziëncers Wycliff/Hus Hervormingen binnen de kerk

Concordaat Kruistochten De Romaanse kunst 1000-1150 900 1000 1100 1200 1300 1400 ! Domein – nieuwe technieken beginnende handel Sociaal- economisch domein ?? Feodale staten Feodale wanorde Politieke domein ? Investituurstrijd Oosters Schisma Concordaat Kruistochten pauselijke macht > Abdijen en kloosters Religieus domein? Mensbeeld??? Kosmische orde

Plaats van toevlucht en hoop “Kunst is de spiegel van zijn tijd” GOEDE Plaats van toevlucht en hoop Mensbeeld??? Wereld = STRIJD TUSSEN KWADE = de menselijke offerande aan schoonheid aan de almachtige God Godsbeeld?? Cfr de domeinheer  diegene die straft, oordeelt Zo stevig mogelijke zo mooi mogelijk  godsburchten

Dikke muren Rust/ ingetogen Weinig ramen eenvoud Horizontale lijn

De Gotische kunst 1150 - 1300 900 1000 1100 1200 1300 1400 Sociaal- economisch domein ?? Landbouw nieuwe technieken overlandse handel Rijke steden Politieke domein ? Machtige steden Strijd adel><koning (Bouvines) Religieus domein? Machtig pausdom Kruistochten Cisterciënzers/ franciscus Mensbeeld??? Beginnend rationalisme en individualisme

Mens / individu staat centraal (cfr. mensbeeld) Christus is menslievend ( Maria, de heiligen, ..) ‘ heropstanding van de dood Verticalisme dankzij skeletbouw ( kruisribgewelf /spitsboog / steunbeer/luchtboog) licht !! Glasraamkunst Stenen kantwerk BHK is niet ondergeschikt aan de BK ( volume , beweging, gevoel,..)