Extra ondersteuning voor leesvaardigheid

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Uitwerkingen bij opdrachten 6 - 9
Advertisements

KINDERUITSPRAKEN enter.
Consensus Model Jeroen van Beuningen
Schema en synthese van een zakelijke tekst
Uitleg meewerkend voorwerp (mv)
naamwoordelijk gezegde
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Veilig Internet Volgende
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Woorden en tijd.....
Inspirerende gedachten
Onderhandelen Zakelijk Nederlands.
Standpunt - argumenten Argumenten - conclusie
Harry Potter en de Geheime Kamer
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Wat maakt het leven zinvol?
Zakelijk lezen Nederlands.
Muziek : Engelbert Humperdink Am I That Easy To forget
Muziek: Nana Mouskouri Roses love Sunshine
Het Debat Opbouw en inhoud.
De aanvaardbaarheid van een betoog
Conditioneel Compatibilisme
1 TEKST 22 Individuele ethiek BLOK 7: ACTUELE DISCUSSIE OVER WAT GOED/FOUT IS IN HET GEDRAG VAN ORGANISATIES EN MEDEWERKERS Bv. Overheid: studieleenstelsel.
Nederlands Gymnasium Centraal examen 2011.
Uitleg bijvoeglijke bepaling (bvb)
Hoofdstuk 4 Argumentatieleer
Psalm 23 van een fanatieke TV-kijker Klik door naar volgende scherm.
Mediales 1 Overdragers van informatie. Bijvoorbeeld internet, televisie, krant, tijdschrift.
De kunst van het fouten maken
Oud worden in deze tijd..
Kennis verbreden en verdiepen
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Woord van Leven Juli 2014.
Preek Johannes 9:39 God wint, dat kun je zien ..
Slot 4Hc.
Argumentatiestructuren
Powerpoint Wattson Jeffy
Uitleg persoonsvorm (pv)
Brian Adams: Everything i do…
Een paar vraagjes Ben je jonger dan 12 of ouder dan 97? Is dit je telefoon…..? Is dit je TV….? Is dit je computer..?
Altijd online!.
Enkel 1 minuut van je tijd!!!
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Feiten, meningen en argumenten
Wat is geschiedenis en wat heb je eraan?
Groepsdynamica & Interactief communiceren
‘Mixed up piles’.
HET DEBAT Discussiëren met regels Basis = onenigheid Voor- en tegenstanders Een derde partij overtuigen (het publiek, de jury)
Retoriek, argumentatieleer en dialoog Definitiespel
Woordsoorten benoemen
Vrouwen hebben altijd het laatste woord !!!!
Overtuigend argumenteren. 1. Wat is het standpunt in onderstaand fragment? “Hij had nooit naar DSB moeten gaan. Toentertijd zei iedereen al: ‘Gerrit,
Leerdienst n.a.v. Zondag 1 A. Naar de kerk - ook om te leren B. Alles in Christus C. Levenslang: ellende, verlossing, dankbaarheid.
Nederlands Vrijdag 11 maart 2VA.
Leesvaardig Examentraining.
HET MOOISTE GESCHENK Het mooiste geschenk Muziek: Nana Mouskouri- Roses love Sunshine.
RET Verdieping bij hoofdstuk 11 Handboek voor leraren RET Een goede leraar worden.
Welkom op onze thema-avond
KRITISCH DENKEN 20 Drogredenen © Kritisch Denken.
Argumenteren en betogen II
VWO examen Nederlands
Tekstverbanden en signaalwoorden
Betogende teksten Hoe herken ik de standpunten en argumenten in een betogende kijk-/luistertekst en hoe kan ik de kwaliteit van argumenten beoordelen?
Drogredenen.
Argumentatie Stelling of mening onderbouwen
Nieuw Nederlands 4/5 havo, p
Les 3 Lezen 4.2, 4.3 en 4.4.
Transcript van de presentatie:

Extra ondersteuning voor leesvaardigheid Theorie Argumentatie Extra ondersteuning voor leesvaardigheid

Verzwegen argumenten Ik denk dat Hans een goede conditie heeft, want hij voetbalt nog steeds elke zondag. Verzwegen argumentatie: Als je iedere zondag nog steeds voetbalt, dan heb je een goede conditie

Verzwegen argumenten Verzwegen argumentatie op basis van kenmerken: Ivo is gameverslaafd. Hij speelt meer dan een uur per dag. Kritiek: is iets wel zo kenmerkend? Verzwegen argumentatie op basis van vergelijking: Natuurlijk mag Iran kernwapens ontwikkelen. De VS heeft dat ook gedaan. Kritiek: zijn er geen grote verschillen tussen de vergeleken delen? Verzwegen argument op basis van oorzaak/gevolgrelatie Er zullen nu wel meer leraren komen. De salarissen zijn immers fors verhoogd. Kritiek: leidt de oorzaak wel tot het gevolg? Kan het gevolg niet op een andere manier bereikt worden?

Drogredenen (opzettelijke) fouten in argumentaties noemen we drogredenen: Beroep op autoriteit: iemand met aanzien wordt genoemd. De vraag is of diegene op het gebied van het standpunt ook autoriteit heeft. Beroep op traditie: waarheid wordt ontleend aan het verleden. De vraag is, of het verleden nog wel actuele waarde heeft. Persoonlijke aanval: op de man spelen, zonder dat er een inhoudelijk argument wordt gegeven. Cirkelredenering: Mening en argument zijn aan elkaar gelijk: Nederlands is een nuttig vak, want je hebt er veel aan. Verschuiven vd bewijslast: Wel mening, geen argument: Ik vind dat we meer moeten sporten. Geef mij een goede reden waarom het niet te doen!!

Drogredenen (opzettelijke) fouten in argumentaties noemen we drogredenen: De ander woorden in de mond leggen: Uitspraken van anderen verdraaien en die verdraaide uitspraak aanvallen: Jij vindt CKV maar een zinloos vak? Dus je geeft helemaal niet om kunst! Jij ook-argument: een geheel ander geval ertegenover plaatsen: Nee, ik heb het proefwerk nog niet nagekeken. Jullie maken toch ook niet elke keer je huiswerk! Onjuist oorzakelijk verband: oorzakelijk verband tussen twee dingen waartussen geen oorzakelijk verband bestaat: Sinds er veel computers op school zijn, weten de leerlingen minder. Verkeerde vergelijking: Twee verschillende zaken worden als vergelijkbaar voorgesteld: Nederland moet niet zoveel geld uitgeven aan waterhuishouding. Andere landen doen dat ook niet. Overhaaste generalisatie: Op basis van een enkele waarneming een algemeen geldende conclusie getrokken: Jeroen kan vanavond niet naar de film. Zie je dat hij nooit kan als wij willen!

Drogredenen (opzettelijke) fouten in argumentaties noemen we drogredenen: Voorkomen van afwijkende mening: Argumenten ontbreken, zodat je niet tegen de mening in wil gaan. Elke verstandige ouder zal beamen dat deze manier van lesgeven niet kan! Stok achter de deur: Mening niet ondersteund door argumenten, maar door te wijzen op negatieve gevolgen voor de tegenstander als de mening niet aanvaard wordt: Als jij twee weken vakantie meer wilt, dan hoef je hier niet meer te komen werken.