Buitenplaatsen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lente van der Stel 1H, Scala Rietvelden. De aller eerste les De 1 e opdracht was: ‘Zet je onderwerp in allerlei poses.’
Advertisements

Interactum Lectoraat Kantelende kennis
Makkelijk lezen voor volwassenen [Bedrijfsnaam]. Wat doen we?  We maken lezen aantrekkelijk.  We maken volwassenen actief met taal.  Dan wordt lezen.
Opscheppen les 3 voorbereiding op het bezoek aan Firma Ruizendaal in Waverveen.
PARIJS Een PowerPoint over de eendaagse reis
Bedrijfsbezoek Hakvoort Gemaakt door Tim, Enar, Tijn, Mitchell, Ike en Jimi.
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Makkelijk lezen voor volwassenen [Bedrijfsnaam]. Wat doen we?  We maken lezen aantrekkelijk.  We maken volwassenen actief met taal.  Dan wordt lezen.
Kunst bij de Mussen. Wij zijn de kunstenaars We bedenken zelf allerlei dingen.
Hall Of Fame Gemaakt door Demy van Bergen Alexander Steenis
Door het invallen van de avond verschijnen er vaak mooie kleuren aan de horizon. Mischief is je dat zelf ook al eens opgevallen ..
Een tekenles over:.
De wereld van Mondriaan
Escher.
Naam: Presentatie over Klik op “Naam”. Vul je naam in .
Presentatie over Tijgers.
Naam:chermaie klunder
Kröller Müller Bonaventuracollege 5 havo
Thema: mijn schaduw verrast me
Zaterdag 30 juni 2012 Wij waren nog nooit in Kijkduin geweest en waren vroeg op stap gegaan, zelfs in de winkels was het nog rustig.
De kameleonDe kameleon gemaakt door Casper-Ruben- Nienke.
KUNST Er zijn heel veel soorten kunst,
Kunst!!! Ik heb samen met mijn oma een schilderij gemaakt met veel kleuren lees meer over in deze powerpoint.
Techniek en gezichtsbedrog bovenbouw Montessorischool Stad
De onsterfelijke Alexander de Grote 1 Hermitage Amsterdam Morphing Alexander by Erwin Olaf.
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Les bij de geschiedeniscanon van de Utrechtse Heuvelrug Van boeren, burgers en buitenlui op de Utrechtse Heuvelrug.
Buitenplaatsen. inleiding opdracht: moderne buitenhuizen hoofdstuk 1: het ontstaan van buitenplaatsen opdracht: tuinen bij een buitenplaats hoofdstuk.
Buitenplaatsen.
Bourgogne Van: Evelien Wennink Richelle Harberink Erkan Akbiyikoglu
Wolvecamp tentoonstelling
Tekenen Kijk om je heen. Je komt het overal tegen!
Handleiding Interactieve versie mbv DSB Onderwerp 4 – Bloei van steden.
Mijn museum Gemaakt door Xander.
B OEKDRUKKUNST 2 rootje ‘ Verandering ’ Bron afbeelding achtergrond : http :// www. clipartpal. com / clipart _ pd / education / openbook 1. html http.
17 juli Het belooft een mooie dag te worden Onze VIO leerlingen en leden van de jeugdfanfare komen met hoge verwachtingen naar de jaarlijkse jeugddag.
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
Alexander, Napoleon en Joséphine
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe eet men in Japan? A – Met hun handen B – Met stokjes C – Met mes en vork.
Alexander, Napoleon en Joséphine
Pas op Leesvirus! Een verhaal geschreven door de kinderen van groep 5/6 van de Meester Sieberingschool Nieuw Balinge 2015.
Stad Maquette.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Een herfstboekje maken
Spaanse Meesters 3 Spaanse kunst.
Spaanse Meesters 1 Hermitage Amsterdam. Je gaat binnenkort op bezoek in de Hermitage Amsterdam. Weet je wat de Hermitage Amsterdam is?  De Hermitage.
Klik op het plaatje voor info!
Hoi allemaal, ik zit achter de computer. Opa is jarig en ik wil hem feliciteren. Ik ga hem bellen via Skype.
Reactievergelijkingen Een kwestie van links en rechts kijken.
Dirk leven in een middeleeuwse stad. Hoe maak je een middeleeuwse stad? Activiteit 1:  Foto’s van nu vergelijken met afbeeldingen van vroeger;  Zoeken.
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
Hoofdstuk 7 Een sterk kasteel. Luister naar een verhaal over de jongen die geen ridder wilde worden.
4 Catharina de verzamelaar Catharina de Grootste.
Catharina de Grootste 1 Hermitage Amsterdam. Je gaat binnenkort op bezoek in de Hermitage Amsterdam. Weet je wat de Hermitage Amsterdam is?  De Hermitage.
Meubelzaak. 1. De meubels 2. Materialen 3. De oprichting 4. Wat doe het bedrijf zelf? 5. Filmpjes 6. Slot/Bedankjes Inhoudsopgave.
Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 6 Compositie
Lichtschilderij Genesis 1:3-5
Schilderijen uit de 17de eeuw
ME, YOU: KUNSTCREW! KUNSTPROJECT MET MUSEUM KRANENBURGH IN BERGEN
De lente.
Buitenplaatsen.
Dit was Piet Mondriaan. Hij is een hele beroemde Nederlandse schilder
Voerman en Voerman & Co Een korte kennismaking
De schatkamer! 1 Hermitage Amsterdam.
Natuurliefhebbers en wandelaars  komen er graag omdat het er mooi is en diverse natuur Geschiedenisliefhebbers  willen graag de tastbare sporen uit.
Art & Design Gt 1 Architectuur: Torens
BRUGGEN Art & Design opdracht ‘Architectuur’ - GT1
Hoofdstuk Hoofdstuk 8 Licht Wat gaan we vandaag doen? Opening
Hoofdstuk 2 Stoffen Wat gaan we vandaag doen? Opening Nieuwe stof
§6.4 De Nederlandse Goude Eeuw
Transcript van de presentatie:

buitenplaatsen

hoofdstuk 1: het ontstaan van buitenplaatsen inhoudsopgave inleiding opdracht: moderne buitenhuizen hoofdstuk 1: het ontstaan van buitenplaatsen opdracht: tuinen bij een buitenplaats hoofdstuk 2: een liber amicorum hoofdstuk 3: buitenplaats kasteel Sterkenburg

inleiding Breukelen, Gunterstein

opdracht Hier volgen drie voorbeelden van buitenhuizen die vandaag de dag worden aangeboden. Bekijk ze goed en lees de beschrijvingen. Wat valt je op?

kijk en lees. wat valt je op?

kijk en lees. wat valt je op?

kijk en lees. wat valt je op?

wat is je opgevallen? 1. 2. 3. 4. 5.

hoofdstuk 1: ontstaan van buitenplaatsen klik op het plaatje om het filmpje te starten

het ontstaan van buitenplaatsen; een samenvatting Historische buitenplaatsen waren van rijke Amsterdamse kooplieden. In de zomer ontvluchtten zij de volle, stinkende stad en gingen op hun buitenplaats wonen. Alles werd meegenomen, ook de bedienden. Bij de buitenplaatsen waren mooie tuinen om in te wandelen. Ook waren er moestuinen, visvijvers, boomgaarden en vaak ook boerderijen, want lekker eten was heel belangrijk!  

het ontstaan van buitenplaatsen; een samenvatting De rijke buitenplaatsbewoners lieten prachtige meubels, schilderijen, behang en andere mooie dingen maken om hun woning te verfraaien. Vaak kregen de buitenplaatsen ook kunstenaars op bezoek, die tekeningen, schilderijen en gedichten voor hen maakten, vaak met de buitenplaats als onderwerp. En de buitenplaats was ook belangrijk om te netwerken! Tijdens een gezellig en sportief middagje, werden banden aangehaald, nieuwtjes uitgewisseld en deals gesloten.  

bekijk deze plattegronden van tuinen. Links zie je een tuin in Franse stijl, rechts in Engelse stijl. Welke verschillen zie je?

welke verschillen zag je? Franse tuin Engelse tuin 1. 1. 2. 2. 3. 3. tip Trek een (denkbeeldige) lijn precies door het midden (van boven naar beneden) door het huis en de tuin. Zijn links en rechts gelijk?

hoofdstuk 2: een liber amicorum tekening van het slot van een van de (Engelse) gasten ‘met Eijgen handt gemaeckt’ Uit: Album Amicorum (1613-1648) van Michael van Meer. (Bron: Wikipedia)

wat is een liber amicorum? Een liber amicorum is een soort gastenboek dat op buitenplaatsen werd gebruikt. Gasten konden in een Liber Amicorum een gedicht of lijfspreuk schrijven, een tekening maken, een familiewapen tekenen, of een bedankje voor de logeerpartij schrijven.

voorbeeld van een familiewapen

voorbeeld van een tekening en familiewapen

tekening van het kasteel van een van de gasten

een eigen liber amicorum

boeken die lijken op een liber amicorum poëziealbum receptieboeken of gastenboeken vriendenboek  

voorbeeld 1: vrolijk boekje   Basis: dubbelgevouwen, stevig papier materiaal om mee te werken: tekeningen, vindsels, lapjes, gekleurd papier, (bewerkte) foto’s en gedichten binding: perforatie en lint

voorbeeld 2: boek in doos, nostalgisch en geheimzinnig basis: bewerkte doos (om alles in te leggen), diverse losse bladen (karton, papier, stof) in een mapje materiaal om mee te werken: plankje met foto en tekst (voorkant doos), tekeningen, vindsels, lapjes, (bewerkte) foto’s en gedichten binding: opgeplakt biasband

voorbeeld 3: leporello in natuurlijke kleuren basis: stevig karton en bruin, breed plakband materiaal om mee te werken: stempels, beschilderd papier, tekeningen, vindsels, (bewerkte) foto’s en gedichten binding: losse touwtjes

hoofdstuk 3: buitenplaats kasteel Sterkenburg

geschiedenis buitenplaats kasteel Sterkenburg Het kasteel in 1657

geschiedenis buitenplaats kasteel Sterkenburg Het kasteel in 1868, met bovenop de toren een hele nieuwe borstwering met kantelen   Het kasteel in 1868, met op de toren een hele nieuwe borstwering met kantelen Het kasteel in 1905, links de nieuwe vierkante toren.