Est gebeurt er allemaal voor je een product hebt?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Bezoek aan een BIJENKORF. Bezoek aan een BIJENKORF.
Advertisements

Harmonie van smaak en textuur
Ren je Rot Voedingsspel!?.
“Een reis naar Licht”.
Samenleving en cultuur
Koken door de eeuwen heen
Levensbeschouwing Welkom
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
Opscheppen les 3 voorbereiding op het bezoek aan Firma Ruizendaal in Waverveen.
Soorten granen Brood wordt gemaakt van graansoorten als  tarwe, rogge, rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist.
Oerproducent (bijv. de veehouder)
Gemaakt door:Tijn Schreuder
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Les 4 BEIJUM IN DE TIJD VAN BURGERS EN STOOMMACHINES
Zuivelproducten en Eieren
Wat komt er allemaal bij kijken.  thuis :  Ingrediënten  Energiekosten  Aanschaf machine (afschrijving)  Bakker  + loonkosten  + onderhoud machines.
voorwoord Ik hou me spreekbeurt over muren omdat:
Mijn hobby: over het turkse eten (lachmahun)
Les 4 BEIJUM IN DE TIJD VAN BURGERS EN STOOMMACHINES
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
Brood!!.
Productiemiddelen H8 B129 – B131 Stan & Boudewijn.
Samenvatting project LC6 Werkenrode school..
Dissimilatie Levert energie.
van grondstof naar product
5. Brood nodig Recept / gisting
Voeding Paragraaf 4.4 Melk. Koe: wandelende chemische fabriek Gekeken naar ziektekiemen of giftige stoffen Vetgehalte aangepast Ook grondstof.
Hoe zout wordt brood gegeten
BROOD.
Papayediner.com Chocolatework.com. Warme desserts kunnen; Batter gebaseerd – Pannenkoeken & Beignets. Spons gebaseerd – Gebakken & gestoomde sponzen.
Hoofdstuk 2.
7.1: duurzame ontwikkeling
SpecsPlaza werkt?!. De klant is koning! ...en stelt steeds meer vragen.
Interpreteren van data
Gemaakt door Michelle & Lisette
Van probleem naar programma
Molen De Windhond, Soest, 2014 (Henk Rutgers, Jan Vermeulen)
Leefwereld Les 2 Producten van het land.
Bloem is een wit poeder dat we gebruiken om brood te bakken.
Hoofdstuk 3.
Industriële Revolutie
GEMAAKT DOOR: Jay,Jeffrey en Thomas
2VMBO B/K Mens & maatschappij
Paragraaf 1.2 De eerste mensen.
M. GIMBRERE Tijd van burgers en stoommachines,
de tijd van burgers en stoommachines
Juliette Dekker, Kim van Garderen, Suzanne Wesselo, Natasja Buijl
Afscheid.
Smaak.
Tattooshop in Enschede. Een tattooshop vinden en het juiste ontwerp laten maken  hoe pak je dat het beste aan?  -stap 1: Waar op je lichaam wil je de.
Gewoonten rondom voedsel Wat kom je tegen?. Pak ‘m beet..  100 jaar geleden at je in Nederland aardappelen, groenten en als je ‘t rijk had soms een stukje.
Kinderarbeid door de eeuwen heen Tijd van burgers en stoommachines.
Logistiek Hoe spullen komen waar ze moeten zijn!
Waarom maken we niet alles in Nederland?
Paragraaf 2.3 Wat willen zij dat je koopt?.
Hoofdstuk 9 M&O + in groepjes Havo3 iPad.
Les 10 Helden in de kerk Wat doe ik hier vandaag?

BTW Wat is dat? Hoe werkt dat?.
DELEN.
Thema 3 mijn school Week 3.
Onze geschiedenis.
Vmbo 2 economie Goede producten?
Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten
Broodbereiding.
Bakken.
§2.2 Werken en leven in het Romeinse rijk
Lessenserie: Voeding – mbo 2 Vak: burgerschap 2 Lesuren: Herkomst van voeding Eigen verspillingsgedrag.
Gemaakt door: Teun van den berg
Transcript van de presentatie:

Est gebeurt er allemaal voor je een product hebt? Smaak maken

procestecnologie maken van product in een fabriek – cosmetica, verf of voedingsmiddelen gaat men uit van een recept.  ingrediënten bewerkingen, stap voor stap  eindproduct Al die bewerkingen vormen samen het proces.  recept= ingrediënten + procesbeschrijving de meeste producten die je tegenwoordig in de supermarkt vindt, zijn de uitkomst van technologische processen, met ingewikkelde recepten en met ingrediënten die uit alle windstreken komen

Uitzicht product Consument koopt  stelt eisen O.a. moet er natuurlijk uitzien O.a. op ambachtelijke wijze gemaakt bv diepvriespizza Bestrooimachine toppings zo over de pizza gestrooid dat de pizza er handgemaakt uitziet. niet volgens een strak patroon, wat aan een machine doet denken.

Voedingsmiddelentechnologie = wetenschap die zich bezighoudt met : productie, samenstelling, kwaliteit van levensmiddelen veiligheid. Belangrijke elementen daarbij zijn: smaak, ingrediënten en procestechnologie.

Procestechnologie maakt veel gebruik van elektrotechniek. de meet- en regeltechniek die je nodig hebt om tijdens de productie van voedingsmiddelen het proces aan te sturen. deze module : voedingsmiddelentechnologie aan de hand van het bakken van brood

Geschiedenis van het broodbakken Oertijd : Wel graan maar nog geen echt brood Werd ongekookt gegeten Moeilijk verteerbaar Daarna: gekookte brij of pap van gekookte granen  volwaardig + voedzaam Het brood zoals we het nu kennen = resultaat van een lang leerproces.

11 000 jaar geleden pap die op een heet oppervlak gebakken  verhardt en verandert in een koek. In Syrië en Turkije bakte men al zo'n 11000 jaar geleden meelkoeken. Bij ons sinds de Nieuwe Steentijd, ongeveer 6000 jaar geleden. Brood gerezen deeg zuurdesem gist  tijd om luchtbelletjes in het deeg te vormen. vóór het bakken  rijzen, brood smakelijker en lichter verteerbaar. naanbrood

In columbia in Iran Arabisch brood

oven Romeinse oven Uit Pompeï Productie oude steen ovens nu Oudheid bij ons

30 BC Graftombe romeinse bakker Marcus Vergilius Eurysaces Van graan tot brood

Brood luxeproduct vooral bestemd voor de rijken. De boerenbevolking op het platteland at pap van haver, gerst of boekweit. Bij speciale gelegenheden  men bakte zelf brood en vlaaien in eigen bakoven / gemeenschappelijk bakhuis. ook zelf bereidde deeg naar de bakker om te laten bakken. Het bereiden van deeg was zwaar werk: het kneden gebeurde met de hand (of soms met de voeten!).

Recept zonder kneden/ bakken in pan een ontzettend eenvoudig recept om zelf brood te maken zonder te kneden! Je laat het deeg een nacht rijzen, en de volgende dag bak je het brood in een braadpan met deksel in de oven met als resultaat een luchtig witbrood met een heerlijke knapperige korst! Ingrediënten Opbrengst: 1 brood 375 gr tarwebloem 1 theelepel droge gist 2 theelepels zout 400 ml water 1 theelepel fijngehakte verse rozemarijn (optioneel) 1 theelepel fijngehakte verse tijm (optioneel) 1 theelepel fijngehakte verse salie (optioneel)

Industriële revolutie Vanaf die tijd : goedkope stoommachines en gasmotoren beschikbaar broodbereiding worden gemechaniseerd. Vanaf 1860 in veel grote steden broodfabrieken gebouwd. Kleine bakkerijen bleven daarnaast bestaan. Maar steeds meer gemechaniseerd. Vanaf ongeveer 1950 neemt het aantal kleine bakkerijen (“warme bakkers”) af ten gunste van de industriële bakkerijen.

portofolio Recept brood 1. Opdracht: zelf brood bakken Groepsopdracht   a Zoek op internet een recept waarmee je zelf simpel een eenvoudig brood kunt bakken in een oven. Overleg met je docent voordat je het gaat uitvoeren. b Kijk welke ingrediënten je nodig hebt, verzamel deze en weeg ze af. c Maak het brood. d Welke handelingen die je tijdens het maken van het brood moet uitvoeren zouden door een machine overgenomen kunnen worden? e Bewaar het brood voor een opdracht in hoofdstuk 3. f Neem de resultaten van de opdrachten a en d op in je portfolio: In portofolio  recept voor brood  de handelingen die een machine kan overnemen bij het bakken van brood.