BOURGOGNE SVH Wijncertificaat
2 Bourgogne § 8.4 uBourgogne heeft een lange wijntraditie uGrote rol weggelegd voor de Cisterciëncer monniken uDe monniken ontwikkelden de ‘climats’ uBourgogne is erg versnipperd uBourgogne heeft veel classificaties
3 Kenmerken van het gebied § uWijnen kunnen het ene jaar fabuleus zijn en het andere jaar teleurstellend l Vrijwel alle wijnen zijn mono-cépages m Pinot noir m Chardonnay l Pinot noir loopt vroeg uit en rijpt ook vroeg l Het bezit van wijngaarden is versnipperd
4 Appellation Contôlée wetgeving § uToegestane rendementen
5 Appellation Contôlée wetgeving § uVerscheidenheid door bodemverschillen uVier regio’s: l Chablis l Côte d’Or m Côte de Nuits m Côte de Beaune l Côte Chalonnaise l Mâconnais
6 Verscheidenheid door bodemverschillen § uDe appellationwetgeving in Bourgogne is gebaseerd op de bodemsamenstelling l Die is bijzonder gevarieerd l Beste wijngaarden van de Côte d’Or liggen halfhoog op de helling
7 Appellation Contôlée wetgeving § uOnderscheid in vier verschillende niveaus uVan laag naar hoog zijn dat: l regionale appellations l gemeente appellations l appellations met de vermelding ‘Premier Cru’ l appellations met de vermelding ‘Grand Cru’
8 Appellation Contôlée wetgeving § uRegionale appellations l ‘Bourgogne’ met vermelding van druivenras l ‘Bourgogne’ met vermelding van wijntype
9 Appellation Contôlée wetgeving § uRegionale appellations l Subregio’s met de naam Bourgogne
10 Appellation Contôlée wetgeving § uGemeente-appellations
11 Appellation Contôlée wetgeving § uAppellations met de vermelding ‘Premier Cru’
12 Appellation Contôlée wetgeving § uAppellations met de vermelding ‘Grand Cru’
13 Handelshuizen § uHandelshuizen kopen druiven of jonge wijn van kleinere boeren uZe brengen de wijn op de markt onder de naam van het handelshuis, met de bijpassende appellation
14 Vinificatietechnieken § uRode wijn l Koude voorweking m Om meer kleur uit de schillen te trekken uWitte wijn l Alcoholische gisting van witte wijn in eikenhouten vaten l Bâtonnage m Oproeren van de lie
15 Etiket § uOm een Bourgogne-etiket te kunnen lezen moet je de plaatsnamen van ieder regio kennen l Alleen bij de laagste appellation staat het druivenras op het etiket m Regionale appellations l Bij de hogere appellations staat het gemeentenaam genoemd m Gemeente-appellations m Appellations met de vermelding ‘Premier Cru’ l Bij de Grands Crus staat alleen de naam van de wijngaard vermeld
16 Bourgogne uChablis § uCôte d’ Or § l Côte de Nuits § l Côte de Beaune § uCôte Chalonnaise § uMâconnais § 8.4.7
17 De Confrérie des Chevaliers du Tastevin uWijnbroederschap uClos de Vougeot uJaarlijkse feesten uDoel l Promotie van de wijn
Einde