Maatschappelijke professional en eenzijdige professional

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het secundair onderwijs
Advertisements

Deel 3 Relevantie.
Innoveren voor gezondheid
‘SMS’ Studeren met Succes deel 1
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
28 juni 2009 Paëllanamiddag 1 Paëllanamiddag 28 juni 2009 Voorbereiding vrijdagavond (Loopt automatisch - 7 seconden)
De fundamenten van de organisatiestructuur
Relevantietypologie Pionier en zwerver.
ZIEHIER 36 REDENEN WAAROM BIER
1 Resultaten marktonderzoek RPM Zeist, 16 januari 2002 Door: Olga van Veenendaal, medew. Rothkrans Projectmanagement.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Wij, in een veranderende markt Platform Wonen Leeuwarden Ger W. Hukker, 5 april 2012.
Doelgerichte en ongerichte bureaucratie
Personalisatie van de Archis website Naam: Sing Hsu Student nr: Datum: 24 Juni 2004.
Global e-Society Complex België - Regio Vlaanderen e-Regio Provincie Limburg Stad Hasselt Percelen.
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
 Deel 1: Introductie / presentatie  DVD  Presentatie enquête  Ervaringen gemeente  Pauze  Deel 2 Discussie in kleinere groepen  Discussies in lokalen.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
27 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Streeft dan naar de hoogste gaven. En ik wijs u een weg, die nog veel verder omhoog voert. 2.
Keuzeondersteunend model voor inbouwpakketten bij herbestemmingsprojecten Eindcolloquium Wiebrand Bunt.
Maatschappelijk netwerk en eenzijdig netwerk
prNBN D addendum 1 Deel 2: PLT
Klassieke AO Leseenheid1
Start.
Leiden University. The university to discover. ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Denkgereedschap.
9 januari 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 11 1 Wordt mijn navolgers, gelijk ook ik Christus navolg. 2.
Passie - Verrijzenis Arcabas
The future of IR Pettinger (2000) Hoofdstuk 2 Oud en nieuw.
Wat levert de tweede pensioenpijler op voor het personeelslid? 1 Enkele simulaties op basis van de weddeschaal B1-B3.
De fundamenten van de organisatiestructuur
Hoofdstuk 7 Anderen motiveren
1 7 nov Rijnsburg 7 nov Rijnsburg. 2 Hebreeën 7 15 En nog veel duidelijker wordt het, als naar het evenbeeld van Melchisedek een andere priester.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
1 Korinthe Wordt mijn navolgers… 2 32 Geeft noch aan Joden, noch aan Grieken, noch aan de gemeente Gods aanstoot; 33 zoals ook ik allen.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
Marcus Marcus En toen Hij weder uit het gebied van Tyrus vertrokken was En Jezus ging vandaar en trok Zich terug naar de omgeving.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
1 Kwaliteitscultuur Bolognaseminarie Vlaamse Bologna-expertenteam 13 en 19 maart 2009.
02/ / 18 Kwaliteitsmanagementprincipes -Algemeen- Om een organisatie met succes te kunnen leiden en te laten functioneren is het nodig deze.
Hoofdstuk 7 Motiveren van medewerkers
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
Missie, visie & jaarplan
Missie, visie, strategie & jaarplan
Schitterende Organisaties®
1 Controleplan 2005 Raadgevend comité Hotel President – donderdag 21 april 2005.
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
2 januari 2009Nieuwjaarsreceptie "Meule wal straete" 1 Nieuwjaarsreceptie 2 januari 2009 Eerste bijeenkomst van de bewoners van de “Meule wal straete”
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 5.
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 3.
Fractale en Wavelet Beeldcompressie
Fractale en Wavelet Beeldcompressie
Kwaliteit in productie
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Samen-bouwen … over paneelbouw en de rest!
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
1 Week /11/ Dalende beurzen Blijkbaar is de macht van de centrale banken in de wereld overroepen Men kan niet blijven de mensen.
22/11/ DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
31 augustus 2014 Zoetermeer 1. de vorige keer... Handelingen 20  Paulus' derde 'zendingsreis'  is op doorreis naar Jeruzalem  passeert Efeze (waar.
Middeleeuwen De antwoorden in deze powerpoint komen van (naam en klas invullen a.u.b.)
Toets 1 Examen Reinder Reen.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
13 november 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:29-34 indien er geen doden opgewekt worden...  vs 29: waarom dopen?  vs.30-32: waarom doodsgevaren.
ZijActief Koningslust
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Cegeka & TenForce Ronde tafel 17/06/2014 Doelstellingenmanagement VO.
Transcript van de presentatie:

Maatschappelijke professional en eenzijdige professional Relevantietypologie Maatschappelijke professional en eenzijdige professional

Achtergronden relevantietypologie De relevantietypologie omvat referentiemodellen voor managementinformatie. De relevantietypologie bestaat uit vijf varianten die ieder zowel een positieve als een negatieve verschijningsvorm kunnen hebben. In negatieve varianten is sprake van een verminderde beheersbaarheid. Ter bepaling van de gewenste managementinformatie zal de relevantietypologie altijd in samenhang met de proces en betrouwbaarheidstypologie van Starreveld dienen te worden beschouwd. Deze proces en betrouwbaarheidstypologie vormt een uitwerking van het midden van het tolmodel.

Korte omschrijving 1. Maatschappelijke professional. Een professionele bureaucratie met een heldere missie en doelen. 2. Eenzijdige professional. De tegenhanger van de maatschappelijke professional. De belangen van één groep stakeholders overheersen sterk zodat er overdreven op één aspect gestuurd wordt.

Maatschappelijke professional Kenmerken 1.1 Missie, doelen, doelstellingen, kritische succesfactoren en strategie 1.2 Structuur 1.3 Processen 1.4 Managementstijl 1.5 Cultuur Gevolgen voor de managementinformatie 1.6 Vorm en inhoud van de managementinformatie

Invoegen figuur maatschappelijke professional

Voorbeeld de Rozenhof verzorgingscentrum voor ouderen heeft een regionale functie 151 appartementen en 13 echtparenkamers van alle gemakken voorzien 40 medewerkers

1.1 Bovenkant van de tol bij maatschappelijke professional Niet alleen financieel-economisch maar ook gericht op klanten en professionals Zijn uitgewerkt en vastgelegd. Balanced scorecards zijn handig om het functioneren van de organisatie vanuit meerdere perspectieven te bekijken.

Voorbeelden toepassing Rozenhof Een tevredenheid bewoners van de bewoners van meer dan een 7 op een 10-puntsschaal Blijvende tevredenheid over de zorg en activiteiten blijkend uit een gemiddelde waardering van een 8 voor de deze aspecten Verjonging van het personeel en doelstelling daling gemiddelde leeftijd met 5 jaar de komend 5 jaar Het faciliteren van de mobiliteit bewoners. Meer dan 80% van de bewoners maakt minimaal 4 keer per maand gebruik van de taxidienst Vergroten van de diversiteit van het aanbod uit de keuken. De gemiddelde waardering voor het aanbod in de keuken door de bewoners ligt op minimaal een 7.

1.2 Structuur bij een maatschappelijke professional Relatief platte organisatie met een beperkte staf die wel hoogwaardig is ter ondersteuning van de professionals. Vaak marktgericht en bestaande uit hoogwaardige professionals met een relatief hoge mate van autonomie. Kennis en vaardigheden worden gestandaardiseerd. Afdelingen worden aangestuurd als standaardkostencentra, profitcentra of investmentcentra.

1.3 Processen bij een maatschappelijke professional Processen zijn beheersbaar waarbij de nadruk ligt op flexibiliteitsmaatregelen en controle van het eindproduct. Voorbeelden: Hoe flexibel ben je? Overwerken, ander team etc. Controle eindproduct: Partner fiatteert rapport voor verzending.

1.4 Managementstijl bij de maatschappelijke professional Teammanager. Manager probeert de medewerkers als team te managen en waardering is op basis van de bijdrage aan het team. Ondernemer. Manager treedt naar buiten toe en is actief op het gebied van acquisitie De aard van de medewerkers (hoogwaardige professionals) is het meest gebaat bij losse delegatie met uitzondering van bepaalde aspecten zoals bijvoorbeeld de urenverantwoording.

Managementstijl Rozenhof De directrice Marjan van de Putte heeft een lange loopbaan in de bejaardenzorg en wordt dan ook gerespecteerd door het personeel om haar ervaring in de zorg

1.5 Cultuur bij maatschappelijke professional Trefwoorden functionele cultuur: Niet alleen op zichzelf gericht maar ook op anderen binnen en buiten de organisatie. Flexibiliteit, klantgerichtheid Interactieve besluitvorming.

Toepassing Rozenhof Het personeel van Rozenhof deelt de liefde voor oude mensen In de regio wordt Rozenhof geroemd om de betrokkenheid van het personeel bij de ouderen en de kwaliteit van de ouderenzorg

1.6 Vorm en inhoud van de managementinformatie bij pionier Formele managementinformatie: Op hoofdlijnen; Niet alleen financieel-economisch maar ook vanuit klant- en intern perspectief Relatief lage frequentie. Informele managementinformatie is relatief belangrijk.

Balanced scorecard Rozenhof Figuur plaatsen

Eenzijdige professional Is een professionele bureaucratie waar de nadruk op één doel komt te liggen. Bijvoorbeeld: Tevredenheid van de professionals Of alleen klanttevredenheid. Hierdoor dreigen de belangen van andere stakeholders te worden vergeten!

Figuur eenzijdige professional invoegen.

Eenzijdige professional Kenmerken 2.1 Missie, doelen, doelstellingen, kritische succesfactoren en strategie 2.2 Structuur 2.3 Processen 2.4 Managementstijl 2.5 Cultuur Gevolgen voor de managementinformatie 2.6 Vorm en inhoud van de managementinformatie

Voorbeeld Titanic Scheepswerf Gespecialiseerd in grote transportschepen en pleziervaartuigen voor de rijken der aarde Overdreven gericht op het behalen van de tevredenheid van de klant

2.1 Missie, doelen, doelstellingen, kritische succesfactoren en strategie Eén doel overheerst. Andere perspectieven uit de Balanced scorecard zijn sterk onderbelicht. Bij Titanic is er sprake van overdreven klantgerichtheid.

2.2 Structuur Blijft gelijk aan maatschappelijke professional: Relatief platte organisatie met een beperkte staf die wel hoogwaardig is ter ondersteuning van de professionals. Vaak marktgericht en bestaande uit hoogwaardige professionals met een relatief hoge mate van autonomie. Kennis en vaardigheden worden gestandaardiseerd etc.

2.3 Processen De beheersing van de processen is overdreven toegespitst op één aspect. Bijvoorbeeld: Alles doen om de klant tevreden te stellen Alles doen om de medewerkers tevreden te houden.

2.4 Managementstijl Door elke keer de nadruk te leggen op de eenzijdige doelstelling probeert de manager zijn doel te bereiken(politiek manager). Alles moet uit de kast gehaald worden om dat ene doel te bereiken(real-time manager). Losse delegatie

2.5 Cultuur Operationalistisch: het belang van één aspect wordt overdreven, bijvoorbeeld te klantgericht of te mensgericht Gevolgen: uit het oog verliezen van kosten; aantasten van privacy.

2.6 Vorm en inhoud van de managementinformatie Formele managementinformatie: zeer veel informatie over dat ene doel, andere aspecten worden niet meegenomen. Informele managementinformatie is belangrijk maar kan gegeven de negatieve cultuur en managementstijl gebruikt worden in het politieke machtsspel.

Managementinformatie bij Titanic vooral op klantperspectief gericht ● de klanttevredenheid (klachten/'retourzending') ● de leverbetrouwbaarheid (tijdigheid, kwaliteit, et cetera); ● de flexibiliteit (aantal `last minute change'-aanvragen en aantal malen dat er (niet) aan kon worden voldaan); ● vertragingsduur door storingen in het productieproces, het niet op voorraad hebben van bepaalde onderdelen of het te laat of onjuist leveren van componenten door toeleveranciers/onderaannemers; ● nieuwe ontwikkelingen in de markt (zowel aan de vraagkant als bij toeleveranciers)

Migratiemogelijkheden voor de eenzijdige professional

Toepassing Titanic Indien Titanic wil overleven dan zij er voor moeten zorgen dat klantperspectief in evenwicht gebracht wordt met de andere perspectieven. Op deze wijze kan de weg teruggevonden worden naar de maatschappelijke professional.

Samenvatting