Oorspronkelijk hoorspel

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De entertainmentbranche bezoek aan een tv studio opname met publiek
Advertisements

EMEG lijst - Entertainment TV opname ‘’Wat vindt Nederland?!’’
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Tips voor een goede PowerPointpresentatie
Wolfskinderen Gemaakt door Dorothé van der Ree Doolaard ( Trajectgroep 3) Driestar College, Gouda.
Oorspronkelijk werd dit reeds rondgestuurd als een Word document.
Communicatie & Presentatie
Spreekbeurt van Romy Vonk Gr 6M
Introductiebijeenkomst
hoe overleef ik mijn vakantie
De mayonaisepot en de koffie
Lees dit met aandacht, want er zit een moraal aan het verhaal.
Hier zijn we met de achtbaan van knex bezig. Hij wordt heel groot.
Liefde en vriendschap Dit is mijn opdracht:
WoW EMEG-LIJST.  Vrienden  Nieuwsgierig  Enthousiast broertje WAAROM?
Reservoir dogs band is een band die nummers speelt van vele Tarantino films. Ze zijn pas sinds september bezig en hebben al in januari op de premiere gespeeld.
Komt een vrouw bij de dokter
Ontdekking en verovering
Howard Komproe – N.I.E.U.W Gemaakt door Mathias Coenen.
Een knettergek sprookje bedacht door de Duizendpootrakkers
Jezus houdt van alle dove kinderen
Godsdienst 1.
Nature / Nurture: Aangeboren ? Aangeleerd ?
Taalkunde Grammatica A
Masterfietsers In deze powerpoint krijgt u een rondleiding van wat masterfietsers doet bij elke dia zit muziek.
De kerk in de Middeleeuwen
1.1: in de naam der wet Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken
Er was eens een kasteel en daar woonde een koning.
Godsdienst 1 1.
Wat vind jij leuk aan Kerst? Is hier een koningskind geboren?
Intellectueel Eigendom Seminarie door: Stijn, Tom, Pieter en Peter.
Rubens, Van Dyck & Jordaens Vlaamse schilders uit de Hermitage
De spreekbeurt..
Carera Nabarro 6 de leerjaar Mater Dei Centrum Schooljaar
DVD Harry Potter and the Order of the Phoenix Interview met de regisseur en editer.
E XAMEN SAMENVATTEN 2010 II 1. Hoe luidt de beoordeling van de samenvatting? 2. Hoe ziet de samenvatting eruit?
Leadzanger: Koen Wauters Gitarist: Kris Wauters Jaren actief: 1984 tot heden Koen Kris.
Interpreteren van data
Gemaakt door: Jorn van Sisseren
Dag 5 Dag 5 van het dagboek Hallo lieve kindertjes, En… hoe vonden jullie de intocht? Hadden we jullie even goed gefopt? Ja, jullie dachten dat wij.
Branche gaming. Geef een reactie op een recensie van het spel. Plus puntjes Het vechtsysteem is beter dan ooit! Vijanden zijn agressiever dan in alle.
Godsdienst. Jezus is 12 jaar Een gewone jongen? Zijn jouw ouders wel eens bezorgd geweest?
N T E R C I E F D E K N A CREATIEF DENKEN.
Het Zwanenmeer (maar dan anders)
3.1 Roep om harde rechtsstaat via de media
Woord van Leven Juli 2014.
Vrije Universiteit Amsterdam Vertel uw Verhaal Judith Gerritsen Vrije Universiteit.
Uitleg persoonsvorm (pv)
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
Sprookjes.
Kiezen voor zorg in de laatste fase Herman Haverkort KITTZ.
Waaraan moet een goede presentatie voldoen??
Een boek vol heksenverhalen
Verkeerde verwijswoorden
Het kost niets om dit te lezen.... het kost niets om te proberen !!! Te kijken maar doorlezen tot het einde het kost niets om te proberen !!! Te kijken.
Mijn vrouw en ik.. Eerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Hendrik.
Er was eens… een klas vol techniek.  Eeuwenoud  Mondeling overgedragen  Nadien neergeschreven  Traditie  Bij ons maar ook wereldwijd  Elk land heeft.
Kerstavond 2015 Het contrast van de twee koningen.
Mapping the field. ALEX KLAASEN Eigen website Beginpagina is stijlvol en nodigt uit om verder te kijken op de site. Helaas is de inhoud.
CARNAVAL 2016 De Sangkorreltjes. Prinses Gwenn Hallo allemaal, Ik ben Gwenn en zit in groep 8! Met alle plezier mag ik aankondigen dat ik dit jaar.
Creatief schrijven. Programma -Klassengesprekje: schrijf je weleens? -Inkomopdracht: een gebeurtenis -Creatief verhaal schrijven: tijdcapsule Wat gaan.
2 Er was eens een prinses Catharina de Grootste. Met welk zinnetje beginnen veel sprookjes?  Juist. Met er was eens… Het verhaal van Catharina is echter.
Creatief schrijven. Programma -Inkomopdracht: elektriciteit -Opdracht 1: jouw ideale vakantiedag -Opdracht 2: verplaats je in een ander Wat gaan we leren?
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
‘’Tradition is not given’’
Reflecteren even pas op de plaats
Hoe schrijf je een recensie?
Recensie schrijven Klas 1e , RSFN.
De schrijver mee op reis
Transcript van de presentatie:

Creatieve opdracht rond Karel ende Elegast aan de hand van het Hoorspel “De wilde zwanen”

Oorspronkelijk hoorspel Dit hoorspel is gebaseerd op het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen uit 1838. Het verhaal gaat over een prinsesje, Elisa, en haar elf broers. Hun vader, de koning, trouwde met een boze koningin die zich wilde ontdoen van de kinderen van haar nieuwe echtgenoot. De koningin toverde de elf broers om tot elf zwanen. Elisa kon de betovering van haar broers enkel verbreken door te zwijgen tot ze voor elk van hen een hemd van brandnetels had geweven. Terwijl ze daarmee bezig was werd ze ervan beschuldigd een heks te zijn. Ze kon zich niet verdedigen. Net op tijd voltooide ze het laatste hemd en gooide ze alle hemden over haar elf broers. Pas dan kon ze bewijzen dat ze onschuldig was. Oorspronkelijk hoorspel

Je vindt dit verhaal op http://www. andersenstories Je vindt dit verhaal op http://www.andersenstories.com/nl/andersen _sprookjes/de_wilde_zwanen

De moderne herwerking (1) De moderne herwerking van het sprookje doet meer dan enkel wat afstoffen en opnieuw inspreken. Het hele verhaal zit vol parodieën, nieuwe personages, grappen voor gevorderden, leuke geluiden en geweldige stemmen. Ook wordt regelmatig verwezen naar bekende films of televisieprogramma’s, maar ook naar typische elementen uit bekende sprookjes. De moderne herwerking (1)

De moderne herwerking (2) Het verhaal wordt door de makers als volgt samengevat: “Prinses Elisa is helemaal de kluts kwijt wanneer haar elf broers worden omgetoverd in zwanen. Alleen door elf hemden te vlechten van brandnetels kan ze de betovering van haar stoute stiefmoeder doorbreken. Ze sluit vriendschap met 'n bende vrolijke spoken, wordt bespied door een bazige bisschop en verliest haar hart aan de verlegen koning Boris. Hoe dàt afloopt, beleef je in dit meeslepende, knotsgekke hoorspel.” De moderne herwerking (2)

De moderne herwerking (3) Tekst: Paul Wauters & Philip Maes Muziek: Koen Brandt Illustraties: Mark Borgions Met Warre Borgmans als verteller, Geert Van Rampelberg, Amaryllis Uitterlinden, Tom Van Dyck, Frank Focketyn, Sien Eggers, Tania Van der Sanden, Camilia Blereau, Tom Dewispelaere, David Dermez, Stijn Cole, Govert Deploige, Annet Malherbe, Vic De Wachter en Katelijne Verbeke. Gastrollen van Mark Uytterhoeven, Peter Van de Veire en Jef Hoeybergs. De moderne herwerking (3)

Video-fragmenten In de Laatste Show werd het hoorspel voorgesteld: http://www.youtube.com/watch?v=K0ZcoYq9qos http://www.youtube.com/watch?v=zrOFsE3ny6Q Video-fragmenten

Karel ende Elegast is een onsterfelijk verhaal, maar doet hier en daar wel wat verouderd aan. Het is nu aan jullie om van het oorspronkelijke verhaal een even frisse en moderne versie te maken als de auteur van De wilde zwanen dat gedaan heeft met het verhaal van Andersen. Je kan ervoor kiezen een bepaald fragment te herschrijven en te moderniseren door een aantal anachronismen toe te voegen of je kan een parodie maken op een bepaald fragment. Een combinatie van deze twee suggesties kan natuurlijk ook! Groepswerk

Beoordelingscriteria (1) Schrijf per vier een hoorspel uit van 1 à 2 getypte bladzijden. Geef aan op welk deel van Karel ende Elegast jullie hoorspel is gebaseerd. De inhoud moet creatief, origineel en duidelijk zijn, zowel wat betreft de verhaallijn als wat betreft de opbouw en de spanning. Zorg voor een samenhangend en gestructureerd geheel. Beoordelingscriteria (1)

Beoordelingscriteria (2) Het geheel staat op 20 punten. De uitgespreven versie van het hoorspel staat op 10 punten. Het mondeling presenteren van het hoorspel staat ook op 10 punten. Beoordelingscriteria (2)

Beoordelingscriteria (3) Schrijfopdracht: Let op de taal. Er wordt aandacht besteed aan woordenschat, spelling, grammatica en zinsconstructies. Per fout wordt 0,25 afgetrokken. Voor werkwoordsfouten wordt 1 punt per fout afgetrokken. Spreekopdracht: Let op articulatie, spreektempo, stemsterkte, zinsbouw, intonatie, uitspraak, houding en contact met het publiek. Beoordelingscriteria (3)