Het onderzoek Thema: Materie, biotechnologie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Veel gestelde vragen over Polyganics’ NasoPore®
Advertisements

Freek Terheggen, Kaz de Bruijn, Eva Willemsen en Minke Greeven
Regie in eigen hand Symposium seniorenbelangen HSL 24 oktober 2012
Inleiding Inleiding Jij werkt als journalist voor het blad KIJK, een tijdschrift voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap en techniek. De gebeurtenissen.
Wateroverlast door verandering in het weer
Zwarte gaten Fairouz, Maxime, Maurits en Paul. Onderwerp -Zwarte gaten -De invloed van de zwarte gaten. -Invloed op de aarde?
Kunstwerken van Leonardo Da Vinci
Niet om een ‘koopje’ maar om een toestel te kopen dat ook gebruikt gaat worden Han van Reekum.
1. Geschiedenis 2. Tv programma.
Project week 1 Foto’s van reclame onderweg
ANW, Module 2 Door: Thom, Thomas, Yang en Lars
De wondere wereld van de cel
Universitair Medisch Centrum Groningen
Afweersysteem (1): Complex systeem dat pathogenen (ziekteverwekkers) kan buiten houden en opruimen Het lichaam heeft drie verdedigingslinies. Allereerst.
B1 Stoffen worden omgezet
B3 Glucose als grondstof
Examentraining Biologie
Matthias Moulin en Lize Marcoen B1
Schoolweigering: stappen naar een oplossing
Waarom enzymen? Hun werking
5 Plantaardige en dierlijke cellen
Deeltjesmodel 3.4 aggregatietoestand.
enzymen: katalysator Enzymen
Dia 1 van 12 Mensen binden aan Balls. dia 2 van 12 Inhoud Hoe groot is het verloop? Waarom is dit een probleem? Wat zijn de oorzaken van het verloop?
Assimilatie en dissimilatie
Longschade door Bleomycine
Thema 4 DNA Basisstof 1 Van genotype tot fenotype
3T Nask2 4 nieuwe stoffen maken
Welcome hallo allemaal,
Zwarte gaten Fairouz, Maxime, Maurits en Paul.
Nanotechnologie Cherize Mirthe Dyonne.
Food or Fuel H3 Grondstoffen.
Dieren jagen al hun hele leven, wij als mens ook, maar hebben het ons makkelijk gemaakt door technologie te gebruiken, wij als mensen kijken daarom nu.
Iris Wuts Elise Verhees Mirthe Munnichs Noortje Ververs
ANW, Module 2 Door: Thom, Thomas, Yang en Lars
ANW Module 2 bakkengellam.wordpress.com. Groep Dimfy Lambriex, Emma Bakker, Isa Engelen Thema Leven Hoofdvraag Is het terecht mensen te straffen voor.
Genexpressie = de mate waarmee het DNA van een gen gekopieerd wordt naar mRNA en mRNA vertaald wordt naar een aminozuursequentie.
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Genexpressie = de mate waarmee het DNA van een gen gekopieerd wordt naar mRNA en mRNA vertaald wordt naar een aminozuurvolgorde.
Opdracht 2 Mass Customization
DEEl 3: De mens gebruikt wetenschappelijke principes om in zijn behoeften te voorzien. Michelle Borghers.
B. Stof 3 Hoofdthema’s in de Biologie
13 Eten of gegeten worden!.
Inleiding keuzemodule TBK31
Hoofdstuk 9 Paragraaf 1 Alles werkt.
Stikstofkringloop Koolstofkringloop
B. Stof 5 De celorganellen Plantencellen en hun organellen 1
HAVO 4 Thema 1: Inleiding in de biologie Boek: Biologie voor jou Deel: HAVO A.
Genexpressie B6.
Thema 3 Organen en cellen
Zelfstandigheidproject 3 VWO
Thema 3 Organen en cellen
Plastic.
12.2 Stofwisselingsprocessen Autotroof: Organismen die uit anorganische moleculen hun benodigde organische moleculen kunnen maken Naam van dat proces:
Diëten Niet alleen om af te vallen!. Veel mensen volgen een dieet uit medische noodzaak Natriumbeperkt Energiebeperkt Vetarm Antiallergisch dieet Maagdieet.
Thema Leven Les 5 Metabolisme.
Uitleg Patiënt FARMACOGENETICA
Voortgezette assimilatie 1
6A1 Stofwisseling B5 Regulatie van de genexpressie. B6 Mutaties.
Stoffen transport tussen cellen en hun omgeving.
H10 Gezondheid.
De spijsvertering BLOKBOEK NATUUR – LES 7.
Smul gezond.
Uitleg Patiënt FARMACOGENETICA
12.2 Stofwisselingsprocessen
Thema 9 : je lichaam werkt
Hoofdstuk 2 Natuur en milieu
Thema 1: Stofwisseling de werking van enzymen.
De bodem leeft!.
Transcript van de presentatie:

Het onderzoek Thema: Materie, biotechnologie Hoofdvraag: Hoe kunnen hartklepprotheses voor de mens gemaakt worden die meegroeien met het lichaam? Deelvraag 1: Van welk materiaal kun je deze hartkleppen maken? Deelvraag 2: Welke gevaren kun je verwachten als de hartklepprothese is ingebracht?

Inleiding Slecht functionerende hartklep? -> Risicovolle operatie. Geboren met slecht functionerende hartklep? -> Meerdere risicovolle operaties. Is er geen andere oplossing? Petra Dijkman’s onderzoek.

De afbraak van de polymeren Het lichaam breekt de hartkleppen zelf af, en vervangt deze voor lichaams eigen materiaal. De polymeer moet op de snelheid van die afbraak afgestemd zijn, dit kan door: Door verschil tussen de moleculen. - lengte verbindingen - hoe ver de verbindingen uit elkaar staan Door verschil in omstandigheden. - de wanddikte van het product, - mate van vocht in de omgeving - een hogere temperatuur - ligt het product op de grond of in de grond -en de mate van de aanwezige bacteriën activiteit.

De polymeren Veel biologisch afbreekbare polymeren zijn gemaakt van zetmeel, glucose en andere plantaardige stoffen. Polymeren bestaan uit lang keten vormige moleculen. Het polymeer dat voor de hartkleppen word gebruikt is een mix van verschillende plantaardige stoffen. Als deze hartkleppen worden afgebroken blijven de stoffen: CO2, H2O en biomassa over. De biomassa en de H2O worden vaak opgenomen door het lichaam. Een deel hiervan word samen met de CO2 uitgestoten

De Bioreactor Lichaamsomstandigheden nabootsen De bioreactor Hartklepcellen

IPS cellen Hoe kom je aan hartklepcellen? Stamcellen? Shinya Yamanaka : gespecialiseerde lichaamscel ->basiscel ‘’induced pluripotent stemcell’’. Maar hoe? Toevoeging Oct-3/4, SOX2, c-Myc, en Klf4. Wat betekent dit?

Genregulatie Transcriptie Gen uiting Sommige stukken DNA geblokkeerd/ afgesloten door acetylgroep. Het Muur achter de deur Regulatorgenen. Omhulsel in bioreactor van iPS cellen gespecialiseerd tot hartklepcellen

Reparatie Een scheur, wat nu? Monomeren breken uit de bolletjes waar ze in zitten en binden zich aan de polymeren die al in de stof zitten. Dit is nog niet actief getest in hartkleppen, maar als het werkt, dan zullen de hartkleppen nooit meer kapot gaan. Als alle monomeren zijn gebruikt, zal het omhulsel vergaan. Hierdoor kunnen er nog net iets meer iPS-cellen in het hart komen, waardoor het hart nog net iets steviger wordt en nog iets langer volhouden. Nu hebben we succesvol een hartklepprothese gemaakt die meegroeit met het lichaam. Nu rest ons nog maar een ding, uitproberen!

Deze presentatie is gemaakt door: Fleur Peeters Zijn er nog vragen? Deze presentatie is gemaakt door: Fleur Peeters Martijn Bemelmans Luc verbrugge Maarten Uyterwijk

Bronvermelding http://www.kennislink.nl/publicaties/nieuwe-hartkleppen-net-echt http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/45088-genexpressie-hoe-gaat-het-in-zn-werk.html http://www.tue.nl/onderzoek/health/succesvolle-projecten/een/nieuwe/hartklep-die-met-je-meegroeit/ http://www.mediciinfo.nl/bka_7_2_0_0_0_0 http://www.kennislink.nl/publicaties/bioconstructiemateriaal-uit-neimeegs-lab http://niernieuws.nl/?id=5454&cat=ln&loc http://www.kennislink.nl/publicaties/wonderbaarlijk-zelfhelend-plastic http://www.tue.nl/universiteit/nieuws-en-pers/nieuws/05-03-2012-gekweekte-hartklep-minimaal-invasief-geimplanteerd/ http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Acetylering http://en.m.wikipedia.org/wiki/Transcription_factor#section_language http://technotheek.utwente.nl/wiki/Biologisch_afbreekbare_kunststoffen http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Chromatine http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1297098/2008/08/08/Gerimelde-huid-van-bejaarde-nog-prima-kweekbaar.dhtml http://www.10voorbiologie.nl/index.php?cat=9&id=370&par=383 http://en.m.wikipedia.org/wiki/Repressor#section_3 http://web.tue.nl/cursor/bastiaan/jaargang47/cursor24/achtergrond/oz_1.html http://www.allesoverdna.nl/woordenboek/ips-cel.html http://www.reaumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reama/artrose/over-de-ziekte http://www.allesoverdna.nl/woordenboek/regulatorgen.html http://www.chemischefeitelijkheden.nl/Uploads/Magazines/h109-Biologisch-afbreekbare-polymeren.pdf http://www.allesoverdna.nl/woordenboek/transcriptiefactor.html http://www.pantec.nl/producten/bioplastic.php http://www.petradijkman.nl/ http://www.biomedisch.nl/nieuws/2009/stamcellen_huidcellen_geijsen.php#1