Ethiek van de techniek Jan van der Stoep.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Utilisme gebaseerd op het hedonisme:
Advertisements

Verlichtingsdenker: vertrouwen in de rede
“Een reis naar Licht”.
Respectvolle bejegening
Lessen uit het hier en nu Klein intro ‘Alignment’ van 3 Niveaus (van bewustzijn) 3 D’s (uit ‘Drama in de Boardroom’) (Tegen)Macht Het theater van de Boardroom.
Libertarisme Sartre Quantum mechanica Kant.
Risico’s en gevaren van techniek
voor de zomervakantie tot
Ethiek Waarden & normen kritisch bekeken Welkom!.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Peter Strawson.
IAE UPEX Wie heeft welke rol?
Begrip A Een handeling uit vrije wil is een handeling waarvoor je moreel verantwoordelijk bent. Als je niet uit vrije wil handelt, dan ben je ook niet.
Ethiek Waarden & normen kritisch bekeken Welkom!.
400 jaar Rijksuniversiteit Groningen 15 mei t/m 15 juni 2014.
ETHIEK: What’s in a name?
Zijn mensen vrij of is dat een illusie?
Zelfverwerkelijking en karakter
De Toekomst van Trotse Mensen
Egoïsme Trasymachus: immoreel gedrag uit eigenbelang
Existentialisme (Sartre) Hume Logisch positivisme Cultuurrelativisme
Wat is het goede om te doen?
HOOFDSTUK 8 ORGANISATIE ALS FLUX EN TRANSFORMATIE
Het maakbare lichaam Hoe ver mag je gaan om aan het schoonheidsideaal te voldoen? Grietje Dresen.
Honden..
Inleiding tot management en organisaties
Publiek – privaat: overeenkomsten en verschillen MW lustrumdag 10 oktober 2010 Workshop onder leiding van Ger Arendsen.
FILOSOFIE VAN DE 19e EEUW: INTELLECTUELE HELDEN & CRUCIALE KWESTIES
B Het goede ….(en het kwaad)
Motivatie: van begrip naar toepassingen
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
MVO en public relations
MVO en analyse van dilemma’s
Goede praktijken in de bemoeizorg. Maandag 2 februari 2009, de Reehorst Ede Congres ‘Bemoeizorg is geen spel ’
Begrip B Een handeling uit vrije wil is een handeling waarin tot uitdrukking komt wat de handelende persoon zelf belangrijk vindt. Om een vrije wil te.
Ethiek Waarden & normen kritisch bekeken Welkom!.
Ethiek Waarden & normen kritisch bekeken Welkom!.
Ethiek Waarden & normen kritisch bekeken Welkom!.
Ethiek Waarden & normen kritisch bekeken Welkom!.
Inleiding Filosofie en Ethiek Vierde Bijeenkomst: De tweede wetenschappelijke revolutie (2) Dinsdag 28 september 2004.
Interpreteren van data
Hoofdstuk 4 Argumentatieleer
Hoofdstuk 3 Normatieve ethiek
inzicht op de invloed van veranderingen op het gedrag van medewerkers
Definitie ethiek Ethiek is de wetenschappelijke en filosofische reflectie op de moraal Moraal is het geheel van heersende opvattingen, regels, gewoonten.
Wat is het goede om te doen?
Moreel Beraad in het Sociaal Domein
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Ethiek.
Ethiek en besturen.
Ethiek van nu voor nu Kennismaken Inleiding ethiek Ethiektest
Bouwstenen voor christelijk ethisch denken
Wetenschapsethiek Prof. dr. Marcus Düwell Departement Wijsbegeerte/Ethiek Instituut Studium Generale-reeks: “Weten en Geweten” 7 februari 2007.
Van missie naar markt De drie belangrijkste vragen voor succes.
Persoonscertificering. Waartoe? Nederland heeft Q nodig Wij zijn trots op ons werk en beroep Wij zijn vakgenoten die een hoogwaardig niveau nastreven.
Ethiek, Normatieve professionalisering Week 3: de context van het beroep.
Plichtethiek (deontologie) We noemen sommige dingen of handelingen goed en andere slecht Dit is niet zomaar een gevoel (toch?), we vinden dit ook echt.
U TI LI TA RI A NIS ME. Zijn mensen van nature goed?
Beroepsethiek Les 1.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Gespecialiseerde sportondersteuning voor mensen met een beperking.
Samenwerking De voordelen van geïntegreerd werken.
Ethische Visies.
Zorgethiek als ethisch perspectief – de goede dingen doen
Thema Leven Les 2 Wat is ethiek?.
De Betekeniseconomie in de klas
Onderzoeksplatform Sociaal Werk
Persoonlijk Leiderschap
Totaalethiek – groei-ethiek
Smart grids Een filosofische verkenning naar de elektrische infrastructuur van de duurzame samenleving Dr. Maarten J. Verkerk.
Transcript van de presentatie:

Ethiek van de techniek Jan van der Stoep

Inleiding (1) ‘Ikzelf houd me als informaticus niet zo bezig met ethiek. Dat is mijn vak niet. Ik moet zorgen dat ik een goed computersysteem aflever dat goed functioneert. Wat er verder met het product gebeurt is de verantwoordelijkheid van de gebruiker.’ ‘Ik ben ook niet zo’n voorstander van kloneren, maar als wij het niet doen, dan doet iemand anders het wel. Bovendien kunnen we het ons niet veroorloven om achter te blijven’.

Inleiding (2) Ingenieurs hebben een specifieke verantwoordelijkheid: Ethiek maakt intrinsiek onderdeel uit van de ingenieurspraktijk Onderscheid ontwerpfase/ gebruiksfase Differentiatie van sferen/ verantwoordelijkheden

Inleiding (3) Indeling Drie ethische theorieën Plichtethiek (deontologie; Kant) Doelethiek (utilisme; Bentham / Mill) Deugdethiek (MacIntyre) De praktijk van de ingenieur Het praktijkbegrip Techniek en verantwoordelijkheid Specifieke verantwoordelijkheden

Drie ethische theorieën (1) Plichtethiek Immanuel Kant (1724 - 1804) Autonomie: luisteren naar de morele wet van de rede Categorisch imperatief: ‘Handel alleen volgens die maxime, waarvan je tegelijkertijd kunt willen dat ze een algemene wet wordt.’ Dilemma’s Houdt onvoldoende rekening met de specifieke situatie Verdisconteert onvoldoende het belang van morele vorming

Drie ethische theorieën (2) Doelethiek/ utilisme ‘Streef naar het grootste geluk voor het grootst aantal mensen’ Jeremy Bentham (1748-1832) Aanwezigheid van genot/ afwezigheid van pijn John Stuart Mill (1773-1836) Niet alleen kwantiteit, maar ook kwaliteit van genot Dilemma’s Geen aandacht voor interne motivatie/ morele plicht Effecten van handelen zijn nauwelijks te berekenen

Drie ethische theorieën (3) Deugdethiek Alasdair MacIntyre (geboren in 1929) Praktijken: Sociaal geconstitueerde vormen van menselijk handelen Interne en externe ‘goederen’ Morele vorming: deugden, meester/ gezel, traditie Beroepscodes Dilemma’s Kan moeilijk uit de voeten met differentiatie van sferen Sterk elitair karakter: deugdzaamheid vereist ‘moral luck’

De praktijk van de ingenieur (1) Het praktijkbegrip Voorkomt dat je alleen maar kijkt naar afzonderlijke cases Theoretische abstractie is secundair ten opzichte van de praktijk Praktijk is intrinsiek normatief: er bestaat geen neutrale professie Ethiek is niet een geïsoleerde wetenschap die van buitenaf grenzen oplegt

De praktijk van de ingenieur (2) Voorbeeld: verkeer- en vervoersbeleid Individuele vrijheid Bereikbaarheid Leefbaarheid Duurzaamheid

De praktijk van de ingenieur (3)

De praktijk van de ingenieur (4) Techniek en verantwoordelijkheid Uitbreiding van de actieradius Natuur niet langer als gegeven Vrijheid/ individuele keuze als noodlot? Normativiteit van de techniek Moralisering van apparaten (Achterhuis) Technische code (Andrew Feenberg)

De praktijk van de ingenieur (5) Specifieke verantwoordelijkheden Je kunt niet voor alles verantwoordelijk zijn Georganiseerde onverantwoordelijkheid Differentiatie van maatschappelijke sferen: overheid, universiteit, markt etc. Iedere sfeer kent eigen normativiteit/ verantwoordelijkheid Ook differentiatie op het niveau van organisaties: ingenieurs, managers, PR-medewerkers, juristen etc.