Crohn- en Colitis ulcerosa Vereniging v.z.w.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Advertisements

Gezonde voeding.
Hartfalen De voedingsadviezen Barbara K. van Dam
Samenstelling van voedsel
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
VOEDING EN REUMA.
Voedingsonderzoek met als doel het evalueren van de maaltijden en formuleren van adviezen op het internaat KA2 te Hasselt met overwegend leerlingen topsportschool.
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen Afronding.
Het verschil tussen volwassenen en kinderen
Ziekte-specifieke voedingen
De Actieve Voedingsdriehoek
Voeding bij Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa
De invloed van voeding op sportprestaties
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
FEIT OF FABEL? De diëtiste,
Wat voedt jou deel 1..
Nascholing voor praktijkondersteuners
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Voeding en zwangerschap
Cut the Crap! Food Mythes & Feiten Edith J.M. Feskens Professor in Nutrition & Health over the Lifecourse Division of Human Nutrition, Wageningen University.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Koolhydraten
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
IS DIT EEN PROBLEEM IN NEDERLAND? Ondervoeding Wat is ondervoeding Een lichamelijke toestand voorkomend uit een tekort aan voedingsstoffen, waarbij sprake.
Dr. Valérie Van Hauwaert. Wat met de voedingshypes, voeding en kanker?
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Wat is ( jeugd ) reuma ?? Daphne Veldman 4BA
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Spreekbeurt over. Inhoud: Wat is Coeliakie Wat is gluten Kruisbesmetting Hoe word je ziek van gluten Hoe word je weer beter: glutenvrij eten Wat eten.
Optimalisatie van een in vitro model binnen het onderzoek naar de toxiciteit van voedingsstoffen op darmepitheel Student: Lieselotte Maes Stageplaats:
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
Diëten Niet alleen om af te vallen!. Veel mensen volgen een dieet uit medische noodzaak Natriumbeperkt Energiebeperkt Vetarm Antiallergisch dieet Maagdieet.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Voedingsadviezen bij borstvoeding. Waar moet de voeding aan voldoen  Volwaardige voeding/Schijf van Vijf  Gevarieerde voeding  Eet vooral volop fruit.
 Verschillende vormen van voeding allergieën  Wat is voedselovergevoeligheid  De drie begrippen  Dagrantsoen  Wat is koemelkallergie  Hoe ontstaat.
Quiz De voedingsdriehoek. 1. Welke groep uit de voedingsdriehoek heb je eigenlijk niet nodig?  A) Lichaamsbeweging  B) Groenten en fruit  C) De restgroep.
Tips bij een moeilijke stoelgang!
Diabetes.
Voeding bij ziekte van Crohn en Colitus Ulcerosa
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Basis en paraveterinair
Visieontwikkeling.
1 Basisvoedingsleer Voedingsstoffen
#Ik&IBD Help mee voor meer aandacht voor voeding & IBD
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Voeding Konijn.
Smul gezond.
Is dit een probleem in Nederland?
Aandoeningen van het spijsverteringskanaal
Diabetes.
Koolhydraten.
Praktische tips voor goede voeding bij dementie
De actieve voedingsdriehoek
Hoofdstuk 3 Levenslange diëten
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Toepassing van geneesmiddelen
Maagklachten.
Diarree, obstipatie, gastritis
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Crohn- en Colitis ulcerosa Vereniging v.z.w. IBD EN VOEDING 13 november 2008 Crohn- en Colitis ulcerosa Vereniging v.z.w. Daniëlle Staes

IBD Inflammatory Bowel Disease IBD, de verzamelnaam voor darmziekten als de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa. Darmziekten waarbij ontstekingsproces gekend zijn: Ziekte van Crohn: dunne darm + dikke darm dieper dan mucosa, ook fistels en abcessen. Colitis ulcerosa: eerder dikke darm, enkel mucosa.

Oorzakelijk verband met voeding Ontstekingen in de darmen worden veroorzaakt door een systematisch overdreven reactie van de darmen op stoffen in de darm. Kunnen de darminhoud en dus de voeding de aanzet zijn voor het mogelijke ontstaan van IBD en tevens acute opstoten?

Verscheidene onderzoeken Geraffineerde suikers (snoep, zuivere enkelvoudige KH). Ook cornflakes Enkelvoudige en meervoudige vetzuren (fast food, veel vleesverbruik). Vit. B6. Melkproducten, bakkersgist, … Echter geen enkel van deze onderzoeken kunnen bewijzen dat het ontstaan van IBD voedings-gerelateerd is, m.a.w. we hoeven ons geen zorgen te maken over het al dan niet zelf uitgelokt hebben van IBD door voor het uitbreken van de ziekte “verkeerde” voeding tot zich genomen te hebben.

Wat echter wel duidelijk is De juiste voeding vanaf het vaststellen van IBD is belangrijk om opstoten of recidieven te voorkomen. Er zijn enkele algemene richtlijnen op voedingsvlak, echter een individuele aanpak, en zelf experimenteren is nodig. Vandaar is het ook moeilijk om een algemeen dieet op te stellen, een IBD dieet verschilt van persoon tot persoon. Een diëtiste kan wel helpen in de zoektocht naar welke voedingsmiddelen best verdragen worden.

Eerste voedingsrichtlijnen bij IBD Algemene voedingsadviezen bij IBD In de niet acute fase Geen specifiek dieet wel gevarieerde, smaakvolle voeding eiwitrijk, energierijk en vetarm. Uitlokkers van ontsteking: noten rauw fruit groene groenten en tomaten gluten – melk bepaalde pijnstillers: ibuprofen, diclofenac, …

Acute fase Streven naar calorierijk dieet om te voldoen aan caloriebehoefte per dag. Zo nodig: parenterale voeding (advies arts).

Dieet (orale voeding) Mijden van fruit en rauwe groenten bij een opstoot, ontsteking (diarree, krampen) neem dan eerder gestoofde of gestoomde groenten. Mijden van gasvormers zoals : koolzuurhoudende dranken, koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli), prei, ui, knoflook, peulvruchten en spruiten. Geen pikante gerechten, mosterd, pickles, augurken en ui.

Wees matig met koffie, zwarte thee, cafeïnehoudende frisdranken Vermijd alcohol Geen vetrijke maaltijden welke zwaar verteerbaar zijn, wel essentiële vetzuren; vetstoffen van goede kwaliteit : (minarine, olijfolie, vloeibaar bak- en braadproduct, …)

Voedingsstatus bij IBD Bepalen van voedingsstatus door middel van opmeting van vetmassa, vochtmassa, vetvrije massa, botmassa, … is van belang. Een bepaling alleen op basis van gewicht zegt uiteraard weinig. Verder dienen bepaalde vitamines en mineralen, spoorelementen in het bloed op regelmatige basis te worden gecontroleerd.

Kook- & Voedingswijzer

Kook- & Voedingswijzer In dit boek werd bij een aantal recepten een codering opgenomen die specifieke aspecten van het gerecht aangeeft. V : Hoeveelheid vezels D : Verteerbaarheid L : Laxerend C : Constiperend G : Gasvormend R : Geurvormend Het aantal herhaalde symbooltjes geeft de intensiteit aan.

Kook- & Voedingswijzer Voedingsadviezen bij stoma “Een stomapatiënt met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa krijgt geen specifiek dieet voorgeschreven. De patiënt dient zelf te ondervinden welke voedingsmiddelen goed verdragen worden, en welke problemen geven. Toch kunnen er bijkomende voedingsadviezen gegeven worden afhankelijk van het type stoma: een ileostomie (= stoma op de dunne darm) of een colostomie (=stoma op de dikke darm). Indien men reeds een dieet volgde omwille van een andere reden, dan blijft men dit dieet natuurlijk wel volgen. We willen er nogmaals op wijzen steeds het advies van de arts op te volgen.” De Kook- & Voedingswijzer is gratis voor leden van de Crohn- en Colitis ulcerosa Vereniging v.z.w.

Facilitair document

Besluit Er is geen specifiek dieet voor IBD Het dieet dient steeds individueel en situatie- afhankelijk aangepast te worden Doch, voeding speelt een erg belangrijke rol: - vermijden en verzachten van opstoten - zorgen voor nutritioneel goede doorvoeding

Literatuur Leven met langdurige darmziekten Dr. G. D’Haens & Prof. Dr. P. Rutgeerts 101 vragen over langdurige darmziekten Voeding bij IBD Voordracht voor CCV v.z.w. door Mevr. Suzy Michiels Kook- & Voedingswijzer Crohn- en Colitis ulcerosa Vereniging, v.z.w.