Ondergronds bankieren in de Benin gemeenschap

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Economie in de bovenbouw
Advertisements

Organisatiekunde.
Finace & Outsourcing. Finace: Think Build Operate  Wat doet Finace  Advies  Implementatie  Outsourcing  800 medewerkers  Branches  Handel, Industrie,
over wie hebben we het en wat beweegt hen ?
Machtige internationale bedrijven
Hoofdstuk 11deel 2 handel en marketing
De toekomst van de betaalinstrumenten
Sociale fraude bestrijden is mensenhandel voorkomen Jaarrapport 2010 Mensenhandel en Mensensmokkel Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding.
Havo 5 Economie De Nederlandse Economie H4 “Het Handelsspel”
Havo 3 Paragraaf 4.1 t/m 4.3.
P2.2 Landbouw en platteland in Europa
CIROC: "Vastgoed en verweving onderwereld/bovenwereld"
Steden: van hier tot Tokyo
Geld & Geluk Laura Spierdijk.
NL na 1945: Sober en spaarzaam
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Cocreatie in de opsporing
Nederlandse wapenexport en doorvoer
AL LANG VERLEDEN TIJD? Dinosauriërs Gramofoonspelers Slaven?
Kijk je op Wereldschaal naar Europa, dan is Europa rijk! Echter binnen Europa zijn er grote verschillen. Bijv. Londen en Albanie.
Samenwerken in burgerschap
Werken op afstand Onderzoek in Vlaanderen Michel Walrave (UA, 2004) Catherine Misonne.
Petra Couffez - 1 Ba MV.
Levensbeschouwing en maatschappelijke participatie Is levensbeschouwing nog steeds een motiverende factor voor participatie? Sarah Botterman – KULeuven.
Belgen en diabetes kennis in 2004 en 2008 Wat is er veranderd? Nobody’s Unpredictable.
Kenmerk 14 a Opkomst van de stedelijke burgerij en b De toenemende zelfstandigheid van steden Les 15 - Groei van de Steden.
Hst 3: De wereld van de stad
Wonen in Nederland Hst 3: Stedelijke vraagstukken van grote en middelgrote steden in Nederland.
Wat is UNIZO?  UNIZO = Unie van Zelfstandige Ondernemers  Doelstelling: meer kansen voor ondernemers creëren, in het belang van de hele.
WAT KAN HET LEONARDO DA VINCI PROGRAMMA VOOR U BETEKENEN? Brussel, 26 november 2009.
Verzuiling en ontzuiling in Nederland
Social Medicine CQ-index: betrouwbaarheid en validiteit voor allochtone bevolkingsgroepen Karien Stronks afd. Sociale Geneeskunde AMC/UvA Onderzoekersforum.
bron: strafrechtelijke onderzoeken klanten, diensten en kencijfers
ECONOMISCHE ASPECTEN VAN DE STEDENBOUW THIERRY VANELSLANDER – ACADEMIEJAAR EUROPEES REGIONAAL BELEID.
Europa... en ik?. Naar een solidaire wereld? De Europese Unie.
THE END OF ORGANISED CRIME IN THE EUROPEAN UNION NICHOLAS DORN.
voor iedere ondernemer
Toerisme in Zuidoost Azië
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
§ 2.1 Hoe betaal jij? Als je naar het buitenland gaat, kun je soms met euro’s betalen, soms niet. Voor landen waar vreemde valuta gebruikt worden, moet.
Met lokale handelsnetwerken een nieuwe economische orde ontwikkelen
Dossier Empowerment.
§2.4 Wat doet de bank voor jou?
Consumer and Commerce Circuit – C3 Innovatieve Handelsnetwerken in de praktijk.
De economie in de Gouden eeuw
Migratie en mobiele daders: heling bij rondtrekkende dadergroepen
Zorgbelang Gelderland & aanpak laaggeletterdheid
Moderne slavernij in Nederland
De voornaamste wereldgodsdiensten
1 Algemene presentatie Jongereninloop The Chill in Eersel Annelies Jansen Initiatiefneemster & ouder Bregje van Kalkeren Consulent met aandachtsgebied.
2 th 1 Ontwikkeling § 6-7.
2 th 1 Ontwikkeling § 2-3.
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) T. Vander Beken - De kwetsbaarheid.
Onderzoeksvaardigheden 3
1 F A D O Schatting aantal problematische drugsgebruikers in Nederland Guus Cruts & Margriet van Laar Bureau Nationale Drug Monitor Met dank aan.
STRAATKWAAD & JEUGDCRIMINALITEIT EEN GROEP MET TWEE GEZICHTEN - CRIMINALITEIT ONDER AMSTERDAMSE ANTILLIANEN.
Gluren bij de buren Bestrijding van thuisloosheid Lessen uit Amsterdam Alert, 36 (3),
Landelijke Beroepsvereniging Coördinatoren vrijwilligerswerk Corry Baarsma, lid van bestuur AGORA Regiocoördinator vrijwilligerswerk bij grote zorginstelling.
1 EXPATS IN DELFT Belang, wensen en mogelijkheden Paul Rullmann.
Help! Worden een klokkenluider BP Holdings. Een klokkenluider is een persoon die de openbare of autoriteiten informeert over vermeende wangedrag plaatsvindt.
De Euro In de Eurozone. De EU bestaat momenteel april 2015 uit 28 landen.
OSR onderzoek Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten.
Waarom Katholieken niet geven En wat u daar aan kunt doen Lezing 5 oktober 2016 René Bekkers Filantropische Studies Vrije Universiteit Amsterdam
Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten
Welkom VWO 5..
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
Leer mij de oudere kennen! Rotterdam, 26 april 2018
Waarde(n)vol werk in uitvoering
Consumeren deel 1 Door de economische crisis geven mensen minder geld uit. Voor een supermarkt is de crisis een minder groot probleem dan voor een.
1BK Hoofdstuk 3 | Arm en rijk
Transcript van de presentatie:

Ondergronds bankieren in de Benin gemeenschap CIROC Seminar Ondergronds bankieren in de Benin gemeenschap Jose Aarts, 13-02-2008 Resultaten uit wetenschappelijk onderzoek Vrije Universiteit, Erasmus Univeristeit

Bron Etnografisch veldwerk in Benin gemeenschap in Amsterdam (Zuidoost) en in Londen (King’s Cross). Voornaamste methode: Veldwerk: Participerende observatie en informele gesprekken De Benin gemeenschap is gekozen door de bestaande contacten binnen die gemeenschap. Via via werden zo contacten gelegd met mensen. Participerende observatie is aan de ene kant het participeren in de gemeenschap en aan de andere kant een zekere afstand bewaren en de gang van zaken observeren. Documentenonderzoek over de Nigeriaanse gemeenschap en ondergronds bankieren is minimaal geweest doordat er tot nu toe weinig onderzoek naar is verricht. Het belangrijkste document is een rapport uit 2007 van de Wereldbank over formele en informele geldnetwerken tussen Groot-Brittannie en Nigeria.

Wie? Regio: Amsterdam Zuidoost Belhuizen/internetcafe Locaties Nationaal: Regio: Amsterdam Zuidoost Belhuizen/internetcafe Winkels met Afrikaanse producten Individuen thuis Internationaal: Regio: Londen, GB Cheque Point, banken Respondenten Klanten uit de Benin gemeenschap Bankiers uit de Benin gemeenschap

De Benin Meer dan 200 verschillende etnische groepen in Nigeria Yoruba, Hausa en Igbo de grootste groepen, Benin groep in zuidwest Nigeria, Edo State Christendom, Islam en lokaal geloof (Ifa) The Nigerian Factor (Smith 2007) – corruptie- wantrouwen

Benin in Nederland Nigeriaanse gemeenschap: in recente jaren gestegen (CBS) van 3.136 in 1996 naar 7.298 Nigerianen in 2004 In Nederland overwegend Christelijke Nigerianen (Yoruba, Igbo en Benin) Grootste concentratie Amsterdam (967 in 2004 CBS) en daarna Den Haag (716). Respondenten vooral werkzaam in autohandel, winkels, kerken (pinkstergemeente). Meeste respondenten laag (basisschool) tot gemiddeld (middelbare school, al dan niet afgerond) opgeleid.

Travel agent annex western union kantoor in King’s Cross, Londen Travel agent annex western union kantoor in King’s Cross, Londen. Meeste respondenten in Londen gebruikten deze agent (alle respondenten zijn familie van elkaar).

Ondergronds bankieren in de Benin gemeenschap in detail “Euro to Euro” “Pounds to Pounds” Aanname: in Nederland Transactiekosten Werkwijze Uitvoering: in Nigeria Voorbeeld Dus: Contacten tussen bankiers, tussen verzender en ontvanger De benaming voor ondergronds bankieren in de Benin gemeenschap in Amsterdam is Euro to Euro. Deze benaming duidt op het belangrijkste aspect binnen de informele geldstroom: de uitbetaling in dezelfde valuta (Euro). In Londen spreken ze over Pounds to Pounds.

Welke klanten? Mensen die illegaal in Nederland verblijven Mensen die wel een verblijfstatus hebben maar kiezen voor bekendheid en efficiency Mensen die geld hebben verkregen uit illegale activiteiten Etniciteit: Nigerianen (overwegend Benin, enkele andere christelijke groepen zoals Yoruba) en enkele niet-Nigerianen

Redenen van gebruik genoemd door respondenten (tegenover gebruik formele instanties) Valuta/ uitbetaling in Euro Efficientie, snelheid Geen identificatie plicht Geen papierwerk Meer sociale controle Wantrouwen formele instanties in Nigeria Valuta: De uitbetaling in Euro is voor veel respondenten HET voordeel van de informele geldkanalen. Het gestuurde geld kan zo tegen een lokaal gunstige wisselkoers gewisseld worden. Snelheid, de kantoortjes staan vaak midden in de buurt waar de mensen vandaan komen. De meeste kantoren hebben een beter bereik in de buurt dan bijvoorbeeld Western Union. Geen identificatieplicht is fijn voor mensen met een illegale status of voor mensen die geld uit criminele activiteiten hebben verkregen. Geen papierwerk is door veel respondenten genoemd als voordeel om verschillende redenen: niet te lang bezig met geld sturen, geen vragen naar persoonlijke details zoals adres, voor anafalbete mensen is dit ook een voordeel. Ten slotte is er meer sociale controle op de systeem. De medewerkers in de kantoortjes zijn bij iedereen in de buurt bekend. Geld achterhouden of niet uit betalen gaat dan ook moeilijk. Formele instanties worden meer gewantrouwd door corruptie. Voorbeeld hiervan is een respondent die vertelde dat mensen in Western Union kantoren mensen afluisteren (bijvoorbeeld bij de telefoons), dan snel naar een medewerker in Nigeria bij Western Union bellen, de code doorgeven en door iemand het geld laten ophalen. Als dan de rechtmatige ontvanger aan de balie komt is het geld al opgehaald.

Bankiers Netwerk Kantoren “Business” Nevenactiviteiten PR Screening van klanten

Verrekening Geldstroom heen en terug Manieren om geld in Nigeria te krijgen: Cash couriers (professionals of als vriendendienst) – fysiek transport Via handel in goederen, zoals auto’s Verstoppen van geld in goederen die verscheept worden Overboekingen via banken (vooral zogenaamde “Euro banken”)

Verrekening Geldstroom heen en terug Waar blijven de Euro’s in Nigeria: Euro’s worden op een bankrekening gestort (respondenten noemen “offshore banking” of “Euro banking”) Euro’s terug naar Europa: fysiek of via “Euro to Euro” Handel in Nigeria tussen mensen met Europese verblijfspapieren Geldstroom terug vele malen kleiner volgens respondenten. Meeste geld geinvesteerd in Nigeria.

Criminele activiteiten en “Euro to Euro” Kantoren kwetsbaar voor gebruik door criminelen door afwezigheid screening. Betrokkenheid bij criminele activiteiten uit zich in het aannemen van bedragen zonder herkomst te achterhalen Oorsprong van crimineel geld in de Benin gemeenschap: Mensenhandel en mensensmokkel (vrouwen) Drugshandel Fraude (Credit Cards, Internetoplichterij, Ebay) Nevendelict: valse identiteitspapieren of gestolen identiteitspapieren

Toekomstvisie Reactie respondenten Beleid Informele kantoren Belasting verplichting gezien als ondergang zaak Niet de juiste kwalificaties Papierwerk Geen direct effect op informele geldstroom Beleid Informele kantoren Laagdrempelige vergunningen Formele kantoren Gunstige koerswisseling Minder transactiekosten

Toekomstvisie Doel van beleidsmaatregelen; Formele geldstroom naar Nigeria bevorderen en informele geldstroom ontmoedigen. Sociale en economische situatie in Nigeria van belang voor effect maatregelen Remittance Country Partnership (RCP) RCP is een samenwerkingsverband tussen Groot-Brittannie en Nigeria. Drie doelen: bouwen van vertrouwen in formele instanties, toenemende capaciteit in data verzameling en onderzoek bewerkstelligen en regulerende raamwerk verbreden om zo invloed te krijgen op remittances.

EINDE