Prestatie: Maak met de hele klas een krant over…

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Doe jij ook mee? de samenleving dat ben jij,
Advertisements

Mijn Inburgering Hoe werkt dat?.
Het tweede werkstuk.
“Ontwerp een eigen school” Leerarrangement KC Macht en Regels
1. Wat is het Kinderrechtenverdrag?
Verborgen vormen van pesten
H1 Basis Rekenvaardigheden
Welkom bij de World Vision Quiz.
Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
Wat kost dat wel niet? Heb jij enig idee?.
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
‘Het podium op voor Villa Joep!
Voorstelling van mijn werk. Als verantwoordelijke van Fondation Baska.
Sollicitatiegesprek.
De kracht van het kleine
Havo 5 Economie De Nederlandse Economie H4 “Het Handelsspel”
Rotary is een club van vrouwen en mannen die elkaar iedere week ontmoeten en dan elkaar vertellen over hun werk We helpen mensen die hulp kunnen gebruiken,
Nederland na 1945: Cultuur en mentaliteit
komen tot een weloverwogen keuze
Wist u dat … Meer dan 10% van de jongeren in het voortgezet onderwijs drugs gebruikt? Er meer dan 74% van de kinderen onder de 16 jaar alcohol heeft.
Onderwijs en kinderarbeid
Maatschappelijke stage
Ab Kan Restaurant beheerder.
Mijn hobby: is over cultuur van Ethiopië
Ruimtevaartquiz De Maan De.
Werken voor je 13e jaar 13 en 14 jaar
Beweging en gezonde voeding voor kinderen
Wat is MaS? MaS staat voor Maatschappelijke Stage
Improving Mental Health by Sharing Knowledge {naam uitvoerder} Kunnen ouders iets doen aan het alcoholgebruik van hun kinderen?
Rekenen groep 4.
Hebben jullie je ook al afgevraagd waarom MAROKKANEN veel gemakkelijker een huis kunnen kopen dan de BELGISCHE werkende mens ?
Welkom! Wij zijn Jan Kooijman en René van Kooten.
Armoede in België Enkele armoedecijfers in het kader van de actie “Rode Centjes”
Armoede in België Enkele armoedecijfers in het kader van de actie ‘Rode Centjes’.
Vraag de leerlingen om tijdens de lessen aantekeningen te maken.
Mijn Restaurant Opdracht ICT.
LES 1 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Een werkstuk maken.
1.
De kracht van het kleine
Kleine leningen voor vrouwen en mannen in zuidwest Kenia
Budget Challenge Workshop 2015
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe eet men in Japan? A – Met hun handen B – Met stokjes C – Met mes en vork.
Microkredieten voor vrouwen en mannen in zuidwest Kenia.
E.H.B.O lessen.
Matteüs 1:18-25 Jezus brengt vreugde.
Phone Challenge Workshop Mbo niveau l Jouw telefoonkosten l Film ‘Een dag vol data’ l Dataquiz l Abonnementen vergelijken l De Mobiel Profiel.
Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product.
De Dorcas Voedselactie Dorcas legt zich niet neer bij honger en diepe armoede in de wereld. Daarom organiseren we jaarlijks een actieweek, waarin duizenden.
Wat voor inkomen heb je & waar blijft je geld?
1 Budget Challenge Workshop 2015 mbo Schulden Oorzaken, gevolgen en oplossingen van schulden Pauze Het voorkomen van schulden Uitgaven en inkomsten.
1 Budget Challenge Workshop 2015 mbo Schulden Oorzaken, gevolgen en oplossingen van schulden Pauze Het voorkomen van schulden Uitgaven en inkomsten.
Jongeren & geld. Zakgeld Hoeveel zakgeld krijgen jongeren? leeftijdzakgeld (per maand) 12€ 19 13€ 23 14€ 25 15€ 30 16€ 31 17€ 36.
Doe jij ook mee? WNF-Rangerclub en NPO Zapp presenteren: Operatie Olifant.
Werk aan de winkel. Bankrekening openen Beste Kinder- en Jongerenrechtswinkel, Veel van mijn vrienden hebben een bankrekening. Mijn ouders vinden dat.
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
Dit is Dorcas Dorcas is een christelijke hulporganisatie die mensen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika helpt die door grote armoede,
Rekenen!!! cito.
Stage zoeken bij Entree-opleiding
VEEL MENSEN HEBBEN WEL EENS WAT GEHORD OVER DIABETES,
Paragraaf 2.3 Wat willen zij dat je koopt?.
© UNIEK IN DE KLAS.
Vmbo 2 economie Ben jij een kritische koper ?
Studie vaardigheden Thema 2 : Plannen.
Hermien Miltenburg en studenten
Financiële Educatie.
Stage zoeken bij Entree-opleiding
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Studiefinanciering: dat regel je zo
Laat de vragen eerst even aan de docent zien!!
Transcript van de presentatie:

Prestatie: Maak met de hele klas een krant over… Geld maakt toch gelukkig? Prestatie: Maak met de hele klas een krant over…

Ieder groepje schrijft een artikel voor de schoolkrant over geld.

In de krant staan artikelen over: 1: Schuld 2: Zwart geld 3. Ontstaan van geld 4: Skimmen 5: Bijbaantjes 6: Goedkoop uitgaan 7: Minimumloon 8: Microkrediet 9: Goedkoop bellen 10: Verder studeren 11: Beroep & Salaris 12: Vals geld 13: Geld in Europa 14: Goedkoop eten

Prestatie 1: Schuld Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren schulden hebben. Het Nibud is een organisatie in Nederland die mensen helpt bij het omgaan met geld. Ga naar www.nibudjong.nl. Zoek op deze site wat je beste kunt doen als je een schuld hebt. Schrijf hierover een artikel voor de schoolkrant.

Prestatie 2: Zwart werken Een vriend van je biedt je een baantje aan als afwasser in zijn restaurant. Hij belooft je een goed salaris. Hij vertelt je dat het wel gaat om zwart werk. Schrijf een stuk voor de schoolkrant over zwartwerken.

Prestatie 3: Het ontstaan van geld Dit is een Romeinse munt die vorig jaar in Nederland is gevonden bij een archeologische opgraving. Doordat archeologen deze munten vonden, weten we dat mensen al in de Romeinse tijd betaalden met munten. Toch is geld er niet altijd geweest. Mensen hebben ook heel lang zonder geld geleefd. Schrijf een artikel voor de schoolkrant over hoe mensen vroeger betaalden voordat er geld bestond.

Prestatie 4: Skimmen Vorig jaar zijn rond de 27.000 Nederlanders slachtoffer geworden van skimmen. Dat zijn er bijna 75 per dag. Schrijf een stuk voor de schoolkrant over skimmen. Vertel hierin wat skimmen is en hoe je het zelf kunt voorkomen.

Prestatie 5: Bijbaantjes Welke bijbaantjes zijn er voor scholieren in Amsterdam? Een bijbaantje betekent dat je naast school niet meer dan 8 uur werkt. Je kunt in het weekend werken, maar ook voor of na schooltijd. Schrijf een artikel voor de schoolkrant over een aantal bijbaantjes.

Prestatie 6: Goedkoop uitgaan Schrijf in een artikel voor de schoolkrant tien tips op voor een goedkoop avondje uit in Amsterdam. Je mag maximaal 10 euro per persoon per avond uitgeven.

Prestatie 7: Minimumloon In Nederland en in veel andere landen is er een wettelijk minimumloon: je mag dan niet minder verdienen dan dat minimumloon. Maak voor de schoolkrant een overzicht met informatie over het wettelijk minimumloon (per maand) in Nederland en in vijf andere landen in Europa.

Prestatie 8: Microkrediet Dit is Etelvina. Zij heeft vier kinderen. Haar man werkt. Toch had ze niet genoeg geld om rond te komen. Met microkrediet kon zij een eigen bedrijfje beginnen in hangmatten. Ze heeft nu genoeg geld om haar kinderen naar school te laten gaan. Schrijf een artikel over microkrediet.

Prestatie 9: Prepaid bellen Schrijf een artikel voor de schoolkrant over prepaid bellen. Je hebt al een telefoon. Zoek uit welk bedrijf het goedkoopst is:

Prestatie 10: Studiefinanciering Stel je voor: volgende maand word je 18 jaar. Je gaat een studie op het MBO volgen. Dat kost veel geld. Je ouders kunnen je helpen met 100 euro per maand. Dat is fijn, maar niet voldoende: je hebt meer geld nodig. Daarvoor kun je terecht bij de Informatie Beheer Groep in Groningen. Schrijf een artikel over hoe je studiefinanciering kunt krijgen.

Prestatie 11: Beroep & salaris Er zijn mensen die heel veel geld verdienen: denk maar aan voetballers en zangers. Schrijf een artikel voor de schoolkrant over werk waarmee je heel veel geld kunt verdienen.

Prestatie 12: Vals geld Schrijf een artikel over de manieren waarop de euro-bankbiljetten beveiligd worden en hoe je vals geld kunt herkennen.

Prestatie 13: Geld in Europa In veel landen in Europa wordt betaald met de euro. Maar niet in alle landen! Schrijf een artikel voor de schoolkrant over geld in Europa.

Prestatie 14: Goedkoop recept Zoek op internet naar recepten voor een complete maaltijd die weinig geld kost. Schrijf voor de schoolkrant vijf recepten zo op dat iedereen ze kan maken en zet er plaatjes bij.

1: Schuld 2: Zwart geld 3. Ontstaan van geld 4: Skimmen 5: Bijbaantjes 6: Goedkoop uitgaan 7: Minimumloon 8: Microkrediet 9: Goedkoop bellen 10: Verder studeren 11: Beroep & Salaris 12: Vals geld 13: Geld in Europa 14: Goedkoop eten