Ionisatie-evenwichten zuren en basen p. 233
Zuren en basen
8.1 ionisatie-evenwichten Meten van elektrische geleidbaarheid Stofhoeveelheidconcentratie 0,1 mol/liter H2O + ..... H2O + suiker H2O + zout H2O + waterstofchloride H2O + azijnzuur
Bereiding van de testoplossing suiker (C6H12O6) M C6H12O6 = 180g/mol Welke massa aan suiker moeten we afwegen om op te lossen tot 250ml?
Bereiding van de testoplossing keukenzout (NaCl) M NaCl = 58g/mol Welke massa NaCl moeten we afwegen om een oplossing van 0,1 mol/l te bekomen?
Bereiding van de testoplossing Waterstofchloride (HCl) De massafractie van de sterk geconcentreerde HCl-oplossing ω=37% Welke concentratie heeft de HCl-oplossing? Welk volume HCl-oplossing moeten we oplossen tot 250ml om een c=0,1mol/l te bekomen? M HCl = 36,5g/mol
ωHCl=37% ρ=1,16kg/l
ωazinzuur=96%=0,96 ρ=......kg/l (zie fles) Bereiding van de testoplossing azijnzuur (CH3COOH) Welk volume ijsazijn met massafractie 96% moet men afwegen om een oplossing van 0,1 mol/l te bekomen? ωazinzuur=96%=0,96 ρ=......kg/l (zie fles)
Het ontstaan van vrije ionen in een elektrolytoplossing ionisatieproces dissociatieproces 1,7<ΔEN<1,7 Na+Cl- + H2O Na+(aq) + Cl-(aq) HCl + H2O H+ + Cl- HCl + H2O H+(aq) + Cl-(aq) molecule gehydrateerde ionen
8.2 ionisatie-evenwichten van zuren en basen p.236 Zuur/Base theorie volgens S. Arrhenius HCl, HNO3, H2SO4, H3PO4, H2S, CH3COOH Zuur: HCl + H2O H+(aq) + Cl-(aq) NaOH, Ca(OH)2, KOH, NH4OH Base: NaOH + H2O Na+(aq) + OH-(aq) Hoe reageert Na2CO3 Hoe reageert Al2(SO4)3 Base... maar er is geen OH? Zuur... maar er is geen H?
8.2 ionisatie-evenwichten van zuren en basen p.236 Zuur/Base theorie volgens Brönsted -Lowry Een zuur is een protonendonor PD: HCl + H2O H3O+(aq) + Cl-(aq) ..... ..... ..... ...... Een base is een protonenacceptor PA: NH3 + H2O NH4+(aq) + OH-(aq) ..... ..... ...... ..... zuur+ base geconj. base + geconj. zuur
Autoprotolyse van water
8.3 Sterkte van zuren en basen Het ionisatie-evenwicht van water p.239 Het ionenproduct van water KW H2O + H2O H3O+ + OH- Zuiver water is slecht elektrisch geleidend dus evenwicht ligt naar links De evenwichtsconcentratie is bijna gelijk aan de beginconcentratie maw een constante bij 25°C
Temperatuursafhankelijkheid van Kw H2O + H2O H3O+ + OH- endotherm of exotherm? Exp. HCl-oplossing met NaOH-oplossing HCl H+ + Cl- NaOH Na+ + OH- Na+ + Cl- + H2O
Reactieverloop reactiewarmte H H ≠ ≠ H+ +OH- H+ +OH- H2O H2O reactiecoördinaat reactiewarmte
8.3 Sterkte van zuren en basen Het ionisatie-evenwicht van water p.240 Neutrale, zure en basische oplossingen In neutraal water is In neutrale oplossingen is In zure oplossingen is In basische oplossingen is H2O + H2O H3O+ + OH-
Berekening van de concentratie van water in water
8.3 Sterkte van zuren en basen Zuur-en baseconstante (Kz en Kb) p.240 HB + H2O H3O+ + B- B- + H2O HB +OH-
Berekening van enkele Kz en Kb waarden OH- + H2O H2O + OH- H3O+ + H2O H2O + H3O+ H2O + H2O H3O+ + OH- Vergelijk de bekomen resultaten met tabel p.432
Betekenis van Kz en Kb waarden p.242 Sterke zuren vs. Zwakke zuren Sterke basen vs. Zwakke basen pKz en pKb waarden Kz1 en Kz2 en Kz3 van meerwaardige zuren (vb. fosforzuur) Kz en Kb van amfolyten (vb. HCO3-)
p. 242
Protolyse van een sterk zuur en een zwak zuur
Betekenis van Kz en Kb waarden p.242 Sterke zuren vs. Zwakke zuren Sterke basen vs. Zwakke basen pKz en pKb waarden Kz1 en Kz2 en Kz3 van meerwaardige zuren (vb. fosforzuur) Kz en Kb van amfolyten (vb. HCO3-)
Betekenis van Kz en Kb waarden p.242 Sterke zuren vs. Zwakke zuren Sterke basen vs. Zwakke basen pKz en pKb waarden Kz1 en Kz2 en Kz3 van meerwaardige zuren (vb. fosforzuur) Kz en Kb van amfolyten (vb. HCO3-)
p. 243
Betekenis van Kz en Kb waarden p.242 Sterke zuren vs. Zwakke zuren Sterke basen vs. Zwakke basen pKz en pKb waarden Kz1 en Kz2 en Kz3 van meerwaardige zuren (vb. fosforzuur) Kz en Kb van amfolyten (vb. HCO3-)
Ionisatiegraad α (splitsingsgraad) De ionisatiegraad van een elektrolyt is een maat voor de vorming van ionen Beginhoeveelheid 100 overmaat HAc+ H2O H3O+(aq) + Ac-(aq) Evenwichts-hoeveelh. 97 3 3
Verband tussen Kz (Kb) en α Beginconc is C α = ? 100 HB + H2O H3O+ + B- 97 3 3 α= variabel i.f.v. C Bereken de splitsingsgraad van azijnzuur in handelsazijn Conc.= 1,4 mol/l Kz = 1,7.10-5
azijnzuur
α=0,1 α= ZUREN
α=0,03 α= BASEN
Broomthymolblauw van pH 0-pH 14
Zuur base indicatoren Fenolftaleïne 0-14
pH = - log[H3O+] pOH = - log[OH-] pH + pOH = 14 p. 243
p. 244
pH schaal BASE ZUUR neutraal
Experimenteel werk pH van enkele voedingsmiddelen. pH in functie van, de verdunning. Omslaggebied van een indicator.
100% HInd + H2O H3O+ + Ind- Rood oranje 0% pH