2. Hoe zuur is azijn? 2.1 Wat is azijn?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verplichte practica natuurwetenschappen
Advertisements

Titreren.
3. Stoichiometrie Hoeveelheden berekenen van stoffen bij een chemische reactie Natuurwetenschappen Gezondheid en voeding.
Thermodynamica.
Ionisatie-evenwichten zuren en basen
De theorie van Brønsted
Zuur/Basen titratie Stap voor stap Rekenen.
H16. Berekeningen aan zuren en basen
Zuren en basen Zure stoffen kennen we allemaal; bv azijn of ontkalker
Klinische Chemie Leereenheid 4 Evelien Zonneveld 15 december 2005.
Practicum toets azijnzuur
Chemie: Practicum IJzerzandsteen
Zuren en Basen Introductie Klas 5.
Zuren en basen Zure stoffen kennen we allemaal: azijn of citroen
Zuren en basen Zure stoffen kennen we allemaal: azijn of citroen
Opstellen van zuur-base reacties
PH-berekeningen.
Electrochemische analysemethodes
5 VWO Hst 8 – zuren en basen.
De theorie van Brønsted
De theorie van Brønsted
V5 Chemische evenwicht H11.
5 VWO Hst 8 – zuren en basen.
Verstoring van het chemisch evenwicht
Eigenschappen buffer pH blijft nagenoeg constant bij:
Titreren 4GT Nask2 Hoofdstuk 6.6.
Zuren en basen Zure stoffen kennen we allemaal; bv azijn of ontkalker
Berekeningen aan zuren en basen
Titratiecurve § 4.8-V
De chemische concentratie
O42 M42 Scheikunde.
Toepassingen van evenwichten
Chemisch rekenen voor oplossingen
Verdunningen berekenen
Chemisch rekenen Hfst 3.4 t/m 3.7. Een chemische reactie verloopt vaak niet voor 100% De opbrengst (de Yield = de hoeveelheid product(en) is dan lager.
Toepassingen van evenwichten
Zuren en basen Zwakke zuren Hfst 14.8 t/m
Zuur-base eigenschappen van zouten
Zuren en basen Hfst 14 ACH 21: Karin Langereis.
Wet van Lambert en Beer.
Zuurgraad Verband pH en [H 3 O + ] – pH = - log [H 3 O + ] – [H 3 O + ] = 10 -pH – pH = 3,56 Wat is [H 3 O + ] – [H 3 O + ] = 10 -pH = Hoe zit het met.
Molariteit Molariteit concentratie van stof X [X] = Eenheid molair M
Zuur base reactie Zo doe je dat
Practicum titreren.
Meten aan Bier Mout Gewicht Water Volume Maisch Temperatuur Zuurgraad
HOOFDSTUK 6 ZUREN EN BASEN
Scheikunde theorie klas 1
Reacties met ionenuitwisseling in waterig midden CB AB  CD  A+ + B-
Rekenen aan reacties Scheikunde Niveau 4 Jaar 1 Periode 3 Week 3.
Zuren en basen Scheikunde Niveau 3 Jaar 2 Periode 3 Les 2.
Rekenen aan reacties 4 Scheikunde Niveau 4 Jaar 1 Periode 3 Week 6.
H6 Zuren en basen.
Theo Jacobi We beperken ons tot de grootheden die wij als amateur wijnmakers meten.
Duid aan of de onderstaande deeltjes als reductor (RED), als oxidator (OX) of als beide kunnen optreden (RED + Ox) Fe3 Fe2 H2O2 H2S Cl MnO2(vast) NO2
Zuurgraad Verband pH en [H3O+ ] pH = - log [H3O+ ] [H3O+ ] = 10-pH
Scheikunde Chemie overal
Wat is het verband tussen pH en concentraties?
Zuur base titratie Methode om concentratie bepalingen te doen Nodig
Zuur base reactie Zo doe je dat
Stappenplan berekeningen zuren en basen
Bestanddelen voedingsmiddelen
Scheikunde Chemie overal
Zuur base titratie Concentratie bepaling Onbekende oplossing zuur
Hoofdstuk 2 Wat gaan we doen? Terugblik Doel van vandaag Nieuwe stof
Zelf opstellen halfvergelijking
Zuur base reactie Zo doe je dat
Zuur base reactie Zo doe je dat klopt
Deze reacties breng je onder in 3 groepen:
Zuur-base reacties. Benodigdheden Micro spatel Zoutzuur 1,0 M NaOH 1
Berekeningen aan redoxtitraties
Transcript van de presentatie:

2. Hoe zuur is azijn? 2.1 Wat is azijn? Tot welke stofklasse behoort azijnzuur? of Kleur de functionele groep rood Natuurwetenschappen Gezondheid en voeding

2.2 De zure eigenschap van azijn 2.2.1 De chemische betekenis van zuur en base Waarneming zuur of basisch? zintuiglijk indicatoren rood blauw kleurloos paarsrood rood oranje geel blauw pH-waarde meten met universeel pH-papier of met een pH-meter Natuurwetenschappen Gezondheid en voeding

2.2.2 Zuren en basen in een meer uitgebreide betekenis Wat is een karakteristieke eigenschap van een zuur? Het afsplitsen van H+-deeltjes in water. Ionisatievergelijking van maagzuur HCl HCl  H1+ + Cl1 - Zuur = protondonor = een deeltje dat een of meer protonen afgeeft Base = protonacceptor = een deeltje dat een of meer protonen opneemt Zuur: HZ  H1+ + Z1- zuur base Base: Z1- + H1+  HZ base zuur Natuurwetenschappen Gezondheid en voeding

CH3COOH is het zuur en CH3COO1- de base. Schrijf de bijbehorende ionisatievergelijking voor azijnzuur en duid het zuur en de base aan CH3COOH  H1+ + CH3COO1-. CH3COOH is het zuur en CH3COO1- de base. Waarom bezit azijnzuur eigenschappen van een zuur ? Omdat het een protondonor is. De H1+ -ionen vormen met water H3O1+-ionen: H2O + H1+  H3O1+ Een base bij water een H1+-ion en vormt OH1--ionen: Z1- + H2O  HZ + OH1- Natuurwetenschappen Gezondheid en voeding

 pH = - log 10-7 = 7  neutraal midden 2.2.3 Het verband tussen de zuurgraad en de concentratie aan H3O+-ionen zuiver water H2O + H2O  H3O1+ + OH1- Zuurgraad pH = - log H3O1+ H3O1+ = OH1- = 10-7 mol/l  pH = - log 10-7 = 7  neutraal midden H3O1+  10-7 mol/l  pH  7  zuur midden H3O1+  10-7 mol/l  pH  7  basisch midden Natuurwetenschappen Gezondheid en voeding

2.2.4 Zijn alle zuren even sterk? HCl-oplossing (1mol/liter) en CH3COOH-oplossing (1mol/liter) Gelijke hoeveelheden NaHCO3 in twee colaflessen Besluit! HCl is het sterkste zuur Natuurwetenschappen Gezondheid en voeding

2.2.5 Wat gebeurt er als zuur en antizuur samen komen? Welk type reactie ondergaat een zuur in aanwezigheid van een antizuur base? Neutralisatiereactie Beschrijf bondig hoe de hoeveelheid H1+-deeltjes (H3O1+-deeltjes) en OH1--deeltjes verandert tijdens de reactie van een zuur met een base Zie dynamische transparant Lic. Mieke Boesmans Stel azijnzuur voor door HAc en schrijf dan de reactievergelijking van de reactie met de base NaOH HAc + NaOH  NaAc + HOH = H2O Natuurwetenschappen Gezondheid en voeding

2.3 Het azijnzuurgehalte bepalen Titratie Bij een zure oplossing met onbekende concentratie voeg je een base-oplossing toe met gekende concentratie tot het neutralisatiepunt is bereikt. Noteer hoeveel milliliter van de base-oplossing nodig is. Animatie Natuurwetenschappen Gezondheid en voeding

Eenvoudige titratie Natuurwetenschappen Gezondheid en voeding 1. Doe met behulp van een meetspuitje 1 ml azijn in een erlenmeyer en voeg 10 ml water toe. 2. Voeg een paar druppels fenolftaleïne-indicator toe. 4. Spuit een kleine hoeveelheid NaOH-oplossing bij de verdunde azijn. 3. Neem een zuiver meetspuitje. Vul het met NaOH-oplossing 0,10 mol/l en lees het beginvolume af. ............... ml. 7. Stop de toevoeging van NaOH-oplossing als er een blijvende fuchsia kleur ontstaat. 6. Als de oplossing nog geen kleur heeft, herhaal dan 4 en 5 totdat er wel een fuchsia kleur zichtbaar wordt. 5. Kwispel de erlenmeyer om alles goed te mengen. Eenvoudige titratie 8. Lees het eindvolume in de injectiespuit af. ............ ml. Het toegevoegde volume NaOH-oplossing is dus: ................. ml. Natuurwetenschappen Gezondheid en voeding

Berekening van het azijnzuurgehalte Bij het equivalentiepunt (neutralisatiepunt) geldt: 0,1 mol 0,1 mol Meetwaarde n = 1,2 mol 1,2 mol Natuurwetenschappen Gezondheid en voeding

Berekening van het azijnzuurgehalte (vervolg) Molaire concentratie omrekenen naar massaconcentratie Natuurwetenschappen Gezondheid en voeding