Campagne 2012 Armoede verjaart niet

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Vrijwilligers vóór ouderen, tegen sociaal onrecht
De Vlaamse regering wil voor 2013 een begroting in evenwicht maar…… ze geeft meer uit dan ze inkomsten heeft.
Campagne 2013 Armoede (op den) buiten De geur van vers gemaaid gras en pas geoogst koren. Genieten van mooie landschappen en vergezichten. Een toevluchtsoord.
Overzicht Inkomen en armoede bij Belgische ouderen, vergeleken met hun leeftijdsgenoten in buurlanden Niet-monetaire indicatoren van de levensstandaard.
PERSPECTIEF WELZIJNSSCHAKELS Stedelijke en plattelandsarmoede.
Het geheim om ouder te worden in schoonheid
ACTIEF OUDER WORDEN? VRIJWILLIGEN! Kathy Louagie Stafmedewerker Vlaamse Ouderenraad.
over wie hebben we het en wat beweegt hen ?
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
De betaalbaarheid van de (eerstelijns) medische zorg
Vooraf: niet doemdenken!
Ouderenweekcampagne Actief ouder worden, een leven lang • Ouderenweek 2012: november • Europees Jaar 2012 ‘Actief ouder worden en solidariteit tussen.
‘Het podium op voor Villa Joep!
Voorstelling van mijn werk. Als verantwoordelijke van Fondation Baska.
Donderdag 14 mei  Seniorenrestaurant  In contact brengen van (alleenstaande) senioren met leeftijdsgenoten  Betaalbaar door samenwerking met.
Leven met een beperking - een nieuwe kijk - K.V.G. – sociaal dienstbetoon September 2012.
Sarah De Baets Julie Cokelaere
BELEIDSNOTA MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE EN ARMOEDEBESTRIJDING S TAATSSECRETARIS VOOR A SIEL EN M IGRATIE, M AATSCHAPPELIJKE I NTEGRATIE EN A RMOEDE ­ BESTRIJDING.
Op weg naar een gezamenlijke aanpak
Omgaan met verandering in dorpen Stellingen Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies U NIVERSITEIT VAN A MSTERDAM.
LA CONTRIBUTION DU PROJET EXPERTS DU VÉCU AU SEIN DES SERVICES PUBLICS FÉDÉRAUX Project Ervaringsdeskundigen binnen de federale overheid Middagatelier.
Levensvragen Over geluk…..
GOED WONEN van LEVENSbeLANG! Ouderenweekcampagne 2011.
Een project van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen vzw i.s.m. de lokale besturen.
Leeftijdsvriendelijke gemeente: een hefboom voor actief ouder worden
Advent 2013.
Europees Jaar In de EU : leven 85 miljoen mensen in armoede;
Door Lysa D’hoop en Charlotte Bara
Samenwerkende Ouderenorganisaties Brabant
Bedrijfsbezoek ‘Active Ageing’
De onderkant van de Belgische pensioenbescherming In welke mate lopen (rust)gepensioneerden een risico op armoede? Hanne Vandermeerschen Pensioencolloquium.
EY2010 Europees Jaar van de strijd tegen de armoede en sociale uitsluiting Julien Van Geertsom.
Aanbevelingen voor een woonbeleid gericht op het tegengaan van armoede en sociale uitsluiting Wonen in armoede.
OCMW’s en Activering Studiedag Lokale Economie en Werkgelegenheid Mechelen 26 november 2009.
INTEGRATIE van de OUDEREN in het BELEID. 1 De komende ouderengolf is een zeer groot maatschappelijk succes Lang leven, in goede gezondheid, met zijn tweeën,
P4.3 Het grotestedenbeleid
Angelique Declercq 17/01/1213/12/2011 INTERREG IV A 2 zeeën “SUCCES” Sustainable Uplifting Client Centred Employment Support.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Inkomen les 16 Inzichtvraag & 77 t/m 80
Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies
DE SPLITSING VAN BELGIE: een bedreiging voor ons recht op gezondheid intal 13 december 2010.
Kees Goudswaard WRR conferentie wonen zorg en pensioenen Den Haag, 28 september 2012 Faculteit der Rechtsgeleerdheid Afdeling Economie Solidariteit tussen.
Armoede treft 1 op 5 ouderen
Samenwerking Nieuw Dak, OCMW, CAW Sonar Lange traditie van samenwerken in Genk o.a. via het Lokaal Sociaal Beleid 8 beleidsdomeinen in het Genkse Lokaal.
1 Sociaal werk: voor of met de patiënt? Vlaams Patiëntenplatform vzw 14 oktober 2010.
SOCIAAL HUREN IN VLAANDEREN Sien Winters. INLEIDING 1994: iedereen heeft recht op behoorlijke huisvesting 1997: recht opgenomen in Vlaamse Wooncode Sociale.
“Iedereen beschermd tegen armoede?” Onze partners
Uw financiële gezondheid vandaag en in de toekomst Ingrid De Muynck Steve Wagemans.
De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale.
Advent 2014 Logo school.
1 Kwaliteitsvol en betaalbaar wonen voor iedereen Vlakbij binnenstad en in het groen Duurzaam en toekomstgericht.
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
ADVENT 2014.
Federaal memorandum 2010 van de OCMW’s Algemene vergadering afdeling OCMW’s Dendermonde 17 juni 2010 Piet Van Schuylenbergh directeur afdeling OCMW’s.
Werknemerspresentatie i-Pensioen: Middelloon versie
0 CNV Publieke Zaak Patrick Fey ALV Senioren 24 maart 2011 Het Seniorenbelang in en bij de bond + actualiteit pensioen.
WAT IS MANTELZORG?.
Informatieverslag kinderarmoede Hoorzitting Senaat 12 juni 2015 Reflectie vanuit de Gezinsbond Christel Verhas directeur SCW-gezinspolitiek.
Welzijnszorg? Sociaal-culturele beweging Met schaamte 45 jaar 5 pijlers: Projecten Fondsenwerving Jongeren en onderwijs Politiek Campagne
Wat is oud? Inleiding door: Arie Stolk redactielid Geron.
Naar een versterkt recht op wonen Knelpunten en mogelijkheden voor een versterkt recht op wonen in de OCMW - praktijk.
Armoedeweb kerngegevens. Werk is een buffer, maar lost armoede niet op: 95% van de werkenden leeft niet in armoede,
Gezondheidsongelijkheid in Gent
Financiering van het zorgstelsel
een oude dag die moeilijk te financieren lijkt
Financiering van het zorgstelsel
Transcript van de presentatie:

Campagne 2012 Armoede verjaart niet Een verjaardag is feest: mooie wensen, warme gezelligheid, leuke attenties… Dat jaartje extra neem je er bij en elke dag worden we een beetje ouder. Ook mensen in armoede blazen jaarlijks een kaarsje uit. Hun feest heeft echter een bittere nasmaak want armoede verjaart niet. Wie in armoede leeft, vecht dagelijks om de eindjes aan elkaar te knopen… vaak vele jaren lang. Op hogere leeftijd uit armoede geraken, is nog zoveel moeilijker.

Campagne 2012 Armoede verjaart niet Het risico op een leven in armoede ligt bij ouderen veel hoger dan bij de rest van de bevolking en de gevolgen op latere leeftijd zijn dramatisch. 1 op 5 ouderen wordt geraakt door armoede En een leven in armoede is altijd een leven met minder…

Armoede verjaart niet De gelukskaarten voor ouderen:  Een leefbaar inkomen  Geen zorgen om de (extra) zorg  Een gezonde, veilige en betaalbare woning  Kunnen meetellen én meedoen

 Een leefbaar inkomen Europese armoedegrens: € 973 voor een alleenstaande € 1.460 voor een koppel zonder kinderen 19,4% van de 65-plussers in België heeft een inkomen onder de armoedegrens Hoe ouder, hoe hoger het risico: 22% bij 75-plussers

Armoede bij ouderen, diverse factoren, Vlaamse armoedemonitor 2012

 Een leefbaar inkomen Het pensioen = 3 pijlers 1e pijler: het wettelijk pensioen Berekend op basis van je loopbaan Basis voor een leefbaar inkomen Belang van welvaartsvastheid van de pensioenen

 Een leefbaar inkomen Verdeling van de pensioenen, pensioenatlas J. Berghman

 Een leefbaar inkomen 2e pijler: de groepsverzekering Extra spaarpot opgebouwd als werknemer samen met je werkgever bij privéverzekeraar Belangrijk voor behoud levensstandaard van voor de pensionering Aanvulling die we bij laagste pensioenen niet zien…

 Een leefbaar inkomen De hoogte van de pensioenen in België; verdeling tussen 1e en 2e pijler

 Een leefbaar inkomen 3e pijler: het eigen pensioensparen Geen echt pensioen, maar spaarproduct Fiscaal gestimuleerd Maar moet de overheid zich niet concentreren op stevige eerste pijler? 3 stelsels: werknemers, zelfstandigen, ambtenaren

 Een leefbaar inkomen Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO) Bijstandsuitkering als aanvulling op pensioen Automatisch onderzoek maar was niet steeds zo  inhaaloperatie is noodzakelijk Geen automatische toekenning + problemen bij aanvraag  optimalisering nodig bij Rijksdienst voor Pensioenen en OCMW’s.

 Een leefbaar inkomen “Het OCMW wil mij geen geld lenen om een moeilijke periode te overbruggen naar de moment dat mijn pensioen in orde is. Ze zeggen dat de kinderen moeten bijdragen, maar dat werkt niet.” Getuigenis Welzijnsschakels

 Een leefbaar inkomen 1 op 5 ouderen in armoede? Moeilijk meetbaar: extra zorgkosten, eigen woning, spaargeld Subjectiviteit van armoede Verschil met 1 op 8 (campagne 1999): 50% van gemiddeld inkomen vs. 60% van mediaan inkomen.

 Geen zorgen om de (extra) zorg De gezondheidskloof Mensen in armoede leven gemiddeld 4 jaar minder lang. 15 gezonde levensjaren minder dan beter gegoeden. Ook in eigen inschatting van de gezondheid toont de kloof zich

 Geen zorgen om de (extra) zorg Betaalbare gezondheidszorgen Gezondheidsenquête 2008

 Geen zorgen om de (extra) zorg Hospitalisatieverzekering Hogere premies  niet betaalbaar Gevoel van tweederangszorg door het niet kunnen betalen van dergelijke verzekering “Ik lag in het ziekenhuis. Ik kon kiezen tussen op de zaal liggen, en een kamer voor twee personen. Ik koos voor de kamer. Maar daarna zeiden ze dat er geen meer was. Niet veel later hoorde ik dat anderen wel een kamer kregen. Ze nemen dus notie van uw inkomen!” Getuigenis Welzijnsschakels

 Geen zorgen om de (extra) zorg Stappen in de goede richting Derdebetalersregeling Omnio-statuut Maximumfactuur Vlaamse zorgverzekering

 Geen zorgen om de (extra) zorg Toegankelijke gezondheidszorgen Mobiliteit Informatieverstrekking Mantelzorg Thuiszorg

 Geen zorgen om de (extra) zorg Residentiële ouderenzorg Gemiddelde dagprijs: € 41 Meer dan 1 op 4 kan deze kost niet dragen FOD Economie & RVP

 Een gezonde en veilige woning Kwaliteitsvol, aangepast en betaalbaar wonen Eigenaar of huurder

 Een gezonde en veilige woning Eigenaar in armoede Oudere woningen = hogere kosten Sociale huurder Grootte sociale huisvestingsmaatschappijen: grotere afstand tot bewoners Renovatie oudere sociale woningen Wachtlijsten Private huurder

 Kunnen meetellen én meedoen Actief ouder worden ‘Actief ouder worden is het proces om de kansen op gezondheid, participatie en veiligheid te vergroten, met als doelstelling de levenskwaliteit te verhogen bij het ouder worden’

 Kunnen meetellen én meedoen Ook voor ouderen in armoede? Economische logica Gezondheid en zorg Vrijwilligerswerk

 Kunnen meetellen én meedoen Sociale armoede Eenzaamheid en sociaal isolement Samenspel van factoren: Leeftijd Sociaal netwerk Ziekte en handicap Economisch kapitaal

Typologie van sociaal isolement van 65-plussers naar inkomen.

 Kunnen meetellen én meedoen Mobiliteit Openbaar vervoer Andere oplossingen Woonomgeving Veiligheid

Welzijnszorg en partners Met deze campagne gaan Welzijnszorg, OKRA en Welzijnsschakels de uitdaging aan om elke oudere te laten genieten van een warme oude dag zodat ook hun verjaardag een feest kan zijn.

Troeven op tafel Met en in naam van onze ouderen trekken we vier gelukskaarten, zodat zij op een menswaardige wijze hun leven kunnen verder zetten. We stelden vier beleidseisen op die we met vuur zullen verdedigen bij de beleidsverantwoordelijken.

1. Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO) voor iedereen die er recht op heeft.

2. Geen zorgen om zorg.

Uitbreiding van de huursubsidie voor alle lage inkomens. 3. Uitbreiding van de huursubsidie voor alle lage inkomens.

4. Ondersteuning voor lokale projecten voor maatschappelijke participatie van 65-plussers.

Teken voor een warme oude dag Ook jij kan een signaal van protest geven aan de betrokken beleidsmakers. Steek een symbolisch kaarsje aan en zet er je naam bij. Je kan ons je kaarsjes voor 14/01/2013 bezorgen of digitaal handtekenen via www.armoedeverjaartniet.be.

of vind ons leuk op facebook Zeg het voort Deel onze boodschap, praat over de campagne en zwengel mee het debat aan. Hang één van onze campagneaffiches op voor je raam, in je vereniging, op school, op de werkvloer of vind ons leuk op facebook en volg ons op twitter.

Iedereen hoopt op een warme oude dag

Iedereen hoopt op een warme oude dag Zet je in voor één van de acties van Welzijnszorg en draag zo op jouw manier bij in de strijd tegen armoede! Met jouw steun kunnen meer dan 150 armoedeprojecten hun werking verder uitbouwen.

Iedereen hoopt op een warme oude dag Maak een warm gebaar klaar. Registreer je actie op www.soepopdestoep.be.

Iedereen hoopt op een warme oude dag Zet je benen in voor de armen. Afspraak: 30/12/2012 in Leuven

Iedereen hoopt op een warme oude dag De goedgemutste breicampagne 2012 Stuur ons je meesterwerkjes voor 30/11/2012

Iedereen hoopt op een warme oude dag Schenk je gift op BE21 0000 0000 0303

Armoede mag geen finaliteit zijn, ook niet op oudere leeftijd!