Feiten of fabels?? Lightproducten kunnen onbeperkt ingenomen worden?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vocht & Voeding tijdens Inspanning
Advertisements

Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Voorlichtingsavond De Granaet.
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Homeride 2014 hoe zit het met de voeding?
Voeding voor optimale atletiekprestaties
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Trainer B Voetbal (UEFA B) - Algemeen Gedeelte - Trainingsmethodiek - Voeding Trainer B Voetbal (UEFA B) Algemeen Gedeelte Trainingsmethodiek Voedingsmethodiek.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
Hardlopen en voeding Every morning in Africa, a gazelle wakes up. It knows it must run faster than the fastest lion or it will be killed. Every morning.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
VOEDING EN REUMA.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Voeding en bewegen!.
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
De Actieve Voedingsdriehoek
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Hardlopen en voeding Every morning in Africa, a gazelle wakes up. It knows it must run faster than the fastest lion or it will be killed. Every morning.
De invloed van voeding op sportprestaties
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
De voedsel en kracht quiz
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Op weg naar een gezonde levensstijl
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Energiemanagement Hans Spanjers
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Koolhydraten
Introductie sportvoeding
VOEDING EN DIABETES.
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Quiz De voedingsdriehoek. 1. Welke groep uit de voedingsdriehoek heb je eigenlijk niet nodig?  A) Lichaamsbeweging  B) Groenten en fruit  C) De restgroep.
VOEDING EN DIABETES.
Eetadvies.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Groen op je bord.
IBS III Voedingspatroon Energiebalans
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
IBS de verpakking Week 1 | Les 1..
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
VOEDING 31 dia’s.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Transcript van de presentatie:

Feiten of fabels?? Lightproducten kunnen onbeperkt ingenomen worden? Voor een intensieve activiteit van 45-60 minuten hoef je geen sportdrank met KH te nemen? Brood, rijst, aardappelen, en pasta zijn dikmakers? Als je juist traint kan je leren om vetten te verbranden en KH te sparen? Het is goed zo min mogelijk vetten te eten? De man met de hamer (hongerklop) treedt op bij een tekort een KH? Bij een ijzertekort gaan prestaties snel achteruit? Na 20.00u moet je niet meer eten? Rauwkost is gezonder dan gekookte (normaal) groente? Melk, thee en koffie kan je beter niet bij het eten consumeren? Bij zware omstandigheden (warmte, hoge intensiteit) kan je 2-3 liter vocht verliezen? I.p.v. groenten en fruit kan ik net zo goed een vitaminepil nemen? Lezing Voeding

Mmm lekker

Volgorde Energie Inhoud voeding Vocht Voedingsrichtlijnen algemeen en voedings-richtlijnen sporters 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 3

Balans Om alle benodigde voedingstoffen binnen te krijgen en het lichaamsgewicht op een gezond niveau te handhaven is het belangrijk dat de voedselopname gelijk is aan het energieverbruik. Wanneer er teveel voedsel wordt opgenomen, zullen we in gewicht toenemen, of in een staat verkeren die ook wel wordt aangeduid als een positief energiebalans. Wanneer daarentegen onze energiebehoefte groter is dan de energieopname ontstaat er een negatief energiebalans. In dit geval verbruikt het lichaam zijn eigen vetten en daarna eventueel eiwitten. Dit gaat gepaard met verlies aan lichaamsgewicht. (Fox et al 2001)

Energiebehoefte Afhankelijk van: Leeftijd Geslacht Lichaamsbouw Hoeveelheid activiteit per dag 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 5

Energieverbruik Basis energieverbruik Energieverbruik door bijv. sport Formule: BMR x PAL (basale metabole rato x fysiek activiteiten niveau) Energieverbruik door bijv. sport Formule: Tijdsduur (u) x sportfactor (mets) x gewicht (kg) samen = totaal energieverbruik 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 6

(european food safety authority) Tabellen Een aantal nieuwe energienormen van EFSA: Kinderen 6 jaar:                1500 – 1600 kcal/dag Kinderen 12 jaar:              2000 – 2200 kcal/dag Kinderen 17 jaar:              2300 – 2900 kcal/dag Volwassenen 30-39 jaar:    2000 – 2600 kcal/dag Volwassenen 50-59 jaar:    2000 – 2500 kcal/dag Volwassenen 70-79 jaar:    1800 – 2300 kcal/dag. (european food safety authority) 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 7

Tabellen 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 8

Tabellen 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 9

18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 10

18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 11

Substraatbronnen 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 12

18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 13

Inhoud van voeding Het lichaam beschouwd als machine/motor Hoe lang we iets kunnen volhouden (capaciteit - brandstoftank) Hoe intensief we iets doen (vermogen – PK’s) Macronutriënten (brandstof) Koolhydraten (1 gr  4 kcal) Vet (1 gr  9 kcal) Eiwitten (1 gr  4 kcal) (Alcohol (1 gr  7 kcal)) Micronutriënten (smeermiddelen) Vitamines Mineralen spoorelementen 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 14

Koolhydraten & Vezels Koolhydraten zijn een bron van energie Fabel: Lightproducten kunnen onbeperkt gegeten worden Fabel: Brood, aardappelen, pasta en rijst zijn dikmakers Koolhydraten zijn een bron van energie Snelle suikers (koolhydraten) Langzame suikers (koolhydraten) (3-5% ‘snelle energie’, opgeslagen in het lichaam). Koolhydraten leveren 2x zo snel energie als vetten. Vezels zijn een voedingsstof Goede darmwerking Verzadigd gevoel Feit: Sommige vezels hebben een gunstig effect op de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Vezels verlagen het LDL-cholesterolgehalte, waardoor het risico op Hart- en vaatziekten afneemt Feit: 'Light' betekent dat het product iets minder suiker of vet bevat dan de oorspronkelijke versie. Dit houdt echter niet in dat deze producten altijd caloriearm zijn. Bijvoorbeeld light chips bevatten nauwelijks minder calorieën dan gewone chips. Meer ervan eten omdat er 'light' op staat, is dan ook geen goed idee. Producten met kunstmatige zoetstoffen in plaats van suiker kunnen weliswaar een besparing van calorieën opleveren. Het is echter niet uitgesloten dat de bloedsuikerspiegel nadelig beïnvloed wordt omdat uw lichaam 'misleid' wordt. Met het gebruik van lightproducten is voorzichtigheid dus geboden Feit: Deze voedingsmiddelen bestaan uit koolhydraten en daarvan wordt gedacht dat het schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt en daardoor aanzet tot meer eten. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen. Koolhydraten bevatten minder calorieën dan vet en genoemde voedingmiddelen bevatten vaak ook vezels die sneller een verzadigd gevoel geven. Het is niet voor niets dat deze voedingsmiddelen een groot vak innemen op de Schijf van vijf van het Voedingscentrum. De enige bewezen oorzaak van gewichtstoename is een grotere energie-inname dan de hoeveelheid die verbrand wordt. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 15 15

Koolhydraten & Vezels(2) Snelle Koolhydraten Rietsuiker (tafelsuiker) Snoep,koek,gebak, banaan! Langzame koolhydraten Graanproducten zoals brood en pasta Aardappelen, rijst en peulvruchten, banaan! Producten met veel Vezels -Volkorenbrood of roggebrood -Zemelen of ontbijtgranen, zoals havermout of muesli -Groente, fruit en peulvruchten -Zilvervliesrijst -Volkorenpasta Feit: 'Light' betekent dat het product iets minder suiker of vet bevat dan de oorspronkelijke versie. Dit houdt echter niet in dat deze producten altijd caloriearm zijn. Bijvoorbeeld light chips bevatten nauwelijks minder calorieën dan gewone chips. Meer ervan eten omdat er 'light' op staat, is dan ook geen goed idee. Producten met kunstmatige zoetstoffen in plaats van suiker kunnen weliswaar een besparing van calorieën opleveren. Het is echter niet uitgesloten dat de bloedsuikerspiegel nadelig beïnvloed wordt omdat uw lichaam 'misleid' wordt. Met het gebruik van lightproducten is voorzichtigheid dus geboden Feit: Deze voedingsmiddelen bestaan uit koolhydraten en daarvan wordt gedacht dat het schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt en daardoor aanzet tot meer eten. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen. Koolhydraten bevatten minder calorieën dan vet en genoemde voedingmiddelen bevatten vaak ook vezels die sneller een verzadigd gevoel geven. Het is niet voor niets dat deze voedingsmiddelen een groot vak innemen op de Schijf van vijf van het Voedingscentrum. De enige bewezen oorzaak van gewichtstoename is een grotere energie-inname dan de hoeveelheid die verbrand wordt. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 16 16

Vetten Vet is een bron van energie! Onverzadigd vet: Fabel: Het is goed om zo min mogelijk vet te eten Vet is een bron van energie! (Onderhuids vet bijv, theoretisch voldoende voor de meeste mensen om 5 dagen achtereen te rennen. (95-97% opgeslagen in het lichaam) Intensiteit <60% van je kunnen). Onverzadigd vet: verlaagd de kans op hart-, en vaatziekten Verzadigd vet, (harde/transvetten): verhoogd het cholesterolgehalte in je bloed, risico op hart- en vaatziekten Feit: Vetten zijn onmisbaar omdat uw lichaam sommige vitamines alleen uit vet kan opnemen. Het is dus geen goed idee om alle vet uit uw menu te schrappen. Wel is het verstandig te letten op welke soorten vet u eet: onverzadigde vetten hebben de voorkeur. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 17 17

Vetten Producten met veel onverzadigd vet -plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, arachideolie margarine, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, vloeibaar frituurvet, mayonaise en fritessaus vette vis, zoals zalm, haring en makreel -noten, olijven en pinda's. Producten met veel verzadigd vet - vette vleessoorten zoals worst en spek - volle zuivelproducten - volvette kaas (48+ kaas, roomkaas) - room(sauzen) - koekjes en gebak - chocolade - snacks Feit: Vetten zijn onmisbaar omdat uw lichaam sommige vitamines alleen uit vet kan opnemen. Het is dus geen goed idee om alle vet uit uw menu te schrappen. Wel is het verstandig te letten op welke soorten vet u eet: onverzadigde vetten hebben de voorkeur. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 18 18

Vetten Je hebt vet nodig omdat: Een bron is van vetoplosbare vitamines, zoals A, D en E. Smaak aan je eten geeft Een belangrijk onderdeel van je cellen is Je huid een isolerend laagje geeft Ook zorgt voor een soort stootkussentje om je organen Een bouwstof voor hormonen is Een rol speelt bij het immuunsysteem Fanatieke sporters moeten niet té weinig vet binnen krijgen, veel KH en weinig vet geeft vaak maag/darmproblemen. Daarnaast is het nadelig voor de voorziening van vitamines. Voeding met teveel vet gaat ten koste van de KH opname.   18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 19

Eiwitten Fabel: Rauwkost is gezonder dan gekookte groente Bouwstof: Onmisbaar voor o.a. opbouw en herstel van spieren, botten, zenuwstelsel, organen en bloed. Dierlijke eiwitten Plantaardige eiwitten Opgebouwd uit aminozuren (essentiële, kan het lichaam niet zelf maken en niet essentiële, gemaakt in de lever) Eiwitten zijn óók een bron van energie, maar is niet wenselijk Feit: U neemt uit gekookte groente gemakkelijker voedingsstoffen op dan uit rauwe groente. Maar door koken gaan er wel wat van deze gezonde voedingsstoffen verloren. Daarom kunt u het beste afwisselen: rauwkost, groente die in een kleine hoeveelheid water gekookt is en kort geroerbakte groenten. Want ook bij het roerbakken blijven veel voedingsstoffen behouden. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 20 20

Eiwitten Behoefte afhankelijk van: Groei Lichaamsgewicht Geslacht Zwangerschap, lactatie Andere factoren: o.a. tak van sport 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 21

Eiwitten Producten met veel eiwitten Vlees Vis Melk, kaas en eieren, Snacks, koek en gebak Graanproducten, Peulvruchten, Noten en paddenstoelen Feit: U neemt uit gekookte groente gemakkelijker voedingsstoffen op dan uit rauwe groente. Maar door koken gaan er wel wat van deze gezonde voedingsstoffen verloren. Daarom kunt u het beste afwisselen: rauwkost, groente die in een kleine hoeveelheid water gekookt is en kort geroerbakte groenten. Want ook bij het roerbakken blijven veel voedingsstoffen behouden. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 22 22

Eiwitten 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 23 Feit: Naast vitamines bevatten groenten nog veel meer stoffen die uw lichaam nodig heeft. Een vitaminepil is dus geen goed alternatief voor het eten van groente. Het kan een toevoeging zijn in overleg met u huisarts. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 23 23

Vitamines, Mineralen & Spoorelementen Fabel: In plaats van groente kan ik net zo goed een vitaminepil nemen Vitamine A, B(8x), C, D, E, K. Wateroplosbaar Vet oplosbaar Mineralen & Spoorelementen Feit: Vitamines komen uit de levende natuur en kunnen door sommige planten of dieren zelf gemaakt worden, terwijl mineralen uit de dode natuur komen en door planten moeten worden opgenomen uit de aarde en door dieren uit voeding of water. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 24

Vitamines, Mineralen & Spoorelementen(2) Vitamines, Mineralen & Spoorelementen zitten in vele producten. Om van alles genoeg binnen te krijgen is het belangrijk om gevarieerd te eten. Ijzer: Vitaliteit: onderdeel bloed, rode bloedlich. )O2 van longen naar spieren en hersenen. O2 voor verbranding glucose. Geen FE geen goede verbranding, moe gevoel. Bloedarmoede.  Sporters en ijzer: behoefte is hoger.  FE zit in: volkoren-, bruin-, en roggebrood, vlees, aardappelen, en groenten (spinazie). Plantaardig FE  samen met sinasappelsap (vit C)  Dierlijk ijzer neemt makkelijk op. Feit: Naast vitamines bevatten groenten nog veel meer stoffen die uw lichaam nodig heeft. Een vitaminepil is dus geen goed alternatief voor het eten van groente. Het kan een toevoeging zijn in overleg met u huisarts. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 25 25

18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 26

18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 27

18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 28

Vocht Vochtverlies is prestatieverlies! Aanvullen: Zweten (500 ml) individueel bepaald en trainingstoestand! Ademhaling (500ml) Urine/ontlasting (1500/100ml) Aanvullen: Drinken en eten (1250-1500ml) Oxidatiewater (350 ml) Samenstelling zweet (licht/intensief) Water Mineralen (natrium en kalium) 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 29

Vochtverlies Daling prestatievermogen: Dorst (2%), 6% levensbedreigend? Feit: Bij zware inspanning in warmte: 2-3 liter per uur. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 30

Algemene punten www.voedingscentrum.nl 18 april 2013 Lezing Voeding 31

Algemene punten Maar er is meer dan alleen het voedingscentrum! Klassieke voedingsleer versus orthomoleculaire voedingsleer  ADH voor iedereen algemeen richtlijnen versus het individu  Niemand is gelijk: verschillend van buiten en van binnen!  Voedingsgerelateerde aandoeningen: Obesitas, DMII, hart- en vaatziekten, kanker. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 32

Algemene punten Verschillen aantonen/onderkennen is lastig. Bijv. Eiwitten en KH in één maaltijd is voor sommige mensen niet verdraagbaar. Slechte maag/darmwerking. ·        Biochemische individualiteit ·        Samenstelling voeding verschilt al naar gelang soort, bodemgesteldheid, rijpheid, transport, opslag, bewerking enz. ·        Absorptie individueel ·        Accent op interacties, micronutriënten en kwaliteit. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 33

Algemeen - sport Koolhydraten (KH): Vermijd alle zichtbare suiker (koffie, thee, yoghurt) Vermijd alle onzichtbare suikers (gebak, koek, ketchup, frisdrank, snoep) Google/youtube: afl. Zembla  suiker Voorkeur voor langzame/complexe KH en vezels In combinatie met eiwitten (evt creatine) Vóór het slapen Voor sporters: Snel energie nodig tijdens het sporten? Neem een sportdrank (zelf ook te maken!) met koolhydraten (isotoon). Voorkom dat je glycogeenvoorraden uitgeput raken. Na het sporten gelijk weer aanvullen, bijv, boterhammen met appelstroop, krentebol, chocolademelk, limonade. Het liefst in combinatie met eiwitten (krachtsporters en duursporters). Gebruik van koolhydraten bij inspanningen van middelmatige tot zeer intensieve arbeid langer dan 45-60 min. Ieder kwartier 150-300 ml i.p.v. kleine slokjes. Probeer bij trainingen uit wat je het best bevalt.   18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 34

Algemene voedingsrichtlijnen Eiwitten: Algemeen: Volwaardige eiwitten (alle aminozuren, i.v.m. keten) Ei-eiwit, wei/whey-proteïne, melkeiwit, soya, kalkoen, kip, vis, bonen. Sporter: Krachtsporter is energie inname belangrijker, dan alleen eiwitinname voor het opbouwen van spieren. Te weinig energie dan zal het lichaam het eiwit gebruiken als energie en niet voor spieropbouw-, of herstel. Voldoende KH, zullen de eiwitten beschikbaar zijn voor opbouw van spierweefsel. Kracht- en duursporters hebben gemiddeld meer eiwit nodig dan niet-sporters. In NL voeding zit dit al wel veel. Ze eten ook al meer! Voldoende eiwit na inspanning voor herstel en opbouw, door goed normaal aan te vullen. KH en eiwitten. Duursporters (intensief) hebben vaak lage glycogeenvoorraden, daarom extra eiwit als brandstof. 1,2- 1,5 gram eiwit per kg lich.   18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 35

Algemene voedingsrichtlijnen Vetten: Vermijd verzadigde (harde) vetten Smeer dieethalvarine of –margarine op brood. Deze zijn net zo vet als gewone halvarine en margarine. Alleen het vet dat erin zit is voornamelijk van de onverzadigde soort. Hoe vloeibaarder hoe beter Koude/warme toepassingen Noten en olijven liever dan kaasblokjes of worst. Liever een boterham met pindakaas, dan een boterham met chocopasta. Sporters: Let op dat je niet te weinig binnenkrijgt (eiwit als brandstof!) 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 36

Algemene voedingsrichtlijnen -ijzer  plantaardig voedsel, samen met glas sinaasappelsap (vit C). Boterham met appelstroop met glas sinasappelsap. - Melk, thee en koffie remmen de opname (behalve kruidenthee), niet bij maaltijd gebruiken dus. -Onder invloed van zon maakt je lichaam vit. D aan. Lekker veel naar buiten, mits ingesmeerd! -verhit groenten en fruit niet langer dan nodig -kook groenten met zo min mogelijk water -bewaar groenten en fruit op een zo koel mogelijke plaats -bewaar gesneden groente niet te lang -bewaar voedingsmiddelen zo min mogelijk in (zon) licht 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 37

Algemeen - Sport Vocht algemeen: ·        Drink regelmatig en verdeel je dranken goed over de dag ·        Zorg voor een ‘reminder’(kan/flesje op tafel/in je tas o.i.d.) ·        Stel jezelf als doel bij elke maaltijd 1-2 glazen water extra te nemen ·        Drink 1,5-2 liter p.d. en voor een training nog extra. Alle dranken tellen mee. ·        Dranken met weinig calorieën zijn: (mineraal) water, thee en koffie (1 op 1) zonder suiker, bouillon, en light frisdranken. ·        Alcohol: Bier (hop) remt de werking van testosteron, wijn (rood/wit) 2 glazen (resteratol en resviratol), goed tegen hart- en vaatziekten. ·        Drink ook in de winter voldoende ook al is de behoefte minder. Vaak droge lucht binnen en buiten ·        Frisdrank zonder toegevoegde suikers (moeilijk te vinden) Vruchtensappen, veel suiker en dus kcal (55 glas), mengen met water 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 38

Algemeen - Sport Herstel: Verschil in lichaamsgewicht! Kleur urine. Aanvullen tot anderhalf maal verloren gewicht aanvullen!   Sportdranken: Snelle opname in het bloed, zodat het direct beschikbaar is. Hypotoon: 0-6gr KH per 100 ml, gaat alleen snel door de maag, neemt niet snel op in de darmen (water, AA groene dop) Isotoon: 6-8 gr KH per 100 ml, dezelfde concentratie als het bloed. Snel door maag en darmen. Gebruik bij act. langer dan 60 min. (isostar, extran, aquarius, gatorade) Hypertoon: meer dan 8 gr KH per 100ml. Hogere concentratie dan het bloed, niet snel opgenomen. Voorkeur na de training/wedstrijd (AA oranje) 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 39

Algemene voedingsrichtlijnen Groenten en fruit: ·       5 porties p.d. ·       Hoe meer kleur hoe beter- rode bieten, spinazie, rode paprika, pompoen, rode kool, tomaat, kersen, bosbessen, ananas, enz. Sterke antioxidanten ·       Hoe meer zwavel , hoe beter. Knoflook, broccoli, ui, rettich, radijs. Enzymen ontgiften. ·       Specerijen: saffraan, kerrie, gember, knoflook, peper. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 40

Algemene voedingsrichtlijnen Tips algemeen: Zorg voor gevarieerde voeding Voorkom trek/honger en dorst Kies volkoren graanproducten (zilvervliesrijst, volkorenbrood, en volkorenpasta). Neem dagelijks 2 stuks fruit en 2 ons groente Eet twee maal per week vis, waarvan tenminste eenmaal vette vis. Gebruik zo weinig mogelijk producten met een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren Alcohol: levert energie en snel ook, maar de coördinatie verstoort nogal.   18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 41

Richtlijnen voor sporters Als je gaat sporten en de hoofdmaaltijd verschuift hierdoor? o       Neem één of twee boterhammen voor het sporten en bijvoorbeeld een maaltijdsalade o       Maaltijdsoep vooraf o       Soep en je toetje vooraf, of lichte hoofdmaaltijd ervoor en toetje erna. Glycogeen gelijk aanvullen na het sporten (binnen 1-2 uren) anders is de tank leeg voor de volgende dag. Krachtsporter moet veel drinken i.v.m. eiwitopname 2-4 liter 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 42

Richtlijnen voor sporters Wedstrijdregels: ·   Krachtsporters: o       Laatste maaltijd 2-3 u voor de wedstrijd o       Tot aan de wedstrijd royaal drinken (zonder koolhydraten). o       Wedstr meer dan een uur, 150-250 ml drinken ·    Duursporters: o       Laatste maaltijd 3-4u voor wedstr o       Royaal drinken tot de wedstrijd (zonder koolhydraten). o       1 a 2 bekers dorstlesser/water laatste 8 min voor de wedstr. o       Geen KH dus vlak voor de start!! o       Wedstr van meer dan een uur: 150-250 ml dosrtlesser per 15 min o       Wedstr van meer dan 2,5u en meer: 80-100gr KH per uur, start v.a. het eerste half uur. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 43

Sommige topsporters staren zich blind op de werking van dopinggeduide middelen, terwijl ze aan de andere kant door een verre van optimale voeding, veel winst laten liggen! (prof. Dr. Harm Kuipers).   18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 44

Supplementen 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 45

Supplementen Supplementen: · Werkzaam · Veilig · Legaal Let op!! Vaak verontreinigd bij aanmaakproces, slecht schoongemaakte machines e.d.   Bij gebruik: ·        Goed uitzoeken welk supplement, doel, dosering, combinaties, continue of parallel met trainingsfase, vóór of na de training Vraag Henk!!!!!!!!!!!!!!! Of een specialist. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 46

18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 47

Man met de hamer Man met de hamer: Glycogeen-depleet overgang van KH naar vetzuren (kan 50% in snelheid betekenen, marathon bijv. Getrainde sporters hebben aangepast spierweefsel: verbrandt makkelijker vet dan ongetrainde mensen. Getrainde duursporter kunnen een activiteit langer volhouden in vetzuurverbranding en koolhydraten sparen voor het laatste stuk en evt eindschot.   18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 48

Metabool voordeel sporten Energieverbruik is bij getrainde personen groter dan bij ongetrainde personen, de hele dag door, dus ook in rust (’s nachts). Getrainde mensen hebben vaak meer spierweefsel en dit verbruikt ook meer energie dan minder spierweefsel en meer vetweefsel. 18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 49

18 april 2013 Lezing Voeding Lezing Voeding 50

Feiten of fabels?? Lightproducten kunnen onbeperkt ingenomen worden? Voor een intensieve activiteit van 45-60 minuten hoef je geen sportdrank met KH te nemen? Brood, rijst, aardappelen, en pasta zijn dikmakers? Als je juist traint kan je leren om vetten te verbranden en KH te sparen? Het is goed zo min mogelijk vetten te eten? De man met de hamer (hongerklop) treedt op bij een tekort een KH? Bij een ijzertekort gaan prestaties snel achteruit? Na 20.00u moet je niet meer eten? Rauwkost is gezonder dan gekookte (normaal) groente? Melk, thee en koffie kan je beter niet bij het eten consumeren? Bij zware omstandigheden (warmte, hoge intensiteit) kan je 2-3 liter vocht verliezen? I.p.v. groenten en fruit kan ik net zo goed een vitaminepil nemen? Lezing Voeding